Connect with us

U.E.

Din Etiopia, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen transmite că Africa ”contează pentru Uniunea Europeană”: Pentru noi, sunteţi mai mult decât un vecin

Published

on

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că o cooperare mai strânsă cu Africa reprezintă unul dintre principalele obiective ale politicii externe ale Uniunii Europene. Probleme maijore precum securitatea și migrația necesită abordări comune din partea liderilor de pe ambele continente, anunță Deutsche Welle.

În prima sa vizită în afata Uniunii Europene după prelunarea mandatului de președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a ajuns sâmbătă dimineață în capitala etiopiană Addis Ababa pentru a transmite ”un puternic mesaj politic” privind anjamentul ferm al Uniunii Europene față de Africa.

”Pentru prima mea vizită, am ales continentul care găzduiește economiile cu cea mai rapidă creștere din lume, un continent cu o ambiție și aspirații imense, dar și cu nevoi imense”, a declarat von der Leyen într-un discurs susținut alături de președintele Uniunii Africane, Moussa Faki.

”Sper că prezenţa mea la Uniunea Africană (UA) va putea trimite un puternic mesaj politic pentru că continentul african şi Uniunea Africană contează pentru Uniunea Europeană şi Comisia Europeană”, a completat von der Leyen, potrivit AFP, citat de Agerpres.

”Pentru noi, pentru Uniunea Europeană, sunteţi mai mult decât un vecin”, a adăugat fostul ministru german al apărării, în finalul întâlnirii de la sediul UA.

”Doar unitatea va face continentele noastre puternice într-o lume în schimbare. Uniunea Africană este un partener pe care mă bazez”, a mai spus von der Leyen.

Von der Leyen a mai spus că  nu va prezenta ”un plan măreț pentru Africa”, dar se află în Etiopia, sediul Uniunii Africane, ”pentru a asculta” tendințele și evoluțiile care modelează continentul, dar și politicile și prioritățile economice.

”Cinstit vorbind, eu nu am toate răspunsurile la aceste provocări, dar sunt convinsă că împreună putem găsi răspunsurile”, a adăugat președintele Comisiei Euroopene, în timp ce Faki invita la o mobilizare internaţională crescută pentru a contra ameninţările la adresa securităţii, în special terorismul.

Uniunea Europeană a sprijinit constant operațiunile de pace și de securitate inițiate de Uniunea Africană.

Mecanismul de sprijinire a păcii pentru Africa, stabilit în 2004, a permis alocarea a 2.7 miliarde de euro pentru operaţiunile de pace şi de securitate pe continent, destinate pentru 14 intervenţii sub mandat african în 18 ţări.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Miniștrii de finanțe din zona euro vor discuta despre modul în care pot fi modificate regulile fiscale ale UE, astfel încât guvernele să le respecte

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Miniştrii de finanțe din zona euro vor demara luni discuţiile cu privire la modul în care pot fi modificate regulile fiscale ale UE, care deseori au fost încălcate, astfel încât guvernele să le respecte, a declarat pentru Reuters un oficial din zona euro.

Pactul de stabilitate şi creştere este conceput să oprească guvernele să se împrumute prea mult, în ideea de a proteja valoarea monedei euro. Însă aceste reguli au fost deseori ignorate, ceea ce a condus la criza datoriilor suverane din 2010, deoarece au fost făcute eforturi minime pentru a le pune în aplicare prin introducerea de penalităţi financiare, potrivit Agerpres. 

„Discuţia pleacă de la recunoaşterea faptului că sancţiunile nu au fost utilizate foarte mult. Nu au fost utilizate deloc, ca să fim mai exacţi”, a spus un oficial de rang înalt din zona euro.

Pentru a calma pieţele financiare în momentul cel mai grav al crizei datoriilor, ţările din zona euro au convenit, în 2011, ca sancţiunile financiare pentru ţările care au deficite excesive să fie mai automate şi să depindă mai puţin de contextul politic. Tot atunci a fost introdusă posibilitatea amenzilor pentru guvernele care nu îşi corectează dezechilibrele economice precum deficit sau excedent excesiv de cont curent.

Însă în pofida unor încălcări repetate ale regulilor privind împrumuturile de către Franţa, Italia Spania sau Portugalia, sau a surplusurilor persistente de cont curent ale Germaniei, Comisia Europeană nu a luat măsuri pentru a pedepsi vreo ţară.

Citiți și: Consiliul solicită revenirea, din 2022, la esența Semestrului European și, din 2023, dezactivarea derogării din Pactul de Stabilitate și Creștere, modificări apărute în contextul pandemiei și al coordonării cu MRR

După pandemia de COVID-19, unele ţări din zona euro sunt împovărate de asemenea cu datorii publice mari care nu pot fi diminuate în linie cu cerinţele actuale ale pactului de stabilitate, fără ca economiile lor să intre în recesiune, astfel că ar fi nevoie de o nouă regulă cu privire la reducerea datoriilor.

„De data aceasta există o recunoaştere a faptului că implementarea regulilor depinde de asumarea lor la nivel naţional. Există un acord mai amplu cu privire la acest lucru şi o mare parte din discuţii se îndreaptă spre modul cum poate fi consolidată asumarea”, a adăugat oficialul din zona euro. 

Comisia Europeană a lansat în 2021 o revizuire a Pactului de stabilitate și de creștere înainte de a prezenta o propunere. Normele fiscale sunt în prezent suspendate în contextul pandemiei de COVID-19, dar UE se pregătește să le reintroducă de la începutul anului 2023.

În context, ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a apreciat duminică ca fiind ”învechite” regulile europene referitoare la datoria publică a statelor membre. Acesta a reluat pledoaria președintelui francez, Emmanuel Macron, și a premierului italian, Mario Draghi, de la finalul lunii decembrie.

Continue Reading

U.E.

UE: Procesul de reformă pentru consolidarea sistemului judiciar din Serbia trebuie să continue dincolo de referendumul din 16 ianuarie

Published

on

© European Union

Procesul de reformă pentru consolidarea sistemului judiciar din Serbia trebuie să continue dincolo de referendumul din 16 ianuarie, pentru ca statul balcanic să se apropie de îndeplinirea obiectivului său privind aderarea la Uniunea Europeană, a transmis, luni, Serviciul European de Acțiune Externă.

Potrivit rezultatelor preliminare, alegătorii care s-au prezentat duminică la urne în Serbia pentru a vota asupra amendamentelor la Constituție și-au exprimat sprijinul față de această propunere.

UE salută, astfel, finalizarea acestei etape importante în cadrul reformei constituționale în vederea consolidării independenței sistemului judiciar, în conformitate cu opțiunea strategică a Serbiei de a adera la Uniunea Europeană.

„Procesul de reformă în vederea consolidării independenței sistemului judiciar nu se încheie aici și trebuie să continue. O serie de legi trebuie să fie modificate pentru punerea în aplicare efectivă a modificărilor constituționale. Acestea ar trebui să fie pregătite cu prioritate prin intermediul unei reforme globale a legilor relevante, în conformitate cu standardele europene”, transmite serviciul diplomatic al UE.

Citiți și Serbia: UE, SUA și Regatul Unit salută reformele în sfera statului de drept adoptate prin referendum și care vor alinia țara la standarde europene

De asemenea, UE salută intenția guvernului sârb de a continua să implice Comisia de la Veneția în următoarele etape. UE va continua să urmărească îndeaproape acest proces și să ofere sprijin financiar și tehnic pentru punerea în aplicare a reformelor în domeniul justiției.

În același timp, UE regretă faptul că nu a fost posibil să se ajungă la un acord cu guvernul din Kosovo care să permită Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să colecteze buletinele de vot în Kosovo, în conformitate cu practicile anterioare.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană lansează o cerere de proiecte în valoare de 1 milion de euro adresată facultăților de jurnalism din UE

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat luni, 17 ianuarie, o cerere de propuneri pentru proiecte în vederea elaborării unui curriculum și a materialelor didactice pentru un curs despre Uniunea Europeană și politica de coeziune a UE, destinat viitorilor jurnaliști.

Comisia a răspuns solicitării multor studenți din UE de a lansa acest apel, care va oferi o ocazie extraordinară de a stimula dezbaterea academică privind UE și politica de coeziune a UE, precum și de a îmbunătăți nivelul de cunoștințe al studenților și de a încuraja cooperarea între universități și alte instituții ale UE“, a declarat comisarul pentru coeziune și reformă, Elisa Ferreira.

Beneficiarii vor trebui să pună în aplicare o strategie de dezvoltare, să creeze o rețea de instituții de învățământ superior și să își dezvolte învățământul.

Propunerile pot fi depuse de universități și alte instituții de învățământ jurnalistic la nivel universitar și postuniversitar.

Solicitanții trebuie să fie stabiliți într-un stat membru al UE și să fie acreditați în conformitate cu legislația în vigoare în țara respectivă.

Comisia va acoperi 95% din costurile proiectului. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 21 aprilie 2022, ora 13:00 CET. Comisia se așteaptă să anunțe rezultatele în iunie 2022.

Continue Reading

Facebook

U.E.1 hour ago

Miniștrii de finanțe din zona euro vor discuta despre modul în care pot fi modificate regulile fiscale ale UE, astfel încât guvernele să le respecte

CHINA2 hours ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

U.E.2 hours ago

UE: Procesul de reformă pentru consolidarea sistemului judiciar din Serbia trebuie să continue dincolo de referendumul din 16 ianuarie

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană lansează o cerere de proiecte în valoare de 1 milion de euro adresată facultăților de jurnalism din UE

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Raport: Prețurile gazelor naturale în UE au crescut la niveluri record în al treilea trimestru din 2021, influențate de piețele globale de gaze

NATO3 hours ago

Un detașament de 30 de militari de la Brigada Multinațională de la Craiova, dislocat de România la misiunea UE din Bosnia și Herțegovina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Uniunea Europeană alocă 1,5 miliarde de euro în 2022 pentru a răspunde crizelor umanitare din întreaga lume

RUSIA4 hours ago

La un an de la arestarea sa, Aleksei Navalnîi declară că ”nu regretă nicio secundă” că a revenit în Rusia pentru a continua lupta împotriva Kremlinului

NATO4 hours ago

România are un nou ambasador la NATO: Secretarul de stat Dan Neculăescu, numit în funcție de președintele Klaus Iohannis

RUSIA5 hours ago

Ministrul german de externe întreprinde vizite la Kiev și Moscova pentru a promova calea diplomatică, fără a face compromisuri privind inviolabilitatea frontierelor Ucrainei și dreptul acesteia de a-și alege alianțele

CHINA2 hours ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

SUA3 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

NATO5 days ago

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia: Punerea sub semnul întrebării a arhitecturii de securitate europene este inacceptabilă

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este “deosebit de importantă”. Finalizarea MCV, o altă prioritate majoră

FONDURI EUROPENE3 weeks ago

Premierul Nicolae Ciucă va prelua monitorizarea operaționalizării PNRR: La începutul lui 2022 urmează să intre în contul statului încă 1,9 miliarde de euro, prefinanțare din împrumutul acordat României

ROMÂNIA3 weeks ago

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă, prima întâlnire cu reprezentanții AmCham România: Stimularea investițiilor străine și atragerea de fonduri europene prin PNRR și CFM, soluții pentru prosperitate și bunăstare

ROMÂNIA3 weeks ago

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, mesaj de Crăciun: Să ne gândim la sănătatea noastră și a celor din jur, cel mai frumos dar pe care îl putem oferi celorlalți

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, mesaj de Crăciun: La finalul unui an foarte dificil, să ne reîntoarcem la semnificațiile acestei sărbători

NATO4 weeks ago

Nicolae Ciucă, la NATO: Actuala comasare de trupe rusești este nejustificată. Confirmă nevoia de a întări acţiunile de descurajare a ameninţărilor şi de apărare pe flancul estic şi la Marea Neagră

Advertisement

Team2Share

Trending