Divergențe între președinte și guvernul din Macedonia. Șeful statului refuză să aprobe acordul ”dăunător” privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave

Președintele Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Gjorge Ivanov, a precizat că nu va semna acordul privind numele statului pe care îl reprezintă, la care au reușit să ajungă prim-ministrul macedonean, Zoran Zaev, și ministrul Macedoniei de Externe, Nikola Dimitrov, cu omologii săi greci, prim-ministrul Alexis Tsipraz și Nikos Kotzias.

Propunerea de nume la care au ajuns Skopje și Atena, Republica Macedonia de Nord, pentru țara cunoscută la nivel ONU drept Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) a fost calificată de șeful satului drept una ”inacceptabilă”, informează Deutsche Welle. 

Cu doar o zi în urmă, prim-ministrul macedonean, Zoran Zaev, împreună cu ministrul de Externe, Nikola Dimitrov, a anunțat că au ajuns la un acord cu omologii greci privind numele statului, punând astfel captăt unei dispute care datează de 27 de ani, lucru care a dus la blocarea aderării Macedoniei la NATO de către Grecia.

Președintele Ivanov, al cărui portofoiu are mai mult caracter ceremonial, a întrerupt o întâlnire cu Zaev și Dimitrov, în cadrul căreia cei doi ar fi urmat să prezinte argumentele în favoarea schimbării numelui.

Ivanov a menționat apoi publicului că este o chestiune ”persoanlă” a lui Zaev și Dimitrov și i-a acuzat de lipsă de dorința de a ajunge la un conses cu privire la această prbolemă.

”Textul acordului este un dezastru. Este acesta, cu adevărat, patriotism, și anume să oferim Greciei tot ce vrea, în vreme ce noi nu primim nimic?”, s-a arătat deranjat președintele Macedoniei.

Acesta a completat că în acord nici măcar nu este menționată istoria țării cu 2 milioane de locuitori, care a devenit independentă în 1991. Înaltul oficial macedonean a mai spus că aderarea la NATO și UE nu trebuie să fie folosită ca o justificare pentru a semna o înțelegere ”dăunătoare”.

”Decizia mea este definitivă și nu mă voi lăsa intimidat de amenințări sau șantaj”, a completat aceasta.

În așteptarea referendumului

Acordul la care a ajuns Zaev urmează să fie semnat de miniștrii de externe ai Greciei și Macedoniei în cursul weekend-ului și apoi direcționat către parlamentul macedonean pentru vot. Dacă Parlamentul acordă un vot favorabil, Ivanov va avea posibilitatea să refuze semnarea acestuia și să-l trimită din nou în Parlament. În cazul în care acordul primește din nou un vot favorabil, președintele va fi obligat, din punct de vedere legal, să-l semneze.

Cei doi vecini, Grecia şi Macedonia, sunt implicaţi în disputa asupra numelui de când aceasta din urmă a devenit independentă în urma dezintegrării fostei Iugoslavii în 1991. Atena susţine că numele este strâns legat de istoria sa antică şi aparţine provinciei sale omonime de nord, acuzând Skopje de încercare de uzurpare a identităţii şi chiar a teritoriului său.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.