Digital Citizens Romania – primul think-tank românesc în domeniul digital – a fost lansat în cadrul conferinței “Construim viitorul digital – tineret, participare, antreprenoriat”, organizată de Social DOers.

FOTO: Digital Citizens Romania
Conferința se încadrează într-o serie de dezbateri la nivel European și național privind importanța sectorului digital și impactul pe care acesta îl poate avea asupra viitorului social și economic, informează un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.
În cadrul evenimentului au fost abordate tematici precum: importanța Agendei Digitale, atât la nivel european, cât și național, sprijinirea inovării și antreprenoriatului în sectorul digital, rolul competențelor digitale pe o piață a muncii în continuă evoluție și potențialul pe care îl are “cetățenia digitală” și e-guvernanța.
Printre invitați au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Comunicaţiilor si pentru Societatea Informaţională, ai Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Victor Negrescu – Europarlamentar, Florin Jianu – Președinte CNIPMMR, Varujan Pambuccian – Deputat, Parlamentul României, Catriona Meehan – Application Developers Alliance, Lenard Koschwitz – Allied for Startups, alături de reprezentați ai altor organizații și companii din domeniul IT&C precum: ANIS, Google România, Microsoft România, ECDL România, Gemini Solutions sau STEP IT Academy.

FOTO: Digital Citizens Romania
Atât conferința, cât și lansarea think-tank-ului Digital Citizens Romania vin ca răspuns la nevoia de a contribui în mod coerent și eficient la procesul accelerat de digitalizare, prin susținerea dialogului și cooperării între diferiți actori – de la cetățeni, la reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului de afaceri, ai societății civile, atât la nivel național cât și european.
Pentru România datele indică un contrast între potențialul pe care aceasta îl prezintă și o serie de oportunități neutilizate, care pot genera inegalități profunde.
Astfel că, pe de o parte, România se află printre primele locuri la nivel european în materie de specialiști IT certificați pe cap de locuitor, număr de utilizatori de social media (locul 3 UE, cu 78% din utilizatorii de internet) sau la viteza internetului, pe de altă parte numai 26% din populația cu vârste între 16-74 ani are competențe digitale de bază, Românai ocupând ultimul loc la nivelul UE în utilizarea serviciilor publice digitale (doar 8% din cetățeni), iar inovația și antreprenoriatul digital sunt precar finanțate.
Cu toate acestea, importanța sectorului digital nu poate fi negată: acesta a contribuit, în 2015, cu 5,6% la formarea PIB-ului României, având un potențial de a genera o creștere a PIB de peste 13% până în 2020. Mai mult de atât, acesta are un impact direct asupra indivizilor angajați pe piața muncii, fiind estimat că, în viitorul apropiat, 90% dintre locurile de muncă vor necesita competențe digitale.
În acest context, Digital Citizens România își propune să răspundă acestor provocări, prin crearea unei comunități extinse de experți în domeniul digital și pasionați de tehnologie, respectiv prin generarea de dezbateri de calitate cu privire la impactul digitalizării și implicarea în dezvoltarea politicilor publice în sectorul digital, pe termen mediu și lung.
Evenimentul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, beneficiind de sprijinul partenerilor media AGERPRES, CaleaEuropeana.ro și Wall-Street.ro.
.