Connect with us

ROMÂNIA

Diferența majoră dintre Laura Codruța Kövesi și ceilalți doi candidați pentru postul de procuror-șef al Parchetului European este făcută de susținerea arătată de guvernele lor

Published

on

Fostul șef anti-corupție al României, Laura Codruța Kövesi, a luptat împotriva campaniei de denigrare din partea propriului guvern, în timp ce și-a prezentat marți viziunea pentru conducerea Parchetului European în fața Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) și a Comisiei pentru Control Bugetar (CONT) din Parlamentul European.

,,Ați fost expuși la o mulțime de informații negative despre mine”, a declarat Laura Codruța Kövesi într-o ședință comună a celor două comisii parlamentare specializate ale Parlamentului European. ,,Nu am absolut nimic de ascuns”, a spus aceasta.

Membrii LIBE și  CONT au audiat-o pe Kövesi alături de alți doi candidați de vârf pentru post, Jean-François Bohnert din Franța și Andrés Ritter din Germania. Spre deosebire de ceilalți doi candidați, însă, Kövesi nu se bucură de sprijinul guvernului român, pe fondul condamnării unui număr mare de politicieni corupți în urma investigațiilor realizate de procurorii anticorupție aflați în subordinea sa. Activitatea sa din fruntea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au făcut-o eroul campaniilor anti-fraudă și i-au adus renumele european, însă guvernul român a acuzat-o de abuz în serviciu, prin aducerea de probe false și executarea unor comenzi politice în timpul anchetelor, și a concediat-o anul trecut, ca urmare a unui proces tranșat de Curte Constituțională a României (CCR).

,,Revocarea din funcţia de procuror şef a venit ca urmare a unei decizii a CCR în care nu am fost parte în proces. CCR a judecat un conflict între preşedinte, Guvern şi Ministerul Justiţiei, nu am fost citata, nu am avut posibilitatea de a mă apăra. Din acest motiv a trimis plângere la CEDO, care a trecut de filtru şi urmează să vedem ce decizie se va lua. Această plângere vizează chestiuni de principiu, dacă procurorii din România mai sunt sau nu independenţi și dacă CCR poate demite procurori”, a lămurit Kövesi.

În declarația de deschidere de la începutul audierii în cele două comisii reunite, Kövesi a primit o rundă de aplauze. Ea a spus că ,,procurorul trebuie să respecte statul de drept şi să aibă o busolă morală puternică, să aplice legea şi să respecte drepturile fundamentale ale celor implicaţi în anchete. (…) O justiţie independentă şi onestă poate lupta contra crimelor şi infracţiunilor. Numai o justiţie independentă poate aplica legea egal. Independenţa şi tragerea la răspundere merg mână în mână”.

Odată ce va fi funcțional, Parchetul UE va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care afectează bugetul UE, precum: frauda, corupția, spălarea de bani sau frauda transfrontalieră în materie de TVA.

Serviciul de procuratură planificat este destinat, în parte, să abordeze punctele slabe ale OLAF, agenția anti-fraudă a UE, care investighează în prezent utilizarea abuzivă a fondurilor, dar ea însăși nu poate să acționeze în judecată. La structura sa participă 22 de state membre, în baza principiului cooperării consolidate.

Un grup de experți desemnați de Consiliul UE au clasat-o pe Laura Codruța Kövesi pe primul loc printre candidații la șefia Parchetului European după evaluarea celor 24 de dosare înscrise în competiție.  Cu toate acestea, în cadrul unui vot preliminar din partea ambasadorilor UE, vineri, Bohnert a devansat-o pe candidata din România, totalizând 50 de voturi, în timp ce Kövesi și Ritter au obținut 29 de voturi fiecare, clasându-se pe locul 2, la egalitate.

Pentru a fi numit, un candidat are nevoie de sprijinul Parlamentului și al Consiliului.

Kövesi a primit un impuls după audierea de marți, când membrii CONT, care au luat parte la sesiune, au selectat-o ca fiind cea mai bună alegere pentru post. Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, care a condus ședința, va vota miercuri într-o ședință extraordinară, progamată la ora 12.00, ora României.  Poziția finală a Parlamentului va fi aprobată de eurodeputații seniori, care urmează să discute această chestiune pe 7 martie.

Din păcate pentru candidata din România, controversa din jurul ei a contribuit la candidatura lui Bohnert.

„Problema pentru doamna Kövesi a fost probabil faptul că guvernul din țara ei a făcut campanie împotriva sa și nu a arătat niciun fel de sprijin, lucru vital la nivelul Consiliului”, a declarat un diplomat european citat de Politico.

Bohnert, un procuror senior din Franța care a lucrat în cadrul agenției de cooperare judiciară EUROJUST a UE,  a avut parte de o primire caldă la ședința comună a Comisiilor CONT și LIBE.

Adresându-se celor prezenți în engleză, franceză și germană, Bohnert a insistat că EPPO are nevoie de credibilitate, ca o nouă structură europeană creată în acest domeniu și că această nouă instituție trebuie să dea noi perspective în Europa într-un timp în care baza democratică a Uniunii Europene este aprig criticată, contestată în unele state membre.

Campania contra lui Kovesi a fost criticată de mai mulți membri ai Parlamentului European luna aceasta.

„Suntem dezamăgiți de atacurile la adresa unuia dintre candidații selectați pentru postul de procuror-șef al Parchetului European, atacuri lansate de autoritățile din România. Există îngrijorări cu privire la faptul că acestea riscă să submineze integritatea procesului de selecție”, i-au transmis într-o scrisoare Guy Verhofstadt și Sophie in ‘t Veld, din  grupul european ALDE, președintelui Parlamentului European Antonio Tajani.

Răspunzând unei întrebări din partea eurodeputatul Traian Ungureanu (PNL, PPE) cu privire la propunerile pe care Guvernul de la București le va face pentru componența EPPO, Kövesi a spus că ”Guvernul este ostil față de Laura CodruțaKövesi , dar nu trebuie să fie ostil față de EPPO”.

,,În ceea ce privește activitatea procurorilor delegați europeni, instrucțiunile în dosarele penale se vor da întotdeauna de camera permanentă, din care face parte și procurorul șef european. Dosarele vor fi repartizate aleatoriu. Deci, procurorii delegați vor trebui să respecte instrucțiunile camerei permanente”, a spus aceasta.

,,Da, Guvernul este ostil față de Laura CodruțaKövesi , dar nu trebuie să fie ostil față de EPPO, nu trebuie să fie ostil în ce privește activitatea unei instituții europene din care vor face parte și câțiva procurori români (…) Indiferent de cât de ostil sau prietenos este un guvern, trebuie să-ți faci treaba cât mai bine”, a mai răspuns ea.

De asemenea, în timpul audierii de ieri, Laura Codruța Kovesi a fost atacată de europarlamentarii din partea PSD. Răspunzând unei întrebări adresată de Maria Grapini, în cadrul căreia o acuza că ,,aţi răspuns inexact, ca să nu spun că aţi minţit” cu privire la faptul că ,,CSM (Consiliul Superior al Magistraturii, n.r.) azi v-a dat răspuns la contestaţia făcută, că nu vi s-a refuzat gradul profesional de parchet general” și care ar fi răspunsul la decizia potrivit căreia ,,aţi fost pusă sub acuzaţie pentru abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă?”, Kövesi a spus:

,,Privind gradul profesional nu sunt la curent cu ce a făcut CSM, condiţia prevăzută de lege nu are legătură cu gradul profesional. În situaţii similare, cei doi adjuncţi ai procurorului general şi alţi colegi în subordinea mea au primit gradul profesional printr-o decizie a CSM sau decizie judecătorească. Sunt primul procuror căruia i s-a refuzat această cerere, desi în alte şapte cazuri CSM a decis să se acorde acest drept sau în alte hotărâri judecătoreşti s-a decis lucru. Dar nu e o condiție prevăzută de lege. Am fost numită şef al DNA şi procuror general fără a avea acest grad profesional.”

Și alți eurodeputați străini și-au exprimat ieri solidaritatea față de fosta șefă a DNA, în lupta pe care o duce pentru a rezista presiunilor politice. 

,,Sunt complet solidară cu dvs referitor la atacurile la care ați fost suspusă și m-a mișcat faptul că l-ați menționat pe Giovanni Falcone (magistrat italian ucis pentru instrumentarea unor cazuri împotriva mafiei italiene, n.r.)”, a spus o deputată europeană în timpul audierii de ieri, din cadrul celor două comisii reunite ale PE. 

Laura Codruța Kovesi află miercuri dacă are șanse să fie șefa Parchetului European. Comisia LIBE din Parlamentul European are miercuri dimineață întâlnirea coordonatorilor, la ora locală 9:00, iar la ora locală 11:00 (12:00, ora României) este programată reuniunea extraordinară a Comisiei, când se va vota în privința candidatului pentru postul de procuror-șef al Parchetului European, o instituție nou înființată, care va începe să funcționeze de anul viitor.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

COVID-19: Ministerul Afacerilor Externe anunță repatrierea a 125 de cetățeni români aflați în străinătate pe vase de croazieră

Published

on

 

Ministerul Afacerilor Externe informează că în urma demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați în străinătate și care au fost afectați de măsurile de protecție sanitară și de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul pandemiei de COVID-19 s-au reîntors în țară 125 de cetățeni români care lucrau pe mai multe vase de croazieră, potrivit comunicatului oficial.

În cursul serii de 23 mai, au revenit în țară 45 cetățeni români și un cetățean al Regatului Thailandei, membru de familie al unui cetățean român. Cetățenii repatriați lucrau în calitate de personal navigant pe mai multe vase de croazieră aflate în rada portului Manila, Filipine.

Cetățenii români au revenit în țară cu două zboruri charter contractate de către companie, pe ruta Manila-Belgrad, Belgrad-București. Cu aceleași curse a fost facilitată repatrierea și a 20 de cetățeni ai Republicii Moldova, care și-au continuat deplasarea de la București către destinație.

În dimineața zilei de 24 mai, au revenit în țară alți 80 cetățeni români, personal navigant pe vase de croazieră aflate în Puerto Vallarta, Statele Unite Mexicane. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Los Angeles, Ambasadei României la Washington, Ambasadei României la Ciudad de Mexico și al Ambasadei României la Belgrad, a efectuat demersuri constante pe lângă autoritățile americane, mexicane și sârbe în vederea facilitării demersurilor de debarcare, respectiv tranzit și repatriere.

Cetățenii români au revenit în țară prin intermediul a două zboruri charter contractate de către compania angajatoare, pe ruta Puerto Vallarta-Belgrad, Belgrad-București. Cu aceste curse a fost facilitată și repatrierea a 11 cetățeni ai Republicii Moldova, care și-au continuat deplasarea de la București către destinație, iar 4 cetățeni străini rezidenți au revenit in România, respectiv doi cetățeni mexicani, un cetățean indian și un cetățean britanic.

Continue Reading

ROMÂNIA

TAROM anunță introducerea de zboruri spre și dinspre Italia și Spania, începând cu data de 26 mai. Cine poate călători

Published

on

© TAROM/ Facebook

Compania națională Tarom anunță introducerea de zboruri spre și dinspre Italia și Spania cu următoarele date de călătorie: 

26 mai 2020

București – Roma – București, tarif 208 euro, cu bagaj de mână de 10 kg și bagaj de cală de 30 kg incluse;
București – Milano – București, cu tarif de 200 euro, cu bagaj de mână de 10 kg și bagaj de cală de 23 kg incluse.
Zborurile sunt operate în condiții speciale, sub incidența HG 394/18 mai 2020, anexa 3, art. 4., iar din aceaste considerente pasagerii care vor fi acceptati la bordul aeronavelor trebuie sa se încadreaze in următoarele categorii:

Dinspre Italia spre România vor fi acceptati doar cetățenii români care doresc repatrierea conform art. 4, alin. J.
Dinspre România spre Italia trebuie
– sa fie cetateni italieni sau
– sa fie lucratori sezonieri cu contract de munca conform art. 4, alin. I sau
– sa fie lucrători din sectorul transporturilor, prevăzuți în anexa nr.3, la comunicarea privind implementarea culoarelor verzi (“green lanes”), în temeiul orientărilor privind măsurile de gestionare a frontierelor, în vederea protejării sănătății și a asigurării disponibilității mărfurilor și serviciilor esențiale – C (2020 1897/23.03.2020).

De asemenea înainte de efectuarea zborului va rugam sa respectați condițiile de calatorie speciale, pe care le găsiți aici: https://www.tarom.ro/masuri-de-calatorie

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tarom.ro, prin aplicația mobilă și de la orice agenție TAROM!
Check-in-ul se face gratuit, online sau la aeroport.

28 mai 2020

București – Madrid – București, tarif 250 euro, toate taxele incluse, precum și un bagaj de mână de 10 kg și un bagaj de cală de 23 kg;
București – Barcelona – București, tarif 230 euro cu toate taxele incluse, precum și un bagaj de mână de 10 kg și un bagaj de cală de 23 kg;
31 MAI
București – Madrid – București, tarif 250 euro, toate taxele incluse, precum și un bagaj de mână de 10 kg și un bagaj de cală de 23 kg;
București – Barcelona – București, tarif 230 euro cu toate taxele incluse, precum și un bagaj de mână de 10 kg și un bagaj de cală de 23 kg.

Zborurile sunt operate în condiții speciale, sub incidența HG 394/18 mai 2020, anexa 3, art. 4., iar din aceste considerente, pasagerii care vor fi acceptați la bordul aeronavelor trebuie să se încadreaze in următoarele categorii:

Dinspre Spania spre România vor fi acceptati doar cetățenii români care doresc repatrierea conform art. 4, alin. J.
Dinspre România spre Spania sunt necesare următoarele condiții:

– să fie cetățeni spanioli sau
– să fie lucrători sezonieri cu contract de muncă conform art. 4, alin. I sau
– să fie lucrători din sectorul transporturilor, prevăzuți în anexa nr.3, la comunicarea privind implementarea culoarelor verzi (“green lanes”), în temeiul orientărilor privind măsurile de gestionare a frontierelor, în vederea protejării sănătății și a asigurării disponibilității mărfurilor și serviciilor esențiale – C (2020 1897/23.03.2020).

De asemenea, înainte de efectuarea zborului vă rugăm să respectați condițiile de călătorie speciale, pe care le găsiți aici: https://www.tarom.ro/masuri-de-calatorie
Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul  www.tarom.ro, prin aplicația mobilă și de la orice agenție TAROM!
Check-in-ul se face gratuit, online sau la aeroport.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministerul Mediului marchează Ziua europeană a parcurilor naționale prin lansarea unui film de prezentare al Parcului Național Retezat

Published

on

© Print screen video Costel Alexe - Facebook

 

Ministerul Mediului marchează Ziua europeană a parcurilor naționale prin lansarea unui film de prezentare a Parcului Național Retezat, fiind primul parc național din România.

În anul 1935, la inițiativa profesorului Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca și a savantului de renume mondial, Emil Racoviță, se înființează, în sud-vestul țării, în judetul Hunedoara, Parcul Național Retezat, primul parc național din România.

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei Europene a Parcurilor Naţionale în acest an este „Parcuri sănătoase, oameni sănătoși”, scrie Ministerul Mediului pe Facebook.

Parcul are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală.

Parcul Național Retezat asigură un echilibru al faunei și toate condițiile de hrană, liniște și adăpost pentru numeroase specii, precum ursul, lupul sau râsul, capra neagră, cerbul, căprioara sau mistrețul.

Aici trăiesc 185 de specii de păsări și pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice.
Pe raza parcului sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.

Filmul de prezentare a fost realizat în cadrul proiectului european “Întărirea capacității pentru managementul adaptativ al capitalului natural din Parcul Național Retezat National Park (incluzând rezervațiile 2.494 Gemenele, 2.496 Peștera Zeicului) împreună cu siturile Natura 2000 suprapuse parțial – ROSCI0217 Retezat și ROSPA0084 Munții Retezat, potrivit ministrului mediului Costel Alexe.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending