Connect with us

Corina Crețu

Directiva privind salariul minim european, votată în Comisia EMPL din PE. Corina Crețu: Fiecare angajat din România merită un salariu care să permită o viaţă decentă

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European (EMPL) a votat joi raportul privind propunerea de Directivă privind salariile minime adecvate, a anunțat europarlamentarul Corina Crețu.

“Salariul minim la nivelul Statelor Membre reprezintă o măsură echitabilă şi corectă pentru toţi lucrătorii din Uniunea Europeană”, a scris Crețu, pe pagina sa de Facebook.

Un nou proiect de lege al UE va asigura un nivel minim de protecție a salariilor în toate statele membre, pentru a garanta standarde de viață decente pentru lucrători și familiile acestora. În cadrul votului de joi, deputații europeni din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale au susținut stabilirea unor cerințe minime de protecție a salariilor în întreaga UE, fie prin stabilirea unui salariu legal (cel mai mic salariu permis de lege), fie prin permiterea lucrătorilor să își negocieze salariile cu angajatorii lor. Noua legislație ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau o relație de muncă.

Potrivit proiectului de lege, statele membre trebuie să evalueze și să raporteze dacă salariile minime legale sunt suficiente, utilizând criterii care să instituie condiții de muncă și de viață decente și să includă elemente precum puterea de cumpărare și rata sărăciei. Statele membre în care salariul minim este protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă salarii legale sau să facă aceste acorduri universal aplicabile.

“Am susţinut mereu faptul că fiecare angajat atât din România cât şi din întreaga Uniune Europeană merită să câştige un salariu satisfăcător care să le permită o viaţă decentă oriunde lucrează. Scopul acestei directive este acela de a stabili un cadru care urmează să permită îmbunătăţirea salariilor minime, asigurarea transparenţei în stabilirea salariilor şi promovarea accesului la protecţia salariului minim prevăzut de acordurile colective. Salariile decente sunt un drept inalienabil al tutulor muncitorilor”, a declarat eurodeputatul.

Salariul minim european este deosebit de relevant în combaterea sărăciei şi reducerea inegalităţilor dintre cetăţenii europeni, având în vedere că aproximativ 10% dintre lucrătorii europeni sunt ameninţaţi de sărăcie.

Astfel, directiva urmăreşte să-i protejeze pe cei mai vulnerabili, inclusiv femeile, care reprezintă 60% din salariaţii cu salariu minim şi a căror salarii sunt, în medie cu 15% mai mici decât cele ale bărbaţilor.

“Pandemia COVID-19 a demonstrat încă odată necesitatea stabilirii unui salariu minim european, dat fiind faptul că anume lucrătorii din prima linie a luptei cu pandemia precum lucrătorii în domeniul sănătăţii, îngrijitorii, lucrătorii în domeniul îngrijirii copiilor sau în sectorul curăţeniei, câştigă doar venituri minime. Salariul minim european va aduce echitatea în rândul tuturor categoriilor de muncitori. În calitate de Membru supleant al Comisiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale a Parlamentului European am susţinut această directivă care urmează să fie votată în Plenul Parlamentului European în acest an”, a mai punctat Corina Crețu.

La 28 octombrie 2020, Comisia a adoptat o propunere de directivă privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Propunerea urmărește să sporească protecția salariului minim al lucrătorilor prin instituirea unor cerințe minime la nivelul Uniunii pentru a asigura atât faptul că salariile minime sunt stabilite la un nivel adecvat, cât și faptul că lucrătorii au acces la o protecție a salariului minim, sub forma unui salariu minim legal sau sub forma unor salarii stabilite în temeiul unor convenții colective.

Directiva va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață și muncă în Uniunea Europeană prin asigurarea unor salarii minime statutare adecvate (în acele cazuri în care există), promovarea contractelor colective de muncă în toate statele membre, o mai bună aplicare și monitorizare în toate statele membre.

Directiva propune o combinație de măsuri pentru asigurarea unor salarii minime adecvate și sporirea accesului la protecția oferită de aplicarea acestora. Parte dintre măsuri sunt aplicabile numai în cazul acelor state care au un salariu minim statutar, în timp ce altele sunt aplicabile tuturor statelor membre.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: Comisarul european pentru coeziune m-a asigurat că România nu va pierde bani din exercițiul financiar 2014-2020. Mai avem 25% din aceste fonduri

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Corina Creţu a anunţat, marţi, că România mai are de cheltuit 25% din totalul de fonduri europene alocate pentru exerciţiul financiar 2014-2020 până în luna decembrie şi că în urma unei întrevederi avute cu Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune şi reforme, a primit asigurări că România nu va pierde bani.

“M-am bucurat să o întâlnesc astăzi pe succesoarea mea în cadrul Comisiei Europene, doamna Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune şi Reforme. În cadrul întâlnirii am discutat despre măsurile planificate de DG REGIO pentru a ajuta România să absoarbă fondurile europene neutilizate. Reamintesc faptul că România mai are de cheltuit 25% totalul de fonduri europene alocate pentru exerciţiul financiar 2014-2020 până în decembrie anul curent. În acest context, doamna comisar Ferreira m-a asigurat că România nu va pierde bani, în sensul că în această perioadă Comisia împreună cu autorităţile române lucrează la identificarea proiectelor ce nu pot fi terminate până în decembrie, urmând ca acestea să fie fazate şi să primească automat fonduri europene pentru lucrări efectuate şi după 2023, dar din sumele alocate României pentru Bugetul 2021-2027”, a scris Corina Creţu, fost comisar european pentru politică regională în perioada 2014-2019, într-o postare pe Facebook.

 

Potrivit europarlamentarului, în această categorie vor intra, cel mai probabil, în principal proiecte de modernizare a căilor ferate şi autostrăzilor care înregistrează întârzieri majore în realizare şi implementare.

Corina Creţu a mai arătat că i-a propus comisarului Ferreira să iniţieze discuţii în cadrul Comisiei Europene pentru extinderea termenelor de depunere a proiectelor şi implementarea PNRR-urilor, dat fiind faptul că un număr mare de state membre se află în întârziere cu depunerea cererilor de plată.

“Am fost informată, în acest context, că Planul de Redresare şi Rezilienţă este în curs de renegociere, în primul rând pentru a se acorda o cotă mai mare pentru instrumentul RePowerEU, adică pentru acordarea de ajutoare pentru populaţie pentru a face faţă exploziei preţurilor la energie şi pentru o cotă mai mare acordată investiţiilor în energia regenerabilă. La final am trecut în revistă obiectivele şi priorităţile pe care le-am demarat în perioada în care am ocupat funcţia de Comisar European pentru Politică Regională şi care au fost continuate de Comisarul Ferreira, aşa încât nicio regiune să nu rămână în urmă. Am fost încântată să aflu impresiile pozitive ale doamnei Comisar ca urmare a vizitelor efectuate în România, la Bucureşti, Alba-Iulia şi Petroşani”, a subliniat Corina Creţu.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu a discutat cu comisarul european pentru sănătate despre lupta împotriva cancerului și penuria de medicamente antivirale din farmacii

Published

on

© Corina Crețu / Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D) a avut miercuri, în marja sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, o întrevedere cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentară, discuțiile concentrându-se pe lupta împotriva cancerului și penuria de medicamente antivirale din farmacii.

“Am felicitat-o pe doamna Comisar Kyriakides pentru noua abordare a Uniunii Europene în ceea ce privește depistarea cancerului – screening amplificat și superior calitativ pe care a lansat-o în luna septembrie 2022, care pune accentul pe depistarea cancerelor într-un stadiu incipient. Noua recomandare va sprijini statele membre să asigure faptul că 90% din populația UE care se califică pentru screening vizând depistarea cancerului de sân, de col uterin și colorectal, vor beneficia de această examinare până în 2025. Mă bucură faptul că noua abordare extinde screeningul organizat și pentru depistarea cancerului pulmonar, de prostată și cel gastric”, a scris Corina Crețu, pe Facebook, după întrevedere.

Potrivit europarlamentarului român, combaterea cancerului este o prioritate pentru Comisia Europeană, instituție care a alocat 4 miliarde de euro pentru Planul European de Combatere a Cancerului

“Pentru a asigura implementarea acestuia, comisara Kyriakides și-a propus să facă turul statelor membre ale UE”, a subliniat Crețu.

“Regret că numai în 2020 au fost diagnosticate cu cancer aproximativ 2,7 milioane de persoane care trăiesc în UE și peste 1,3 milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza acestei boli”, a adăugat ea.

Corina Crețu și-a încheiat mesajul cu un apel către toate persoanele care se califică pentru screening “să-și facă această examinare, să nu amâne controalele medicale pentru că depistarea timpurie a cancerului poate salva vieți”.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, la 33 de ani de la Revoluția Română: Cu trecerea timpului, jertfa românilor din decembrie 1989 capătă o semnificație tot mai mare

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D) a afirmat luni, la 33 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989 care a dus la căderea comunismului, că jertfa românilor care au căzut victime capătă o semnificație și mai mare mare cu trecerea timpului, referindu-se la beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană și la NATO de care se bucură acum țara noastră.

“Se împlinesc, zilele acestea, 33 de ani de la prăbușirea regimului comunist din România. Peste o mie de români au căzut victime represaliilor, dintre care câteva sute și-au pierdut viața. Cu trecerea timpului, jertfa lor capătă o semnificație tot mai mare. Mulțumită lor și celor care au avut curajul să înfrunte un aparat de stat represiv, astăzi trăim în libertate și suntem membri ai NATO și ai Uniunii Europene. Dincolo de nemulțumirile inerente privind tranziția si crizele cu care ne confruntam, ne bucurăm astăzi de dreptul de a circula liber, de a ne stabili, de a munci și de a învăța oriunde dorim în Europa”, a scris Crețu, într-o postare pe Facebook.

“Lor le datorăm mult din ceea ce este România astăzi”, a continuat ea.

Potrivit eurodeputatul român, în memoria victimelor și în numele generațiilor viitoare, trebuie să ducem mai departe speranțele de atunci ale poporului român.

“Responsabilitatea e a noastră, iar orice pas înapoi este o întinare a idealurilor care ne-au animat pe toți la finele anului 1989 și pentru care ei au dat totul. Nu vă vom uita niciodată!”, a conchis Corina Crețu.

Continue Reading

Facebook

G79 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA10 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO11 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.14 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA15 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending