Connect with us

NEWS

Dilema ridicarii Asteriscului – un impas de netrecut al integrarii europene a Romaniei?

Published

on

~ Document de Pozitie, in urma Masei Rotunde a Platformei „EU-RO Clearing Funds” ~

Cu amabilul sprijin si in prezenta – in calitate de observator special – a Inaltului Reprezentant al Presedintiei Uniunii Europene, dl Jose de PIERPONT – din partea Ambasadei Regatului Belgiei in Romania, au avut loc la 15 octombrie 2010, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, lucrarile Mesei Rotunde Europene cu titlul “Care este locul actual al Romaniei in Uniunea Europeana? Intre integrarea romilor si absorbtia fondurilor europene”, organizata de Fundatia EUROLINK-Casa Europei (HouseofEurope.ro) si, avand ca Partener Oficial, Societatea de Avocati NNDKP (nndkp.ro), Membra a SEE Legal.

Printre invitatii de onoare, dintre care unii s-au numarat si drept laureati ai Distinctiei „Personalitatea Anului pentru o Romanie Europeana” –editia 2010, s-au remarcat in mod deosebit: acad. Mugur ISARESCU, Guvernatorul BNR si Presedintele Clubului de la Roma – sucursala Romania, coordonatorul procesului de aderare la Spatiul Schengen din partea MAI, ministrul consilier Florin SAGHI, coordonatorul campaniei de lupta contra cancerului in cadrul Parlamentului European – Deputatul  Petru LUHAN, Presedintele Agentiei Nationale pentru Romi a Guvernului Romaniei, Ilie DINCA, Av. Ilinca POPOVICI – reputat expert european in Dreptul Concurentei (NNDKP), Presedintele Knowledge Management Institute – sucursala Romania, Dl Octavian SERBAN, Presedinta Asociatiei de Stiinte Alternative din Romania, prof. univ. dr. Carmen COSTEA (Academia de Studii Economice), Directorul CRFB, Dr. Georgeta GHETE DANAU, Directorul ACRAFE(Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene), Dl Marian DOBRILA, reprezentantul Academiei Romane, prof. dr Petre PRISECARU, reprezentanta Programului Operational Regional in Romania (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului), Dr. Iuliana TOPOLEANU etc.

Obiectivul central a fost o evaluare globala de catre mediul academic si societatea civila a situatiei in care se afla integrarea Romaniei la aproape 3 ani de la aderarea la UE. In baza acesteia, initiatorii si participantii pe diferite domenii de expertiza au decis sa treaca la elaborarea unuiDocument de Pozitie care sa formuleze propuneri, solicitari exprese si recomandari in atentia Presedintiei Consiliului UE si celorlalte institutii-cheie comunitare in vederea sensibilizarii acestora in raport cu situatia nesatisfacatoare a respectarii in practica a angajamentelor Statului roman fata de UE, ca  si  a drepturilor fundamentale si stimularii implementarii cetateniei europene, detinuta si de cetatenii romani. In subsdiar, organizatorii vizeaza nu o culpabilizare partizanala, ci o sprijinire mai activa a  autoritatilor romane si a Parlamentului in a-sicorecta in timp real si eficient deficientele de parcurs acumulate, in asa fel incat aderarea la Acordul Schengen sa nu sufere accidente sau amanari/conditionalitati suplimentare, iar eventualele noi penalizari, avertismente sau sanctiuni, care ar urma sa fie recomandate ori decise, sa nu afecteze in mod injust tot pe cetatenii obisnuiti si nu pe acei reprezentanti ai puterilor Statului si ai clasei politice ce au demonstrat lipsa de responsabilitate sau de consecventa, in raport cu propiile asumari si declaratii.

In sinteza, din majoritatea luarilor de pozitie ale participantilor, dincolo de inerente diferente de perspectiva, a reiesit in  mod coerent faptul ca ar fi necesar un tratament special, mult mai vigilent si mai implicant, din partea Presedintiei Consiliului UE, a conducerii Comisiei Europene, mai ales a Comisarului Viviane Reding si a Directoratului General responsabil de Libertati si Drepturile Fundamentale ale cetatenilor, a grupurilor parlamentare principale din Parlamentul European, a Bancii Centrale Europene si a Ombudsmanului European pentru ca Statul roman sa-si indeplineasca mult mai palpabil si coerent atat obligatiile si angajamentele europene, cat si pe cele interne fata de proprii cetateni – mai ales in calitatea lor cea noua, de cetateni europeni cu drepturi depline si comparabile cu cele din celelalte 26 de State Membre. In acest sens, organizatorii isi propun sa sprijine sincer si ferm ridicarea Asteriscului din dreptul Romaniei de catre Comisia Europeana, dar nu printr-o indulgenta superficiala, pseudo-toleranta, ci printr-un set de masuri speciale de monitorizare si evaluare paralela, mult mai intransigente si mai corelative in relatie cu progresele si performantele invocate si sperate in momentul aderarii din anul 2007. Statul roman trebuie sa ajunga sa-si manifeste in mod efectiv vocatia pentru apartenenta – in toate sectoarele – la constructia europeana, in asa fel incat cetatenii romani sa nu resimta doar masuri de austeritate si efectul procedurilor de infrigement tot mai numeroase, ci beneficii concrete, rezultate din procesul de integrare europeana.

Ilinca Popovici si Oana Pantilimon, avocati NNDKP specializati in problematica fondurilor structurale, au subliniat importanta componentei legale din perspectiva demararii si urmaririi procesului de accesare a fondurilor europene, precum si din cea a implementarii proiectelor finantate din aceste surse. Natura complexa a accesarii fondurilor structurale implica o abordare pluridisciplinara, devenind astfel incidente mai multe arii de practica, precum achizitiile publice, drept bancar si finantari, contracte comerciale, dreptul concurentei si alte practici emergente, in functie de specificul fiecarui proiect in parte.

Initiatorii si cei circa 100 de delegati ai institutiilor participante la Masa Rotunda asteapta sa se poata implica cu adevarat intr-un sistem de dialog si consultari intre Comisia Europeana – Guvern – Parlament – societatea civila, in mod neipocrit, flexibil, transparent, pe termen lung care sa conduca la o deblocare si revigorare dezirabila a spatiului public de comunicare  si exercitare a cetateniei europene active in cadrul societatii romanesti.

Totodata, organizatorii propun concentrarea pe studierea si sustinerea pe viitor asupra a trei tinte principale si fronturi de actiune:

reformarea profunda a sistemului de sprijinire a integrarii comunitatilor rome provenind din Romania, sub supervizarea exceptionala a Presedintiei Consiliului UE si cu sprijinul Troikai comunitare;

-in baza unei evaluari rapide a consecintelor politice ale integrarii la timp in Spatiul Schengen – in absenta progreselor reale in combaterea prin mijloace juridice convingatoare -, a coruptiei de Stat si a efectelor lor adiacente, recomandarea unor alternative corective si conditionalitati stimulative pentru indeplinirea obiectivului integrarii respective, in mod profitabil tuturor partilor, dar in special a asigurarii unor frontiere mai sigure si reducerea eliminarea criminalitatii organizate, pentru intreaga Uniune;

regandirea rapida a intregului sistem de supervizare/gestionare a programelor cu fonduri UE, inclusiv prin prevederea delegarii de competente catre sectorul privat/bancar – renegociat special si aparte pentru Romania, in spiritul unei  preventii a distorsionarii mecanismelor de absorbtie prevazute initial, precum si a asigurarii flexibilitatii, corectitudinii, eficientei si transparentei, impuse de reglementarile UE in vigoare, printr-un sprijin mult mai puternic din partea Comisiei Europene (indeosebi OLAF), dar si a Curtii Europene de Conturi de la Luxembourg – prin componenta sa de informare, advocacy si inalta expertiza juridica specializata.

In acest sens, organizatorii isi propun sa identifice oportunitati de finantare pentru operationalizarea unui Grup de Lucru Mixt (Task Force) care sa valorifice rapid, inovativ si energic, rezultatele de pana in prezent ale initativelor si activitatilor Platformei de Actiune si Interventie Rapida „EU-RO Clearing Funds” si ale Programului Ombudsman-ul Fondurilor Europene si sa contribuie la formularea unei noi atitudini si politici europene in raport cu „relaxarea” si relativul impas in care se afla procesul de integrare europeana al Statului roman, inregistrat in cei trei ani care au urmat aderarii.

Pentru detalii suplimentare asupra materialelor si propunerilor supuse consultarii si a axelor dezbaterii, cei interesati pot consulta siteulwww.HouseofEurope.ro/taskforce.html. Reamintim, de asemenea, ca Partenerii Media ai proiectului sunt: Agentia de Presa RADOR,CalendarEvenimente.ro, Tribuna Economica, NewsChannel.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei,ClubAfaceri.roPRwave.roFinantare.roSmartFinancial.roSmartBank.roGhiseulBancar.roCaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile,ComunicateMedia.roStiriEvenimente.ro, Early Warning Support – “EU-RO Clearing Funds”.

La lucrari, au fost acreditati – pe toata durara acestora – ca si corespondenti de presa reprezentanti ai posturilor publice – Radio Romania, TVR, Agentia AGERPRES si RADOR a Societatii Romane de Radiodifuziune, carora organizatorii le multumesc inca o data pe aceasta cale pentru interesul pe care l-au acordat reflectarii echilibrate a rezultatelor evenimentului.

Pentru conformitate,

Departamentul de presa si relatii publice

Fundatia EUROLINK-Casa Europei, Bucuresti

NEWS

Comisia de la Veneția condamnă legea ungară anti-LGBT: Încalcă standardele internaționale privind drepturile omului

Published

on

Foto: Fra.europa.eu

Legea adoptată de ungaria care interzice predarea în școli a aspectelor legate de drepturile persoanelor din comunitatea LGBTQ încalcă standardele internaționale privind drepturile omului, a subliniat marți Comisia de la Veneția, un organism al Consiliului Europei format din experți în drept constituțional, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Comisia de la Veneția consideră că ”amendamentele contribuie la crearea unui mediu amenințător”, unde copiii LGBTQ pot fi victime ale unor riscuri legate de sănătate, ”bullying şi hărţuire”.

”Amendamentele lasă loc numai învăţământului părtinitor, deschizând uşa stigmatizării şi discriminării persoanelor LGBTQ”, avertizează acest organism, în opinia căruia respectiva lege ungară nu corespunde standardelor internaţionale privind drepturile omului şi nu le asigură copiilor acces la informaţii obiective şi nepărtinitoare cu privire la identitatea de gen şi orientarea sexuală.

Proiectul de lege adoptat de Varșovia restricţionează accesul tinerilor la reprezentări ale altor obiceiuri sexuale decât heterosexualitatea şi la referiri la alte identităţi de gen decât cea atribuită la naştere.

În acest context, Comisia Europeană a decis să declanșeze procedura de infringement împotriva Ungariei, acuzând guvernul de încălcarea drepturilor persoanelor lesbiene, gay, bisexuale sau transsexuale (LGBTQ).

De altfel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avetizat anterior Ungaria că va folosi toate instrumentele legale pentru a o determina să renunțe la legea anti-LGBT, pe care a calificat-o ca fiind ”rușinoasă” și ”profund contrară” principiilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Legislația a fost ”condamnă în termenii cei mai fermi cu putință” și de Parlamentul European, care a atras atenția asupra dezmembrării democrației și a statului de drept în Ungaria.

Între timp, premierul Viktor Orban a anunțat că va organiza un referendum privind controversata lege.

Este de așteptat ca disputele între Budapesta și Bruxelles pe acest subiect să se întețească în contextul în care Comisia Europeană intenţionează să modifice unul dintre textele fondatoare ale Uniunii Europene pentru a combate mai ferm violența împotriva femeilor, persoanelor LGBTQ şi altor minorităţi.

Noile reguli vizează pedepsirea misoginismului şi a abuzurilor anti-LGBTQ+ atât online, cât şi offline. Comisia Europeană urmează să aprobe miercuri un plan de incriminare a discursurilor instigatoare la ură și a violenței. Propunerea vine în urma unor mișcări sociale precum campania ”#MeToo” și protestele ”Black Lives Matter”.

Continue Reading

NEWS

Papa Francisc subliniază că migrația este ”o criză umanitară care îi privește pe toți” și face apel la încetarea pasării ”responsabilității”

Published

on

©️ w2.vatican.va

Migrația nu este o problemă a Orientului Mijlociu și a Africii de Nord, a Europei și a Greciei, ci o problemă a lumii, a transmis Papa Francisc în cadrul vizitei sale pe Insula Lesbos, în contextul călătoriei sale apostolice în Cipru și Grecia, ce se încheie astăzi.

Suveranul Pontif a fost întâmpinat de președinta Greciei, Ekaterini Sakellaropoulou, și de arhiepiscopul de Naxos, mons. Iosif Printezis, după care a mers la Centrul de Primire și Identificare a refugiaților.

Potrivit Vatican News, este vorba de un centru de primire, amenajat într-o zonă a orașului Mytilene, care înlocuiește Tabăra de Refugiați Moria, cel mai mare centru pentru refugiați din Europa până în septembrie 2020, când a fost distrus de un incendiu. Se afla la marginea satului Moria, în apropiere de Mytilene, unde Papa Francisc a mers în vizită pe 16 aprilie 2016.

Noul centru, numit ”Moria 2.0” are o capacitate de câteva mii de persoane. La întâlnirea cu Suveranul Pontif au luat parte aproximativ 200 de persoane, discursul papei fiind precedat de cântece liturgice și câteva mărturii ale refugiaților și voluntarilor.

În discursul său, Papa Francisc a vorbit departe de această ”criză umanitară care îi privește pe toți”, agravată de actuala pandemie, și a denunțat faptul că ”totul pare să aibă o absență teribilă în ceea ce privește migrațiile.”

”Sunt în joc oameni, sunt în joc vieți omenești. Este în joc viitorul tuturor, care va fi senin numai dacă va fi integrat. Numai dacă va fi reconciliat cu cei mai slabi, viitorul va fi prosper. Pentru că atunci când săracii sunt respinși, se respinge pacea. Închiderile și naționalismele, după cum ne învață istoria, duc la consecințe dezastruoase. Este o închipuire a gândi că e îndeajuns a se proteja pe sine, apărându-se de cei mai slabi care bat la ușă. Viitorul ne va pune și mai mult în contact unii cu alții. Pentru a-l îndrepta spre bine, nu sunt de folos acțiuni unilaterale, ci politici cu un orizont larg. Istoria, repet, ne învață acest lucru, dar noi încă nu l-am învățat. Să nu întoarcem spatele în fața realității, să înceteze continua trimitere de la unul la altul a responsabilității, să nu fie delegată celorlalți chestiunea migratorie, ca și cum nu l-ar interesa pe nimeni și ar fi vorba doar de o povară inutilă pe care cineva este constrâns să o asume”, a subliniat Suveranul Pontif.

Acesta a atras atenția asupra curentului existent în diverse societăți care opune, în mod ideologic, securitatea și solidaritatea – locală și universală – tradiția și deschiderea, dar în loc să se pactizeze asupra ideilor, poate fi de ajutor a porni de la realitate.

”E ușor a atrage după sine opinia publică instalând frica de celălalt, de ce, în schimb, cu același aplomb, nu se vorbește de exploatarea săracilor, de războaiele uitate și deseori bine plătite, de acordurile economice făcute pe pielea oamenilor, de manevrele oculte pentru traficul de arme și proliferarea acestui comerț? De ce nu se vorbește de acestea? Trebuie înfruntate cauzele îndepărtate, nu sărmanele persoane care plătesc urmările, fiind folosite pe deasupra pentru propagandă politică! Pentru a îndepărta cauzele profunde, nu se pot doar tampona stările de urgență. E nevoie de acțiuni concertate. E nevoie de a aborda schimbările epocale cu o viziune măreață. Pentru că nu există răspunsuri ușoare la probleme complexe, este, în schimb, nevoie de a însoți procesele din interior, pentru a depăși închiderile și a favoriza o lentă și indispensabilă integrare, pentru a primi de o manieră fraternă și responsabilă culturile și tradițiile celuilalt”, a conchis Papa Francisc.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președinții Ucrainei și Turciei au discutat la telefon despre ”consolidarea securității în regiunea Mării Negre” și despre ”diversificarea aprovizionării cu energie”

Published

on

© President of Ukraine

Dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Ucraina și Turcia a contribuit la consolidarea forțelor armate ale celor două țări, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o convorbire telefonică cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale ucrainene, cei doi lideri au făcut un schimb de opinii și cu privire la ”situația de securitate din regiune, precum și la inițiativele relevante pentru a consolida securitatea în regiunea Mării Negre”, care a fost zilele trecute scena pe care șapte nave militare ale forțelor navale din România, SUA, Turcia şi Ucraina au desfășurat un exercițiu naval. 

”Președinții au discutat aspecte ale cooperării în domeniul apărării. Părțile au declarat că parteneriatul strategic consolidează deja forțele armate ale celor două state. A fost remarcată implementarea unei serii de proiecte importante în domeniul construcției de aeronave și al dezvoltării marinei militare, precum și perspectivele disponibile pentru aprofundarea acestei cooperări”, mai este precizat în sursa amintită anterior.

În acest context, președintele Ucrainei l-a informat pe cel liderul Turciei, țară membră NATO, de începerea producției în serie a avionului de transport An-178, invitându-l astfel să se alăture cercului său de clienți.

În egală măsură, Zelenski a adus în discuție eliberarea cetățenilor ucraineni reținuți ilegal de Rusia, mulțumindu-i lui Erdogan pentru condoleanțele transmise în urma decesului mai multor soldați în estul Ucrainei.

”Liderii au luat act de disponibilitatea de a finaliza pregătirea Acordului de liber schimb în viitorul apropiat. De asemenea, s-a acordat atenție stadiului de implementare a acordurilor încheiate cu privire la o serie de proiecte bilaterale, inclusiv la construcția de locuințe pentru populația tătară din Crimeea. Părțile au discutat chestiuni legate de cooperarea în sectorul energetic, în special modalități de diversificare a aprovizionării cu energie”, informează Administrația Prezidențială ucraineană, care anunță că cei doi președinți au convenit să organizeze cea de-a 10-a reuniune a Consiliului strategic la nivel înalt în februarie 2022, la Kiev, care ar trebui precedat de ”pregătiri temeinice, în special de organizarea celei de-a doua reuniuni a cvadriadei la nivelul miniștrilor afacerilor externe și al apărării în luna decembrie a acestui an.”

De asemenea, ”preşedintele ucrainean a apreciat foarte mult sprijinul Turciei pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, precum şi implicarea intensă în activitatea noului mecanism internaţional – Platforma Crimeei.”

Discuția telefonică dintre cei doi are loc în contextul în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ”concentrările masive și neobișnuite de forțe rusești în apropierea graniței cu Ucraina”, cerând Rusiei să dea dovadă de ”transparență privind activitățile sale militare.”

De altfel, ”îngrijorătoarea activitate militară rusă” în Ucraina a reprezentat una dintre temele discutate de secretarul de stat american, Antony Blinken, cu ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, amintită de oficialul SUA și în convorbirea telefonică avută cu omologul polonez, Zbigniew Rau.

Asigurări privind apărarea integrității teritoriale a Ucrainei a dat și președintele Emmanuel Macron într-o convorbire telefonică cu omologul rus, Vladimir Putin, care a denunțat ”caracterul provocator” al exercițiilor de amploare desfășurate de SUA și aliații săi în Marea Neagră.

SUA consideră că regimul Lukașenko, ce servește interesele Moscovei, se folosește de migranții vulnerabili pentru a crea o criză la granița externă a UE menită să distragă atenția de la ”activitățile Rusiei la frontiera cu Ucraina.”

De mai multe zile, mii de migranţi din terţe ţări sunt blocaţi în tabere improvizate în pădure la frontiera cu Polonia în timp ce temperaturile se apropie de pragul îngheţului.  

Mulţimi de migranţi s-au adunat şi la graniţele cu Lituania şi Letonia, în căutarea unei căi de intrare pe teritoriul Uniunii Europene. Acesta este motivul pentru care țările baltice au reacționat printr-o poziție comună, trăgând un semnal de alară cu privire la escaladarea deliberată a atacului hibrid al regimului de la Minsk, ce ar putea duce la ”provocări şi incidente serioase, care ar putea să se extindă şi în sfera militară.”

În acest context, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a anunțat că poartă discuţii cu ”Letonia şi în special cu Lituania, dacă să declanşăm procedura prevăzută în articolul 4 al Tratatului NATO”, considerând că este ”nevoie de paşi concreţi şi de angajamentul întregii Alianţe.”

Continue Reading

Facebook

POLITICĂ1 hour ago

Klaus Iohannis a lansat Planul național de combatere a cancerului: Nu putem construi o Românie a viitorului fără să fim atenţi la sănătatea cetăţenilor

ROMÂNIA1 hour ago

Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: Sunt convins că putem implementa noul Plan Național de Combatere a Cancerului. Finanțarea europeană, un avantaj

Dan Motreanu2 hours ago

Dan Motreanu: Cele 835 milioane de euro din programul EU4Health vor putea aduce în 2022 un nivel fără precedent de investiții în domeniul sănătății

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Dan Cărbunaru: Guvernul a aprobat memorandumul prin care România va putea acorda în continuare asistență tehnică și financiară Republicii Moldova

CONSILIUL UE2 hours ago

Din plenul Parlamentului European, Emmanuel Macron susține că procedura aderării României la Schengen “merge mână în mână cu reformele care vor fi lansate în câteva săptămâni”

S&D3 hours ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere lui Emmanuel Macron să pună tinerii și categoriile vulnerabile în centrul președinției franceze a Consiliului UE: Avem nevoie de o Europă socială

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

România și alte 18 state membre și din Balcanii de Vest primesc aproape 385,5 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE pentru a face față crizei sanitare

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Olaf Scholz, la Forumul Economic Mondial de la Davos: Rusiei nu trebuie să i se permită să schimbe granițele naționale prin forță

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Noua Agenție a UE pentru Azil își începe activitatea. 500 de experți vor oferi sprijin pentru sistemele naționale de azil care se confruntă cu un număr mare de cazuri

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE4 hours ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.4 hours ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

CONSILIUL UE5 hours ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.5 hours ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

CONSILIUL EUROPEAN6 hours ago

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

RUSIA1 day ago

Annalena Baerbock îi transmite lui Serghei Lavrov în prima vizită la Moscova că Germania este pregătită să apere regulile comune, chiar dacă va plăti ”un preț economic ridicat”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

După 20 de ani, conducerea Parlamentului European este preluată de o femeie: Roberta Metsola, a treia femeie din istorie aleasă președinte al PE

Advertisement

Team2Share

Trending