Connect with us

NEWS

Directorul Calea Europeană, apel către instituțiile UE pentru coerența comunicării: Dacă instituțiile europene acționează împreună în comunicarea lor publică, națiunile noastre se vor conecta la Europa

Published

on

Directorul Calea Europeană, Dan Cărbunaru, a subliniat astăzi, cu prilejul deschiderii Săptămânii europene a regiunilor și orașelor ce are loc la Bruxelles, importanța comunicării cu cetățenii europeni din întreaga Europă ca parte a rezolvării problemelor.

„Dacă instituțiile europene acționează împreună în comunicarea lor publică, dacă autoritățile locale și guvernele naționale se conectează la acest efort, națiunile noastre se vor conecta la Europa, o parte activă a soluțiilor de care avem nevoie”, a transmis acesta în intervenția sa. 

La sesiunea de deschidere a evenimentului au participat peședintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, împreună cu comisarul european pentru politică regională Corina Crețu, președintele Comitetului regiunilor Karl-Heinz Lambertz și cu vicepreședintele Parlamentului European Pavel Telička. 

VIDEO: 

Discursul integral transmis de Dan Cărbunaru: 

„Dragi prieteni ai căii europene comune, sunt onorat să fiu aici.

Mi-am dedicat mai mult de jumătate din cei 20 de ani de experiență media către dezvoltarea, sprijinirea și crearea unor rețele de cetățeni care cred în Uniunea Europeană și valorile transatlantice.

Am înființat, în 2006, cea mai mare comunitate media în domeniul afacerilor europene și relațiilor transatlantice din România – Calea Europeană .

Eforturile nostre ca principal partener media pentru comunicarea europeană sunt concentrate pe furnizarea de concepte, moderare și asigurarea acoperirii media. În ultimii doi ani, am moderat dialogurile cu cetățenii organizate în România cu președinții Comisiei Europene, ai Comitetului European al Regiunilor, dar și cu diverși comisari europeni.

Am văzut oameni stând în ploaie la Târgoviște sau în soarele arzător din Piatra Neamț, dezbătând propunerile din Cartea Albă a domnului Juncker privind viitorul european comun.

Am organizat dezbateri locale și regionale, numite Agora- viitorul Europei, în cetăți istorice reconstruite cu bani europeni, în trei regiuni diferite ale României. Sute de oameni au venit să dezbată cele cinci scenarii pentru viitorul Europei propuse în Cartea Albă a domnului Juncker. Ne-am angajat în dialog cu cetățenii locali și a fost votat scenariul care a fost preferat de localnici. Și am aflat că cetățenii din Târgoviște, Neamț, Făgăraș sprijină și își doresc mai multă Europă, mai multă coeziune, mai multă solidaritate.

În București, Palatul Regal a fost plin cu peste 500 de oameni care și-au dorit ca vocea lor să fie auzită în cadrul Dialogului cuu Cetășenii organizat cu președintele Comisiei Europene și cu comisarul european Corina Crețu, anul trecut.

Am întâlnit mii de oameni din întreaga țară și vă pot spune ce vor oamenii: oamenii din orașele și regiunile noastre vor mai multă regiune, mai multe acțiuni comune, doresc să se simtă mai multă solidaritate europeană.

Am fost la Cluj-Napoca, cu comisarul Navracsics, la Zalău, cu comisarul Crețu și cu ministrul român pentru fonduri europene, am promovat dialoguri cu comisarul Oettinger sau Andriukaitis. Vă pot spune că oamenii sunt atât de interesați de viitorul nostru comun, punând întrebări concrete și diverse privind economia, securitatea, educația sau fondurile europene. Sunt sigur că președintele Lambertz își amintește mesajele pe care le-a primit la București, unde a avut dialogul Reflecting on Europe, împreună cu comisarul Cretu. Am fost acolo, am moderat. A fost o mare oportunitate de a vorbi despre Coeziune și Solidaritate cu domnul Markku Markkula, la acel moment președintele CoR și unul dintre primii primari români, Emil Boc, care și-au prezentat anul trecut, în Transilvania, viziunea într-un alt dialog local sub egida Reflecting on Europe.

Suntem în mijlocul unei serii de evenimente locale organizate pentru CoR – Bacău, Ilfov, Sibiu, Cluj-Napoca și Arad. Poate că vor avea loc mai multe evenimente locale și regionale, pentru că am început această campanie înaintea Summit-ului autorităților locale și regionale din UE, organizat la București în martie anul viitor, în timpul Președinției României a Consiliului UE.

Am dezbătut despre viitorul Europei și despre viziunea tinerei generații la Bacau, despre soluțiile integrate pentru dezvoltarea regională în zone metropolitane precum București-Ilfov și vom vorbi despre noile tehnologii la Cluj-Napoca, forța de muncă și dezvoltarea durabilă la Arad sau angajamentul local pentru viitorul Europei la Sibiu.

Cel mai bun lucru pentru mine și echipa mea de la Calea Europeană este că avem șansa unică de a promova valorile europene într-o echipă instituțională și națională atât de diversă – Parlamentul European, Comisia Europeană, Comitetul European al Regiunilor. Avem parteneri germani, italieni, spanioli, francezi, greci, britanici, austrieci și mulți alții. Muncim împreună.

Dragi prieteni europeni,

Cetățenii noștri doresc o mai multă și o mai bună Europă. Este atât de fals să spunem că este greu să ne conectăm cetățenii la valorile noastre comune. Am văzut, am ascultat și am trăit mari momente în dialogurile locale pe care le-am moderat pe teme europene, încât sunt sigur că trebuie să înțelegem importanța comunicării cu cetățenii noștri din fiecare oraș, din fiecare regiune, din fiecare sat.

Dacă instituțiile europene acționează împreună în comunicarea lor publică, dacă autoritățile locale și guvernele naționale se conectează la acest efort, națiunile noastre se vor conecta la Europa, o parte activă a soluțiilor de care avem nevoie.

În calitate de președinte al Comitetului European al Regiunilor, aș susține ferm o comunicare comună a UE din partea instituțiilor europene, la care să se conecteze regiunile și orașele. Întrucât regiunile și orașele sunt legătura directă cu cetățenii, națiunile noastre se vor la Europa. Este o parte activă a soluțiilor de care avem nevoie. Reconectarea cetățenilor prin regiuni și orașe este crucială. Domnule președinte Lambertz, ce credeți despre această idee?”

 

 

.

INTERNAȚIONAL

Raport UNICEF: Două treimi dintre copiii cu vârstă şcolară din lume nu au acces la Internet acasă, existând riscul ca educația să devină inaccesibilă în contextul crizei COVID-19

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Două treimi dintre copiii cu vârste școlare din lume – sau 1,3 miliarde de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 17 ani – nu au conexiune la Internet acasă, relevăr un nou raport comun al UNICEF și al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT).

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropenă.ro, raportul ”How Many Children and Youth Have Internet Access at Home?” (”Câţi copii şi tineri au acces la Internet acasă?”) constată o lipsă similară a accesului în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, 759 de milioane (63%) neavând conexiune la domiciliu.

”Faptul că atât de mulţi copii şi tineri nu au Internet acasă reprezintă mai mult decât un decalaj digital – este o falie digitală. Lipsa de conectivitate nu limitează doar capacitatea copiilor şi tinerilor de a se conecta online. Îi împiedică să concureze în economia modernă. Îi izolează de lume. Iar în cazul închiderii şcolilor, ca în situaţia cu care se confruntă în prezent milioane de persoane din cauza COVID-19, le îngreunează accesul la educaţie. Spus mai direct, lipsa accesului la Internet îi va costa viitorul pe cei din următoarea generaţie”, a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

Aproape un sfert de miliard de elevi din întreaga lume sunt încă afectaţi de închiderea şcolilor; din cauza COVID-19, sute de milioane de elevi se bazează pe învăţarea virtuală. Pentru cei care nu au acces la Internet, educaţia poate fi inaccesibilă, se arată în comunicatul UNICEF.

Potrivit raportului, decalajul digital perpetuează inegalităţile care deja creează diviziuni între ţări şi comunităţi. Copiii şi tinerii din cele mai sărace gospodării rămân şi mai mult în urma colegilor lor şi au foarte puţine şanse de a recupera.

La nivel global, aproximativ 60% dintre copiii de vârstă şcolară din zonele urbane nu au acces la Internet acasă, comparativ cu aproximativ trei sferturi dintre copiii de vârstă şcolară din gospodăriile rurale. Copiii de vârstă şcolară din Africa subsahariană şi Asia de Sud sunt cei mai afectaţi, aproximativ nouă din 10 copii neavând conexiune la Internet.

Astfel, în Africa de Vest şi Centrală 95% (194 milioane) de copii cu vârste şcolare de 3 – 17 ani nu au conexiune acasă. În Africa de Est şi de Sud – 88% – 191 milioane; Asia de Sud – 88% – 449 milioane; Orientul Mijlociu şi Africa de Nord – 75% – 89 milioane; America Latină şi Caraibe – 49% – 74 milioane; Europa de Est şi Asia Centrală – 42% – 36 milioane; Asia de Est şi Pacific – 32% – 183 milioane. La nivel global 67%, adică 1,3 miliarde de copii, nu au conexiune la Internet acasă.

Conform sursei citate, chiar şi atunci când copiii au conexiune acasă, este posibil să nu aibă acces la aceasta din cauza unor factori precum presiunea de a face treabă în casă sau de a lucra, lipsa de dispozitive suficiente în gospodării, faptul că fetelor le este permis accesul la Internet într-o măsură mai mică sau deloc sau lipsa de înţelegere privind accesarea oportunităţilor online. Există, de asemenea, probleme legate de siguranţa online, deoarece părinţii pot fi inadecvat pregătiţi pentru a-i ajuta pe copii să rămână în siguranţă.

În prezent, UNICEF sprijină eforturile sectoarelor educaţiei pentru a se asigura că toţi copiii din ţară pot continua să înveţe, online şi offline, în timpul pandemiei de COVID-19.

Raportul utilizează o analiză reprezentativă la nivel global cu privire la disponibilitatea conexiunii la Internet în gospodăriile cu copii şi tineri cu vârste cuprinse între 0 – 25 de ani, cu date din peste 85 de ţări.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Bloomberg: SUA şi Taiwanul pregătesc o alternativă la proiectul de infrastructură chinez ”O centură, un drum”

Published

on

© European Commission/ Twitter

Statele Unite și Taiwanul pregătesc un proiect de infrastructură în Asia și America Latină care va reprezenta o alternativă la planul inițiativei ”O centură, un drum” (Belt and Road), lansată de China, anunță Bloomberg, potrivit Digi24.

Ministrul taiwanez de Finanţe, Su Jain-Rong, a declarat recent că iniţiativa coordonată de Washington va oferi mai multă transparenţă statelor care vor finanţare pentru infrastructură.

Statele Unite şi Taiwanul vor să finanţeze proiectele de infrastructură pentru transporturi şi energie în Asia şi America Latină prin capital generat de sectorul privat. Primele proiecte ar urma să fie iniţiate în 2021 sau 2022, a precizat Su Jain-Rong.

Planul a fost lansat în luna septembrie a acestui an prin semnarea unui acord între Statele Unite și Taiwan. Acesta propune colectarea de fonduri prin obligațiuni puse pe piață de bănci taiwaneze, de firme de asigurare și de grupuri de retail.

Planul americano-taiwanez ar fi o oportunitate de a contracara iniţiativele Chinei de finanţare a proiectelor internaţionale de infrastructură. Proiectul chinez ”O centură, un drum” (Belt and Road) funcţionează prin credite acordate de Beijing şi implică firme chineze de stat.

China a anunțat în 2013 inițiativa ”O centură, un drum”, element central al politicii președintelui chinez Xi Jinping și prevedere crearea unui nou Drum al Mătăsii și consolidarea schimburilor comerciale între Asia, Rusia, Europa și restul lumii prin investiții majore în infrastructură.

Proiectul este însă contestat de multe state occidentale, cu precădere Statele Unite, care privesc această inițiativă doar ca pe u mijloc de a extinde influența chineză în străinătate și de a împovăra statele cu datorii netransparente.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Franța și Marea Britanie au încheiat un acord pentru a opri imigrația clandestină prin Canalul Mânecii

Published

on

©European Union, 2015/ Source: EC - Audiovisual Service

Regatul Unit și Franța au ajuns la un acord care vizază să pună capăt imigrației clandestine prin Canalul Mânecii, au anunțat ministerele britanic și francez de interne, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Astfel, vor fi desfășurate patrule sumplimentare și noi mijloace tehnologice de-a lungul plajelor franceze.

Acordul prevede dublarea patrulelor franceze începând de la 1 decembrie, care vor fi sprijinite de drone şi de radare, cu scopul de a-i repera pe cei care încearcă să traverseze canalul, a declarat sâmbătă Priti Patel pentru canalul britanic BBC.

În contextul consolidării cooperării, Regatul Unit ”s-a angajat să facă o investiţie financiară suplimentară de 31,4 milioane de euro pentru a susţine eforturile importante ale Franţei împotriva traversărilor ilegale”, a indicat Ministerul de Interne francez într-un comunicat publicat duminică.

Printre altele, este prevăzut ca ”în cursul următoarelor șase luni” să fie examinate ”rezultatele cu scopul de a evalua eficiența și impactul acestora”.

În ultimele luni, din ce în ce mai mulţi migranţi au încercat să ajungă în Marea Britanie pe această cale periculoasă şi foarte frecventată. Patru decese au fost înregistrate în 2019 şi şapte de la începutul anului.

În septembrie, autorităţile franceze au precizat că au interceptat peste 1.300 de persoane care încercau să ajungă în Regatul Unit, dintre care câţiva încercaseră să traverseze Canalul Mânecii înot pe o distanţă de 30 km.

Între 1 ianuarie şi 31 august, circa 6.200 de migranţi şi-au încercat şansa, cu ajutorul unor bărci pneumatice, caiace, unii chiar numai cu veste de salvare.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Ursula von der Leyen și Boris Johnson au decis revenirea la masa tratativelor post-Brexit. Negociatorii UE și Regatului Unit revin duminică la discuții

ROMÂNIA12 hours ago

Klaus Iohannis: Viitorul înseamnă acces universal la actul medical şi un nou concept bazat pe prevenţie, inovare şi sustenabilitate

NATO12 hours ago

Autonomia strategică UE. Mircea Geoană: O semantică insuficient de precisă poate crea confuzii. Nu există securitate europeană credibilă fără o relație transatlantică puternică

NATO13 hours ago

Mircea Geoană: Aliații NATO au aprobat un raport referitor la zona Mării Negre, care este rampa de lansare a Federaţiei Ruse către Orientul Mijlociu și Mediterană

NATO13 hours ago

Mircea Geoană: NATO va declanșa procesul de evaluare privind intenția României de a înființa un centru de reziliență pentru spațiul euro-atlantic

FONDURI EUROPENE15 hours ago

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Nicușor Dan: O parte din problemele Bucureștiului pot fi soluţionate dacă se folosesc foarte mult banii europeni

Marian-Jean Marinescu15 hours ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a organizat prima vizită virtuală în Parlamentul European pentru un grup de elevi din Oltenia

CONSILIUL UE16 hours ago

Țările UE au adoptat noi reguli anti-fraudă pentru a asigura cooperarea strânsă între OLAF și Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană avertizează Ungaria și Polonia că “UE va merge înainte fără ele”: Nu vom capitula în faţa acestui veto privind pachetul de 1,82 trilioane de euro

POLITICĂ18 hours ago

Standard & Poor’s menține ratingul României la “BBB minus /A-3”. Ministrul finanțelor Florin Cîțu: Am câștigat încrederea investitorilor

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, despre cele 80 de miliarde de euro alocate României de UE: Am pierdut acel Plan Marshall după al Doilea Război Mondial. Nu putem pierde acest Plan Marshall

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță pledează pentru o modificare de tratat pentru a oferi UE mai multe prerogative în domeniul sănătății: Criza COVID-19 a arătat că niciun stat nu poate face față singur unor astfel de provocări

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Ludovic Orban: Peste 5 miliarde de euro finanțare europeană în perioada 2021-2027 pentru infrastructura de apă şi canalizare

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru Programul EU4Health: În PNRR trebuie incluse proiecte de sănătate competitive și care pot fi implementate în patru ani pentru a primi finanțare de la UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Ludovic Orban: Finalizarea gazoductului BRUA, o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale UE

ROMÂNIA1 week ago

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Președintele Klaus Iohannis: O etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE2 weeks ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș2 weeks ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.2 weeks ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Advertisement
Advertisement

Trending