O sesiune de consultări politice pe linia ministerelor de externe din România și din Regatul Maroc, la nivel de secretar de stat, respectiv director general pentru relații bilaterale și afaceri regionale, a avut loc joi, 25 mai, la București, fiind confirmat interesul pentru avansarea şi diversificarea cooperării bilaterale în mai multe domenii. Delegația Ministerului Afacerilor Externe al României a fost condusă de secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.
Delegația marocană participantă la consultări a fost condusă de ambasadorul Fouad Yazourh, director general pentru relații bilaterale și afaceri regionale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, al Cooperării Africane și al Marocanilor din Străinătate.
În cadrul convorbirilor cu omologul marocan, secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a evidențiat potențialul semnificativ de creștere a schimburilor comerciale bilaterale, care au depășit, în ultimii doi ani, pragul de 1 miliard de dolari. A reconfirmat dorința părții române de consolidare și aprofundare a dialogului politic, precum și avansarea și diversificarea cooperării româno-marocane în mai multe domenii. Discuțiile au evidențiat în mod special domeniile economic-comercial, agricol, al educației și cercetării, precum și al culturii. Oficialul român a evidențiat, în context, importanța unei mai bune conectări, pe multiple planuri, între partenerii români și cei marocani, în concordanță cu realitățile actuale din cele două țări.
Directorul general Fouad Yazourh a confirmat dorința și interesul părții marocane de a consolida dialogul cu partenerii români, evocând în context legăturile tradiționale de prietenie și cooperare dintre cele două țări, care au aniversat, în anul 2022, 60 de ani de relații diplomatice. A exprimat interesul crescut pentru cooperare în plan economic, al tehnologiilor de vârf, agricultură, gestionarea situațiilor de urgență, combaterea criminalității organizate și securitatea frontierelor, în domeniul învățământului superior și al cercetării științifice și altele.
Agenda consultărilor a inclus și un schimb de opinii pe subiecte de interes regional și global. Secretarul de stat Traian Hristea a prezentat evaluări și poziții ale României privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, criza umanitară provocată de aceasta și impactul acestui război asupra statelor din regiune, dar și consecințele grave în plan global.
Oficialul marocan a făcut o prezentare a situației de securitate din regiunea Sahel și nordul Africii. S-a referit, de asemenea, la evoluțiile recente din cadrul Ligii Statelor Arabe, în contextul apropiatelor reuniuni la nivel înalt ale organizației.
Ambele părți au evidențiat cu satisfacție buna cooperare și sprijinul reciproc în cadrul organismelor internaționale.
Discuțiile au vizat, totodată, relațiile UE-Maroc, precum și dosarul Sahara Occidentală, partea română reiterând poziția constructivă a României pe acest subiect.
În încheiere, cei doi oficiali au reafirmat angajamentul de a acționa în comun pentru organizarea, în următoarea perioadă, a unei vizite la nivel de ministru al afacerilor externe, importantă pentru menținerea la cote active a dialogului politic și relațiilor bilaterale în ansamblu. Au convenit asupra necesității stimulării schimburilor de vizite și delegații de experți în toate domeniile de cooperare de interes reciproc, precum și a realizării unor schimburi periodice de evaluări pe subiecte regionale.