Disputa comercială UE-SUA, atacul din Marea Britanie și Brexit, pe agenda liderilor UE. Cu ce poziție merge Klaus Iohannis la primul Consiliu European al anului

Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron și ceilalți 25 de șefi de stat sau de guvern din UE se reunesc joi și vineri la summitul de primăvară al Consiliului European, în care liderii europeni vor analiza recentele măsuri luate de SUA privind instituirea unor taxe la importurile de oțel și aluminiu și vor adopta o poziție comună în ceea ce privește cazul otrăvirii în Marea Britanie fostului spion rus Serghei Skripal.

Acesta va fi primul Consiliu European la care Angela Merkel participă după reînnoirea mandatului său de cancelar al Germaniei și va reprezenta prima reuniune a liderilor UE de la recentul atac din Marea Britanie și de la debutul crizei comerciale între Uniunea Europeană și Statele Unite. Totodată, summitul de la Bruxelles va fi primul Consiliu European formal al anului, după ce reuniunea din 23 februarie, concentrată pe viitorul UE din perspectiva bugetului european și alegerile europene, a fost o întrunire cu caracter informal.

Foto: Facebook.com/Donald Tusk

”Ne vom concentra pe comerțul și tarifele planificate ale SUA, pe situația economică din UE, pe impozitarea digitală, precum și pe relațiile cu Turcia și Rusia. În plus, vom discuta despre Brexit în format UE-27 și reformele zonei euro în formatul de 19 lideri al summitului Euro”, a transmis Donald Tusk în scrisoarea tradițională către liderii UE.

CaleaEuropeana.ro va transmite, printr-o corespondență specială, cele mai importante informații, detalii și relatări de la reuniunea liderilor UE.

Care sunt subiectele de pe agenda liderilor europeni

Foto: Calea Europeană

Conform unui comunicat remis de către Administrația Prezidențială, pe agenda reuniunii ”se află o serie de subiecte din domeniul economic, recentele măsurile luate de Statele Unite ale Americii privind instituirea unor taxe la importurile de oțel și aluminiu urmând să fie principala temă abordată. Vor fi incluse și subiecte legate de ocupare, creștere și competitivitate, axate pe Piața Internă a Uniunii Europene, Piața Unică Digitală, Uniunea Piețelor de Capital, Uniunea Energiei, Semestrul European, Pilonul European al drepturilor sociale și Pachetul de echitate socială. Impozitarea, inclusiv în domeniul digital, va fi, de asemenea, luată în discuție”.

”Relațiile externe, respectiv stadiul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Turcia, precum și cazul fostului spion rus Serghei Skripal reprezintă teme care vor fi dezbătute cu prilejul întâlnirii de la Bruxelles”, mai precizează sursa citată.

Vineri se va desfășura reuniunea Consiliul European (art. 50), în cadrul căreia șefii de stat și guvern din 27 de state membre vor examina stadiul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Liderii europeni urmează să adopte noi liniile directoare (guidelines) care vor defini cadrul relațiilor viitoare UE-Marea Britanie.

Cu ce poziție merge Klaus Iohannis la Bruxelles. România respinge măsurile protecționiste în comerțul internațional ca urmare a disputei UE-SUA

În cadrul lucrărilor Consiliului European, președintele Klaus Iohannis ”va accentua importanța comerțului liber și va sublinia faptul că măsurile protecționiste nu sunt de natură să sprijine dezvoltarea economică la nivel global”, precizează Administrația Prezidențială.

FOTO: Administrația Prezidențială

De altfel, aceasta este poziția pe care șeful statului o va exprima în dimensiune comercială referitor la măsurile recente anunțate de omologul american, Donald Trump, la adresa UE.

”Războaiele comerciale sunt bune și sunt ușor de câștigat”, a avertizat Donald Trump, în condițiile în care taxele vamale de 25% asupra importurilor de oţel şi de 10% la asupra celor de aluminiu sunt contestate de europeni şi alţi parteneri comerciali ai Statelor Unite precum Japonia.

”Războaiele comerciale sunt dăunătoare și sunt ușor de pierdut. Din acest motiv, cred cu tărie că a sosit momentul ca politicienii de pe ambele părți ale Atlanticului să acționeze în mod responsabil. (…) Trebuie să avem un obiectiv clar: menținerea comerțului la nivel mondial”, a spus și Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Mai mult, președintele Iohannis va evidenția că România susține accelerarea negocierilor cu cei doi parteneri comerciali importanți ai Uniunii, respectiv Mexic și Mercosur, în vederea convenirii unor acorduri ambițioase și echilibrate, bazate pe beneficii reciproce, în perioada imediat următoare, care însă, trebuie să reflecte de o manieră clară interesele tuturor statelor membre.

Referitor la Semestrul European, Klaus Iohannis va saluta menținerea celor trei priorități de acțiune în derularea acestui proces în 2018, respectiv stimularea investițiilor, continuarea implementării reformelor structurale și asigurarea unor politici fiscal-bugetare responsabile.

”Președintele Klaus Iohannis va sublinia importanța acordată la nivel european procesului de consolidare a dimensiunii sociale a Europei, arătând că punerea în aplicare a Pilonului social trebuie să fie un proces bazat pe coeziune și respectul pentru principiile și valorile fundamentale ale Uniunii. Acțiunea Uniunii în domeniul social trebuie să fie proporțională și să țină cont de diferențele de dezvoltare dintre statele membre”, mai informează Administrația Prezidențială.

În ceea ce privește dezbaterea privind impozitarea, șeful statului va menționa că este necesară coordonarea la nivel global și că țara noastră sprijină acțiunile de creștere a transparenței fiscale și de combatere a fraudei și evaziunii fiscale. În acest context, este importantă promovarea în continuare a standardelor de transparență fiscală la nivel internațional.

Relația cu Marea Britanie. România vrea un parteneriat strâns între UE și Regatul Unit

Consiliul European (articolul 50), în formatul UE 27, va analiza stadiul negocierilor desfășurate în urma notificării transmise de Regatul Unit privind intenția sa de a părăsi UE și va adopta orientări suplimentare. Discuțiile vor avea loc și în contextul în care negociatorii privind Brexit, Michel Barnier din partea UE și David Davis din partea Marii Britanii, au ajuns la o înțelegere politică privind termenii unei perioade de tranziție după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Președintele Klaus Iohannis ”va sublinia faptul că România se pronunță pentru un parteneriat cât mai strâns între Uniunea Europeană și Marea Britanie după Brexit, parteneriat care să includă o cooperare atât în domeniul economic și comercial, cât și în alte domenii precum securitate, apărare și politică externă”, mai arată Administrația Prezidențială.

Programul reuniunii Consiliului European mai conține și o reuniune a celor 19 țări din zona euro, întrunire la care România nu participă. În acest format, vor discuta despre dezvoltarea pe termen lung a uniunii economice și monetare, inclusiv cu privire la propuneri mai ambițioase în ceea ce privește dimensiunea fiscală și cea economică.

Consiliul European din 22-23 martie va fi cea de-a 5-a reuniune a liderilor UE de la adoptarea Agendei Liderilor care se va încheia cu summitul informal de Ziua Europei din 2019, de la Sibiu, și cu Consiliul European din 20-21 iunie 2019 în care șefii de stat sau de guvern, ca urmare a alegerilor europene, vor decide asupra numirii unui nou președinte al Comisiei Europene.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.