Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Disputa comercială UE-SUA, atacul din Marea Britanie și Brexit, pe agenda liderilor UE. Cu ce poziție merge Klaus Iohannis la primul Consiliu European al anului

Published

on

Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron și ceilalți 25 de șefi de stat sau de guvern din UE se reunesc joi și vineri la summitul de primăvară al Consiliului European, în care liderii europeni vor analiza recentele măsuri luate de SUA privind instituirea unor taxe la importurile de oțel și aluminiu și vor adopta o poziție comună în ceea ce privește cazul otrăvirii în Marea Britanie fostului spion rus Serghei Skripal.

Acesta va fi primul Consiliu European la care Angela Merkel participă după reînnoirea mandatului său de cancelar al Germaniei și va reprezenta prima reuniune a liderilor UE de la recentul atac din Marea Britanie și de la debutul crizei comerciale între Uniunea Europeană și Statele Unite. Totodată, summitul de la Bruxelles va fi primul Consiliu European formal al anului, după ce reuniunea din 23 februarie, concentrată pe viitorul UE din perspectiva bugetului european și alegerile europene, a fost o întrunire cu caracter informal.

Foto: Facebook.com/Donald Tusk

”Ne vom concentra pe comerțul și tarifele planificate ale SUA, pe situația economică din UE, pe impozitarea digitală, precum și pe relațiile cu Turcia și Rusia. În plus, vom discuta despre Brexit în format UE-27 și reformele zonei euro în formatul de 19 lideri al summitului Euro”, a transmis Donald Tusk în scrisoarea tradițională către liderii UE.

CaleaEuropeana.ro va transmite, printr-o corespondență specială, cele mai importante informații, detalii și relatări de la reuniunea liderilor UE.

Care sunt subiectele de pe agenda liderilor europeni

Foto: Calea Europeană

Conform unui comunicat remis de către Administrația Prezidențială, pe agenda reuniunii ”se află o serie de subiecte din domeniul economic, recentele măsurile luate de Statele Unite ale Americii privind instituirea unor taxe la importurile de oțel și aluminiu urmând să fie principala temă abordată. Vor fi incluse și subiecte legate de ocupare, creștere și competitivitate, axate pe Piața Internă a Uniunii Europene, Piața Unică Digitală, Uniunea Piețelor de Capital, Uniunea Energiei, Semestrul European, Pilonul European al drepturilor sociale și Pachetul de echitate socială. Impozitarea, inclusiv în domeniul digital, va fi, de asemenea, luată în discuție”.

”Relațiile externe, respectiv stadiul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Turcia, precum și cazul fostului spion rus Serghei Skripal reprezintă teme care vor fi dezbătute cu prilejul întâlnirii de la Bruxelles”, mai precizează sursa citată.

Vineri se va desfășura reuniunea Consiliul European (art. 50), în cadrul căreia șefii de stat și guvern din 27 de state membre vor examina stadiul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Liderii europeni urmează să adopte noi liniile directoare (guidelines) care vor defini cadrul relațiilor viitoare UE-Marea Britanie.

Cu ce poziție merge Klaus Iohannis la Bruxelles. România respinge măsurile protecționiste în comerțul internațional ca urmare a disputei UE-SUA

În cadrul lucrărilor Consiliului European, președintele Klaus Iohannis ”va accentua importanța comerțului liber și va sublinia faptul că măsurile protecționiste nu sunt de natură să sprijine dezvoltarea economică la nivel global”, precizează Administrația Prezidențială.

FOTO: Administrația Prezidențială

De altfel, aceasta este poziția pe care șeful statului o va exprima în dimensiune comercială referitor la măsurile recente anunțate de omologul american, Donald Trump, la adresa UE.

”Războaiele comerciale sunt bune și sunt ușor de câștigat”, a avertizat Donald Trump, în condițiile în care taxele vamale de 25% asupra importurilor de oţel şi de 10% la asupra celor de aluminiu sunt contestate de europeni şi alţi parteneri comerciali ai Statelor Unite precum Japonia.

”Războaiele comerciale sunt dăunătoare și sunt ușor de pierdut. Din acest motiv, cred cu tărie că a sosit momentul ca politicienii de pe ambele părți ale Atlanticului să acționeze în mod responsabil. (…) Trebuie să avem un obiectiv clar: menținerea comerțului la nivel mondial”, a spus și Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Mai mult, președintele Iohannis va evidenția că România susține accelerarea negocierilor cu cei doi parteneri comerciali importanți ai Uniunii, respectiv Mexic și Mercosur, în vederea convenirii unor acorduri ambițioase și echilibrate, bazate pe beneficii reciproce, în perioada imediat următoare, care însă, trebuie să reflecte de o manieră clară interesele tuturor statelor membre.

Referitor la Semestrul European, Klaus Iohannis va saluta menținerea celor trei priorități de acțiune în derularea acestui proces în 2018, respectiv stimularea investițiilor, continuarea implementării reformelor structurale și asigurarea unor politici fiscal-bugetare responsabile.

”Președintele Klaus Iohannis va sublinia importanța acordată la nivel european procesului de consolidare a dimensiunii sociale a Europei, arătând că punerea în aplicare a Pilonului social trebuie să fie un proces bazat pe coeziune și respectul pentru principiile și valorile fundamentale ale Uniunii. Acțiunea Uniunii în domeniul social trebuie să fie proporțională și să țină cont de diferențele de dezvoltare dintre statele membre”, mai informează Administrația Prezidențială.

În ceea ce privește dezbaterea privind impozitarea, șeful statului va menționa că este necesară coordonarea la nivel global și că țara noastră sprijină acțiunile de creștere a transparenței fiscale și de combatere a fraudei și evaziunii fiscale. În acest context, este importantă promovarea în continuare a standardelor de transparență fiscală la nivel internațional.

Relația cu Marea Britanie. România vrea un parteneriat strâns între UE și Regatul Unit

Consiliul European (articolul 50), în formatul UE 27, va analiza stadiul negocierilor desfășurate în urma notificării transmise de Regatul Unit privind intenția sa de a părăsi UE și va adopta orientări suplimentare. Discuțiile vor avea loc și în contextul în care negociatorii privind Brexit, Michel Barnier din partea UE și David Davis din partea Marii Britanii, au ajuns la o înțelegere politică privind termenii unei perioade de tranziție după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Președintele Klaus Iohannis ”va sublinia faptul că România se pronunță pentru un parteneriat cât mai strâns între Uniunea Europeană și Marea Britanie după Brexit, parteneriat care să includă o cooperare atât în domeniul economic și comercial, cât și în alte domenii precum securitate, apărare și politică externă”, mai arată Administrația Prezidențială.

Programul reuniunii Consiliului European mai conține și o reuniune a celor 19 țări din zona euro, întrunire la care România nu participă. În acest format, vor discuta despre dezvoltarea pe termen lung a uniunii economice și monetare, inclusiv cu privire la propuneri mai ambițioase în ceea ce privește dimensiunea fiscală și cea economică.

Consiliul European din 22-23 martie va fi cea de-a 5-a reuniune a liderilor UE de la adoptarea Agendei Liderilor care se va încheia cu summitul informal de Ziua Europei din 2019, de la Sibiu, și cu Consiliul European din 20-21 iunie 2019 în care șefii de stat sau de guvern, ca urmare a alegerilor europene, vor decide asupra numirii unui nou președinte al Comisiei Europene.

 

 

.

CONSILIUL EUROPEAN

De la Aachen, președintele Consiliului European cere Franței și Germaniei să își pună cooperarea bilaterală în slujba integrării europene

Published

on

Corespondență de la Aachen – Robert Lupițu

Președintele Consiliului European Donald Tusk a făcut un apel, marți, către Franța și către Germania să își pună cooperarea bilaterală în slujba interesului Uniunii Europene, într-un discurs susținut cu ocazia semnării de către cancelarul Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron a Tratatului de la Aachen, un nou tratat de cooperare și integrare franco-germană.

”Europa are nevoie astăzi de retrezirea credinței față de sensul solidarității și unității și vreau să cred că această cooperare consolidată franco-germană va servi acestui obiectiv. În același timp, doresc să vă avertizez asupra riscului de pierdere a încrederii în scopul integrării europene. O să o spun direct: astăzi Europa are nevoie de un semnal clar din partea Parisului și Berlinului că o consolidare a cooperării în format restrâns nu este o alternativă la cooperarea întregii Europe”, a avertizat Tusk. 

Astfel de cooperări trebuie să fie ”pentru integrare, și nu în locul integrării”, a completat Tusk, solicitând Franței și Germaniei să lucreze în această direcție.

”Nu lăsați această idee să moară. Franța și Germania au nevoie de ea la fel de mult ca Polonia, Lituania, Bulgaria sau Irlanda. Reamintiți-vă asta și astăzi și mâine. Eu, în orice caz, voi continua să vă reamintesc”, a mai spus președintele Consiliului European.

Citiți și Istoria se făurește sub ochii noștri la Aachen. România, prezentă prin președintele Klaus Iohannis la semnarea celui mai important tratat bilateral din Europa acestui secol. Ce viitor al Europei pregătesc Franța și Germania?

Ideea încheierii unui nou tratat de cooperare franco-german a fost menționată de Emmanuel Macron în discursul său de la Sorbona, intitulat Inițiativă pentru Europa, din septembrie 2017.

Ulterior, Angela Merkel și Emmanuel Macron au anunțat încheierea viitorului instrument de cooperare printr-o Declarație comună adoptată la 22 ianuarie 2018, la 55 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée de către Preşedintele Charles de Gaulle și Cancelarul Konrad Adenauer, document care a formalizat și instituționalizat reconcilierea franco-germană postbelică.

Tratatul de la Aachen își propune să completeze Tratatul de la Elysée, care a pus bazele cooperării bilaterale strânse dintre cele două state, obiectivul noului tratat fiind asigurarea unei convergențe sporite între Berlin şi Paris, urmărind adaptarea relațiilor dintre cele două state la provocările cu care sunt confruntate în secolul XXI.

Tratatul care a fost semnat la Aachen va întări legăturile dintre Germania și Franța, mai ales în domeniile economic, al politicii externe și de securitate, educației și culturii, cercetării și tehnologiei, schimbărilor climatice și mediului, precum și în materie de cooperare transfrontalieră și la nivelul societății civile. Cele două țări urmăresc aprofundarea angajamentului comun în favoarea securității și a prosperității cetățenilor lor, în cadrul unei Europe mai suverane, unite și democratice.

În cadrul noului tratat, cele două state își exprimă viziunea conform căreia o cooperare bilaterală mai strânsă contribuie la întărirea Uniunii Europene. Pornind de la acest principiu, Germania și Franța aprofundează modelul de succes al unificării europene, stabilind totodată reperele pentru următoarea generație în demersul de a continua parcursul european comun trasat încă din 1963.

 

.

Continue Reading

#RO2019EU

Melania Gabriela Ciot, secretar de stat pentru afaceri europene din cadrul MAE, răspuns de la Strasbourg privind situația Brexit: Trebuie să fim pregătiți să susținem Parlamentul Britanic. Președinția română a Consiliului UE este hotărâtă să faciliteze orice măsură necesară la timp

Published

on

,,Trebuie să fim pregătiți să susținem Parlamentul Britanic privind Brexit, așa cum a cerut în mod constant Consilul European. Munca legislativă va fi suplimentară, dar suntem încrezători, presedinția noastră este hotătrâtă să faciliteze orice măsură necesară la timp.”, a declarat Melania Gabriela Ciot, secretar de stat pentru afaceri europene din cadrul MAE, în cadrul sesiunii plenare de azi, de la Strasbourg privind Brexit-ul după ce acesta a fost respins în Camera Comunelor în data de 15 ianuarie.

Parlamentul Britanic a respins acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, cu 432 de voturi împotriva acordului Theresei May și 202 pentru, fiind o înfrângere covârșitoare pentru Theresa May, unică de altfel în istoria Parlamentului Regatului Unit.

În urma rezultatului votului ,,nu putem decât să regretăm acest rezultat, pentru abordarea acestor consecințe va fi necesară o unitate comună, tinând cont de numeroasele delcarații și mesaje, înainte și în timpul dezbaterii, e greu să se găsească o epxlicație unică pentru acest rezultat, rezultat care nu înseamnă finalul jocului.”, a adăugat secretarul de stat. 

,,Trebuie să fim pregătiți să susținem Parlamentul Britanic privind Brexit, așa cum a cerut în mod constant Consilul European, continuăm procesul de ratificare în cadrul UE, Consiliul a adoptat decizia pentru semnarea acordulu săptămâna trecută. Voința noastră de a merge mai departe ar trebui să susțină eforturile Parlamentului Britanic pentru procesul de finalizare, calendarul nu este deloc sigur și trebuie să continuăm aceste eforturi. Vom fi pregătiți pentru un nou acord dacă, acesta este cerut. Munca legislativă va fi suplimentară, dar suntem încrezători, presedinția noastră este hotătrâtă să faciliteze orice măsură necesară la timp.”, a susținut Melania Gabriela Ciot în discursul său din sesiunea plenară de la Strasbourg.

Citiți și: Parlamentul de la Londra a respins cu largă majoritate acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană

Continue Reading

#RO2019EU

Reacția fostului președinte Traian Băsescu după ce parlamentul britanic a refuzat acordul BREXIT: ,,Din acest moment România are şansa unui mandat de succes! Uniunea Europeană se poate consolida în timpul presedinției române la Consiliul UE”

Published

on

”Din acest moment România are şansa unui mandat de succes. România are şansa să fie ţara în a cărei preşedinţie UE s-a consolidat Uniunea Europeană, în loc să fie ţara în mandatul căreia UE s-a micşorat.”, a menționat într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook, fostul președinte al României, Traian Băsescu privind poziția României despre Brexit, după ce în această seară parlamentul britanic a respins acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniuena Europeană, cu 432 de voturi împotriva acordului Theresei May și 202 pentru, fiind o înfrângere covârșitoare pentru Theresa May, unică de altfel în istoria Parlamentului Regatului Unit.

El susține că Brexit este asemenea ,,unui vis urât”, iar votul dat azi în Parlamentul de la Londra, reprezintă o ,,şansă uriaşă pentru Uniunea Europeană să rămână unită şi întreagă, iar România are şansa să fie ţara în a cărei preşedinţie UE s-a consolidat în loc să fie ţara în mandatul căreia Uniunea Europeană s-a micşorat.
Din acest moment România are şansa unui mandat de succes. Oare avem capacitatea să ne jucăm şansa ?”


Citiți și:

Fostul președinte Traian Băsescu: Putem avea o președinție excelentă și curajoasă. România poate zgâlțăi Uniunea Europeană, care pare fără curaj în a-și defini viitorul

România a preluat marți, 1 ianuarie 2019, la aniversarea a 12 ani de aderare la Uniunea Europeană, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Este pentru prima dată când țara noastră asigură, timp de șase luni, responsabilitatea de a prezida peste cele 28 de state membre ale UE și reprezintă centrul procesului decizional european într-o perioadă concomitentă cu definirea viitorului Europei Unite.

Mandatul României la șefia Consiliului UE este structurat în patru priorități tematice, însă tot atâtea vor fi și momentele cheie care vor da un tuș unic acestei președinții: retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, preconizată a avea loc la 29 martie, summit-ul de la Sibiu, prima reuniune europeană la vârf din istorie care are loc chiar de Ziua Europei, 9 mai, alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai și impulsionarea tratativelor privind adoptarea viitorului Cadru Financiar Multianual.

Cei patru piloni tematici care reprezintă în aceste șase luni fundamentul agendei de lucru a președinției României la Consiliul UE vizează: <Europa convergenței>, <Europa siguranței>, <Europa, actor global> și <Europa valorilor comune>.

Citiți, pe larg, și rămâneți la curent cu știrile și activitățile privind Președinția României la Consiliul UE

Citiți și 1 ianuarie 2019: România a preluat, la 12 ani de la aderare, președinția Consiliului Uniunii Europene, un pariu major sinonim cu probarea aspirației că putem fi parte a nucleului dur al UE

Continue Reading

Trending