Diplomatii europeni au inceput sa contureze lista neagra a rusilor care ar putea fi supusi sanctiunilor

rp_VladimirPutin-300x187.jpgLista demnitarilor rusi care ar putea fi supusi sanctiunilor europene – interdictia vizelor si inghetarea de active – include sefi de servicii secrete, ministri, parlamentari si oameni de afaceri, scrie EUobserver, citat de HotNews, care noteaza insa ca draftul listei este deocamdata confidential.

Ministerul britanic de externe a discutat cu oficiali din ambasadele londoneze ale Americii, Canadei, Frantei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Elvetiei si Turciei, pentru a analiza cine poate fi inclus pe aceasta lista.

Joi, diplomatii europeni au demarat discutiile despre componenta listei negre, dar putini analisti cred ca acest lucru il va determina pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, sa renunte la actiunile din Crimeea.

Deocamdata, draftul acestei liste este confidential, dar diplomatii consultati de EUobserver spun ca nu vor fi impuse sanctiuni impotriva lui Vladimir Putin sau a ministrului sau de externe Serghei Lavrov.

Analistii afirma ca oficialii rusi implicati in operatiunile din Crimeea sunt:

  • Alexander Bortnikov (seful serviciului secret FSB, ex-KGB); Serghei Glaziev (consilier al Kremlinului); Serghei Ivanov (seful de cabinet al lui Putin); Nikolay Patrushev (seful Consiliului de securitate); Serghei Shoigu (ministrul Apararii); Vladislav Surkov (consilier) si Alexandr Vikto (comandantul flotei ruse din Marea Neagra).

In cazul in care UE doreste sa dea o tenta mai politica acestor sanctiuni, ar putea viza parlamentari:

  • Valentina Matvienko (presedintele Senatului) care a gestionat adoptarea rezolutiei privind invadarea Crimeei de catre trupele rusesti, Alexei Pushkov (seful comisiei pentru afaceri externe din camera inferioara), Dmitri Rogozin (vicepremier), Vladimir Jirinovsky (parlamentar), care a vizitat Crimeea si a cerut alipirea ei de Rusia.

De asemenea, statele europene ar putea tinti aliatii de afaceri ai lui Putin.

  • Alexei Miller (presedintele Gazprom), Igor Secin (unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Putin, care conduce acum compania petroliera Rosneft), Vladimir Iakunin (multimilionarul care conduce caile ferate).

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.