Connect with us

INTERNAȚIONAL

Din vârful legendarei stânci de la Pointe du Hoc, Biden calcă pe urmele lui Reagan, chemându-i pe americani să apere democrația în fața ideologiilor odioase, precum eroii de acum 80 de ani

Published

on

© The White House

Din vârful legendarei stânci de la Pointe du Hoc pe care au escaladat-o în urmă cu 80 de ani, în Ziua Z, rangerii armatei americane, președintele Joe Biden a comparat vineri amenințările reprezentate de Germania nazistă cu cele cu care se confruntă lumea de astăzi din cauza dictatorilor și a autoritarismului și i-a îndemnat pe americani să reziste izolaționismului.

El i-a chemat pe americani să apere democrația, făcând apel la idealurile soldaților care au escaladat stâncile de la Pointe du Hoc în urmă cu 80 de ani pentru a avertiza împotriva unei alunecări spre autoritarism.

Discursul lui Biden în Normandia, al doilea după cel susținut joi la comemorările la opt decenii de la debarcarea aliată, a avut ca scop consolidarea sprijinului pentru Ucraina, care este blocată într-un război cu Rusia și cu președintele acesteia, Vladimir Putin, liderul american precizând că rangerii care au luptat în acea zi și-ar dori ca americanii să apere libertatea, relatează Reuters, The Guardian și CNN.

Vorbind dintr-un buncăr de beton în care trupele americane au încercat să demonteze artileria germană, Biden a spus că acei oameni – dintre care niciunul nu mai este în viață astăzi – ar dori ca concetățenii lor din zilele noastre să își facă partea lor pentru a proteja democrația împotriva autocraților.

“Mă aflu astăzi aici ca primul președinte care a venit la Pointe du Hoc când niciunul dintre cei 225 de bărbați curajoși care au escaladat această stâncă în Ziua Z nu mai este în viață”, a subliniat președintele, într-un discurs de 15 minute.

Se îndoiește cineva că ei ar dori ca America să se opună agresiunii lui Putin aici, în Europa, astăzi? Ei au luat cu asalt plajele alături de aliații lor. Crede cineva că acești grăniceri vor ca America să meargă singură astăzi? Ei au luptat pentru a învinge o ideologie odioasă anii 30 și 40. Se îndoiește cineva că nu ar mișca cerul și pământul pentru a învinge ideologiile odioase de astăzi? Acești rangeri au pus misiunea și țara mai presus de ei înșiși. Crede cineva că ar cere mai puțin de la fiecare american de astăzi? Acești rangeri își aminteau cu respect de cei care și-au dat viața în luptă. Și-ar putea ei, sau oricine altcineva, să-și imagineze vreodată că America nu ar face același lucru?”, a întrebat el, de o manieră retorică și plină de inflexiune.

La 6 iunie 1944, trupele de elită Ranger au escaladat stâncile de 30 de metri de pe plaja Omaha, sub un foc de armă violent, și au capturat piesele de artilerie germane care ar fi putut să tragă asupra trupelor americane care debarcau la Omaha și pe plaja Utah din apropiere.

Prin discursul la Pointe du Hoc, Biden a reluat exemplul predecesorului republican Ronald Reagan, care a marcat aniversarea Zilei Z în acest loc în urmă cu 40 de ani. Reagan a spus atunci că democrația “merită să mori pentru ea” și a subliniat dorința americană de pace în ceea ce s-au dovedit a fi anii de sfârșit ai Războiului Rece.

Acum, Joe Biden a declarat că rangerii care au luat cu asalt Pointe du Hoc ar vrea ca americanii să creadă în importanța democrației.

Deși nu l-a menționat pe rivalul său republican Donald Trump, Biden a întrebuințat prilejul onorării eroilor europeni pentru a cere americanilor să asculte “ecoul vocilor lor”, care “nu ne cer să escaladăm aceste stânci”, ci “ne cer rămânem fideli la ceea ce reprezintă America”.

Referindu-se la protejarea libertății, apărarea democrației și la opunerea față de agresiune, Biden a conchis: “Pur și simplu refuz să cred că măreția Americii este un lucru de domeniul trecutului“.

 

Scopul discursului lui Biden a fost de a trasa o “linie continuă” de la cel de-al Doilea Război Mondial, făcând legătura între Războiul Rece, înființarea alianței militare NATO și actualul război al Rusiei cu Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Discursul de la Pointe du Hoc despre importanța apărării libertății și democrației al lui Joe Biden a avut loc în intervalul în care cetățenii europeni sunt așteptați la urne pentru a alege viitorul Parlament European.

Joe Biden efectuează o vizită de stat în Franța, la invitația președintelui francez Emmanuel Macron. Liderul de la Casa Albă a participat joi la evenimentele din Normandia de comemorare a 80 de ani de la Ziua Z, care a schimbat soarta celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

De pe plajele din Normandia, Joe Biden a făcut o pledoarie pentru apărarea democrației și a libertății, elogiind și omagiind eroii americani care au făcut posibilă debarcarea militară care a condus la eliberarea Europei. Într-o paralelă cu războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, liderul de la Casa Albă a avertizat că “lupta dintre dictaturi și libertate este nesfârșită”.

După aceste discursuri, Biden se va afla sâmbătă la Paris pentru discuțiile politice cu omologul francez în cadrul vizitei de stat.

Dublul discurs din Franța, de la cimitirul Colleville-sur-Mer și de la Pointe du Hoc, întregesc suita de cuvântări ale liderului american în ultimii ani în Europa, după trei astfel de discursuri pe care le-a avut în martie 2022, la Varșovia, la o lună de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2023, tot la Varșovia, la împlinirea unui an de la debutul agresiunii ruse, și în iulie 2023, la Vilnius, la finalul summitului NATO. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

”Vladimir Putin este războiul însuși”, susține Zelenski, în urma unor noi atacuri ale armatei ruse

Published

on

© European Union 2025

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, condamnă cele mai recente atacuri ale armatei ruse asupra orașului Kremenchuk, în urma cărora rețeau energetică din regiune a fost afectată. Liderul de la Kiev face din nou apel la sancțiuni concrete împotriva petrolului rusesc pentru a opri mașinăria de război a lui Vladimir Putin. 

„Mulțumesc tuturor celor din lume care fac presiuni pentru sancțiunile necesare împotriva Rusiei. Sancțiuni împotriva petrolului rusesc și un plafon adecvat al prețului petrolului. Un plafon al prețului care va afecta în mod real bugetul rus. Fără aceasta, Putin va continua să ignore tot ceea ce face lumea pentru a aduce pacea. El personal nu are nevoie de pace, el însuși este războiul. Doar o adevărată penurie de numerar poate convinge Rusia să fie mai puțin periculoasă pentru vecinii săi”, a transmis președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj adresat națiunii. 

De asemenea, președintele Zelenski subliniază nivelul de cinism al liderului de la Moscova, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu: „În același timp, Putin încearcă să se prezinte ca un mediator pentru Orientul Mijlociu și încearcă să-și ajute cumva complicii din Teheran. Nivelul de cinism este uluitor…”

Zelenski a atras din nou atenția asupra manipulărilor Rusiei, care nu fac decât să prelungească acest război: „În fiecare noapte, Rusia lansează atacuri. În fiecare zi, pierdem viețile oamenilor noștri în toată Ucraina – în regiunile Herson, Harkov, Donețk, Sumy – din cauza bombardamentelor rusești, din cauza acestui război care ar fi putut să se termine demult dacă lumea ar fi reacționat față de Rusia într-un mod principial, în loc să cadă pradă manipulării și minciunilor sale.”

Ultima propunere a celui mai nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, prezentată marți de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și de Înaltul Reprezentant al UE, Kaja Kallas, extinde numărul băncilor rusești și a petrolierelor ce fac parte din „flota fantomă” ce vor fi introduse pe lista neagră. Până în prezent, Bruxelles-ul a vizat peste 350 de nave din această flotă, asupra căreia planează acuzațiile de implicare în acte de sabotaj și vandalism. 

Citiți și: Înaintea summitului G7, UE propune un nou pachet de sancțiuni contra Rusiei ce include, printre altele, scăderea plafonului de preț pentru petrol, interzicerea operațiunilor care vizează Nord Stream 1 și 2

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu va fi distinsă, în Germania, la München, cu premiul “Franz Josef Strauss” de către prestigioasa fundație germană Hanns Seidel.

Președinția de la Chișinău a anunțat duminică că Maia Sandu va efectua o vizită în Germania în perioada 20-22 iunie, unde va avea întâlniri cu cetățenii moldoveni din mai multe orașe.

“Vă invit să ne întâlnim pe 20 iunie la Frankfurt, pe 21 iunie la München și pe 22 iunie la Stuttgart, pentru a vorbi despre cum construim o Moldovă mai unită, mai sigură și mai aproape de Europa”, a spus ea.

Totodată, Maia Sandu a vizitat-o duminică pe soția compozitorului Eugen Doga, decedat recent, și a anunțat-o pe aceasta că va dona valoarea financiară a premiului “Franz Josef Strauss”, respectiv 10.000 de euro, pentru păstrarea creațiilor compozitorului.

Premiul “Franz Josef Strauss” se decernează începând cu anul 1996 unor personalități care s-au făcut remarcate în politică, afaceri, societate și cultură, care promovează pacea, libertatea, respectarea legii și democrația.

Printre laureații premiului se numără fostul cancelar german Helmut Kohl, fostul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii George H. W. Bush, fostul președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și fostul secretar de Stat american, diplomatul Henry Kissinger. În 2018, premiul i-a fost decernat președintelui român de la acea vreme, Klaus Iohannis.

Continue Reading

G7

“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump

Published

on

© Mette Frederiksen/ Facebook

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că Groenlanda “nu se vinde” și nici „nu se ia”, într-o vizită-cheie efectuată duminică în teritoriul arctic strategic râvnit de președintele american Donald Trump înainte de a se întâlni cu omologul american și cu ceilalți lideri aliați la summitul G7 din regiunea canadiană Alberta.

Liderul francez s-a aflat în Groenlanda alături de premierul danez Mette Frederiksen pentru transmite un mesaj de solidaritate franceză și europeană.

Macron și-a exprimat criticile ferme față de intenția lui Trump de a prelua controlul asupra teritoriului.

“În câteva cuvinte: toată lumea din Franța, Uniunea Europeană consideră că Groenlanda nu trebuie vândută, nu trebuie luată”, a spus el în timpul unei conferințe de presă, aplaudat de mulțimea locală, subliniază Associated Press.

 

“Situația din Groenlanda este în mod clar un semnal de alarmă pentru toți europenii. Permiteți-mi să vă spun foarte direct că nu sunteți singuri”, a adăugat Macron.

Oprirea simbolică de duminică în Groenlanda are loc în timp ce liderul francez se îndreaptă spre un summit al Grupului 7 din Kananaskis, Canada, la care va participa și Trump, primul după revenirea la Casa Albă. Vor participa în premieră și cancelarul german Friedrich Merz, premierul britanic Keir Starmer și premierul canadian Mark Carney.

Macron a fost întâmpinat la Nuuk, capitala teritoriului, de premierul danez Mette Frederiksen și de premierul groenlandez Jens-Frederik Nielsen.

Întrebat dacă Franța ar fi pregătită să sprijine militar Groenlanda dacă Trump ar decide să o invadeze, Macron a refuzat să discute ipoteza.

“Nu voi începe să elaborez în mod public scenarii de tipul «ce-ar fi dacă». Pentru că nu cred că, în cele din urmă, SUA, care este un aliat și un prieten, ar face vreodată ceva agresiv împotriva altui aliat”, a continuat Macron.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL18 minutes ago

”Vladimir Putin este războiul însuși”, susține Zelenski, în urma unor noi atacuri ale armatei ruse

EDITORIALE1 hour ago

Iulian Chifu: Război în Orientul Mijlociu. Israel și distrugerea sistematică a programului nuclear iranian

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker

G72 hours ago

“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump

INTERNAȚIONAL21 hours ago

România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Președintele Donald Trump neagă implicarea SUA în atacul asupra Iranului și propune un acord de pace Iran-Israel

ROMÂNIA1 day ago

Participarea României la reconstrucția Ucrainei va defini poziția țării noastre în Europa următorilor 20 de ani, subliniază ministrul Marcel Boloș

U.E.1 day ago

Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și-a desemnat noua echipă de conducere pentru 2025–2026. Gilles Ballot, CEO Carrefour România, ales Președinte

INTERNAȚIONAL1 day ago

Papa Leon al XIV-lea pledează pentru o lume ”liberă de amenințarea nucleară” și îndeamnă Israelul și Iranul la ”responsabilitate și rațiune”

INTERNAȚIONAL3 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO4 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA4 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending