Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Directorul general al ICI București a discutat cu oficiali din R. Moldova despre securitatea cibernetică în sectorul financiar, digitalizarea serviciilor medicale și dezvoltarea proiectelor de cercetare comune

Published

on

© ICI București

Adrian-Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București), a efectuat o vizită oficială la Chișinău, unde luni, 3 iunie 2024, a avut întâlniri de lucru cu Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, cu Alexandru Gasnaș, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, și cu prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldova.

Potrivit unui comunicat al institutului, pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte de interes comun, precum implementarea soluțiilor de securitate cibernetică în sectorul financiar, digitalizarea serviciilor medicale și dezvoltarea proiectelor de cercetare comune.

Întrevederea cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a fost centrată pe explorarea modalităților prin care tehnologiile emergente pot sprijini sectorul financiar, inclusiv prin implementarea soluțiilor de securitate cibernetică și a sistemelor de plăți electronice avansate.

”Colaborarea noastră poate facilita adoptarea celor mai noi tehnologii în domeniul financiar, asigurând astfel un mediu sigur și eficient pentru toate tranzacțiile,” a afirmat Adrian-Victor Vevera.

În cadrul întâlnirii cu Alexandru Gasnaș, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a subliniat importanța colaborării transfrontaliere pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate și pentru dezvoltarea infrastructurii digitale în sănătate.

”Este esențial să promovăm inovația și să utilizăm tehnologiile avansate pentru a răspunde nevoilor actuale ale sistemului de sănătate. Prin parteneriate, putem aduce îmbunătățiri semnificative în viața cetățenilor” a declarat directorul general.

Discuțiile cu rectorul Universității Tehnice din Moldova au vizat mai multe aspecte esențiale pentru promovarea educației și cercetării în domeniul TIC. A fost pus accentul pe semnarea unui memorandum de cooperare care să consolideze relațiile bilaterale și să deschidă calea pentru proiecte comune. Ne propunem ca aceste proiecte să atragă fonduri europene și internaționale, esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale și de cercetare.

”Este important să investim în formarea noii generații de specialiști în tehnologie. Împreună, putem dezvolta programe educaționale inovatoare și proiecte de cercetare care să răspundă provocărilor actuale”, a declarat Adrian-Victor Vevera.

Această inițiativă subliniază angajamentul părților de a coopera pentru a aduce beneficii tangibile în viața cetățenilor și pentru a sprijini progresul tehnologic.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ALEGERI EUROPENE 2024

Alegeri europene 2024: Ambasadorul României la Chișinău a votat și “pentru viitorul european al Republicii Moldova”

Published

on

© Cristian-Leon Țurcanu/ Facebook

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Ţurcanu, şi-a exprimat duminică dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare, la una din secţiile deschise la Chişinău, subliniind că a votat și pentru viitorul european al Republicii Moldova.

Am votat la Chişinău pentru o Românie puternică într-o Europă cu pace şi prosperitate, şi pentru viitorul european al Republicii Moldova“, a declarat Cristian-Leon Ţurcanu.

 

Pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, în Republica Moldova sunt organizate 52 de secţii de votare pentru cetăţenii români care doresc să îşi exercite dreptul la vot. Din numărul total de secţii, 28 sunt deschise în zona centru, 17 – în zona nord şi 7 în sudul ţării.

Votul european al cetățenilor români din Republica Moldova vine și în contextul în care Comisia Europeană a transmis vineri ambasadorilor țărilor membre la UE că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit condițiile pentru a începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană, în timp ce Chișinăul și Kievul așteaptă să primească undă verde din partea statelor membre pentru a începe tratativele de accedere în UE, în conformitate cu deciziile din iunie 2022 și decembrie 2023

Peste 18 milioane de alegători români sunt aşteptaţi la urne pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European, într-un scrutin organizat simultan cu cel pentru administrația locală (primarii, consilii locale, președinți de consilii județene), ambele rânduri de alegeri fiind considerate o încălzire pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din a doua parte a anului care fac din 2024 un “super an electoral” în istoria României.

Potrivit datelor naționale și europene, România este pe locul șase la nivelul UE după numărul cetățenilor cu drept de vot, după Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia. De la alegerile europene din 2019, peste un milion de români au împlinit 18 ani, având acum drept de vot. Cu alte cuvinte, peste un milion de tineri care au dobândit drept de vot în ultimii cinci ani reprezintă prima generație care nu a o cunoscut decât o Românie integrată în NATO și UE.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu îi îndeamnă pe moldovenii cu cetățenie europeană să voteze pe 9 iunie: Următorul Parlament European va decide asupra integrării europene a R. Moldova

Published

on

© Președinția Republicii Moldova

Președinta Maia Sandu a îndemnat cetățenii moldoveni care au deja cetățenie europeană și pașaport românesc, bulgar, italian, francez sau al altui stat al Uniunii Europene, să participe la alegerile parlamentare europene care vor avea loc la sfârșitul acestei săptămâni.

Ea a subliniat într-un mesaj că următorul Parlament European va decide asupra procesului de integrare a R. Moldova, iar votul cetățenilor moldoveni pentru un Parlament European care susține aderarea Republicii Moldova la UE este important pentru întreaga țară.

“În perioada 6-9 iunie au loc alegeri europarlamentare. Cetățenii moldoveni care au și cetățenie europeană pot participa aici acasă sau în statele membre UE la alegerile următorului Parlament European. Votul moldovenilor în PE este important și pentru R. Moldova pentru că următorul Parlament European va decide asupra procesului de integrare a R. Moldova, și ne dorim un Parlament European care să susțină aderarea Republicii Moldova la UE și care să vrea să facă UE și mai puternică. Pe 9 iunie mergeți la vot pentru a decide componența următorului Parlament European!”, a declarat Maia Sandu.

 

În Republica Moldova alegerile vor fi organizate pe 9 iunie, în 52 de secții de vot, organizate în mai multe raioane, dintre care 13 în Chișinău. România va fi reprezentantă în Parlamentul European de 33 de deputați.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Ministrul german al apărării, la Chișinău, cu un lot de asistență pentru armata R. Moldova: În 2025, Berlinul va livra 14 vehicule Piranha și sprijin pentru apărare aeriană

Published

on

© Anatolie Nostatîi/ Facebook

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a efectuat vineri o vizită oficială la Chișinău pentru o întrevedere bilaterală cu omologul său moldovean, Anatolie Nostatîi, și pentru a marca recepționarea unui lot de asistență din partea Germaniei pentru armata Republicii Moldova.

Potrivit Chișinăului, discuțiile au vizat stadiul actual al cooperării bilaterale, proiectele implementate în Armata Națională cu sprijinul Guvernului german, dar și perspectivele de consolidare a parteneriatului în sprijinul obiectivelor de modernizare a sectorului de apărare din țara noastră și sporirea rezilienței naționale în fața provocărilor de securitate.

“Este pentru a doua oară când, într-o perioadă relativ scurtă și complexă, un ministru german al apărării efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, ceea ce confirmă faptul că Germania continuă să fie alături de noi în dezideratele strategice de integrare europeană, implementare a reformelor democratice și consolidare a capacităților de apărare, în special în contextul actual instabil de securitate regională”, a declarat Nostatîi, în cadrul conferinței comune de presă.

Lotul de asistență reprezintă încă un pas important în eforturile comune de modernizare ale instituției și, în special, de asigurare a efectivului cu echipamente medicale de ultimă generație.

La rândul său, Pistorius a anunțat că țara pe care o reprezintă va intensifica sprijinul pentru Republica Moldova.

“Dragă Anatolie, eu te asigur că Germania va fi întotdeauna de partea Republicii Moldova. Moldova este parte a familiei europene. Vă susținem în ceea ce privește întărirea capacităților de apărare în Republica Moldova”, a declarat Boris Pistorius, în conferința comună cu ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi.

El a indicat că Germania va finanța “printre altele, a încă 14 vehicule Piranha, în afară de cele 19 pentru care contractele sunt semnate deja”.

“De asemenea, vă susținem în ceea ce privește apărarea aeriană, în combaterea dronelor și echipament în acest sens va fi livrat cel mai probabil anul viitor. Pe lângă Piranha, mai sunt și vehicule logistice pe care le-am livrat și le vom livra și în viitor, dar și echipament medical, pe care am reușit să-l livrăm rapid Armatei Naționale”, a mai adăugat ministrul german al apărării.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.54 mins ago

După câștigarea alegerilor europene, von der Leyen s-a întâlnit cu Macron la Paris pentru a discuta “agenda strategică europeană”: Sprijinul pentru Ucraina, prioritate existențială pentru UE

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

“Consens neobișnuit de rapid pentru funcțiile de top din UE” vs. “liderii nu vin la Bruxelles să aprobe un acord”: Cei 4 lideri care ar urma să conducă Uniunea

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a depus la OIM documentul de ratificare de către România a Convenției privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii

SUA5 hours ago

Biden inspiră de departe mai multă încredere decât Trump la nivel global (sondaj)

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

ROMÂNIA6 hours ago

Eurostat: În 2023, românii erau cetățenii UE cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

CE prezintă etapele cheie și acțiunile necesare pentru implementarea Pactului privind migrația și Azilul. Statele membre vor pregăti planuri naționale de implementare până în decembrie

EDUCAȚIE7 hours ago

Universitatea din București, prima universitate din România și în primele 101 – 200 de universități din lume privind dezvoltarea durabilă, conform Times Higher Education Impact Rankings 2024

U.E.7 hours ago

Emmanuel Macron își apără decizia de a convoca alegeri anticipate în Franța: “Eu nu vreau să dau cheile puterii” extremei drepte

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

NATO1 day ago

Klaus Iohannis: Războiul este în zona Mării Negre, capacitatea de apărare NATO trebuie să fie totală; R. Moldova, un partener pe care îl dorim de partea noastră

NATO1 day ago

De la summitul B9, Klaus Iohannis anunță convocarea CSAT pentru a analiza posibilitatea transferului unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE va trimite în iunie Kievului o sumă suplimentară de 1,9 mld. de euro din Mecanismul pentru Ucraina

ALEGERI EUROPENE 20243 days ago

Adrian Câciu, după ieșirea de la urne: Am votat pentru ”o echipă puternică în PE, care să fie întotdeauna la masa deciziilor și care să ne netezească drumul către aderarea la Schengen terestru”

PPE3 days ago

Alegeri europene și locale. Rareș Bogdan a votat ”cu gândul la viaţa românilor de peste tot” și pentru ”o Românie puternică în Europa”

ROMÂNIA3 days ago

Sebastian Burduja: Am votat pentru schimbare. Speranța din inimile bucureștenilor va fi victoria acestei zile

ALEGERI EUROPENE 20243 days ago

Siegfried Mureșan a votat pentru ”o Românie puternică într-o Europă puternică” și pentru dezvoltarea țării ”cu fonduri europene”

Trending