Connect with us

NEWS

Directorul Calea Europeană, apel către instituțiile UE pentru coerența comunicării: Dacă instituțiile europene acționează împreună în comunicarea lor publică, națiunile noastre se vor conecta la Europa

Published

on

Directorul Calea Europeană, Dan Cărbunaru, a subliniat astăzi, cu prilejul deschiderii Săptămânii europene a regiunilor și orașelor ce are loc la Bruxelles, importanța comunicării cu cetățenii europeni din întreaga Europă ca parte a rezolvării problemelor.

„Dacă instituțiile europene acționează împreună în comunicarea lor publică, dacă autoritățile locale și guvernele naționale se conectează la acest efort, națiunile noastre se vor conecta la Europa, o parte activă a soluțiilor de care avem nevoie”, a transmis acesta în intervenția sa. 

La sesiunea de deschidere a evenimentului au participat peședintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, împreună cu comisarul european pentru politică regională Corina Crețu, președintele Comitetului regiunilor Karl-Heinz Lambertz și cu vicepreședintele Parlamentului European Pavel Telička. 

VIDEO: 

Discursul integral transmis de Dan Cărbunaru: 

„Dragi prieteni ai căii europene comune, sunt onorat să fiu aici.

Mi-am dedicat mai mult de jumătate din cei 20 de ani de experiență media către dezvoltarea, sprijinirea și crearea unor rețele de cetățeni care cred în Uniunea Europeană și valorile transatlantice.

Am înființat, în 2006, cea mai mare comunitate media în domeniul afacerilor europene și relațiilor transatlantice din România – Calea Europeană .

Eforturile nostre ca principal partener media pentru comunicarea europeană sunt concentrate pe furnizarea de concepte, moderare și asigurarea acoperirii media. În ultimii doi ani, am moderat dialogurile cu cetățenii organizate în România cu președinții Comisiei Europene, ai Comitetului European al Regiunilor, dar și cu diverși comisari europeni.

Am văzut oameni stând în ploaie la Târgoviște sau în soarele arzător din Piatra Neamț, dezbătând propunerile din Cartea Albă a domnului Juncker privind viitorul european comun.

Am organizat dezbateri locale și regionale, numite Agora- viitorul Europei, în cetăți istorice reconstruite cu bani europeni, în trei regiuni diferite ale României. Sute de oameni au venit să dezbată cele cinci scenarii pentru viitorul Europei propuse în Cartea Albă a domnului Juncker. Ne-am angajat în dialog cu cetățenii locali și a fost votat scenariul care a fost preferat de localnici. Și am aflat că cetățenii din Târgoviște, Neamț, Făgăraș sprijină și își doresc mai multă Europă, mai multă coeziune, mai multă solidaritate.

În București, Palatul Regal a fost plin cu peste 500 de oameni care și-au dorit ca vocea lor să fie auzită în cadrul Dialogului cuu Cetășenii organizat cu președintele Comisiei Europene și cu comisarul european Corina Crețu, anul trecut.

Am întâlnit mii de oameni din întreaga țară și vă pot spune ce vor oamenii: oamenii din orașele și regiunile noastre vor mai multă regiune, mai multe acțiuni comune, doresc să se simtă mai multă solidaritate europeană.

Am fost la Cluj-Napoca, cu comisarul Navracsics, la Zalău, cu comisarul Crețu și cu ministrul român pentru fonduri europene, am promovat dialoguri cu comisarul Oettinger sau Andriukaitis. Vă pot spune că oamenii sunt atât de interesați de viitorul nostru comun, punând întrebări concrete și diverse privind economia, securitatea, educația sau fondurile europene. Sunt sigur că președintele Lambertz își amintește mesajele pe care le-a primit la București, unde a avut dialogul Reflecting on Europe, împreună cu comisarul Cretu. Am fost acolo, am moderat. A fost o mare oportunitate de a vorbi despre Coeziune și Solidaritate cu domnul Markku Markkula, la acel moment președintele CoR și unul dintre primii primari români, Emil Boc, care și-au prezentat anul trecut, în Transilvania, viziunea într-un alt dialog local sub egida Reflecting on Europe.

Suntem în mijlocul unei serii de evenimente locale organizate pentru CoR – Bacău, Ilfov, Sibiu, Cluj-Napoca și Arad. Poate că vor avea loc mai multe evenimente locale și regionale, pentru că am început această campanie înaintea Summit-ului autorităților locale și regionale din UE, organizat la București în martie anul viitor, în timpul Președinției României a Consiliului UE.

Am dezbătut despre viitorul Europei și despre viziunea tinerei generații la Bacau, despre soluțiile integrate pentru dezvoltarea regională în zone metropolitane precum București-Ilfov și vom vorbi despre noile tehnologii la Cluj-Napoca, forța de muncă și dezvoltarea durabilă la Arad sau angajamentul local pentru viitorul Europei la Sibiu.

Cel mai bun lucru pentru mine și echipa mea de la Calea Europeană este că avem șansa unică de a promova valorile europene într-o echipă instituțională și națională atât de diversă – Parlamentul European, Comisia Europeană, Comitetul European al Regiunilor. Avem parteneri germani, italieni, spanioli, francezi, greci, britanici, austrieci și mulți alții. Muncim împreună.

Dragi prieteni europeni,

Cetățenii noștri doresc o mai multă și o mai bună Europă. Este atât de fals să spunem că este greu să ne conectăm cetățenii la valorile noastre comune. Am văzut, am ascultat și am trăit mari momente în dialogurile locale pe care le-am moderat pe teme europene, încât sunt sigur că trebuie să înțelegem importanța comunicării cu cetățenii noștri din fiecare oraș, din fiecare regiune, din fiecare sat.

Dacă instituțiile europene acționează împreună în comunicarea lor publică, dacă autoritățile locale și guvernele naționale se conectează la acest efort, națiunile noastre se vor conecta la Europa, o parte activă a soluțiilor de care avem nevoie.

În calitate de președinte al Comitetului European al Regiunilor, aș susține ferm o comunicare comună a UE din partea instituțiilor europene, la care să se conecteze regiunile și orașele. Întrucât regiunile și orașele sunt legătura directă cu cetățenii, națiunile noastre se vor la Europa. Este o parte activă a soluțiilor de care avem nevoie. Reconectarea cetățenilor prin regiuni și orașe este crucială. Domnule președinte Lambertz, ce credeți despre această idee?”

 

 

.

INTERNAȚIONAL

Rusia a început o nouă serie de exerciții militare de anvergură în Marea Neagră, la care participă cel puțin zece nave de război și aviația staționată în Crimeea anexată ilegal

Published

on

Rusia a început marți o nouă serie de exerciții de anvergură în Marea Neagră, la care participă cel puțin zece nave de război, precum și aviația staționată în Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Moscova în luna martie a anului 2014, conform agențiilor de presă TASS și RIA Novosti, citând un comunicat al serviciului de presă al Flotei ruse din Marea Neagră, potrivit Agerpres.

”Peste zece nave ale Flotei Rusiei din Marea Neagră au ieşit (marţi dimineaţă) de la bazele lor din Sevastopol (Crimeea) şi Novorossiisk (port rusesc la Marea Neagră) pentru a efectua exerciţii comune care implică tiruri de rachete şi artilerie”, se menţionează în comunicat.

La aceste exerciții participă fregata ”Amiral Essen”, nave de mici dimensiuni purtătoare de rachete ”Văşnii Volociok” (dată în exploatare în 2016), nava mare de desant ”Azov” , remorcherele ”Turbinist” şi ”Kovroveţ”, precum şi nave auxiliare.

Pe parcursul acestor exerciții de anvergură, vor fi simulate de exerciții de luptă navală, de căutare și distrugere a unor submarine aparținând unui inamic convențional, de detectare și lovire a unor puncte de comandă amplasate pe coastă, precum și de respingere a unui atac aerian din partea unui adversar imaginar.

Astfel, pe lângă nave, la aplicaţiile Flotei ruse din Marea Neagră participă şi avioane de luptă multirol Su-30SM.

Exercițiile au loc în contextul în care Rusia a returnat luni Ucrainei trei nave militare sechestrate cu un an în urmă în largul Crimeei, cu trei săptămâni înainte de un summit important în format ”Normandia”, menit să deblocheze rezolvarea conflictului din Donbas.

Pe de altă parte, Rusia a a simulat la 15 noeimbre un atac asupra Odesei, oraș-port în sudul Ucrainei, potrivit unui raport prezentat de amiralul Igor Voroncenko, în cadrul celei de-a treia Conferinţe pentru securitatea maritimă.

De asemenea, acesta a anunțat că Flota rusă cu baza la Sevastopol (Crimeea), care dispune de 72 de rachete „Kalibr”, va spori numărul acestora până la 170 până în 2020.

Continue Reading

NEWS

Ziua mondială a toaletei: România, singura ţară din UE unde peste un sfert din populaţie are toaleta în curte

Published

on

© Eurostat

Peste un sfert (27,7%) din populaţia României trăia, în 2018, într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei, în scădere faţă de procentul de 29,7% înregistrat în 2017, însă de peste zece ori mai mare decât media de 2,1% înregistrată în 2018 la nivelul Uniunii Europene, arată datele publicate marţi de Eurostat, cu ocazia Zilei mondiale a toaletei (World Toilet Day).

În nu mai puţin de 19 state membre UE, ponderea populaţiei care trăia în 2018 într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei era mai mică de 1%, în cazul Germaniei, Luxemburgului, Olandei şi Suediei procentul fiind chiar apropiat de zero.

La polul opus 27,7% din populaţia României locuia în 2018 într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei, acesta fiind de departe cel mai ridicat procent din UE. România este urmată la distanţă de Bulgaria unde 15,3% din populaţie are toaleta în afara casei, Lituania (10,6%), Letonia (9,9%) şi Estonia (5,3%).

Agerpres relatează că, în fiecare an, la 19 noiembrie, se marchează Ziua mondială a toaletei (World Toilet Day), cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că circa 4,5 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la condiţii sigure de salubritate (WC-uri), în ciuda dreptului recunoscut la apă şi igienă.

Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune, prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6), să garanteze că până în 2030 toţi oamenii vor avea acces la toalete şi canalizare. Dacă acest obiectiv nu este atins, întreaga Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă este compromis.

Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia “Igienă pentru toţi”.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Papa Francisc, mesaj înainte de a deveni primul Suveran Pontif care vizitează Japonia în ultimii 38 de ani: Puterea distructivă a armelor nucleare să nu se mai declanşeze vreodată în istorie

Published

on

©️ w2.vatican.va

Papa Francisc a difuzat luni un mesaj video cu ocazia călătoriei sale apostolice în Asia, care va avea loc în perioada 20-26 noeimbrie, în cadrul căreia va ajunge și în Japonia, unde va vizita orașele nipone Hiroshima și Nagasaki, singurele unde s-au folosit bombele nucleare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În cadrul mesajului, Suveranul Pontif a cerut ca ”puterea distructivă a armelor nucleare să nu se mai declanşeze vreodată în istorie”, anunță EFE, citat de Agerpres.

Turneul său de șapte zile în Japonia și Thailanda îi oferă Suveranului Pontif oportunitatea de a sprijini și încuraja mica comunitate catolică din cele două state, care însumează mai puțin de 1% din populația fiecărei țări.

Papa Francisc merge, astfel, pe urmele Sfântului Ioan Paul al II-lea, care a făcut o călătorie apostolică în Japonia în luna februarie a anului 1981 și în Thailanda, în luna mai a anului 1984.

”Tema aleasă de mine este <<Protejarea întregii Vieţi>>. Acest instinct puternic, care răsună în inimile noastre de a apăra valoarea şi demnitatea tuturor persoanelor, capătă o importanţă deosebită în faţa ameninţărilor unei coexistenţei paşnice cu care se confruntă azi omenirea, în special conflictele armate”, a spus papa în limba spaniolă, o limbă pe care o va vorbi în timpul voiajului său.

El a reamintit în acest videoclip că Japonia este ”foarte conştientă de suferinţele provocate de război”, considerând ”imorală folosirea armelor nucleare”.

Papa Francisc şi-a exprimat încrederea ca vizita lui să încurajeze poporul japonez să meargă ”pe drumul respectului reciproc şi al păcii sigure care durează în timp şi nu se mai întoarce”. ”Pacea are ceva frumos atunci când este reală, nu mai dă înapoi: o apărăm cu dinţii”, a adăugat Sfântul părinte.

În mesajul adresat thailandezilor, Papa a punctat că ”Thailanda lucrează pentru a promova armonia şi coexistenţa paşnică, nu doar între cetăţenii săi, ci şi între oamenii din întreaga regiune din Asia de Sud-Est”.

Sfântul Părinte va pleca de la Roma în cea de-a 32 sa călătorie de când a devenit papă, în 2013, cu direcția Bangkok marți, 19 noiembrie, la ora 19.00, de pe aeroportul Fiumicino și ajunge pe aeroportul militar din capitala Thailandei miercuri, 20 noiembrie a.c., la ora locală 12.30, când are loc primirea oficială.

Motto-ul vizitei în Thailanda – ”Discipoli ai lui Cristos, discipoli misionari” – este formulat în engleză și scoate în evidență cea de-a 350-a aniversare a înființării, în 1669, a Vicariatului apostolic de Siam.

Vizita sa în Thailanda se va întinde până la 23 noiembrie, perioadă în care Papa Francisc are programate întâlniri cu primul ministru și, succesiv, în Sala ”Inner Santi Maitri”, cu autoritățile, societatea civilă și membrii Corpului Diplomatic.

După o vizită de patru zile în Thailanda, Francisc va pleca de la Bangkok la ora locală 9.30 urmând să ajungă pe aeroportul Tokyo-Haneda, în Japonia, pentru cea de-a doua etapă a acestei călătorii apostolice, în jurul orei locale 17.40. Astfel, Papa Francisc va fi primul papă din ultimii 38 de ani care efectuează o vizită în Japonia.

Se așteaptă ca politica internă și internațională să ocupe un loc central al vizitei, cu precădere pe data de 24 noiembrie, când Suveranul Pontif va vizita orașele Hiroshima și Nagasaki.

Aproape 400.000 de persoane au fost ucise, unele au decedat pe loc, altele din cauza complicațiilor provcate de radiații sau rănile rezultate în urma bombelor atomice pe care Statele Unite le-au lansat în Hiroshima, la 6 august 1945, și Nagasaki, trei zile mai târziu, în încercarea de a pune capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.

Papa Francisc militează pentru interzicerea completă a armelor nucleare. Să nu uităm spusele sale din 2017, când a menționat că țările nu ar trebui să stocheze astfel de arme nici măcar în scopul descurajării.

Această poziția a provocat critici din partea conservatorilor din interiorul și afara Bisericii Catolice, care argumentează că descurajarea a funcționat timp de 75 de ani.

Japonia puntează statutul său unic de stat care a fost ținta atacurilor atomice și pledează pentru dezarmare, dar se bazează, în același timp, pe umbrela nucleară a Statelor Unite ca element extins de descurajare.

Papa Francisc se va întâlni cu supraviețuitori ai acelui moment, se va ruga și va citi un ”mesaj important privind armele nucleare” la monumentul din orașul Nagasaki. Ulterior, Suveranul Pontif va vizita Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima.

Sfântul Părinte se va întâlni și cu victimele ”întreitului dezastru”, după cum este numită în Japonia explozia centralei nucleare de la Fukushima. Succesiv, Suveranul Pontif va merge la Palatul Imperial pentru o vizită de curtoazie la Împăratul Naruhito.

Vizita Papei Francisc în Thailanda și Japonia este cea de-a 32-a călătorie apostolică internațională a pontificatului și cea de-a șaptea a anului curent, după cele efectuate în Panama, Emiratele Arabe Unite, Maroc, Bulgaria și Macedonia de Nord, România și, în zilele 4-10 septembrie, Mozambic, Madagascar și Mauritius.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending