Discuție trilaterală UE, Rusia și Ucraina privind gazele rusești, la Berlin

Ucraina și Rusia au convenit să continue discuțiile mediate de Uniunea Europeană privind furnizarea către Europa de gaze rusești prin intermediul conductelor din Ucraina, după expirarea contractului actual la sfârșitul anului 2019, a anunțat vicepreședintele Comisiei Europene.

Ca urmare a discuțiilor trilaterale cu Rusia și Ucraina de la Berlin privind tranzitul pe termen lung al gazelor către Europa, comisarul european al Uniunii pentru Energie, Maroš Šefčovič, a declarat că cele trei părți au ajuns la un acord comun privind continuarea discuțiilor despre volumul livrarilor şi rata de tranzit în cadrul unei întâlniri care va avea loc în luna octombrie, potrivit New Europe.

Šefčovič s-a întâlnit cu ministrul rus al energiei, Alexander Novak, și cu ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, alături de delegațiile ruse și ucrainene la Berlin pentru discuții privind gazul.

„A fost o zi lungă, dar productivă. Sunt bucuros să anunț că astăzi am reușit să stabilim un proces trilateral cu Rusia și Ucraina”, a spus Šefčovič, adăugând că „am convenit și că trebuie să separăm problemele vechi de cele noi”.

Foto: Maroš Šefčovič

Potrivit vicepreședintelui CE, toate cele trei părți își vor mandata acum experții lor la nivel înalt să lucreze pe patru chestiuni: necesitățile Uniunii Europene în domeniul gazelor; modurile în care legea UE aplicată în Ucraina ar avea un impact asupra viitorului contract de tranzit; certificarea unui operator de transport și sistem; tarifele.

„Aceștia ar trebui să se întâlnească la jumătatea lunii septembrie. Întâlnirea va fi baza pentru următoarea întâlnire trilaterală la nivel politic care ar trebui să aibă loc în cursul lunii octombrie. De fapt, aceasta va fi frecvența discuțiilor noastre trilaterale – de aproximativ șase-opt săptămâni”, a spus Šefčovič.

Rusia a întrerupt la mijlocul lunii iunie livrările de gaz către Ucraina, după ce Kievul a refuzat prețul impus de Gazprom, fosta republică sovietică acumulând o datorie de 5,3 miliarde de dolari, potrivit ministrului rus al energiei Aleksandr Novak.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Precedentele “războaie ale gazului” între Moscova și Kiev, din 2006 și 2009, au afectat aprovizionarea cu gaze naturale a UE.

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.