Connect with us

MAREA BRITANIE

”Doar standarde globale pentru AI pot opri o cursă spre abis”, subliniază premierul britanic și președintele sud-coreean în preambulul summitului global privind inteligența artificială

Published

on

© Office of the President Republic of Korea/ Facebook

Coreea de Sud și Regatul Unit organizează împreună cel de-al doilea summit global privind inteligența artificială (IA) care are loc săptămâna aceasta la Seul într-un climat în care țările încearcă să țină pasul cu progresele din domeniu după primul astfel de eveniment ce a avut loc în noiembrie, informează Reuters, citat de Agerpres.

”Deşi s-au făcut eforturi pozitive către o guvernare globală a AI, se menţin decalaje semnificative”, au atenţionat premierul britanic Rishi Sunak şi preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, într-un articol de opinie comun intitulat ”Doar standarde globale pentru AI pot opri o cursă spre abis”, publicat în cotidienele din Marea Britanie şi JoongAng Ilbo din Coreea de Sud. Cei doi preşedinţi vor deschide marţi summitul virtual.

Summitul din acest an se va concentra pe trei priorități: siguranţa AI, inovaţia şi incluziunea. Reuniunea de anul trecut, centrată pe siguranța acestei tehnologii de vârf, s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune care statuează că inteligența artificială ”prezintă oportunități uriașe la nivel mondial, cu un potențial de a transforma și de a spori bunăstarea, pacea și prosperitatea oamenilor”, dar, ”pentru binele tuturor”, aceasta ”ar trebui să fie proiectată, dezvoltată, desfășurată și utilizată într-un mod sigur, astfel încât să fie centrată pe om, demnă de încredere și responsabilă”.

Citiți și: Doar guvernele pot reglementa riscurile generate de inteligența artificială, consideră premierul britanic Rishi Sunak: Propun înființarea unui grup de lucru global

Summitul organizat de Coreea de Sud și Marea Britanie vine după ce Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic care vizează asigurarea respectării drepturilor omului, a statului de drept și a standardelor juridice democratice în utilizarea sistemelor de inteligență artificială (IA).

Citiți și: Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional care urmărește respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a democrației în utilizarea inteligenței artificiale

Tratatul, care este deschis și țărilor non-europene, stabilește un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viață al sistemelor de inteligență artificială și abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând în același timp inovarea responsabilă.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski, la reuniunea guvernului britanic: Londra are puterea de decizie pentru a conduce războiul spre final

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a participat vineri la reuniunea guvernului britanic, subliniind faptul că Londra are puterea de decizie pentru a conduce spre final războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. 

„Astăzi, m-am adresat cabinetului britanic și am subliniat faptul că Londra are puterea de decizie de a conduce acest război spre final. Și va fi o concluzie corectă – justă și echitabilă”, a scris Volodimir Zelenski pe platforma X.

De asemenea, Volodimir Zelenski l-a invitat pe premierul britanic, Keir Starmer, în Ucraina, unde poate vedea că „toți ucrainenii sunt foarte recunoscători Regatului Unit și întregii sale națiuni”.

„Îl invit pe prim-ministrul Starmer să viziteze Ucraina, unde poate vedea că pentru toți ucrainenii este un privilegiu și suntem foarte recunoscători Regatului Unit și întregii sale națiuni. Putem pune la punct cât mai multe detalii ale aranjamentelor noastre, astfel încât poporul nostru – ucrainenii și britanicii – să poată simți rezultatele cât mai curând posibil”, a declarat Zelenski.

Mai mult, președintele ucrainean a subliniat faptul că parteneriatul în domeniul securității și apărării dintre Ucraina și Regatul Unit este întotdeauna important. 

„Apreciez foarte mult faptul că miniștrii noștri tocmai au semnat Tratatul privind sprijinul industrial pentru apărare. Trebuie să ținem întotdeauna cont de faptul că cooperarea în domeniul securității și apărării dintre Ucraina și Regatul Unit este întotdeauna importantă”, a spus Zelenski. 

Citiți și: În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

Mai mult, în alocuţiunea sa, Volodimir Zelenski şi-a reiterat apelul către aliaţii occidentali de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune asupra teritoriului rus, informează Agerpres

„În momentul de faţă ne lipseşte principalul răspuns la această întrebare, şi anume capacitatea noastră cu rază lungă. Vă rog, convingeţi-i pe ceilalţi parteneri să renunţe la aceste limite”, a precizat președintele ucrainean. 

Premierul britanic Keir Starmer i-a spus lui Zelenski că Marea Britanie va accelera livrarea de sprijin vital către Ucraina, după ce mai devreme în iulie ministrul britanic al apărării a asigurat că livrările promise de fostul guvern conservator vor fi puse în practică în următoarele 100 de zile.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

UE este deschisă la negocieri cu Regatul Unit pentru un nou pact de securitate și apărare și pentru aprofundarea cooperării în domeniul migrației

Published

on

© European Union, 2024

La summitul Comunității Politice Europene (CPE) găzduit de prim-ministrul laburist al Marii Britanii, Keir Starmer, liderii UE Josep Borrell și Charles Michel au semnalat disponibilitatea de a iniția o nouă eră de cooperare cu Regatul Unit, relatează BBC. Summitul, desfășurat la Palatul Blenheim, din Oxfordshire, locul de naștere al lui Winston Churchill, oferă o platformă pentru discutarea problemelor globale urgente și resetarea relațiilor dintre Marea Britanie și UE.

Viziunea lui Starmer pentru securitatea europeană

La două săptămâni după ce a câștigat o majoritate largă în alegeri și proaspăt întors din prima sa călătorie internațională la summitu-ul NATO de la Washington în calitate de prim-ministru, Starmer a găzduit CPE, care reunește peste 40 de națiuni pentru a construi cooperarea în domeniul securității la granițe. Această întâlnire de o zi, stabilită după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, îi oferă noului lider al Marii Britanii o oportunitate de a promova o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, mai ales în lumina posibilei realegeri a lui Donald Trump, care a sugerat că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și proteja propria securitate.

Liderii europeni au salutat în general planurile de cooperare în domeniul apărării ale lui Starmer, iar Charles Michel, președintele Consiliului European al liderilor naționali ai UE, a declarat că este „încrezător că se poate deschide un nou capitol cu Marea Britanie”.

Înainte de întâlnire, Starmer a subliniat că trecutul nu ar trebui să definească relațiile viitoare ale Marii Britanii: „De aceea securitatea europeană va fi în fruntea priorităților externe și de apărare ale acestui guvern și de aceea sunt concentrat pe valorificarea acestui moment pentru a reînnoi relația noastră cu Europa.”

Pact de securitate și apărare la orizont

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, a exprimat disponibilitatea Bruxelles-ului de a negocia un nou pact de securitate și apărare cu Marea Britanie.

„Salutăm noul ton al guvernului britanic și așteptăm cu nerăbdare să cooperăm în acest sens. Suntem pregătiți să consolidăm cooperarea noastră în domeniul politicii externe și de securitate,” a declarat Borrell. Subliniind intențiile guvernului laburist, el a adăugat, „Noul guvern laburist și-a exprimat intenția de a reseta relația sa cu Uniunea Europeană și de a căuta o cooperare mai structurată cu UE în domeniul politicii externe, de securitate și apărare.”

Șeful diplomației UE a subliniat importanța unității în abordarea provocărilor de securitate europene.

„Securitatea europeană este în pericol. Ne confruntăm cu o combinație fără precedent de amenințări și provocări. Întâlnirea CPE este o ocazie de a reafirma unitatea noastră în fața provocărilor de pe continentul nostru,” a spus el. Despre conflictul în desfășurare din Ucraina, Borrell a remarcat, „Toți vrem ca războiul să se încheie, toți vrem pace. Ucrainenii doresc pace mai mult decât oricine. Dar doar o pace reală, care respectă suveranitatea Ucrainei și oferă garanții de securitate. Pentru noi, Rusia de astăzi continuă să fie cea mai semnificativă și directă amenințare. Unitatea noastră colectivă rămâne cel mai mare atu pentru gestionarea Rusiei pe termen lung.”

Un nou capitol de cooperare în domeniul migrației și provocărilor globale

Charles Michel, președintele Consiliului European, a oglindit sentimentele lui Borrell, indicând că UE este pregătită pentru un nou capitol de cooperare cu Marea Britanie, în special în domeniul migrației și al altor probleme globale. „În domeniul migrației, putem vedea cum putem adânci legăturile, cum putem coopera mai mult împreună,” a spus Michel. „Este o provocare amplă, este o provocare globală,” a adăugat el, subliniind necesitatea eforturilor colective.

Întrebat despre evoluția relațiilor cu Marea Britanie, Michel s-a arătat optimist. „Sperăm că este un nou capitol. Suntem pregătiți să ne consolidăm legăturile. În privința Ucrainei, suntem foarte aproape, colaborăm și ne coordonăm mult. Și sunt sigur că sunt atât de multe provocări globale… putem lucra împreună,” a declarat el reporterilor.

Summitul găzduit de prim-ministrul Starmer marchează un pas semnificativ în resetarea relațiilor dintre Marea Britanie și UE post-Brexit. Declarațiile lui Borrell și Michel reflectă un angajament comun de a aborda provocările comune printr-o cooperare sporită. 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

În fața “furtunii care se adună deasupra Europei”, Keir Starmer propune reînnoirea relațiilor, cu Marea Britanie “nu parte a UE, dar foarte mult parte a Europei”

Published

on

Premierul laburist britanic, Keir Starmer, a deschis joi summitul Comunității Politice Europene pe care îl găzduiește la Palatul Blenheim, subliniind legătura de încredere care luminează țesătura vieții europene.

Noul prim-ministru britanic, al cărui Partid Laburist a obținut o majoritate zdrobitoare la alegerile generale din 4 iulie din Regatul Unit alungând conservatorii de la putere după 14 ani, este amfitrionul celui important summit politic internațional din ultimul anii pentru Marea Britanie și primul summit cu anvergură europeană post-Brexit.

În Oxfordshire, la vest de Londra, peste 45 de lideri europeni, inclusiv președinții României, Republicii Moldova și Ucrainei, se reunesc la Palatul Blenheim, locul de naștere și casa părintească a fostului prim-ministru conservator Sir Winston Churchill, care a jucat un rol central în lupta împotriva agresiunii și tiraniei în Europa și în favoarea unității europene, cu al său discurs privind Statele Unite ale Europei.

“Vă mulțumesc foarte mult pentru că sunteți aici. Acesta este, desigur, locul de naștere al lui Winston Churchill. Iar noi susținem valorile pe care el le întruchipează în întreaga lume, libertatea și democrația, da, desigur, dar și sfidarea și hotărârea în apărarea lor. Astăzi, când o nouă furtună se adună deasupra continentului nostru, am ales să o întâmpinăm în același spirit și am ales să o întâmpinăm împreună. Și aceasta este alegerea guvernului pe care l-am creat acum două săptămâni. Dorim să lucrăm cu voi toți pentru a reseta relațiile, pentru a redescoperi interesul nostru comun. Și să reînnoim legăturile de încredere și prietenie, dreptul și țesătura vieții europene”, a spus Starmer, citat de The Guardian.

Keir Starmer a reiterat angajamentul Regatului Unit de a sprijini Ucraina “atâta timp cât este necesar”. Flancat în dreapta sa de Volodimir Zelenski, el le-a spus celor 44 de lideri europeni reuniți la Palatul Blenheim că “sarcina” de a ajuta Ucraina “este urgentă, deoarece securitatea noastră este în joc”.

Keir Starmer a declarat că summitul EPC este o oportunitate de a “stabili o nouă cale privind migrația ilegală” și de a spune “gata” cu “criza” traficului de persoane.

Starmer, care a purtat discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz, și-a încheiat discursul plenar de deschidere la summitul CPE prin angajamentul de a fi “prieten și partener” al aliaților europeni.

“Sub conducerea mea, Marea Britanie va fi un prieten și un partener gata să lucreze cu voi. Nu parte a Uniunii Europene, dar foarte mult parte a Europei. Nu concentrată pe diferențele dintre noi, ci pe valorile pe care le împărtășim. Uniți prin hotărârea noastră de a le apăra și siguri de ceea ce putem realiza împreună”, a continuat el.

“Arcul de conflict și instabilitate” care amenință frontierele Europei este în centrul viitoarei reuniuni a Comunității Politice Europene (CPE) de lângă Londra, a declarat noul guvern al Regatului Unit.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și reprezentanții Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și Consiliului Europei participă pentru prima dată la o reuniune a CPE, “demonstrând importanța unității ca răspuns la arcul de conflicte și instabilitate din interiorul și din apropierea granițelor Europei”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.14 hours ago

Uniunea Europeană devine participant cu drepturi depline în cadrul Registrului Daunelor pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Meta are termen până la 1 septembrie să prezinte Comisiei Europene soluții pentru a îmbunătăți modelul de ”plată sau consimțământ” impus consumatorilor din UE, altfel riscă sancțiuni

CHINA17 hours ago

Ministrul ucrainean de externe merge la Beijing la invitația omologului chinez Wang Yi. Va fi discutat rolul Chinei în obținerea unei „păci stabile și drepte” în războiul cu Rusia

CONSILIUL UE17 hours ago

UE este alături de Ucraina și reînnoiește sancțiunile economice contra Rusiei pentru încă 6 luni, până la 31 ianuarie 2025

ROMÂNIA18 hours ago

Reacția României la retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: SUA sunt și rămân partener strategic pentru România și UE

CONSILIUL UE18 hours ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Netanyahu: Israel va rămâne cel mai puternic aliat al SUA în Orientul Mijlociu indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale

ENERGIE19 hours ago

Secretarul american al energiei vine la București. România găzduiește reuniunea ministerială a Parteneriatului transatlantic pentru energie și cooperare în domeniul climei

U.E.19 hours ago

Șeful diplomației ungare, pregătit pentru confruntarea cu omologii din UE: Criticile Bruxelles-ului sunt motivate de frustrare și invidie

ROMÂNIA19 hours ago

ICI București își propune să redefinească modul în care interacționăm cu lumea digitală, utilizând tehnologii de vârf pentru a construi un metavers integrat și accesibil

CONSILIUL UE18 hours ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.3 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA5 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA5 days ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

Trending