Directorul FMI, Christine Lagarde, atrage atenția liderilor G20: Războiul comercial ar putea reduce creșterea economiei mondiale cu 430 de miliarde de dolari

Fondul Monetar Internațional (FMI) le-a atras atenția liderilor G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) că recenta escaladare a tensiunilor comerciale între SUA, China şi UE va afecta semnificativ creşterea economiei mondiale, transmit DPA, Kyodo şi Reuters, citate de Agerpres.

Foto: Christine Lagarde/ Twitter

Impactul actualelor măsuri asupra economiei, în cel mai rău scenariu, este în jur de 0,5% din PIB-ul global”, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.

Fondul Monetar Internațional a luat în calcul diferite scenarii în urma deciziei președintelui american, Donald Trump, de a impune tarife suplimentare asupra importurilor de aluminiu și oțel, dar și asupra altor produse. Potrivit celui mai sumbru scenariu, în care încrederea investitorilor va fi grav afectată, în 2020 creșterea economiei mondiale va fi redusă cu 0.5% (430 de miliarde de dolari), în comparație cu prognoza precedentă.

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din ţările G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) au început sâmbătă, la Buenos Aires, o reuniune de două zile pentru a discuta despre ameninţările care planează asupra creşterii mondiale, în special de riscurile unui război comercial şi criza din ţările emergente.

Săptămâna trecută, Statele Unite au redactat o listă suplimentară de produse importate din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari, pe care ameninţă să le taxeze din septembrie. Noua listă de produse include diverse produse alimentare, chimice, minereuri, tutun, electronice, produse de papetărie. Vineri, Donald Trump a declarat că este pregătit să impună noi tarife vamale pentru importuri din China în valoare de 500 de miliarde dolari, ameninţând să escaladeze actualul conflict comercial cu statul asiatic şi trimiţând unde de şoc pe pieţele financiare globale.

Decizia Washingtonului survine după ce, în prima săptămână la lunii iulie, SUA și China, primele economii mondiale, au introdus reciproc tarife vamale asupra importurilor în valoare de 29 de miliarde de euro (34 de miliarde de dolari), Canana, Uniunea Europeană și Mexic fiind printre cele afectate de tarife suplimentare asupra importurilor de aluminiu și oțel, lucru care a generat măsuri de relataliere.

Participanţii la reuniunea G20 au avertizat că sporirea tensiunilor comerciale şi normalizarea politicilor monetare în economiile majore reprezintă principalele riscuri la adresa economiei globale, a afirmat ministrul brazilian de Finanţe, Eduardo Guardia. Acesta a explicat că miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din ţările G20 au discutat despre necesitatea continuării reformelor pentru a-şi proteja economiile, în special în statele emergente, care s-au confruntat în ultimele luni cu o depreciere semnificativă a monedelor lor.

Lansate în 1999, reuniunile miniştrilor de Finanţe din G20 ajută la pregătirea terenului pentru summiturile liderilor G20.

G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.