Divulgarea surselor jurnalistice, din nou in atentia Comisiei Europene. Ce solicita un europarlamentar

european-justiceUn eurodeputat maltez solicita Comisiei Europene sa isi exprime punctul de vedere cu privire la protejarea surselor jurnalistice, in contextul in care autoritatile nationale din Malta au cerut unui ziar national sa isi dezvaluie sursele, in urma unei anchete jurnalistice.

”Ce legislatie si jurisprudenta exista la nivelul Uniunii Europene cu privire la protejarea surselor jurnalistice?Comisia Europeana considera ca protejarea acestor surse jurnalistice este fundamentala pentru protejarea presei libere si corecte intr-un stat membru UE?” se arată în întrebarea scrisă adresată Comisiei Europene de catre europarlamentarul Roberta Metsola.

”Care este situatia in celelalte state membre cu privire la protectia surselor jurnalistice?”, adauga aceasta.

Eurodeputatul Roberta Metsola, originara din Malta, face parte din grupul PPE si este membra a comisiei LIBE.

Consiliul Europei: Divulgarea surselor jurnalistice trebuie limitata la “motive de interes vital”

Divulgarea informatiilor care identifica o sursa trebuie “limitata la situatii exceptionale”, atunci cand interese publice sau private vitale sunt in joc, potrivit unui text adoptat in 2011 de Adunarea parlamentara a Consiliului Europei (APCE).

Protectia surselor de informare ale ziaristilor “este o conditie esentiala pentru exercitarea libera a jurnalismului si pentru respectul dreptului public de a fi informat in chestiuni de interes general”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.