Connect with us

FONDURI EUROPENE

Directivă UE: Fraudele cu fonduri europene mai mari de 10.000 de euro trebuie pedepsite cu închisoarea

Published

on

Uniunea Europeană a adoptat o directivă care prevede pedepse dure pentru furtul din banii europeni, potrivit Hotnews. Directiva 1371 privind ”combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal” prevede pedepse de minimum 4 ani de închisoare dacă prejudiciul e mai mare de 100.000 de euro.

Directiva prevede că statele membre trebuie să ia ”toate măsurile necesare pentru a se asigura că infracţiunile menţionate la articolele 3 şi 4 (deturnarea, reţinerea, utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE, darea şi luarea de mită etc.) sunt sancţionate cu o pedeapsă maximă care prevede închisoarea”.

Pragul sub care un stat membru UE poate renunța la acțiunea penală împotriva unei persoane fizice care a deturnat fonduri UE este de 10.000 de euro, potrivit Directivei 1371 adoptată de Parlamentul European.

Pentru prejudicii mai mari de 100.000 de euro, pedeapsa trebuie să fie de minimum 4 ani. 

Art. 7 al Directivei – Sancțiuni privind persoanele fizice:

(…) (2) Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că infracțiunile menționate la articolele 3 și 4 sunt
sancționate cu o pedeapsă maximă care prevede închisoarea.

(3) Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că infracțiunile menționate la articolele 3 și 4 sunt
sancționate cu o pedeapsă maximă de cel puțin patru ani de închisoare atunci când implică un prejudiciu sau avantaj
semnificativ.

Prejudiciul sau avantajul rezultat în urma săvârșirii infracțiunilor menționate la articolul 3 alineatul (2) literele (a), (b)
și (c) și la articolul 4 este considerat a fi semnificativ atunci când prejudiciul sau avantajul implică mai mult de
100 000 EUR.

(4) Atunci când o infracțiune menționată la articolul 3 alineatul (2) litera (a), (b) sau (c) sau la articolul 4 implică un
prejudiciu mai mic de 10 000 EUR sau un avantaj mai mic de 10 000 EUR, statele membre pot să prevadă sancțiuni de altă natură decât penală.

Directiva e obligatorie pentru toate țările membre UE și trebuie implementată până în iulie 2019.

Măsura UE vine în România într-un context în care se dezbate stabilirea unui prag pentru prejudiciul cauzat de abuzul în serviciu.

Directiva integrală poate fi accesată aici.

 

.

FONDURI EUROPENE

Nicolae Ciucă i-a propus Ursulei von der Leyen extinderea PNRR: Dacă voi fi ales președinte, voi solicita prelungirea planului României cu cel puțin doi ani

Published

on

© European Union 2022 - Source : EC Audiovisual

Corespondență din Bruxelles

Președintele PNL Nicolae Ciucă a anunțat joi, la Bruxelles, că dacă va fi ales președinte al României va solicita prelungirea Planului Național de Redresare și Reziliență cu cel puțin doi ani, până în 2028, pentru ca România să poată atrage fondurile de aproape 30 de miliarde de euro.

Ciucă a participat joi la lucrările summitului Partidului Popular European înainte de Consiliul European de toamnă, unde România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis, și pe agenda căruia se află și subiectul competitivității economice europene și a modelului european în acest sens. Liderul liberal a fost prezent la summitul PPE alături de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, și Manfred Weber, președintele Grupului PPE din Parlamentul European.

Întrebat în cadrul unor declarații de presă despre discuții purtate cu oficialii europeni despre implementarea PNRR în România, Nicolae Ciucă a precizat că discuțiile au fost unele “de principiu”.

“În acest moment se discută politic nevoia de revedere a planurilor de redresare şi rezilienţă NextGenerationEU ţinând cont de faptul că faţă de 2021 când a fost luată decizia pentru punerea în aplicare a acestor planuri, astăzi situaţia este total diferită şi în perioada următoare sunt mai multe ţări care solicită revederea anumitor ţinte şi jaloane şi România poate şi eu sunt convins că va face acest demers, cel puţin pentru mine ca lider al Partidului Naţional Liberal în calitate de candidat la Preşedinţie şi dacă voi reuşi să ajung să fiu ales de către români voi solicita inclusiv prelungirea termenului pentru PNRR cu cel puţin doi ani“, a declarat președintele PNL.

Întrebat suplimentar dacă este necesară o decizie în cadrul coaliției de guvernare, Ciucă a replicat: “Tocmai am anunţat în momentul de faţă o propunere politică foarte înţeleaptă, care poate fi analizată în coaliţie la stafful tehnic”.

Propunerea anunțată și asumată de Ciucă reprezintă un plan asumat și la nivelul Partidului Național Liberal, după ce prim-vicepreședintele formațiunii și eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție a fondurilor din Mecanismul de Redresare și Reziliență (RRF) dincolo de anul 2026.

Precizările lui Ciucă legate de PNRR vin după ce Comisia Europeană a aprobat marți o evaluare preliminară pozitivă pentru 62 din cele 68 de jaloane incluse în cea de-a treia cerere de plată a României, în valoare de 2 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (PNRR). Totuși, șase jaloane esențiale nu au fost îndeplinite, ceea ce ar putea duce la suspendarea parțială a plății, evaluată de PNL la 1,1 miliarde de euro.

Subiectul a generat o dispută politică între Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderul liberal amintind că în timpul mandatului său de premier au fost atrase 6,3 miliarde de euro, iar cel social-democrat precizând că lucrează inclusiv cu miniștrii din partea PNL pentru a corecta greșelile din trecut, menționând perioada mandatului lui Ciucă în fruntea Guvernului.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Ministrul Adrian Câciu explică situația plății parțiale din cererea de plată 3 din PNRR: Comisia Europeană va transmite României calculul final asupra plății parțiale și diferenței din suma suspendată

Published

on

© MIPE

Comisia Europeană urmează să transmită României calculul final asupra plăţii parţiale pe care o efectuează din cererea de plată nr. 3 din PNRR şi pe diferenţă, suspendarea unei sume aferente celor şase jaloane considerate neîndeplinite sau parţial îndeplinite, a declarat ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Adrian Câciu.

“Ieri, Comisia Europeană a comunicat oficial României o evaluare parţial pozitivă asupra cererii de plată numărul 3, o cerere de plată care cuprinde jaloane şi ţinte aferente trimestrelor III şi IV 2022, respectiv Comisia ne informează că din totalul de 74 de jaloane şi ţinte câte a avut cererea de plată numărul 3, un număr de 68 de ţinte şi jaloane sunt îndeplinite din perspectiva Comisiei, iar şase jaloane nu sunt îndeplinite în totalitate sau sunt parţial îndeplinite. Din această perspectivă, am anunţat şi în săptămânile trecute, dar acum avem o formalizare a acestei discuţii sau acestor anunţuri pe care le-am făcut, vom avea o plată parţială din cererea de plată numărul trei”, a declarat Adrian Câciu, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

 

Câciu a făcut aceste precizări după ce Comisia Europeană a aprobat marți o evaluare preliminară pozitivă pentru 62 din cele 68 de jaloane incluse în cea de-a treia cerere de plată a României, în valoare de 2 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (PNRR). Totuși, șase jaloane esențiale nu au fost îndeplinite, ceea ce ar putea duce la suspendarea parțială a plății. Potrivit estimărilor, suspendarea parțială a plății celei de-a treia tranșe din cauza celor șase jaloane neimplementate este evaluată la 1,1 miliarde de euro, dar ministrul Câciu a refuzat orice speculații pe această temă.

În clarificările oferite, ministrul social-democrat a precizat că cererea de plată numărul 3 în valoare brută a fost de 2,7 miliarde de euro.

Din această sumă, România deja a încasat 649 de milioane de euro, reprezentând prefinanţarea, odată cu prefinanţarea celorlalte cereri de plată pe care România le are la dispoziţie din întreaga derulare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, urmând ca într-o lună de zile, Comisia Europeană să ne transmită calculul corect sau final asupra plăţii parţiale pe care o efectuează şi pe diferenţă, suspendarea unei sume aferente celor şase jaloane considerate neîndeplinite sau parţial îndeplinite. Am văzut pe surse o serie de date, o serie inclusiv de sume, nu aş confirma sumele, ceea ce am ca certitudine este suma de la Transporturi, unde este vorba de 79 de milioane de euro ca suspendare. În rest, nu aş confirma aceste sume până când nu avem, dacă vreţi, decizia oficială a Comisiei Europene. Este şi un agreement, poate aţi văzut comunicarea Comisiei, comunicarea de evaluare pozitivă nu conţine date şi sumele referitoare la plata parţială, acestea urmând să fie finalizate în baza aprobării din cadrul Consiliului de Miniştri ai Finanţelor – ECOFIN, peste o lună de zile, după ce au fost validate de comitetele economice ale Comisiei “, a explicat Câciu.

Ministrul s-a referit şi la jaloanele rămase în discuţie, punând accent pe cel referitor la reducerea plafonului la microîntreprinderi, unde, a punctat el, decizia trebuie luată în cadrul coaliţiei de guvernare.

“Am avut o dezbatere amplă în acest an asupra jaloanelor în discuţie. Avem – şi n-aş intra în foarte multe detalii decât dacă este nevoie – competenţa de intrare în detalii revine totuşi miniştrilor de resort. Avem un jalon pe componenta de energie, pe partea de guvernanţă corporativă la companiile din energie, unde trebuie reluată procedura la un număr de 15 companii. Avem un jalon care se referă la microîntreprinderi, parte din reforma fiscală, care, dintr-o anumită perspectivă a Comisiei, a rămas parţial neîndeplinit, în sensul în care dânşii reclamă că plafonul de la microîntreprinderi ar trebui redus de la 500.000 euro undeva la 88.500, cât este plafonul de TVA potrivit directivei TVA. Aici deja am anunţat, a anunţat şi domnul prim-ministru, şi facem încă o dată acest anunţ – că este, din punctul nostru de vedere, nevoie de o decizie politico-economică, la care să participe toată clasa politică, inclusiv cei care au trecut în PNRR eliminarea facilităţilor la microîntreprinderi, dar şi mediul economic, pentru a face o analiză asupra impactului economic asupra acestei decizii versus impactului economic dacă România renunţă la banii aferenţi acestui jalon”, a mai declarat Câciu. 

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Numărul unic național 119, destinat copiilor, se modernizează cu fonduri europene

Published

on

© Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse /ANPDCA

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) dezvoltă un proiect de modernizare din fonduri europene a numărului unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, se arată într-un comunicat.

Proiectul „Sistem Next Generation 119” va presupune dezvoltarea și modernizarea instrumentelor digitale de alertare, identificare și intervenție pentru copii, asociate numărului unic național 119, număr destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Proiectul se implementează în perioada septembrie 2024 – februarie 2027 și este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, P2.Digitalizare în administrația publică centrală și mediul de afaceri. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 66.874.370,41 lei.

„Vorbim despre un proiect de importanță națională, implementat de ANPDCA în colaborare cu STS, menit să îmbunătățească protecția și sprijinul oferite copiilor din România. Obiectivul principal îl reprezintă facilitarea accesului pentru toți copiii care au nevoie de sprijin și ajutor atât la linia de suport pentru copii 119, cât și la platforma care se va dezvolta în paralel. Concret, vor fi create și modernizate soluții digitale avansate care să permită raportarea eficientă a cazurilor de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violență asupra copilului. Prin intermediul numărului unic național 119, care este deja o resursă importantă în protecția copiilor, vom facilita intervenția promptă și coordonată a autorităților responsabile, vom reuși să-i consiliem, să-i îndrumăm și să-i sprijinim rapid pe toți copiii și tinerii care vor suna la acest număr pentru a cere un sfat, o informație sau chiar ajutor. Felicit specialiștii ANPDCA și STS pentru efortul și implicarea în găsirea de soluții de dezvoltare a acestui proiect esențial pentru sprijinirea copiilor care au nevoie de noi”, a declarat Natalia Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

„Serviciul de Telecomunicații Speciale participă în calitate de partener în acest proiect complex atât cu soluții digitale și tehnologii avansate, cât și cu cei mai buni specialiști. De aceea, punem resursele tehnice și umane, precum și expertiza noastră IT&C și de administrare a Serviciului de urgență 112 la dispoziția partenerului nostru, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, pentru a sprijini cea mai însemnată valoare a unei națiuni: copiii. Sistemul Next Generation 119 va fi dezvoltat utilizând soluții IT&C sigure și de generație nouă, iar în același timp inginerii și specialiștii STS vor implementa funcționalități moderne care să permită gestionarea eficientă a cazurilor, analiza acestora în scopul îmbunătățirii calității apelurilor, asistarea operatorilor de către tehnologii avansate, structurarea coerentă a datelor, îmbunătățirea fluxurilor și acordarea rapidă a sprijinului de care au nevoie copiii. Modernizarea infrastructurii hardware și software a numărului național 119 se va baza pe bunele practici pe care le-am dobândit din experiența noastră în administrarea serviciului dedicat urgențelor. Acest proiect reprezintă încă un pas spre calea transformării digitale înspre care se îndreaptă statul român, dar care are, însă, beneficii directe către o categorie extrem de vulnerabilă – copiii. Am încredere că parteneriatul de succes dintre ANPDCA și STS își va îndeplini obiectivul de a consolida climatul de siguranță al copiilor”, a declarat General Ing. Ionel-Sorin Bălan, directorul STS.

În cei doi ani și jumătate de implementare, proiectul urmărește extinderea facilităților oferite de serviciul 119 prin dezvoltarea unor noi aplicații și platforme necesare asigurării asistenței pentru copiii care sunt victime ale abuzului, neglijării, exploatării și oricărei alte forme de violență, asigurarea unor aplicații și programe suport pentru specialiștii implicați în gestionarea numărului unic 119, precum și asigurarea unor sesiuni de formare a angajaților din instituțiile din domeniul protecției copilului.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA11 hours ago

Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: România a trecut “prin cel mai mare atac hibrid pornit de Rusia împotriva oricărei țări”. Bucureștiul trebuie să invoce articolul 4 al NATO

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Ucraina: Interferența Rusiei în alegerile din România confirmă că planurile agresive ale Kremlinului se extind la UE și NATO, afirmă șeful diplomației de la Kiev

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România

NATO18 hours ago

România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale

MAREA BRITANIE18 hours ago

Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale

CONSILIUL EUROPEAN19 hours ago

Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev

NATO20 hours ago

EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII4 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ5 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending