Discursul instigator la ură. Rromii şi minorităţile sexuale sunt principalele ţinte

Primul studiu despre discursul instigator la ura in Romania a fost lansat ieri la Bucuresti, in prezenta a aproximativ douazeci de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale active in domeniul drepturilor omului si instutiilor publice. Studiul “Discursul instigator la ura in Romania” este realizat la initiativa Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, de cercetatori din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca, in cadrul programului Fondul ONG in Romania, finantat prin granturile SEE.

Jurnaliştii şi politicienii sunt categoriile sociale care instigă cel mai mult la ură şi discriminare, arată studiul. Potrivit aceluiaşi document, discursurile instigatoare sunt legate îndeosebi de etnie şi orientare sexuală. Prin urmare, rromii, maghiarii, evreii şi minorităţile sexuale sunt victime predilecte. De ură şi discriminare suferă şi persoanele cu dizabilităţi.

Romani_peopleRromii sunt ţinta cea mai frecventă a discursului instigator la ură. Sunt asociaţi cu infracţionalitatea, cu hoţia ori cerşetoria.

Pe locul 2, minorităţile sexuale. Studiul realizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile arată că mulţi dintre români nu ar accepta să lucreze alături de rromi sau homosexuali.

Persoanele cu dizabilităţi s-au simţit cel mai expuse discriminării la şcoală şi la locul de muncă. O categorie aparte a victimelor acestui discurs sunt femeile.

Pentru combaterea acestui discurs instigator la ură, ONG-urile recomandă autorităţilor să aplice deciziile instanţelor, iar în şcoli – să se desfăşoare programe pentru toleranţă.

In aceeasi linie cu studiul lansat ieri, 20 martie, tematica ONGFest de anul acesta este combaterea si prevenirea discursului instigator la ura. Intre 9 – 11 mai, in Bucuresti, ONGurile isi vor prezenta proiectele catre publicul larg si invitand oamenii sa se implice alaturi de ele in cauzele pe care le sustin. Cu acest prilej va fi lansata campania de constientizare asupra discursului instigator la ura in Romania, ce cuprinde un sir de demersuri ce vor avea loc in urmatorii doi ani.

Versiunea completa a studiului este disponibila online AICI.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.