Connect with us

NEWS

Dilema ridicarii Asteriscului – un impas de netrecut al integrarii europene a Romaniei?

Published

on

~ Document de Pozitie, in urma Masei Rotunde a Platformei „EU-RO Clearing Funds” ~

Cu amabilul sprijin si in prezenta – in calitate de observator special – a Inaltului Reprezentant al Presedintiei Uniunii Europene, dl Jose de PIERPONT – din partea Ambasadei Regatului Belgiei in Romania, au avut loc la 15 octombrie 2010, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, lucrarile Mesei Rotunde Europene cu titlul “Care este locul actual al Romaniei in Uniunea Europeana? Intre integrarea romilor si absorbtia fondurilor europene”, organizata de Fundatia EUROLINK-Casa Europei (HouseofEurope.ro) si, avand ca Partener Oficial, Societatea de Avocati NNDKP (nndkp.ro), Membra a SEE Legal.

Printre invitatii de onoare, dintre care unii s-au numarat si drept laureati ai Distinctiei „Personalitatea Anului pentru o Romanie Europeana” –editia 2010, s-au remarcat in mod deosebit: acad. Mugur ISARESCU, Guvernatorul BNR si Presedintele Clubului de la Roma – sucursala Romania, coordonatorul procesului de aderare la Spatiul Schengen din partea MAI, ministrul consilier Florin SAGHI, coordonatorul campaniei de lupta contra cancerului in cadrul Parlamentului European – Deputatul  Petru LUHAN, Presedintele Agentiei Nationale pentru Romi a Guvernului Romaniei, Ilie DINCA, Av. Ilinca POPOVICI – reputat expert european in Dreptul Concurentei (NNDKP), Presedintele Knowledge Management Institute – sucursala Romania, Dl Octavian SERBAN, Presedinta Asociatiei de Stiinte Alternative din Romania, prof. univ. dr. Carmen COSTEA (Academia de Studii Economice), Directorul CRFB, Dr. Georgeta GHETE DANAU, Directorul ACRAFE(Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene), Dl Marian DOBRILA, reprezentantul Academiei Romane, prof. dr Petre PRISECARU, reprezentanta Programului Operational Regional in Romania (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului), Dr. Iuliana TOPOLEANU etc.

Obiectivul central a fost o evaluare globala de catre mediul academic si societatea civila a situatiei in care se afla integrarea Romaniei la aproape 3 ani de la aderarea la UE. In baza acesteia, initiatorii si participantii pe diferite domenii de expertiza au decis sa treaca la elaborarea unuiDocument de Pozitie care sa formuleze propuneri, solicitari exprese si recomandari in atentia Presedintiei Consiliului UE si celorlalte institutii-cheie comunitare in vederea sensibilizarii acestora in raport cu situatia nesatisfacatoare a respectarii in practica a angajamentelor Statului roman fata de UE, ca  si  a drepturilor fundamentale si stimularii implementarii cetateniei europene, detinuta si de cetatenii romani. In subsdiar, organizatorii vizeaza nu o culpabilizare partizanala, ci o sprijinire mai activa a  autoritatilor romane si a Parlamentului in a-sicorecta in timp real si eficient deficientele de parcurs acumulate, in asa fel incat aderarea la Acordul Schengen sa nu sufere accidente sau amanari/conditionalitati suplimentare, iar eventualele noi penalizari, avertismente sau sanctiuni, care ar urma sa fie recomandate ori decise, sa nu afecteze in mod injust tot pe cetatenii obisnuiti si nu pe acei reprezentanti ai puterilor Statului si ai clasei politice ce au demonstrat lipsa de responsabilitate sau de consecventa, in raport cu propiile asumari si declaratii.

In sinteza, din majoritatea luarilor de pozitie ale participantilor, dincolo de inerente diferente de perspectiva, a reiesit in  mod coerent faptul ca ar fi necesar un tratament special, mult mai vigilent si mai implicant, din partea Presedintiei Consiliului UE, a conducerii Comisiei Europene, mai ales a Comisarului Viviane Reding si a Directoratului General responsabil de Libertati si Drepturile Fundamentale ale cetatenilor, a grupurilor parlamentare principale din Parlamentul European, a Bancii Centrale Europene si a Ombudsmanului European pentru ca Statul roman sa-si indeplineasca mult mai palpabil si coerent atat obligatiile si angajamentele europene, cat si pe cele interne fata de proprii cetateni – mai ales in calitatea lor cea noua, de cetateni europeni cu drepturi depline si comparabile cu cele din celelalte 26 de State Membre. In acest sens, organizatorii isi propun sa sprijine sincer si ferm ridicarea Asteriscului din dreptul Romaniei de catre Comisia Europeana, dar nu printr-o indulgenta superficiala, pseudo-toleranta, ci printr-un set de masuri speciale de monitorizare si evaluare paralela, mult mai intransigente si mai corelative in relatie cu progresele si performantele invocate si sperate in momentul aderarii din anul 2007. Statul roman trebuie sa ajunga sa-si manifeste in mod efectiv vocatia pentru apartenenta – in toate sectoarele – la constructia europeana, in asa fel incat cetatenii romani sa nu resimta doar masuri de austeritate si efectul procedurilor de infrigement tot mai numeroase, ci beneficii concrete, rezultate din procesul de integrare europeana.

Ilinca Popovici si Oana Pantilimon, avocati NNDKP specializati in problematica fondurilor structurale, au subliniat importanta componentei legale din perspectiva demararii si urmaririi procesului de accesare a fondurilor europene, precum si din cea a implementarii proiectelor finantate din aceste surse. Natura complexa a accesarii fondurilor structurale implica o abordare pluridisciplinara, devenind astfel incidente mai multe arii de practica, precum achizitiile publice, drept bancar si finantari, contracte comerciale, dreptul concurentei si alte practici emergente, in functie de specificul fiecarui proiect in parte.

Initiatorii si cei circa 100 de delegati ai institutiilor participante la Masa Rotunda asteapta sa se poata implica cu adevarat intr-un sistem de dialog si consultari intre Comisia Europeana – Guvern – Parlament – societatea civila, in mod neipocrit, flexibil, transparent, pe termen lung care sa conduca la o deblocare si revigorare dezirabila a spatiului public de comunicare  si exercitare a cetateniei europene active in cadrul societatii romanesti.

Totodata, organizatorii propun concentrarea pe studierea si sustinerea pe viitor asupra a trei tinte principale si fronturi de actiune:

reformarea profunda a sistemului de sprijinire a integrarii comunitatilor rome provenind din Romania, sub supervizarea exceptionala a Presedintiei Consiliului UE si cu sprijinul Troikai comunitare;

-in baza unei evaluari rapide a consecintelor politice ale integrarii la timp in Spatiul Schengen – in absenta progreselor reale in combaterea prin mijloace juridice convingatoare -, a coruptiei de Stat si a efectelor lor adiacente, recomandarea unor alternative corective si conditionalitati stimulative pentru indeplinirea obiectivului integrarii respective, in mod profitabil tuturor partilor, dar in special a asigurarii unor frontiere mai sigure si reducerea eliminarea criminalitatii organizate, pentru intreaga Uniune;

regandirea rapida a intregului sistem de supervizare/gestionare a programelor cu fonduri UE, inclusiv prin prevederea delegarii de competente catre sectorul privat/bancar – renegociat special si aparte pentru Romania, in spiritul unei  preventii a distorsionarii mecanismelor de absorbtie prevazute initial, precum si a asigurarii flexibilitatii, corectitudinii, eficientei si transparentei, impuse de reglementarile UE in vigoare, printr-un sprijin mult mai puternic din partea Comisiei Europene (indeosebi OLAF), dar si a Curtii Europene de Conturi de la Luxembourg – prin componenta sa de informare, advocacy si inalta expertiza juridica specializata.

In acest sens, organizatorii isi propun sa identifice oportunitati de finantare pentru operationalizarea unui Grup de Lucru Mixt (Task Force) care sa valorifice rapid, inovativ si energic, rezultatele de pana in prezent ale initativelor si activitatilor Platformei de Actiune si Interventie Rapida „EU-RO Clearing Funds” si ale Programului Ombudsman-ul Fondurilor Europene si sa contribuie la formularea unei noi atitudini si politici europene in raport cu „relaxarea” si relativul impas in care se afla procesul de integrare europeana al Statului roman, inregistrat in cei trei ani care au urmat aderarii.

Pentru detalii suplimentare asupra materialelor si propunerilor supuse consultarii si a axelor dezbaterii, cei interesati pot consulta siteulwww.HouseofEurope.ro/taskforce.html. Reamintim, de asemenea, ca Partenerii Media ai proiectului sunt: Agentia de Presa RADOR,CalendarEvenimente.ro, Tribuna Economica, NewsChannel.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei,ClubAfaceri.roPRwave.roFinantare.roSmartFinancial.roSmartBank.roGhiseulBancar.roCaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile,ComunicateMedia.roStiriEvenimente.ro, Early Warning Support – “EU-RO Clearing Funds”.

La lucrari, au fost acreditati – pe toata durara acestora – ca si corespondenti de presa reprezentanti ai posturilor publice – Radio Romania, TVR, Agentia AGERPRES si RADOR a Societatii Romane de Radiodifuziune, carora organizatorii le multumesc inca o data pe aceasta cale pentru interesul pe care l-au acordat reflectarii echilibrate a rezultatelor evenimentului.

Pentru conformitate,

Departamentul de presa si relatii publice

Fundatia EUROLINK-Casa Europei, Bucuresti

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen face apel la populația României să se vaccineze anti-COVID-19: Convingerea oamenilor de a se vaccina ține de autoritățile naționale. Este nevoie de comunicare bună

Published

on

© European Union 2021/ Source: EC - Audiovisual

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, face apel la populația României să se vaccineze, potrivit declarației de presă susținută luni, 27 septembrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, cu ocazia vizitei sale pentru aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență. 

„Vaccinarea este extrem de importantă. Vaccinarea salvează vieți, vă protejează pe dvs., dar și pe cei dragi. În Uniunea Europeană avem norocul de a avea acces la vaccinuri în momentul de față, ceea ce reprezintă un avantaj enorm pentru a ne proteja cetățenii europeni, dar și pentru a reduce riscul de a răspândi boala și ca alte variante îngrijorătoare să apară. Vă încurajez, dacă nu ați profitat de ocazie, să o faceți. Profitați de ocazie și vaccinați-vă”, a transmis șefa executivului european.

De asemenea, Ursula von der Leyen a menționat că decizia legată de convingerea oamenilor de a se vaccina ține de competența națională. 

„Din experiența mea este nevoie de comunicare bună. Este foarte important faptul că 73% din populația adultă din Uniunea Europeană este deja vaccinată, iar lucrurile evoluează în sens pozitiv. Consecințele virusului nu mai sunt atât de grave. Știm că vaccinul a salvat vieți. Încurajez pe toată lumea să se vaccineze”, a punctat aceasta. 

Tot în acest sens, premierul Florin Cîțu a reamintit că instituția Comisiei Europene a ajutat foarte mult România prin faptul că a avut acces la vaccin în același moment ca toate țările din Uniunea Europeană.

„Sunt mai multe variante în UE şi după cum ştiţi şi la noi se iau în calcul aceste variante pentru a accelera campania de vaccinare. Am văzut că a început să crească, în această perioadă, numărul persoanelor care se vaccinează. Am spus de fiecare dată – singura soluţie pentru a depăşi pandemia o reprezintă vaccinarea. Orice altă măsură nu face decât să încetinească, dar nu elimină pandemia. Ne uităm să vedem în restul ţărilor din Uniunea Europeană care sunt măsurile care au avut cel mai mare impact şi le vom folosi şi aici”, a spus el. 

Președintele României, Klaus Iohannis a menționat că fără implicarea Ursulei von der Leyen România nu ar fi beneficiat de un număr important de doze de vaccin.

„Doamna președintă a avut inițiativa, a riscat și a pus pe picioare un mecanism prin care întreaga Uniune Europeană beneficiază de doze foarte multe de vaccin. Sănătatea nu este o competență a Comisiei Europene. Sănătatea este de competență națională, dar această chestiune, fără intervenția și fără sprijinul Comisiei nu ar fi putut să fie rezolvată. Sprijinul Comisiei constă în dozele de vaccin care vor veni în continuare în România”, a declarat acesta. 

„Au fost folosite peste 10 milioane de doze de vaccin în România, fiind aproape 5 milioane și jumătate de români care sunt vaccinați cu schema completă. În timp ce noi avem mii și mii de cazuri zilnice și internați la ATI și decese, în Danemarca s-a renunțat la toate restricțiile pentru că s-au vaccinat aproape toți. Împreună cu premierul convenit să ne întâlnim încă din această săptămână se reevaluăm campania de vaccinare și să vedem cum putem să o repunem pe roate. Avem arma cu care putem să terminăm pandemia, dar nu o folosim”, a adăugat Klaus Iohannis.

Uniunea Europeană a atins la finalul lunii august o etapă crucială în privința imunizării împotriva COVID-19, 70 % din populația adultă europeană fiind în prezent vaccinată complet. 

Comisia Europeană atrage atenția că vaccinarea rapidă și completă a tuturor populațiilor vizate – în Europa și la nivel mondial – este esențială pentru a controla impactul pandemiei.

UE este în continuare lider în ceea ce privește răspunsul multilateral. UE a exportat jumătate din vaccinurile produse în Europa către alte țări din lume, adică aceeași cantitate pe care a furnizat-o cetățenilor săi. Team Europe a contribuit cu aproape 3 miliarde EUR la mecanismul COVAX pentru a contribui la asigurarea a cel puțin 1,8 miliarde de doze pentru 92 de țări cu venituri mici și medii inferioare. În prezent, COVAX a furnizat peste 200 de milioane de doze în 138 de țări.

Comisia Europeană a rezervat până în prezent 4,6 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 și sunt în curs negocieri pentru doze suplimentare. Comisia colaborează, de asemenea, cu industria pentru a spori capacitatea de producție a vaccinurilor.

În același timp, ea a demarat activități de abordare a noilor variante, cu scopul de a dezvolta și de a produce rapid vaccinuri eficace împotriva acestor variante pe scară largă. Incubatorul HERA contribuie la răspunsul la această amenințare.

În prezența președintei Comisiei Europene, a președintelui Klaus Iohannis și a prim-ministrului Florin Cîțu, care au semnat simbolic PNRR, România a devenit cea de-a 20-a țară din Uniunea Europeană care a primit undă verde din partea executivului european pentru planul său de redresare.

Continue Reading

NEWS

Premiul pentru drepturile omului ”Vaclav Havel” 2021 a fost acordat opozantei belaruse Maria Kolesnikava: A arătat că este pregătită să își riște propria siguranță pentru o cauză mai mare decât ea însăși

Published

on

© Council of Europe

Premiul pentru drepturile omului Vaclav Havel al Consiliului Europei pentru 2021 care recompensează acțiunile remarcabile ale societății civile în apărarea drepturilor omului, a fost acordat liderului opoziției și activistei belaruse Maria Kolesnikava.

Premiul, în valoare de 60.000 de euro, a fost înmânat în cadrul unei ceremonii speciale în ziua deschiderii sesiunii plenare de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, potrivit unui comunicat al instituției. 

Maria Kalesnikava este unul dintre liderii opoziției din Belarus și membră a Consiliului de Coordonare. Ea a fost șefa sediului de campanie al fostului candidat la președinție Viktar Babaryka și a devenit unul dintre cele trei simboluri feminine ale opoziției belaruse și ale luptei poporului belarus pentru libertățile civile și politice și pentru drepturile fundamentale.

Ea a fost răpită la Minsk în septembrie 2020 și a ținut prima pagină a ziarelor când și-a rupt pașaportul la frontieră pentru a împiedica îndepărtarea sa forțată și exilul din Belarus. Ulterior a fost reținută, iar în septembrie 2021 a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru activitatea sa politică.

Primind premiul în numele ei, sora Mariei, Tatsiana Khomich, a mulțumit comitetului de premiere și a declarat că sora ei dorește să dedice victoria sa tuturor celor din Belarus care luptă pentru drepturile lor. ”Acest premiu este un semn de solidaritate a întregii lumi democratice cu poporul din Belarus. Este, de asemenea, un semn pentru noi, belarușii, că comunitatea internațională ne susține și că suntem pe drumul cel bun”, a transmis sora opozantei belaruse.

Prezentând premiul, președintele APCE, Rik Daems, care a prezidat juriul de selecție, a precizat că luând de atitudine ”împotriva unui regim care a ales forța și brutalitatea împotriva protestelor pașnice și legitime, doamna Kalesnikava a arătat că este pregătită să își riște propria siguranță pentru o cauză mai mare decât ea însăși – a dat dovadă de un adevărat curaj.”

Uniunea Europeană a condamnat ”disprețul flagrant” al Belarusului pentru drepturile omului, după condamnarea opozanților Maria Kolesnikova și Maxim Znak, unele dintre figurile importante ale mișcării de contestare din vara lui 2020 împotriva regimului Lukașenko.

”UE deplânge faptul că regimul de la Minsk continuă să nu respecte în mod flagrant drepturile omului și libertățile fundamentale ale poporului din Belarus. De asemenea, UE reiterează cererile de eliberare imediată și necondiționată a tuturor deținuților politici din Belarus (care numără în prezent peste 650 de persoane), inclusiv a Mariei Kolesnikova și a lui Maxim Znak, a jurnaliștilor și a tuturor persoanelor care se află în spatele gratiilor pentru că și-au exercitat drepturile. Belarus trebuie să își respecte angajamentele și obligațiile internaționale în cadrul ONU și OSCE. UE va continua eforturile sale de promovare a responsabilității pentru represiunea brutală exercitată de autoritățile belaruse”, este precizat într-un comunicat publicat de Serviciul European de Acțiune Externă.

La rândul lor, Statele Unite au solicitat regimului de la Minsk să pună capăt ”represiunii împotriva cetățenilor din Belarus”, stat membru OSCE, care ”s-a angajat să respecte dreptul la un proces echitabil de către un tribunal independent și imparțial, precum și drepturile la libertatea de exprimare și de întrunire pașnică”.

”Suntem alături de parteneri cu aceleași vederi în sprijinul aspirațiilor poporului belarus pentru un viitor democratic și prosper într-o țară liberă și independentă. La 9 august, am emis un ordin executiv care solicită explicații regimului Lukașenko pentru atacurile sale împotriva democrației și a drepturilor omului, pentru represiunea transnațională și pentru corupție. (…) Reiterăm apelul nostru către autoritățile belaruse de a începe un dialog autentic cu opoziția democratică și cu membrii societății civile, care să conducă la alegeri libere și corecte sub observație internațională”, a precizat Departamentul de Stat american.

Justiţia din Belarus a condamnat-o luni la 11 ani de închisoare pe opozanta Maria Kolesnikova. Sentinţa este cea mai recentă măsură din campania de reprimare a opoziţiei dusă de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Condamnarea sa şi a unui alt acuzat, Maxim Znak, acesta din urmă la zece ani de detenţie, au fost anunţate de serviciul de presă al lui Viktor Babarîko, un alt opozant închis pentru care au lucrat cei doi.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Criza submarinelor: Boris Johnson încearcă să redreseze relațiile franco-britanice și îi propune lui Emmanuel Macron o ”restabilire a cooperării”. Președintele Franței, răspuns glacial: Aștept propunerile

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a propus președintelui francez, Emmanuel Macron, o ”restabilire a cooperării” după disputa declanșată de pactul de apărare și de securitate AUKUS.

În timpul unei convorbiri telefonice ce s-a desfășurat la cererea prim-ministrului britanic, Johnson și-a exprimat speranța că cele două țări vor putea să reia cooperarea ”în conformitate cu valorile și interesele noastre comune”, potrivit The Guardian și Politico Europe

Într-o dovadă a răcelii ce s-a instalat între cele două țări, liderul de la Palatul Elysee, Emmanuel Macron, i-a transmis șefului Guvernului de la Londra că ”așteaptă propunerile sale” cu privire la modul în care să facă acest lucru, se arată în scurta declarație de la Elysee.

Downing Street a omis acest ultim detaliu în comunicatul dat publicității, în care este specificat că cei doi ”au reafirmat importanța relației dintre Marea Britanie și Franța și au convenit să continue să lucreze îndeaproape împreună în întreaga lume pe agenda noastră comună, prin intermediul NATO și bilateral.”

”Liderii au remarcat în special importanța strategică a cooperării noastre de lungă durată în Indo-Pacific și în Africa, inclusiv prin intermediul misiunii comune din Mali”, mai este precizat în comunicat.

Joi, premierul Boris Johnson a încercat să-l liniștească pe Emmanuel Macron,  îndemnându-l în ”frangleză” să-și revină.

”Donnez-moi un break (daţi-mi un răgaz). Este în mod fundamental un mare progres pentru securitatea mondială. Sunt trei aliaţi care împărtăşesc aceleaşi valori care strâng rândurile şi creează un nou parteneriat pentru împărtăşirea tehnologiei”, a explicat Johnson.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat pe 15 septembrie un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine nucleare americane către Canberra

În consecință, Australia a decis să anuleze contractul de achiziţionare a unor submarine franceze cu propulsie convenţională în favoarea navelor americane cu propulsie nucleară, lucru ce a declanșat nemulțumirea Parisului, care, în 2016, a semnat un contract în valoare de 56 miliarde de euro pentru a furniza Australiei 12 submarine cu propulsie clasică.

Furia Franței față de acest gest calificat o ”lovitură în spate” s-a materializat prin rechemarea la Paris a ambasadorilor săi de la Washington și Canberra și anularea unei întrevederi a miniștrilor apărăii francez și britanic, ce urma să aibă loc la Londra.

În această dispută, Uniunea Europeană a făcut scut în fața Parisului, care a fost tratat ”inacceptabil”, iar gestul SUA  a fost calificat ca fiind unul  ”lipsit de loialitate” de către președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel.

Revenind la masa discuțiilor, președinții Emmanuel Macron și Joe Biden au convenit să lanseze un proces de consultări pentru a evita situații precum criza provocată de alianța AUKUS, declarație salutată de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și Înaltul Reprezentat al UE, Josep Borrell.

Washingtonul și Parisul sunt conștienți că recâștigarea încrederii ”va necesita timp și acțiuni”, iar un prim pas către reclădirea acesteia va fi făcut luna viitoare, când Biden și Macron se vor întâlni în Europa, la summitul G20 de la Roma.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Eugen Tomac5 hours ago

Eugen Tomac: Este vital ca PNRR să fie folosit pentru investiții şi reforme: Ar fi însă un nonsens să neglijăm absorbția fondurilor europene nerambursabile

SUA5 hours ago

Mark Gitenstein, viitorul ambasador al SUA la UE, promite să utilizeze experiența de ambasador în România pentru a combate “eforturile Rusiei destinate dezbinării UE și îndepărtării sale de SUA”

SUA5 hours ago

Oficial: SUA au eliminat vizele pentru Croația. România, între ultimele trei state din Uniunea Europeană care nu fac parte din programul Visa Waiver

POLITICĂ12 hours ago

Deputata Gabriela Horga, reprezentantă a României în APCE, susține impozitarea veniturilor giganților tehnologici cu o prezență digitală substanțială în Europa

ROMÂNIA12 hours ago

Președintele ANFP anunță că Universitatea Babeş-Bolyai va pregăti 7,500 de funcționari publici în digitalizare şi management de resurse umane

POLITICĂ12 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: România are nevoie de un nou Guvern care poate genera în mod credibil un pact național pentru implementarea PNRR 

Cristian Bușoi13 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Vaccinurile sunt eficiente împotriva tuturor variantelor de COVID-19 și sunt singurele care acționează împotriva complicațiilor

Dan Motreanu14 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a primit confirmarea Ministerului francez de interne că au fost luate măsuri pentru prevenirea agresiunilor împotriva șoferilor de camioane

POLITICĂ14 hours ago

PMP anunță că va fi ”jandarmul PNRR”: Vom înființa un departament specializat care va monitoriza derularea proiectelor

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Emmanuel Macron: De mai bine de 10 ani, SUA au interese strategice care se orientează către China și Pacific. Europenii trebuie să își asigure propria lor protecție

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen, despre implementarea PNRR: Există relații de lucru excelente și multă încredere între Comisie și administrația de la București

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Președinta Comisiei Europene „felicită sincer” România pentru lucrul la venitul minim de incluziune care va sprijini persoanele cele mai vulnerabile și gospodăriile cu venituri mici

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Moment istoric pentru apartenența României la UE: Președinta Comisiei Europene a dat undă verde, la București, PNRR-ului de 29,2 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Klaus Iohannis a primit-o pe Ursula von der Leyen la Palatul Cotroceni. Președinta Comisiei Europene este în România pentru a semna PNRR

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Rareș Bogdan a fost ales prim-vicepreședinte al PNL pentru comunicare și relații internaționale: România are nevoie de reforme. Nimeni nu ne va ierta dacă nu facem investiții

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Gheorghe Falcă a fost ales vicepreședinte al PNL pentru fonduri europene și dezvoltare regională: Modernizarea României, al treilea mare proiect de țară, după aderarea la UE și NATO

POLITICĂ3 days ago

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal: Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor

ONU6 days ago

În primul discurs la ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și anunță că a început curățarea Republicii Moldova de regimurile corupte

Dragoș Pîslaru6 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Cel mai optimist scenariu pentru aderarea României la zona euro ar fi în 2028

ONU6 days ago

Klaus Iohannis, la ONU: România susține rolul de lider al Uniunii Europene în materie de schimbări climatice

Team2Share

Trending