Connect with us

ROMÂNIA

Discursul instigator la ură. Rromii şi minorităţile sexuale sunt principalele ţinte

Published

on

Primul studiu despre discursul instigator la ura in Romania a fost lansat ieri la Bucuresti, in prezenta a aproximativ douazeci de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale active in domeniul drepturilor omului si instutiilor publice. Studiul “Discursul instigator la ura in Romania” este realizat la initiativa Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, de cercetatori din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca, in cadrul programului Fondul ONG in Romania, finantat prin granturile SEE.

Jurnaliştii şi politicienii sunt categoriile sociale care instigă cel mai mult la ură şi discriminare, arată studiul. Potrivit aceluiaşi document, discursurile instigatoare sunt legate îndeosebi de etnie şi orientare sexuală. Prin urmare, rromii, maghiarii, evreii şi minorităţile sexuale sunt victime predilecte. De ură şi discriminare suferă şi persoanele cu dizabilităţi.

Romani_peopleRromii sunt ţinta cea mai frecventă a discursului instigator la ură. Sunt asociaţi cu infracţionalitatea, cu hoţia ori cerşetoria.

Pe locul 2, minorităţile sexuale. Studiul realizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile arată că mulţi dintre români nu ar accepta să lucreze alături de rromi sau homosexuali.

Persoanele cu dizabilităţi s-au simţit cel mai expuse discriminării la şcoală şi la locul de muncă. O categorie aparte a victimelor acestui discurs sunt femeile.

Pentru combaterea acestui discurs instigator la ură, ONG-urile recomandă autorităţilor să aplice deciziile instanţelor, iar în şcoli – să se desfăşoare programe pentru toleranţă.

In aceeasi linie cu studiul lansat ieri, 20 martie, tematica ONGFest de anul acesta este combaterea si prevenirea discursului instigator la ura. Intre 9 – 11 mai, in Bucuresti, ONGurile isi vor prezenta proiectele catre publicul larg si invitand oamenii sa se implice alaturi de ele in cauzele pe care le sustin. Cu acest prilej va fi lansata campania de constientizare asupra discursului instigator la ura in Romania, ce cuprinde un sir de demersuri ce vor avea loc in urmatorii doi ani.

Versiunea completa a studiului este disponibila online AICI.

 

.

COMUNICATE DE PRESĂ

Ludovic Orban: Președinția română a Consiliului UE și reprezentanții PSD în Parlamentul European au trădat interesele consumatorilor români în lupta împotriva dublului standard

Published

on

@TNL/ Facebook
Preşedintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, a declarat, joi, la Craiova, că reprezentanţii PSD i-au trădat pe consumatorii români  și i-au mințit pe aceștia că au obținut cele mai bune rezultate pentru protejarea intereselor lor în timp ce au permis perpetuarea dublului standard la produsele care se vând în Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro
Liderul liberalilor din România a declarat că eurodeputații din formațiunea sa politică au votat împotriva directivei de combatere a dublului standard la produsele comercializate în UE deoarece aceasta nu proteajeză pe deplin interesele consumatorilor, blamând Președinția Consiliului UE, la nivel ministerial, pentru aprobarea acestor scăpări. 
,,În Parlamentul European, a fost în dezbatere directiva de combatere a dublului standard, privitor la produsele care se vând în Uniunea Europeană. Partidul Național Liberal a votat împotriva acestei directive și considerăm că Guvernul României, reprezentat în cadrul negocierilor tripartite la nivelul Consiliului Uniunii Europene – stiți foarte bine că România deține președinția Consiliului Uniunii Europene – la nivelul negocierilor tripartite, Consiliul Uniunii Europene, care pe această directivă trebuia condus de ministrul Bădălău, cel care s-a făcut de râs la audierile din Comisia din Parlamentul European, practic, a trădat interesele consumatorilor români, permițând adoptarea unui text în cadrul acestei directive, care permite perpetuarea dublului standard, lăsând portiță legală pentru producătorii care utilizează acest dublu standard, adică folosesc produse de calitate inferioară sub aceeași marcă pe piețele din Europa, care au putere de cumpărare mai mică”, a afirmat Orban.

Ludovic Orban a punctat faptul că eurodeputații liberali au sancționat practică neloială a introducerii pe piața din estul UE a unor produse de calitate inferioară, dar reprezentanții Consiliului și eurodeputații puterii de la București prezenți în Parlamentul European nu au făcut nimic în acest sens.

,,Punctul nostru de vedere a fost clar, că trebuie interzisă această practică, că această practică este neloială și că trebuie sancționată drastic. La negocierile dintre Consiliul Uniunii Europene, repet, condus de către ministrul Bădălău, care oricum habar nu are pe ce lume se află, cred că nici nu știe că s-a adoptat această directivă. Textul care a fost aprobat lasă în anumite situații din motive obiective (..), lasă portiță pentru menținerea dublului standard, adică nu numai că nu s-au bătut reprezentanții PSD la nivelul Uniunii Europene să combată această practică și, în timp ce acasă îi mint pe români că ei se bat pentru combaterea dublului standard, ei de fapt, au permis dublul standard”, precizează șeful PNL.
Pe de altă parte, surse europene au declarat pentru CaleaEuropeană că experții din partea Consiliului UE au făcut tot ce au putut în cadrul negocierilor pentru a asigura cele mai bune standarde de calitate și aplicarea egală a acestora pentru produsele consumate de toți cetățenii UE, indiferent de statul membru în care s-ar afla. De altfel, aceleași surse au punctat faptul că, fără implicarea îndeaproape a Președinției române a Consiliului UE, forma directivei ar fi fost și mai puțin favorabilă luptei împotriva dublului standard la alimente. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis Președintelui României propunerile de numire a noilor membri ai Guvernului pentru cele trei portofolii: justiție, fonduri europene și români de pretutindeni

Published

on

Foto: Guvernul României

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a transmis, în această seară, președintelui României, Klaus Iohannis, propunerile de numire a noilor miniștri  pentru portofoliile Ministerului Justiției, Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, potrivit comunicatului oficial.

Totodată, premierul a transmis către Administrația Prezidențială propunerea de revocare a ministrului Justiției, Tudorel Toader, și demisiile ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, respectiv, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero.

Pentru Ministerul Justiției a fost propus Eugen Nicolicea, membru al Camerei Deputaților, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Oana Florea, membru al Camerei Deputaților, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost propus Tit-Liviu Brăiloiu, membru al Senatului.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România reacționează la amenințările primite de jurnalista Emilia Șercan: Invităm autoritățile române să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertății presei, conform valorilor care stau la baza Uniunii Europene

Published

on

Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a reacționat la amenințările primite de jurnalista Emilia Șercan, invitând autoritățile române să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertății presei.

”Am luat la cunoștință cu îngrijorare de postarea jurnalistei Emilia Sercan, privind amenințări primite, legate de activitatea sa de jurnalist. O presă liberă și independentă este vitală pentru funcționarea democrației, a statului de drept și pentru respectarea drepturilor fundamentale. Invităm autoritățile române să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertății presei, conform valorilor care stau la baza Uniunii Europene și sunt înscrise în Carta europeană a drepturilor fundamentale”, a scris Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, pe pagina sa de Facebook.

VIDEO

Jurnalista Emilia Șercan, cunoscută pentru anchetele sale privind plagiatele în rândul înalţilor demnitari şi al conducerii unor instituţii de invăţământ, cel mai recent la Academia de Poliţie, a anunţat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că a primit ameninţări cu moartea.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending