Connect with us

U.E.

Discuții ”constructive” între Michel Barnier și Stephen Barclay. UE şi Marea Britanie au convenit să înceapă noi negocieri pentru un acord privind Brexit-ul

Published

on

© Michel Barnier/ Twitter

Discuţiile avute vineri dimineaţă cu ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, au fost ”constructive”, a apreciat negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, citat de Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

”Brexit-ul este ca urcatul unui munte. Avem nevoie de vigilenţă, hotărâre şi răbdare”, a declarat Barnier în faţa jurnaliştilor după încheierea reuniunii de lucru cu demnitarul britanic, desfăşurată la Bruxelles.

”Discuțiile tehnice cu Regatul Unit în următoarele zile se intensifică, într-o notă constructivă. Voi continua să țin la curent Parlamentul European și statele membre. UE va face tot ce-i stă în putință pentru a obține un acord, în conformitate cu principiile noastre”, a spus Barnier ulterior într-un mesaj pe Twitter. 


La rândul său, guvernul de la Londra a calificat întâlnirea Barnier-Barclay drept ”constructivă”.

”(Ministrul pentru Brexit) Steve Barclay a avut o întâlnire constructivă cu Michel Barnier în această dimineaţă. Michel Barnier le va prezenta ambasadorilor din UE27 rezultatele în această după-amiază”, a menţionat executivul britanic, la finalul unui mic-dejun de lucru de două ore și jumătate, care a avut loc în clădirea Comisiei Europene.

”UE şi Marea Britanie au convenit să intensifice discuţiile în zilele următoare”, a anunţat ulterior Comisia Europeană, după ce negociatorul şef pentru Brexit al UE a informat statele membre despre convorbirile cu omologul său britanic, potrivit DPA, citat de Agerpres. 

Aceste negocieri intense se desfășoară la nivelul unui grup restrâns de negociatori ai ambelor părți, în spatele ușilor închise, fără a fi publicate documente ulterioare sau susținute conferințe de presă, de unde rezultă că ofertele și contraofertele nu sunt făcute publice, cu excepția situațiilor în care acestea ”s-au scurs” în presă, informează The Guardian.

Nici măcar ambasadorii UE27 nu vor fi informați cu privire la progresele înregistrate, deși aceștia sunt ținuți la curent, rezultatele fiind prezentate ulterior ca o propunere agreată de ambele părți.

Însuflețirea discuțiilor dintre cele două tabere apare în contextul în care președintele Consiliului European, Donald Tusk, a dezvăluit că i-a oferit premierului britanic Boris Johnson un ultimatum privind prezentarea unor noi propuneri fezabile privind Brexit-ul, cu termen scadent pe 11 octombrie.

Acesta a completat că l-a avertizat pe Johnson că, în caz contrar, se va vedea nevoit să anunțe în aceeași zi că un acord este imposibil la summitul Consiliului European din 17-18 octombrie.

Doanld Tusk a salutat cu reținere evoluția discuțiilor purtate de premierul irlandez Leo Varadkar cu cel britanic, Boris Johnson, de la Wirral, desfășurate miercuri, 9 octombrie, în urma cărora cei doi au concluzionat că ar putea exista o cale pentru obținerea unui acord.

”Am primit semnale promiţătoare de la prim-ministru irlandez (Leo Varadkar) că un acord este încă posibil. Discuţii tehnice au loc la Bruxelles chiar în timp ce vorbim”, a declarat Tusk, aflat vineri într-o vizită în capitala Republicii Cipru.

”Desigur, nu există garanţia succesului şi timpul s-a scurs, practic. Dar chiar şi cea mai mică şansă trebuie folosită”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

Insistența Londrei ca Irlanda de Nord să iasă din uniunea vamală europeană, la fel ca restul Marii Britanii, acestei provincii aplicându-i-se în continuare regulile europene în privinţa circulaţiei bunurilor, inclusiv a mărfurilor agro-alimentare, și înfiinţarea unei ”zone de reglementare” pe insula Irlanda, sub rezerva acordului din partea legislativului şi a executivului nord-irlandeze reprezintă punctele asupra cărora Bruxelles-ul și Londra nu au ajuns la un consens.

Dublinul a repetat cu diferite ocazii că nu va accepta controale suplimentare pe insula irlandeză. Îngrijorarea Dublinului este aceea că Partidul Democrat Unionist (DUP), care spijină Guvernul conservator de la Londra, va putea bloca orice aliniere a normelor cu UE, chiar înainte ca acestea să fie puse în aplicare. În prezent Partidul Democrat Unionist deține 28 de locuri din cele 90 de locuri în Adunarea Legislativă Națională a Irlandei de Nord, obținute în urma alegerilor din 2 martie 2017.

După discuțiile dintre Varadkar și Johnson, desfășurate miercuri într-un hotel din Wirral pe parcursul a trei ore, o declarație comună dată publicității arăta cei doi lideri văd ” o cale către un posibil acord”, potrivit The Guardian.

Speranța obținerii unei înțelegeri care să fie semnată de șefii de stat sau de guvern la summitul Consililui European din 17-18 octombrie era aproape inexistentă, negocierile dintre oficialii Regatului Unit și UE stagnând.

Să nu uităm că președintele Consiliului European Donald Tusk a avut o reacție acidă marți, acuzându-l pe premierul britanic Boris Johnson că, dând vina pe alții pentru un posibil eșec al negocierilor referitoare la Brexit, se joacă cu viitorul Europei.

”@Boris Johnson, miza nu este să câştigi un joc prostesc al învinuirii. Sunt în joc viitorul Europei şi al Regatului Unit, precum şi securitatea şi interesele popoarelor noastre. Nu doriţi un acord, nu doriţi o prelungire, nu doriţi să revocaţi, quo vadis?” (n.r. în latină: încotro mergeţi?), a scris Tusk pe contul său de Twitter.

Uniunea Europeană urmează să facă un bilanț până la finalul săptămânii în curs pentru a evalua dacă este posibil un acord privind Brexit-ul, după cum avea să-i transmită președintele Franței Emmanuel Macron premierului britanic Boris Johnson într-o convorbire telefonică avută luni.

De altfel, liderul francez Emmanuel Macron va avea o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel dumincă, următoarele 48 de ore fiind decisive pentru direcția în care va merge Brexit-ul: spre un scenariu fără acord sau o ieșire ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, numit co-raportor al Parlamentului European pentru instrumentul de 560 de miliarde de euro din cadrul planului de relansare a UE: Avem o oportunitate istorică pentru România

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) a fost numit co-raportor al Parlamentului European pe Facilitatea de Redresare și Reziliență, care se ridică la o anvelopă bugetară de 560 miliarde de euro din Planul de Relansare de 750 de miliarde de euro intitulat #NextGenerationEU pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziție statelor membre pentru a face reforme și investiții.

“Am fost numit co-raportor al Parlamentului European pe acest dosar crucial pentru viitorul Europei și al României desigur. În cele două comisii responsabile – economie și afaceri monetare (ECON) și buget (BUDG) vor mai fi doi colegi de la socialiști și populari care vor fi alături de mine co-raportori. În această formulă de trei vom finaliza designul RRF și stabili eligibilitatea cheltuielilor. România va avea 24 miliarde de euro alocare, din care 13 miliarde de euro granturi și 11 miliarde de euro împrumuturi în condiții extrem de favorabile”, a scris Pîslaru, într-o postare pe Facebook, în care a făcut anunțul.

La un an de la preluarea mandatului de membru al Parlamentului European, Pîslaru a spus că această alocare este în plus față de fondurile clasice (+REACT) de aproximativ 42 de miliarde de euro din Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună și în plus față de fondurile alocare pe Fondul de Tranziție Justă de cca. 4,4 de miliarde de euro.

De asemenea, Suma de 24 de miliarde de euro pentru România precizată de eurodeputatul PLUS este completată de restul instrumentelor de finanțare în cadrul Next Generation EU până la 33 de miliarde de euro.

“Avem în față o oportunitate istorică pentru România”, a subliniat el.

Prin noul Mecanism pentru redresare și reziliență, în valoare de 560 de miliarde de euro, se va oferi sprijin financiar pentru investițiile și reformele ce vor viza, în special, tranziția către o societate digitală și verde și reziliența economiilor naționale; aceste investiții și reforme vor fi corelate cu obiectivele incluse în semestrul european. Acest mecanism va fi integrat în semestrul european și va avea o facilitate de finanțare de până la 310 miliarde de euro și va putea să ofere până la 250 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Sprijinul va fi pus la dispoziția tuturor statelor membre, dar va fi concentrat în zonele cele mai afectate și acolo unde nevoile în materie de reziliență sunt cele mai mari.

Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) se află la primul său mandat de deputat european, după ce anterior a deținut funcția de ministru al muncii (18 aprilie 2016 până în 4 ianuarie 2017) și consilier de stat pe probleme economice în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, actualul lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European. În Parlamentul European, Dragoș Pîslaru este membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare, în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și în Delegația pentru relațiile cu Japonia. Totodată, europarlamentarul PLUS este coordonator al grupului Renew Europe în Comisia pentru muncă și afaceri sociale a PE. Este doctor în științe economice, antreprenor, analist și consultant economic cu experiență în domeniul reformelor structurale, dezvoltării locale și creșterii competitivității fiind manager general al companiei de consultanță strategică GEA Strategy & Consulting. Este absolvent al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), are un Master în Științe — Relații Internaționale obținut în cadrul London School of Economics and Political Science din Marea Britanie și o diplomă de studii ”Entrepreneurship — Case Study Centered Learning” obținută în cadrul Harvard Business School (iulie 2006).

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen și Angela Merkel pun presiune pe liderii UE pentru un acord rapid de relansare: Această criză dictează viteza. Nu există o altă opțiune decât un acord în cursul verii

Published

on

© European Union 2020/ Source: EC Audiovisual

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cancelarul german, Angela Merkel, au pus joi presiune pe liderii statelor membre ale Uniunii Europene pentru a ajunge rapid la un acord asupra planului de relansare al Uniunii Europene, compus din instrumentul de recuperare de 750 de miliarde de euro și din bugetul multianual de 1.100 de miliarde, care se va afla pe masa negocierilor la summitul extraordinar al liderilor europeni din 17-18 iulie.

”Există o imensă presiune a timpului, dar această criză este cea care dictează viteza. Fiecare zi contează şi, pentru a reuşi această sarcină gigantică, trebuie ca fiecare stat membru să privească dincolo de micile sale interese”, a afirmat Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres, într-o videoconferinţă de presă comună cu Angela Merkel, în contextul în care Germania a preluat la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

De altfel, președinta Comisiei Europene a solicitat organizarea unei întâlniri, săptămâna viitoare, cu Angela Merkel și ceilalți lideri ai instituțiilor UE pentru a pregăti negocierile privind atingerea unui acord rapid pentru redresare, după ce șefa guvernului german se va adresa Parlamentului European. Șefa executivului european a declarat încă de zilele trecute, în ajunul președinției germane a Consiliului UE, că Europa are “un mare noroc” că Germania preia președinția Consiliului în această criză profundă din care Europa trebuie să iasă cu un acord pentru reconstrucție și relansare.

De cealaltă parte, cancelarul german și-a păstrat spiritul moderat, însă s-a alăturat fostului său partener politic în guvernul federal în a pune presiune pe omologii săi din Consiliul European. ”Ar fi bine să se ajungă la un acord în iulie. Dacă avem nevoie de mai mult timp, aceasta nu ar fi alegerea bună, dar ar trebui să continuăm să lucrăm”, a afirmat, la rândul său, Merkel.

Trebuie să ajungem la un acord în cursul verii, nu îmi pot imagina absolut deloc o altă opţiune”, a adăugat şefa executivului german.

Același front comun de unitate și presiune l-a afișat Angela Merkel și împreună cu Emmanuel Macron, luni, în cursul unei întâlniri pe care cei doi lideri au avut-o la Berlin. Într-o dovadă de unitate, liderii francez și german au subliniat că “Europa este viitorul nostru” și au avertizat că Europa nu se va putea ridica la nivelul provocării în absența unui plan de redresare.

Germania, stat membru fondator al Uniunii Europene, a preluat miercuri președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, într-un moment delicat pentru proiectul european, care se confruntă cu cea mai gravă criză din istoria sa – pandemia de coronavirus, având ca obiectiv consolidarea unei Europe puternice, solidare, dar și suverane în timpul celei mai profunde recesiuni economice după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru cancelarul Angela Merkel, aceasta va fi ultima sa președinție la Consiliul UE, după cea din 2007 când a avut un rol decisiv în a debloca negocierile pentru Tratatul de la Lisabona. Mandatul pe care Germania și-l asumă de la 1 iulie echivalează cu moștenirea politică pe care Merkel, cel mai longeviv lider european în funcție, o va lăsa Europei într-un moment în care liderii săi politici negociază planul de relansare post-criză, iar primul test major va fi summit-ul extraordinar din 17-18 iulie de la Bruxelles. Într-un amplu interviu acordat presei europene în ajunul președinției germane, Merkel a enunțat prioritatea absolută a ultimei sale președinții la Consiliul UE:Pentru ca Europa să supraviețuiască, economia ei trebuie să supraviețuiască“.

Principalele piedici în calea unui acord sunt puse de grupul celor patru state frugale – Austria, Danemarca, Olanda și Suedia – care susțin o recuperare economică bazată mai mult pe credite, și nu pe subvenții, în condițiile în care marii beneficiari ai acestui plan de recuperare sunt țările din sud, prejudiciate de efectele crizei sanitare și socio-economice.

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene se vor reuni într-un Consiliu European extraordinar convocat de președintele instituției, Charles Michel, în perioada 17-18 iulie, pentru negocierile privind planul gigantic de 1.850 de miliarde de euro destinate relansării economiceun pachet propus de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Reuniunea, considerată crucială viitorul post-criză al Uniunii Europene, va fi prima întrunire în format fizic a liderilor UE de la izbucnirea pandemiei cu noul coronavirus și primul summit al UE în cursul președinției germane a Consiliului.

 

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu anunță că a obținut o victorie importantă pentru România: Gazul va rămâne sursă tranzitorie de energie până în anul 2050

Published

on

© Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Mediu (ENVI) din Parlamentul European, a reușit o victorie importantă pentru România, prelungind perioada de tranziție a gazului până în 2050, în Contextul în care Comisia Europeană dorea să obțină neutralitatea climatică până în 2030.

”Gazul, sursă tranzitorie de energie până în anul 2050, contrar propunerii inițiale a Comisiei Europene. Am reușit să obțin acest rezultat astăzi, în Comisia ENVI din Parlamentul European, alături de colegii mei din PPE pe raportul ”Fondul pentru tranziție justă”, a anunțat Dan Motreanu într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Potrivit eurodeputatului, reușita de astăzi ”este cu atât mai importantă pentru România cu cât actualul Guvern și-a propus ca 70% din locuințele de la nivel național să fie racordate la rețeua de gaze în următorii ani.”

De asemenea, Dan Motreanu militează pentru o finanțare nouă în vederea îndeplinirii obiectivelor ecologice la nivel european, propunând în acest sens un amendament care a fost susținut de majoritatea familiilor politice din Legislativ.

”Mă bucur totodată că amendamentul propus de mine pentru eliminarea co-finanțării de către statele membre a Fondului pentru Tranziție Justă, a fost de asemenea susținut de majoritatea Grupurilor politice din Parlamentul European. Opinia mea rămâne fermă: obiectivele ecologice ale UE trebuie finanțate dintr-un fond nou, nu din fondul pentru coeziune, esențial pentru dezvoltarea regională.”

Reamintim că Executivul European a lansat luni, 29 iunie, Platforma pentru o Tranziție Justă care va ajuta statele membre să își elaboreze planurile teritoriale pentru o tranziție justă și să acceseze fonduri de la bugetul de peste 150 de miliarde de euro al Mecanismului pentru o tranziție justă. Această platformă online va oferi sprijin tehnic și consiliere părților interesate din sectorul public și privat din regiunile carbonifere și din alte regiuni cu emisii ridicate de dioxid de carbon, asigurând un acces facil la informații despre posibilitățile de finanțare și surse de asistență tehnică, se arată într-un comunicat.

Citiți și: Comisia Europeană lansează Platforma pentru o Tranziție Justă care va oferi sprijin tehnic și consiliere statelor membre și regiunilor în operaționalizarea planurilor lor de ecologizare

Din această platformă va primi aproximativ 4,4 miliarde de euro, fiind a treia cea mai mare alocare destinată sprijinirii zonelor carbonifere și asigurării unei tranziții echilibrate de la producerea energiei pe bază de cărbune, la cea regenerabilă, nepoluantă, potrivit popularului Dan Motreanu.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending