Connect with us

U.E.

Discuții ”constructive” între Michel Barnier și Stephen Barclay. UE şi Marea Britanie au convenit să înceapă noi negocieri pentru un acord privind Brexit-ul

Published

on

© Michel Barnier/ Twitter

Discuţiile avute vineri dimineaţă cu ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, au fost ”constructive”, a apreciat negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, citat de Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

”Brexit-ul este ca urcatul unui munte. Avem nevoie de vigilenţă, hotărâre şi răbdare”, a declarat Barnier în faţa jurnaliştilor după încheierea reuniunii de lucru cu demnitarul britanic, desfăşurată la Bruxelles.

”Discuțiile tehnice cu Regatul Unit în următoarele zile se intensifică, într-o notă constructivă. Voi continua să țin la curent Parlamentul European și statele membre. UE va face tot ce-i stă în putință pentru a obține un acord, în conformitate cu principiile noastre”, a spus Barnier ulterior într-un mesaj pe Twitter. 


La rândul său, guvernul de la Londra a calificat întâlnirea Barnier-Barclay drept ”constructivă”.

”(Ministrul pentru Brexit) Steve Barclay a avut o întâlnire constructivă cu Michel Barnier în această dimineaţă. Michel Barnier le va prezenta ambasadorilor din UE27 rezultatele în această după-amiază”, a menţionat executivul britanic, la finalul unui mic-dejun de lucru de două ore și jumătate, care a avut loc în clădirea Comisiei Europene.

”UE şi Marea Britanie au convenit să intensifice discuţiile în zilele următoare”, a anunţat ulterior Comisia Europeană, după ce negociatorul şef pentru Brexit al UE a informat statele membre despre convorbirile cu omologul său britanic, potrivit DPA, citat de Agerpres. 

Aceste negocieri intense se desfășoară la nivelul unui grup restrâns de negociatori ai ambelor părți, în spatele ușilor închise, fără a fi publicate documente ulterioare sau susținute conferințe de presă, de unde rezultă că ofertele și contraofertele nu sunt făcute publice, cu excepția situațiilor în care acestea ”s-au scurs” în presă, informează The Guardian.

Nici măcar ambasadorii UE27 nu vor fi informați cu privire la progresele înregistrate, deși aceștia sunt ținuți la curent, rezultatele fiind prezentate ulterior ca o propunere agreată de ambele părți.

Însuflețirea discuțiilor dintre cele două tabere apare în contextul în care președintele Consiliului European, Donald Tusk, a dezvăluit că i-a oferit premierului britanic Boris Johnson un ultimatum privind prezentarea unor noi propuneri fezabile privind Brexit-ul, cu termen scadent pe 11 octombrie.

Acesta a completat că l-a avertizat pe Johnson că, în caz contrar, se va vedea nevoit să anunțe în aceeași zi că un acord este imposibil la summitul Consiliului European din 17-18 octombrie.

Doanld Tusk a salutat cu reținere evoluția discuțiilor purtate de premierul irlandez Leo Varadkar cu cel britanic, Boris Johnson, de la Wirral, desfășurate miercuri, 9 octombrie, în urma cărora cei doi au concluzionat că ar putea exista o cale pentru obținerea unui acord.

”Am primit semnale promiţătoare de la prim-ministru irlandez (Leo Varadkar) că un acord este încă posibil. Discuţii tehnice au loc la Bruxelles chiar în timp ce vorbim”, a declarat Tusk, aflat vineri într-o vizită în capitala Republicii Cipru.

”Desigur, nu există garanţia succesului şi timpul s-a scurs, practic. Dar chiar şi cea mai mică şansă trebuie folosită”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

Insistența Londrei ca Irlanda de Nord să iasă din uniunea vamală europeană, la fel ca restul Marii Britanii, acestei provincii aplicându-i-se în continuare regulile europene în privinţa circulaţiei bunurilor, inclusiv a mărfurilor agro-alimentare, și înfiinţarea unei ”zone de reglementare” pe insula Irlanda, sub rezerva acordului din partea legislativului şi a executivului nord-irlandeze reprezintă punctele asupra cărora Bruxelles-ul și Londra nu au ajuns la un consens.

Dublinul a repetat cu diferite ocazii că nu va accepta controale suplimentare pe insula irlandeză. Îngrijorarea Dublinului este aceea că Partidul Democrat Unionist (DUP), care spijină Guvernul conservator de la Londra, va putea bloca orice aliniere a normelor cu UE, chiar înainte ca acestea să fie puse în aplicare. În prezent Partidul Democrat Unionist deține 28 de locuri din cele 90 de locuri în Adunarea Legislativă Națională a Irlandei de Nord, obținute în urma alegerilor din 2 martie 2017.

După discuțiile dintre Varadkar și Johnson, desfășurate miercuri într-un hotel din Wirral pe parcursul a trei ore, o declarație comună dată publicității arăta cei doi lideri văd ” o cale către un posibil acord”, potrivit The Guardian.

Speranța obținerii unei înțelegeri care să fie semnată de șefii de stat sau de guvern la summitul Consililui European din 17-18 octombrie era aproape inexistentă, negocierile dintre oficialii Regatului Unit și UE stagnând.

Să nu uităm că președintele Consiliului European Donald Tusk a avut o reacție acidă marți, acuzându-l pe premierul britanic Boris Johnson că, dând vina pe alții pentru un posibil eșec al negocierilor referitoare la Brexit, se joacă cu viitorul Europei.

”@Boris Johnson, miza nu este să câştigi un joc prostesc al învinuirii. Sunt în joc viitorul Europei şi al Regatului Unit, precum şi securitatea şi interesele popoarelor noastre. Nu doriţi un acord, nu doriţi o prelungire, nu doriţi să revocaţi, quo vadis?” (n.r. în latină: încotro mergeţi?), a scris Tusk pe contul său de Twitter.

Uniunea Europeană urmează să facă un bilanț până la finalul săptămânii în curs pentru a evalua dacă este posibil un acord privind Brexit-ul, după cum avea să-i transmită președintele Franței Emmanuel Macron premierului britanic Boris Johnson într-o convorbire telefonică avută luni.

De altfel, liderul francez Emmanuel Macron va avea o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel dumincă, următoarele 48 de ore fiind decisive pentru direcția în care va merge Brexit-ul: spre un scenariu fără acord sau o ieșire ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL EUROPEAN

Semnal important de la Bruxelles: Noul președinte al Consiliului European vine săptămâna viitoare la București pentru a se întâlni cu Klaus Iohannis

Published

on

Președintele ales al Consiliului European, Charles Michel, va efectua săptămâna viitoare o vizită la București, unde se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, informează Consiliul European într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Vizita lui Michel, fost prim-ministru al Belgiei, va surveni la o zi distanță după ce va efectua o deplasarea la Varșovia pentru discuții cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, dar înainte de a prelua oficial mandatul de președinte al Consiliului European.

Potrivit sursei citate, Charles Michel va fi primit miercuri, 27 noiembrie, la ora 12:00, de președintele Klaus Iohannis.

Vineri, 29 noiembrie, Charles Michel va prelua de la Donald Tusk mandatul de președinte al Consiliului European, iar primul sa sarcină va fi pregătirea Consiliului European de iarnă din 12-13 decembrie.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, despre noul președinte PPE, Donald Tusk: ”Alegerea unui lider din Europa de est în fruntea PPE este o premieră, iar pentru noi, un lucru extraordinar”

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a participat la Congresul Partidului Popularilor Europeni din Zagreb, unde a votat noua echipă a ”celui mai mare și puternic partid din Europa, Partidul Popular European, parte a căruia este și PMP”, informează Eugen Tomac pe pagina oficială de Facebook.

Potrivit lui Eugen Tomac, ”alegerea unui lider din Europa de est în fruntea PPE este o premieră, iar pentru noi, un lucru extraordinar.”

”Președintele Tusk este un bun cunoscător al realităților est-europene, iar PPE sub conducerea sa va râmâne un promotor și sprijin real al statelor care vor să facă parte din familia europeană, atât în Balcani, cât și în Est”, a mai adăugat acesta în mesajul său.

Eugent Tomac consideră că Rezoluția adoptată la Zagreb cu prilejul celei de-a 10-a aniversări a Parteneriatului Estic reiterează faptul că ușile Uniunii Europene rămân deschise inclusiv pentru Republica Moldova atunci când criteriile relevante de aderare vor fi îndeplinite.

În postarea sa, deputatul european a enumerat mai multe direcții prioritare ale PPE în următorii ani: ”Combaterea pierderilor de TVA (România înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri ale deficitului de TVA – 35,5%), creșterea ratei de vaccinare, precum și combaterea schimbărilor climatice sunt”.

Partidul Popular European și-a ales joi, la Congresul său statutar de la Zagreb, noua conducere pentru următorii trei ani, din care face parte și eurodeputatul român Siegfried Mureșan. După ce miercuri, în prima zi a Congresului, popularii europeni l-au ales pe Donald Tusk în funcția de președinte, devenind primul est-european în această poziție, cea mai mare familie politică european și-a completat echipa de conducere joi prin alegerea celor zece vicepreședinți, a secretarului general și a trezorierului.

Conform procedurii, secretarul general a fost desemnat de noul președinte al PPE, Donald Tusk, fiind păstrat în această poziție Antonio Lopez Isturiz.

Au fost aleși zece vicepreședinți: Mariya Gabriel (GERB, Bulgaria – 442 de voturi), David McAllister (CDU, Germania – 440 de voturi), Helen McEntee (Fine Gael, Irlanda – 430 de voturi), Johannes Hahn (OVP, Austria – 383 voturi), Esther de Lange (CDA, Olanda – 355 de voturi), Antonio Tajani (Forza Italia, Italia – 354 de voturi), Siegfried Mureșan (PNL, România – 331 de voturi), Franck Proust (Republicanii, Franța – 298 de voturi), Paulo Rangel (PSD, Portugalia – 294 de voturi) și Petteri Orpo (Kokoomus, Finlanda – 278 de voturi).

Rezoluția adoptată la Zagreb cu prilejul celei de-a 10-a aniversări a Parteneriatului Estic reiterează faptul că ușile Uniunii Europene rămân deschise inclusiv pentru Republica Moldova atunci când criteriile relevante de aderare vor fi îndeplinite.

Combaterea pierderilor de TVA (România înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri ale deficitului de TVA – 35,5%), creșterea ratei de vaccinare, precum și combaterea schimbărilor climatice sunt, de asemenea, direcții prioritare ale PPE în următorii ani.

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

După ce a fost supus unei intervenții chirurgicale, Jean-Claude Juncker, președintele în exercițiu al Comisiei Europene, este așteptat să revină la birou săptămâna viitoare

Published

on

© audiovisual.ec.europa.eu

Președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este așteptat să își reînceapă activitatea la birou, săptămâna viitoare, după ce acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Președintele Comisiei „s-a întors acasă de la spital”, a declarat purtătorul de cuvânt, Annika Breidthardt, în timpul ședinței de presă zilnice a Comisiei Europene. El „este acasă, se recuperează bine și îl așteptăm înapoi la birou săptămâna viitoare”, a adăugat ea.

Juncker a fost supus unei intervenții chirurgicale pe 11 noiembrie pentru a trata un anevrism, a spus Mina Andreeva, adăugând că starea de sănătate a președintelui executivului european se încadrează în parametrii normali, însă operația ”trebuie efectuată”.

Jean-Claude Juncker, al cărui mandat în fruntea Comisiei Europene a fost prelungit cu 30 de zile din cauza amânării formării și validării Comisiei conduse de Ursula von der Leyen, a mai fost operat și în vara acestui an, fiind supus unei intervenții chirurgicale de extirpare a vezicii biliare, motiv pentru care a absentat de la summitul G7 din Franța.

Președintele Comisiei Europene a participat luna această la ultimul său Consiliu European și s-a adresat, pentru ultima oară, plenului Parlamentului European, prezentând bilanțul celor cinci ani de mandat.

Veteran al istoriei europene, cu un record de 600 de reuniuni europene la care a participat, între care aproape 150 de Consilii Europene și peste 100 de sesiuni plenare ale Parlamentului European, Jean-Claude Juncker a anunțat de multe ori, public, că se va retrage din viața politică după încheierea mandatului în fruntea Comisiei Europene.

Prim-ministru al Luxemburgului între 2 – 

În 2005, în calitate de președinte al Consiliului UE, a fost gazdă a ceremoniei de semnare a Tratatului de Aderare a României la UE, la 25 aprilie.

Experiența sa politică datează din anii în care Jacques Delors, în calitate de președinte al Comisiei Europene, lucra pentru avansarea integrării europene. Membru al guvernelor conduse de Jacques Santer (la rândul său fost președinte al Comisiei Europene), Juncker a deținut portofolii de ministru și pe cea de prim-ministru din 1984 și până în 2013.

Între 2005 și 2013, Jean-Claude Juncker a fost primul președinte permanent al Eurogrupului – reuniunea miniștrilor de finanțe ai țărilor din zona euro.

Din 1 noiembrie 2014 este președintele Comisiei Europene, executiv pe care el însuși l-a intitulat ”Comisia ultimei șans”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending