Din Sankt Petersburg, Emmanuel Macron și-a exprimat dorința de a implementa ”inițiative comune” cu Vladimir Putin în dosarele iranian, sirian și ucrainean

La doar o săptămână după ce cancelarul german, Angela Merkel, s-a întâlnit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, Emmanuel Macron, partenerul politic al acesteia, se află la Sankt Petersburg, efectuând prima sa vizită în Rusia, în calitate de președinte al Franței.

Foto: Kremlin.ru

La un an de la prima întrevedere la Palatul Versailles, când Emmanuel Macron a inaugurat alături de Vladimir Putin o expoziție care a marcat 300 de ani de relații franco-ruse, instaurate prin vizita lui Petru cel Mare în Hexagon, în 1717, liderul de la Kremlin l-a primit pe omologul său francez și pe soția acestuia, Brigitte Macron, pe terasele fastuosului Palat Constantin, aflat la sud-vest de fosta capitală imperială Sankt Petersburg, înființat acum 308 ani de fostul țar amintit mai sus.

Prima vizită de două zile a lui Macron are loc în contextul în care astăzi are loc Forumul de la Sankt Petersburg, principala întâlnire a mediilor de afaceri, unde este așteptat și premierul japonez Shinzo Abe, anunță Deutsche Welle.

Evenimentul de astăzi îi va oferi ocazia președintelui francez, care însoțit de o suită de oameni de afaceri, să-și arate dorința de a continua relațiile comerciale cu Rusia, în pofida tensiunilor existente între Occident și Moscova.

”Indiferent că este vorba despre Ucraina, Orientul Mijlociu, criza iraniană și situația din Siria, că este vorba despre modul în care vedem multilateralismul contemporan, cred că este necesar să acționăm în vederea unor inițiative comune”, a precizat Emmanuel Macron, potrivit Unian.

Foto: Kremlin.ru

La rândul său, Vladimir Putin și-a aratătat deschiderea de a aborda în cadrul întâlnirii ”subiecte internaționale-cheie, a căror soluție este în interesul Franței și al Rusiei”.

Macron a făcut, de asemenea, referire și la legăturile istorice între Franța și Rusia,exprimându-și speranța pentru continuarea procesului de reconciliere. ”Sper că putem avansa” respectând în același timp suveranitatea altor state. ”Trebuie să continuăm să construim o încredere comună”, a mai spus Macron, în contextul în care Rusia este acuzată că a încălcat în repetate rânduri Acordul de la Minsk din 2015, menit să deschidă calea spre soluționarea conflictului din Donbas, dar și în contextul în care ieri anchetatorii internaționali au dat publicității un raport prin care anunțau că avionul MH17, prăbușit în 2014 deasupra Ucrainei, soldat cu 298 de morți, marea majoritate olandezi, a fost doborât de o rachetă sol-aer care provenea de la o unitate militară rusă.

Relațiile tensionate dintre Moscova și Occident din ultimii ani ca urmare a anexării ilegale a peninsulei Crimeea, dar și a conflictului din Siria, în care Rusia are un rol activ, au avut de suferit și mai mult după ce fostul spion dublu, rusul Serghei Skripal, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic pe data de 4 martie într-un orăș din sud-vestul Marii Britanii, Salisbury.

Regatul Unit, care s-a bucurat de solidaritate din partea comunității internaționale, a acuzat Mosoca de acest incident, care s-a soldat cu un val de expulzări diplomatice.

Foto: Kremlin.ru

Cu toate acestea, un punct de convergență a apărut odată cu decizia președintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul, Rusia și Europa având aceeași viziune privind JCPOA, și anume menținerea acordului încheiat în 2015.

Președintele francez dorește să arate că Franța rămâne una dintre principalele surse de investiții străine în Rusia în ultimii ani, în pofida sancțiunilor europene existene. În cadrul Forumului Internațional de la Sankt Petersburg vor fi semnate aproximativ 50 de contracte în domenii precum cercetare, cultură, limbă și literatură.

La Forumul Internațional de la Sankt Petersburg va participa și prim-ministrul Shinzo Abe, care efectuează o vizită de trei zile în Rusia.

Vizita lui Emmanuel Macron vine la doar o săptămână după ce Angela Merkel s-a întâlnit la Moscova cu Vladimir Putin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.