Dispută între președintele PE și comisarul european pentru Justiție privind audierea lui Mark Zuckerberg. Vera Jourova: Sesiunea ar trebui să fie publică/ Antonio Tajani: Nu este treaba dumeavoastră să criticați Parlamentul European

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a atras atenția comisarului european pentru Justiţie, Drepturi fundamentale şi Cetăţenie, Vera Jourova, pentru că și-a arătat opoziția față de ideea ca întâlnirea între co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg și președinții grupurilor politice din cadrul Parlamentului European să se desfășoare cu ușile închise, completând că nu este problema ei această chestiune, informează Politico Europe.

Jourova a precizat în cadrul unei postări pe pagina sa de Twitter că ar fi păcat ca audierea lui Zuckerberg, care va avea loc pe data de 22 mai la Bruxelle, începând cu ora locală 17.45, să nu fie una publică.

”Există mai mulți utilizatori europeni ai rețelei de socializare Facebook decât sunt în SUA iar europenii au dreptul să afle cum sunt gestionate datele lor”, a punctat înaltul oficial european.

Tajani a fost deranjat de afimațiile reprezentantului Comisiei pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, respunzând tot prin intermediul unei postări pe Twitter că ”a fost o decizie a Conferinței Președinților ( n.r. alcătuită din liderii grupurilor politice și președintele Parlamentului European) de a organiza o sesiune cu ușile închise”.

”Nu este problema dumeneavoastră să controlați și să criticați Parlamentul European”, a completat Antonio Tajani.

Mark Zuckerberg, fondatorul și CEO al Facebook, cea mai mare rețea de socializare din lume, a acceptat invitația de a veni în Parlamentul European și de a clarifica mai multe aspecte legate de de utilizarea datelor cu caracter personal.

Anunțul a fost făcut chiar de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a declarat că toți cetățenii europeni merită o explicație completă și detaliată.

Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit în luna martie, atunci când a fost raportat faptul că firma susţinută de Robert Mercer, simpatizant al lui Donald Trump, şi condusă în trecut de Steve Bannon, fost consilier al actualului preşedinte american, a obţinut informaţii personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook fără a avea permisiunea. Aceste informaţii au fost folosite pentru a influenţa procesul electoral din 2016.

Cifra s-a dovedit a fi mult mai mare, iar reprezentanţi ai Facebook au transmis că peste 70 de milioane dintre cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi sunt din Statele Unite, peste 1 milion, din Filipine, Indonezia şi Marea Britanie. Alte aproximativ 2,7 milioane de utilizatori din Uniunea Europeană au fost afectați, între care peste 100.000 de români.

Mark Zuckerberg nu ar fi la prima audiere de acest fel, el oferind în luna aprilie explicații Senatului SUA după scandalul Cambridge Analytica, într-o audiere istorică care a durat peste trei ore și în care a promis că se va asigura că Facebook va fi folosit ”în slujba binelui”.

Zuckerberg, aflat în premieră în sala de audieri a legislativului american, a fost chemat să depună mărturie de către legiuitorii american asupra modului în care platforma de socializare a permis unei companii de extracție a datelor să obțină informații personale de la cel puțin 87 milioane de utilizatoriFacebook a fost acuzată de senatori că nu a luat suficiente măsuri pentru a-i proteja pe cei care au avut încredere să pună la dispoziţia reţelei datele lor personale.

Compania Facebook a luat deja importanta decizie de a pune în aplicare standardele de confidențialitate ale UE pentru utilizatorii din întreaga lume.

Președintele Antonio Tajani l-a invitat pe CEO al Facebook în forul legislativ al UE încă din martie 2018 pentru a oferi explicații cu privire la folosirea ilegală a datelor utilizatorilor companiei sale în scopuri electorale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.