Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European (EMPL) a votat joi raportul privind propunerea de Directivă privind salariile minime adecvate, a anunțat europarlamentarul Corina Crețu.
“Salariul minim la nivelul Statelor Membre reprezintă o măsură echitabilă şi corectă pentru toţi lucrătorii din Uniunea Europeană”, a scris Crețu, pe pagina sa de Facebook.
Un nou proiect de lege al UE va asigura un nivel minim de protecție a salariilor în toate statele membre, pentru a garanta standarde de viață decente pentru lucrători și familiile acestora. În cadrul votului de joi, deputații europeni din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale au susținut stabilirea unor cerințe minime de protecție a salariilor în întreaga UE, fie prin stabilirea unui salariu legal (cel mai mic salariu permis de lege), fie prin permiterea lucrătorilor să își negocieze salariile cu angajatorii lor. Noua legislație ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau o relație de muncă.
Potrivit proiectului de lege, statele membre trebuie să evalueze și să raporteze dacă salariile minime legale sunt suficiente, utilizând criterii care să instituie condiții de muncă și de viață decente și să includă elemente precum puterea de cumpărare și rata sărăciei. Statele membre în care salariul minim este protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă salarii legale sau să facă aceste acorduri universal aplicabile.
“Am susţinut mereu faptul că fiecare angajat atât din România cât şi din întreaga Uniune Europeană merită să câştige un salariu satisfăcător care să le permită o viaţă decentă oriunde lucrează. Scopul acestei directive este acela de a stabili un cadru care urmează să permită îmbunătăţirea salariilor minime, asigurarea transparenţei în stabilirea salariilor şi promovarea accesului la protecţia salariului minim prevăzut de acordurile colective. Salariile decente sunt un drept inalienabil al tutulor muncitorilor”, a declarat eurodeputatul.
Salariul minim european este deosebit de relevant în combaterea sărăciei şi reducerea inegalităţilor dintre cetăţenii europeni, având în vedere că aproximativ 10% dintre lucrătorii europeni sunt ameninţaţi de sărăcie.
Astfel, directiva urmăreşte să-i protejeze pe cei mai vulnerabili, inclusiv femeile, care reprezintă 60% din salariaţii cu salariu minim şi a căror salarii sunt, în medie cu 15% mai mici decât cele ale bărbaţilor.
“Pandemia COVID-19 a demonstrat încă odată necesitatea stabilirii unui salariu minim european, dat fiind faptul că anume lucrătorii din prima linie a luptei cu pandemia precum lucrătorii în domeniul sănătăţii, îngrijitorii, lucrătorii în domeniul îngrijirii copiilor sau în sectorul curăţeniei, câştigă doar venituri minime. Salariul minim european va aduce echitatea în rândul tuturor categoriilor de muncitori. În calitate de Membru supleant al Comisiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale a Parlamentului European am susţinut această directivă care urmează să fie votată în Plenul Parlamentului European în acest an”, a mai punctat Corina Crețu.
La 28 octombrie 2020, Comisia a adoptat o propunere de directivă privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Propunerea urmărește să sporească protecția salariului minim al lucrătorilor prin instituirea unor cerințe minime la nivelul Uniunii pentru a asigura atât faptul că salariile minime sunt stabilite la un nivel adecvat, cât și faptul că lucrătorii au acces la o protecție a salariului minim, sub forma unui salariu minim legal sau sub forma unor salarii stabilite în temeiul unor convenții colective.
Directiva va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață și muncă în Uniunea Europeană prin asigurarea unor salarii minime statutare adecvate (în acele cazuri în care există), promovarea contractelor colective de muncă în toate statele membre, o mai bună aplicare și monitorizare în toate statele membre.
Directiva propune o combinație de măsuri pentru asigurarea unor salarii minime adecvate și sporirea accesului la protecția oferită de aplicarea acestora. Parte dintre măsuri sunt aplicabile numai în cazul acelor state care au un salariu minim statutar, în timp ce altele sunt aplicabile tuturor statelor membre.