Connect with us

ROMÂNIA DIGITALĂ

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

Published

on

© Digital Innovation Summit Bucharest

În debutul Digital Innovation Summit, eveniment desfășurat în perioada 16-18 aprilie la București, sub egida Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București), liderul Partidului Național Liberal și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a susținut necesitatea protejării democrației în era digitală și a confruntării cu amenințările cibernetice și manipularea informației.

„Trăim într-un context în care viitorul României depinde de digitalizare și de integrarea sustenabilă și sigură a noilor tehnologii. Credeam că știm aproape totul despre cum este războiul, dar viața ne-a arătat că există mereu multe lucruri noi de învățat. Lupta pentru democrație se duce pe mai multe planuri – militar, economic, politic – și unul despre care vorbim astăzi, cel tehnologic”, a subliniat Ciucă.

În discursul său, șeful Senatului a evidențiat importanța protejării cetățenilor împotriva manipulării și dezinformării în mediul online, luând ca exemplu atacurile cibernetice asupra Estoniei din 2007 și invazia Ucrainei din 2014. Avertizând asupra pericolelor actuale, el a subliniat că anul 2024 este un an electoral la nivel global, iar bătălia se poartă între democrație și autoritarism.

„Pericolul atacurilor cibernetice, al dezinformării, al propagandei și știrilor false este real și acut astăzi, mai mult ca niciodată. Așadar, trebuie să fim atenți să ne apărăm democrația și pe câmpul de luptă digital”, a afirmat Ciucă.

În concluzie, liderul PNL a pledat pentru investiții în securitate și educație continuă, subliniind că educația rămâne cea mai puternică armă împotriva propagandei și manipulării. De asemenea, a subliniat importanța colaborării internaționale în combaterea amenințărilor cibernetice și a încheiat cu aprecieri către Institutul de Cercetare și Dezvoltare în Informatică (ICI București) pentru contribuția sa la dezvoltarea tehnologică și securitatea digitală în România.

„ICI București a dezvoltat produse și servicii competitive cu cele din sectorul privat, iar parteneriatul meu cu institutul nu este unul nou. Apreciez eforturile lor și îi încurajez să continue pe această linie, pentru că avem nevoie de inovație și securitate în această eră digitală”, a concluzionat Nicolae Ciucă.


Digital Innovation Summit Bucharest 2024 (DISB), eveniment care se desfășoară între 16 – 18 aprilie, la Palatul Parlamentului, sub Înaltul Patronaj al președintelui Camerei Deputaților și al premierului României, oferă participanților o platformă globală de discuții și schimb de idei pe teme legate de inovație, securitate cibernetică și rolul diplomației în lumea digitală interconectată de astăzi. 

Evenimentul găzduiește lideri și experți din întreaga lume, precum și pasionați de tehnologie, pentru a explora soluții și strategii pentru a modela un viitor digital mai sigur și mai prosper pentru toți. Printre invitații care vor lua cuvântul la DIBS se regăsesc Alfred Simonis – președintele Camerei Deputaților; Bogdan Chirițoiu – președintele Consiliului Concurenței; Dragoș Cristian Vlad – președintele Autorității pentru Digitalizarea României; Kathleen Ann Kavalec – amabasadorul SUA în România; Ilgar Ali Oghlu Musayev – șef de serviciu, Serviciul de stat pentru comunicații speciale și securitatea informațiilor, Republica Azerbaidjan; Reuven Azar – ambasadorul Israelului în România; Chunlin Han – ambasadorul Chinei în România; Eyüp Kuntay Turmuș – consilier SPS și manager de program, Divizia Provocări de securitate emergente, NATO; Nico di Gabriele – Senior Team Lead, Banca Centrală Europeană; Cătălin Zetu -Director al Unității Centrale de Analiză a Informațiilor, Inspectoratul General al Poliției Române; sau Mihai Busuoic – președintele Curții de Conturi.

De asemenea, DISB reunește cea de-a 7-a ediție a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum) și cea de-a 3-a ediție a Conferinței Internaționale privind Diplomația Cibernetică (ICCD). CIP Forum se axează pe integrarea blockchain pentru combaterea atacurilor cibernetice, lansarea Muzeului NFT al ICI București și paneluri dedicate rolului femeilor în inovație și societate. ICCD analizează conexiunea dintre tehnologie și relațiile internaționale, agenda cuprinzând teme precum consensul global asupra politicilor digitale, consolidarea alianțelor regionale de securitate cibernetică și strategii proactive privind dezinformarea.

Evenimentul nu se rezumă doar la paneluri și workshop-uri, ci cuprinde TechPulse Hackathon, întâlniri B2B, dialoguri interministeriale internaționale și demonstrații ale unor produse de ultimă generație.

CaleaEuropeană.ro, în calitate de partener media, va modera două sesiuni din cadrul summitului și va participa la o sesiune, în calitate de speaker, prin intermediul directorului publicației, Dan Cărbunaru.

DISB se bucură de susținerea Vodafone, MultiversX, Kontron Services, Danubius, ProVision, OPSWAT, Simavi, FIP Consulting, CISCO, Tema Energy, MediGo, Motorola Solution Romania, Claroty, MSAB, Raiffeisen, Stimpex, Domeniile Averesti, Konica Minolta, Automobile Bavaria Group, TAROM, Mobexpert, Aqua Carpatica.

Agenda completă poate fi consultată AICI.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA DIGITALĂ

ICI București a participat la a Treia Sesiune a Comitetului Mixt de Cooperare lnterguvernamentală România-Emiratele Arabe Unite

Published

on

© ICI București

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București) a participat vineri, 26 aprilie, la a treia sesiune a Comitetului mixt de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care s-a desfășurat la Palatul Parlamentului.

Cu acest prilej, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Federația Camerelor de Comerț din Emiratele Arabe Unite.

Sesiunea a reprezentat o oportunitate importantă de consolidare a relațiilor diplomatice și tehnologice dintre cele două țări. În cadrul întâlnirii, au fost abordate și tematici privind colaborări în domeniul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor, precum și proiecte de inovare și transfer tehnologic.

Participarea ICI București subliniază angajamentul ferm al țării noastre în consolidarea cooperării și dialogului cu Emiratele Arabe Unite în domeniul TIC.

Continue Reading

ROMÂNIA

”Este imperativ să lucrăm împreună pentru a crea un ecosistem de securitate cibernetică robust și eficient” în contextul proliferării amenințărilor, subliniază directorul general al ICI București

Published

on

© ICI București

ICI București a participat, în perioada 23-24 aprilie 2024, la conferința „Idei care schimbă România”, eveniment organizat de Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România și Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Potrivit unui comunicat al institutului, Adrian-Victor Vevera, directorul general al institutului, a fost unul dintre vorbitorii care au abordat tematica „Dezvoltarea ecosistemului de securitate cibernetică”, cu scopul de a identifica direcţiile strategice pentru consolidarea acestui sector esenţial în contextul actual al transformărilor digitale.

”Securitatea cibernetică devine tot mai presantă și esențială pentru întreaga societate, fiind cu toții martorii unei creșteri a amenințărilor cibernetice. În acest sens, este imperativ să lucrăm împreună pentru a crea un ecosistem de securitate cibernetică robust și eficient. Acest lucru implică investiții în formare și educare, promovarea colaborării între actorii implicați și stimularea inovației și cercetării în domeniul securității cibernetice.” a susținut directorul general al ICI București.

Conferinţa și-a propus să devină o platformă permanentă pentru întâlniri frecvente şi discuţii aplicate, menite să contribuie la dezvoltarea durabilă şi inovatoare a României.

Continue Reading

ROMÂNIA DIGITALĂ

ANPC a demarat verificări privind potențiale practici comerciale incorecte ale platformelor online de cumpărături Temu și Shein

Published

on

© European Union 2018

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) derulează, în această perioadă, o acţiune de verificare a site-urilor de cumpărături şi aplicaţii care funcţionează ca o piaţă online, Temu şi Shein, informează ANPC printr-un comunicat.

“Acţiunea se concentrează asupra posibilelor practici comerciale incorecte ale comercianţilor, în relaţia cu consumatorii, susceptibile să deformeze, în mod esenţial, comportamentul economic al acestora, respectiv potenţiale încălcări ale legislaţiei orizontale privind siguranţa produselor şi protecţia consumatorilor (reduceri neautentice) şi practici agresive – interfeţe manipulatoare (dark patterns), vânzare sub presiune (pressure – selling), recompensarea implicării unei persoane cu un produs sau serviciu cu un premiu (gamification), dar şi alte aspecte (de exemplu, legate de siguranţa produselor)” se arată în comunicatul instituției.

În acest context, ANPC sfătuieşte consumatorii care cumpără online de pe aceste site-uri să se informeze cu atenţie, înaintea achiziţionării unui produs, asupra caracteristicilor acestuia, preţurilor afişate, costurilor de livrare, informaţiilor despre comerciant sau modalităţilor de plată disponibile.

Înainte de încheierea achiziţionării, consumatorii trebuie să verifice dacă pe site-ul comerciantului există informaţii corecte şi complete privind: datele sale de identificare (denumirea, adresa poştală şi electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăţilor comerciale şi cel de înregistrare fiscală etc.); caracteristicile esenţiale ale produsului; preţul cu toate taxele incluse; cheltuielile de livrare, dacă este cazul; modalităţile de plată şi de livrare; perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului; existenţa şi modul de exercitare a dreptului de denunţare unilaterală a contractului.

“ANPC recomandă ca, în cazul în care întâmpinaţi o problemă atunci când faceţi cumpărături online, să încercaţi o rezolvare directă cu operatorul economic, pe cale amiabilă. Dacă acest lucru nu funcţionează, vă puteţi adresa Direcţiei de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din cadrul ANPC https://anpc.ro/ce-este-sal/, în cazul operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României. În cazul în care operatorul economic îşi are sediul social într-un alt stat european, vă puteţi adresa Centrului European al Consumatorilor din România https://eccromania.ro/, care vă ajută gratuit când aveţi probleme de protecţia consumatorului cu un produs sau un serviciu achiziţionat dintr-un alt stat european, vă informează gratuit asupra drepturilor pe care le aveţi în timpul unor călătorii în alt stat european si vă oferă sprijin gratuit dacă aveţi o plângere împotriva unei companii europene, în vederea soluţionării problemei. În cazul în care soluţionarea nu este posibilă pe nicio altă cale, puteţi formula o reclamaţie accesând https://sesizari.anpc.ro/, în cazul operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României”, subliniază comunicatul de la Protecţia Consumatorilor. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

20 de ani de la marea extindere a UE: “Orice proiect democratic este, prin natura sa, muritor”, atenționează șeful Consiliului European într-o reacție la discursul lui Macron

NATO3 hours ago

Turcia confirmă că îl susține pe Mark Rutte în competiția pentru poziția de secretar general al NATO

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

ROMÂNIA5 hours ago

Bruxelles-ul a aprobat ajutorul de stat acordat transportatorului aerian TAROM pentru restabilirea viabilității pe termen lung a companiei

CONSILIUL UE5 hours ago

Consiliul UE adoptă Actul privind infrastructura gigabit care asigură implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

NATO5 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

U.E.6 hours ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez rămâne în funcție: Voi continua în fruntea guvernului cu și mai multă forță

ROMÂNIA7 hours ago

Marcel Ciolacu: Vom menține ritmul alert al investițiilor atât pentru a finaliza cât mai repede proiectele pe care cetățenii le așteaptă, dar și pentru a utiliza cât mai eficient resursele

CHINA8 hours ago

Xi Jinping este așteptat în Franța, Ungaria și Serbia în luna mai

U.E.9 hours ago

Înaltul Reprezentant al UE cere ”să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”: ”Puterea a fost redistribuită. Sunt mai mulţi actori şi mai puţine reguli”

NATO5 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 202410 hours ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

Trending