Din Moscova, ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, anunță că statul său ”nu se teme” să facă uz de veto pentru ridicarea sancțiunilor europene la adresa Rusiei

Guvernul italian nu se teme să folosească dreptul de veto în cadrul UE ca ”ultim mecanism” pentru a determina blocul comunitar să ridice sancțiunile la adresa Rusiei, a precizat luni ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, conform Politico Europe.

FOTO: Matteo Salvini/ Facebook

Într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova, Salvini a afirmat că Italia va acţiona pentru a se asigura că sancţiunile – impuse de UE după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 – sunt ridicate. Potrivit lui, Roma vrea să-şi convingă partenerii să ia o decizie în acest sens prin ”bune maniere, cifre şi dovezi“, relevă agenţia Ansa.

Însă, a spus Salvini, guvernul său ”nu se teme“ de folosirea dreptului de veto pentru a obţine acest lucru. ”Nu exclud nimic“, a afirmat Salvini, potrivit căruia executivul de la Roma va continua negocierile cu UE „zi şi noapte“ până când rezultatele vor fi satisfăcătoare.

”Am demonstrat deja pe frontul migraţiei că suntem destul de încăpăţânaţi şi, ca urmare, sunt convins că putem aduce acasă rezultate concrete“, a afirmat el, făcând aparent referire la poziţia Italiei din cadrul ultimului summit al Consiliului European în care politica de migraţie a reprezentat principalul subiect. ”Contez pe faptul că vor fi convinşi“, a adăugat el.

Totodată, ministrul italian şi-a exprimat sprijinul pentru reintrarea Rusiei în ceea ce a fost cândva G8, în prezent G7, ca urmare a excluderii Rusiei, în 2014, din acest grup al ţărilor puternic industralizate, tot din cauza anexării Crimeei.

Nu în ultimul rând, Salvini a lăudat Kremlinul pentru că ”lucrează în interesul poporului său“. ”Desigur că în Rusia este un guvern care lucrează de ani în interesul poporului rus, ceva ce nu am avut (până acum) în Italia şi ceva ce abia dacă avem în Europa“, a declarat Matteo Salvini, care este lider al formaţiunii de extremă-dreapta Liga (fosta Liga Nordului).

Țările Uniunii Europene au decis la 5 iulie prelungirea sancțiunilor economice împotriva Rusiei până la 31 ianuarie 2019, măsurile restrictive vizând anumite sectoare ale economiei rusești.

Consiliul a adoptat această decizie prin procedură scrisă și, potrivit regulii aplicabile tuturor deciziilor de acest tip, acționând în unanimitate.

Pe 18 iunie, Consiliul UE a decis extinderea măsurilor restrictive ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului de către Rusia până la 23 iunie 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.