Connect with us

INTERNAȚIONAL

Doctrina Biden într-un “deceniu decisiv”: Noua Strategie de securitate națională a SUA stabilește ca priorități “câștigarea competiției cu China și constrângerea Rusiei”

Published

on

© The White House/ Flickr

Prioritățile strategice ale politicii externe și de securitate a preşedintelui american Joe Biden sunt ca Statele Unite să se impună în faţa Chinei, pe termen lung, şi să contracareze Rusia în cel mai scurt timp pentru a rămâne prima putere mondială incontestabilă, relevă Strategia de Securitate Națională a SUA, dată publicității miercuri, în plin război al Rusiei împotriva Ucrainei și în timp ce China refuză să condamne explicit această agresiune, iar Partidul Comunist Chinez se pregătește de congresul din 16 octombrie prin care Xi Jinping ar urma să fie reconfirmat pentru al treilea mandat de cinci ani de președinte și să fie transformat în cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong și Deng Xiaoping. 

“Acesta este un deceniu decisiv pentru Statele Unite și pentru întreaga lume”, au declarat, la unison, secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, identificând ca provocare esențială “competiţia între marile puteri pentru a modela ordinea internaţională de mâine”.

În cuvântul înainte care însoțește această strategie, președintele Joe Biden admite existența “competiției pentru viitorul lumii” și țintește discursiv și politic la adresa Beijingului și Moscovei.

“Administrația mea este conștientă de amploarea și seriozitatea acestei provocări. Republica Populară Chineză are intenția și, din ce în ce mai mult, capacitatea de a remodela ordinea internațională în favoarea unei ordini care să încline terenul de joc global în favoarea sa, chiar dacă Statele Unite rămân angajate să gestioneze în mod responsabil competiția dintre țările noastre. Războiul brutal și neprovocat al Rusiei împotriva vecinului său, Ucraina, a distrus pacea în Europa și a avut un impact asupra stabilității de pretutindeni, iar amenințările sale nucleare nesăbuite pun în pericol regimul global de neproliferare”, a spus Biden.

Strategia lui Biden, în continuitate cu cea a lui Trump. Abordările diferă: De la “America first” la “alianțele sunt cel mai de preț atu strategic al securității SUA”

© NATO

Spre deosebire de predecesorul său, Donald Trump, care a publicat strategia sa de securitate națională în primul an de la preluarea mandatului, Joe Biden adoptă noua strategie la mai bine de un an și jumătate de la preluarea mandatului, o perioadă marcată de primul conflict pe continent european declanșat de un stat, Rusia, împotriva altui stat, Ucraina, de la cel de-al Doilea Război Mondial și de afirmarea Chinei ca superputere mondială și cu dorința unei pre-eminențe strategice în Asia-Pacific.

Cu toate acestea, scopurile converg, mijloacele și abordarea diferă. Strategia adoptată în 2017 recunoaște intrarea într-o eră a concurenței strategice și definește deopotrivă Beijingul și Moscova drept “competitori strategici”, iar documentul administrației Trump stabilea că relația Statelor Unite cu China este determinată de o “competiție strategică pe termen lung” între sistemele politice și economice ale celor două puteri și constata că “Rusia încearcă să slăbească influența americană în lume și să creeze diviziuni cu aliații și partenerii noștri”. 

Strategia din 2022 a administrației Biden recunoaște faptul că Rusia reprezintă “o ameninţare imediată pentru ordinea internaţională liberă”, iar China este “singurul rival care are atât voinţa de a schimba ordinea internaţională, cât şi, din ce în ce mai mult, mijloacele economice, diplomatice, militare şi tehnologice pentru a urmări acest obiectiv”.

Însă, în timp ce abordarea lui Trump releva o politică de tip “America înainte de toate”, strategia lui Biden cunoaște lumina zilei după ce președintele american a utilizat primul an și jumătate din mandatul său în efortul de reconstruire a mușchiului alianțelor democratice pentru a face față autoritarismului Chinei și Rusiei.

De fapt, documentul se bazează pe patru linii directoare – cooperare în era competiției strategice, înlăturarea diviziunilor dintre politica externă și cea internă, leadership de durată și o implicare pozitivă pe plan global, iar elementul de legătură este acela că “alianțele și parteneriatele noastre din întreaga lume reprezintă cel mai de preț atu strategic pe care îl vom aprofunda și moderniza în beneficiul securității noastre naționale”.

Doctrina Biden urmărește prevalența democrațiilor în fața autocrațiilor: Câștigarea competiției cu China și constrângerea Rusiei

După ce a afirmat încă de la începutul mandatului său că “miza secolului al XXI-lea este cine va prevala dintre democrație și autocrație“, introduce această teză și în cel mai important document strategic al politicii externe și de securitate a Statelor Unite.

“Autocrații lucrează mult timp pentru a submina democrația și pentru a exporta un model de guvernare marcat de represiune în țară și de coerciție în străinătate”, avertizează Biden, într-un document strategic în care Rusia este menționată de peste 70 de ori, iar China de 12 ori.

În capitolul intitulat “Câștigarea competiției cu China și constrângerea Rusiei”, strategia SUA subliniază că Republica Populară Chineză și Rusia sunt din ce în ce mai apropiate, dar provocările pe care le ridică sunt, în mod important, diferite.

“Vom acorda prioritate menținerii unui avantaj competitiv durabil față de RPC, limitând în același timp o Rusie încă profund periculoasă”, arată documentul.

China – singurul concurent capabil să reconfigureze ordinea globală, element central al economiei lumii cu care SUA ar putea coexista pașnic

© Official White House Photo by Cameron Smith

Republica Populară Chineză – este singurul concurent care are atât intenția de a remodela ordinea internațională, cât și, din ce în ce mai mult, puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică pentru a face acest lucru. Beijingul are ambițiile de a crea o sferă de influență sporită în Indo-Pacific și de a deveni principala putere mondială. (…) În același timp, RPC este, de asemenea, un element central al economiei globale și are un impact semnificativ asupra provocările comune, în special schimbările climatice și sănătatea publică globală. Este posibil ca Statele Unite și RPC să coexiste în mod pașnic, să împărtășească și să contribuie la progresul uman și să contribuie la acesta împreună.

Strategia SUA față de China are trei aspecte:

1) investiții interne și consolidarea fundamentelor puterii naționale – competitivitate, inovație, reziliență, democrație;

2) alinierea eforturilor cu rețeaua de aliați și parteneri, acționând cu un scop comun și pentru o cauză comună;

3) concurență responsabilă cu China pentru a apăra interesele proprii și a ne construi viziunea americană pentru viitor;

“Concurența cu RPC este cea mai pronunțată în Indo-Pacific, dar este, de asemenea, din ce în ce mai mult globală.  În competiția cu Republica Populară Chineză, ca și în alte domenii, este clar că următorii zece ani vor fi deceniul decisiv. Ne aflăm acum la un punct de inflexiune”, arată documentul.

Rusia – constrângere, o strategie cu repetiție. Plus: sprijinirea Ucrainei, apărarea teritoriului NATO și descurajare nucleară

© Kremlin.ru

Federația Rusă – reprezintă acum o amenințare imediată și persistentă la adresa păcii și stabilității internaționale după ce, în ultimul deceniu, a ales să urmeze o politică externă imperialistă cu scopul de a răsturna elemente cheie ale ordinii internaționale. 

Strategia SUA față de Rusia este definită printr-o politică de constrângere pe care Washington-ul a mai practicat-o și în anii Războiului Rece, când competitorul pentru supremație în confruntarea bipolară era Uniunea Sovietică.

Documentul subliniază că deși unele aspecte ale abordării SUA față de Rusia vor depinde de traiectoria războiului din Ucraina, o serie de elemente sunt deja clare.

1) În primul rând, Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina în lupta sa pentru libertatea sa, vor ajuta Ucraina să se refacă din punct de vedere economic și vor încuraja integrarea regională cu Uniunea Europeană.

2) În al doilea rând, Statele Unite vor apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO și vor continua să construiască și să aprofundeze o coaliție cu aliații și partenerii pentru împiedica Rusia în provocarea de daune suplimentare securității, democrației și instituțiilor europene.

3) În al treilea rând, Statele Unite vor descuraja și, după caz, vor răspunde la acțiunile rusești care amenință interesele fundamentale ale SUA, inclusiv atacurile rusești asupra infrastructurii și democrației.

4) În al patrulea rând, Statele Unite nu vor permite Rusiei sau niciunei puteri să își atingă obiectivele prin utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare, această abordare bazându-se pe faptul că armata convențională a Rusiei va fi slăbită după războiul în Ucraina, ceea ce va spori probabil capacitatea Moscovei de a se va baza mai mult pe armele nucleare în planificarea sa militară. În privința acestui element, SUA își păstrează interesul de reconstruire a acordurilor de securitate europene pentru a menține stabilitatea strategică.

5) Statele Unite vor susține și dezvolta moduri pragmatice de interacțiune pentru a gestiona chestiuni în care relațiile cu Rusia pot fi reciproc avantajoase.

Potrivit lui Joe Biden și Casei Albe, noua strategie de securitate națională a SUA este una de tip “360 de grade”, iar introducerea acesteia se încheie cu cu o proiecția că “SUA au totul pentru a câştiga competiţia secolului al-XXI-lea. Ieşim mai puternici din fiecare criză. Şi nu este nimic din ceea ce nu putem face, pentru viitorul nostru și pentru cel al lumii”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

Șeful Pentagonului reafirmă „sprijinul neclintit” al SUA pentru Ucraina într-o convorbire cu ministrul Rustem Umerov

Published

on

Navy Petty Officer 1st Class Alexander Kubitza, DoD

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reafirmat marți, în timpul unei convorbiri telefonice cu ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru Ucraina în ceea ce privește conflictul actual al acestei țări cu Rusia, a anunțat Pentagonul.

În timpul convorbirii, cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre măsurile pe care aliații le iau pentru a sprijini Ucraina, precum și despre rezultatele summitului NATO care a avut loc la începutul acestei luni la Washington, a declarat reporterilor secretarul de presă al Pentagonului, generalul maior Pat Ryder.

La summitul din 9-11 iulie, care a recunoscut 75 de ani de forță a NATO, Austin a precizat că – în timp ce SUA nu intenționează să intre în război în Ucraina – va continua să sprijine țara. „Vom fi alături de Ucraina în timp ce luptă pentru suveranitatea și securitatea sa”, a spus Austin în timpul declarațiilor din 10 iulie.

De asemenea, Austin a comentat în acea zi cât de mult a crescut NATO după invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.

„În urma invaziei imperialiste a lui Putin în Ucraina, am consolidat postura de apărare avansată a NATO cu mai multe trupe în stare de pregătire sporită, exerciții mai ample, vigilență mai mare și grupuri de luptă multinaționale în opt țări”, a spus el. „NATO este acum mai puternică ca niciodată”.

Înainte de convorbirea de astăzi, Austin și Umerov s-au întâlnit personal la începutul acestei luni la Pentagon pentru a prezenta un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, evaluat la puțin mai mult de 2,3 miliarde de dolari.

„Nu vă îndoiți, Ucraina nu este singură”, a spus Austin în timpul acelei întâlniri. „Statele Unite nu vor ezita niciodată, iar sprijinul nostru alături de aproximativ 50 de aliați și parteneri va continua să ofere Ucrainei capacitățile esențiale de care are nevoie pentru a respinge agresiunea rusă astăzi și pentru a descuraja agresiunea rusă mâine.”

În timpul convorbirii de marți, Umerov l-a informat, de asemenea, pe Austin cu privire la situația actuală din Ucraina.

„Ministrul Umerov i-a oferit secretarului Austin o actualizare a dinamicii pe teren în Ucraina, în timp ce forțele ucrainene continuă să lupte cu curaj împotriva agresiunii ruse”, a declarat Ryder reporterilor.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Primul sondaj după retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: Kamala Harris are un avans de 2% față de Donald Trump (Reuters)

Published

on

© The White House/ Flickr

Vicepreședinta SUA Kamala Harris înregistrează un avans de două puncte procentuale față de fostul președinte republican Donald Trump, în primul sondaj realizat după ce președintele democrat Joe Biden s-a retras din cursă și a declarat că îi predă ștafeta lui Harris.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, Harris, a cărei echipe de campanie spune că și-a asigurat nominalizarea democrată, îl conduce Trump cu 44% la 42% în sondajul național, o diferență în marja de eroare de 3 puncte procentuale.

Harris și Trump erau la egalitate cu 44% într-un sondaj din 15-16 iulie, iar Trump conducea cu un punct procentual într-un sondaj din 1-2 iulie, ambele în aceeași marjă de eroare.

În timp ce sondajele la nivel național oferă semnale importante privind sprijinul american pentru candidații politici, o mână de state competitive înclină de obicei balanța în Colegiul Electoral al SUA, care decide în cele din urmă cine câștigă alegerile prezidențiale, amintește Reuters.

Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos subliniază motivul pentru care Biden a renunțat la cursă și pentru care Harris îl va înlocui pe listă, arată sursa citată, referindu-se la vârsta înaintată a președintelui – 81 de ani – și acuitatea sa mentală, pusă la îndoială atât de Trump, 78 de ani, când și de lideri din Partidul Democrat.

Citiți și Joe Biden și liderii Partidului Democrat o susțin pe Kamala Harris pentru Casa Albă: “Este timpul să ne unim și să-l învingem pe Trump”

Aproximativ 56% dintre alegătorii înregistrați au fost de acord cu o afirmație potrivit căreia Harris, 59 de ani, este “ascuțită din punct de vedere mental și capabilă să facă față provocărilor”, comparativ cu 49% care au spus același lucru despre Trump. Doar 22% dintre alegători l-au evaluat astfel pe Biden.

Aproximativ 80% dintre alegătorii democrați au declarat că îl privesc favorabil pe Biden, comparativ cu 91% care au spus același lucru despre Harris.

Trei sferturi dintre alegătorii democrați au declarat că sunt de acord cu afirmația conform căreia partidul și alegătorii ar trebui să o susțină pe Harris acum, în timp ce doar un sfert au afirmat că mai mulți candidați ar trebui să concureze pentru nominalizarea partidului.

Liderii democraţilor din Senat şi Camera Reprezentanţilor, Chuck Schumer şi Hakeem Jeffries, şi-au anunţat ambii sprijinul pentru candidatura Kamalei Harris la Casa Albă, ei fiind ultimii responsabili democraţi care nu se aliniaseră public în spatele vicepreşedintelui american.

Vicepreşedinta Kamala Harris, care şi-a anunţat candidatura luni, după retragerea preşedintelui Joe Biden din cursă, este deja candidata favorită a partidului după ce a primit sprijinul preşedintelui Joe Biden, al fostei preşedinte a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi al tuturor guvernatorilor democraţi ai ţării.

Continue Reading

ROMÂNIA

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

Published

on

© captură video/ Atlantic Council - Youtube

Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, a anunțat la București ”câteva etape importante ale parteneriatului energetic” dintre România și SUA, dintre cele mai importante fiind că Nuclearelectrica și Fluor și Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiul pentru ”modernizarea și dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă” și faptul că România poate deveni centru al lanțului de distribuție SMR prin implementarea proiectului reactoarelor nucleare de mici dimensiuni, faza studiilor de fezabilitate urmând să fie lansată miercuri, informează Agerpres.  

Oficialul american a participat la Forumul de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă (P-TECC).

”În spiritul cooperării transatlantice, sunt încântată să anunţ câteva etape importante ale parteneriatului nostru energetic cu România. Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) din România pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă. Acest proiect a fost un rezultat al unui acord interguvernamental inovator între Statele Unite şi România privind cooperarea în domeniul energiei, care stabileşte un proces continuu de dialog, sprijin şi parteneriat în schimbul folosirii bunurilor şi serviciilor energetice americane. (…) În baza aceluiaşi acord, vom lansa mâine (miercuri – n. r.) următoarea fază a studiilor de inginerie specifice amplasamentului pentru un proiect SUA – România al unui reactor modular de mici dimensiuni. Compania americană NuScale Power şi SNN din România au convenit să colaboreze în vederea implementării tehnologiei NuScale la o centrală de cărbune ieşită din uz. Această sursă fără emisii de carbon va contribui la eliminarea treptată a activelor pe cărbune din România şi o va poziţiona drept un potenţial centru al lanţului de distribuţie SMR”, a spus Jennifer Granholm.

Citiți și: România dă undă verde acordului cu SUA privind proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă. Klaus Iohannis a promulgat legea de ratificare a acordului dintre București și Washington

România va obține o finanțare de 7 miliarde de dolari din SUA pentru proiecte energetice printr-un memorandum încheiat la Washington

Comisia Europeană a aprobat acordul România-SUA, care permite construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu parteneri strategici din Statele Unite și UE

Ea a amintit și de memorandumul de înțelegere semnat între Electrocentrale București (ELCEN) și Sage Geosystems Incorporated, o companie din SUA care dezvoltă tehnologii de valorificare și stocare a energiei geotermale.

Potrivit unui comunicat al Electrocentrale București, prin acest document, ELCEN și SAGE au în vedere realizarea unui studiu de fezabilitate privind implementarea unor tehnologii de utilizare a resurselor geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din București.

”Parteneriate inovatoare precum acesta sunt o piatră de temelie a tranziţiei energetice, o dovadă a ceea ce putem realiza împreună şi un semn a ceea ce va urma”, a evidențiat oficialul american.

Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, a participat marți la Forumul de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă (P-TECC).

Evenimentul are loc în contextul reuniunii ministeriale a Parteneriatului transatlantic pentru energie și cooperare în domeniul climei (P-TECC) , o platformă pentru securitate energetică și cooperare în domeniul energiei curate, creată de Statele Unite și care include 24 de țări din Europa Centrală și de Est.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA12 mins ago

Ministrul Bogdan Ivan a verificat stadiul lucrărilor la Centrul Cyber al UE: Vom finaliza lucrările de creștere a capabilităților Centrului până la finalul lunii octombrie

SUA19 mins ago

Șeful Pentagonului reafirmă „sprijinul neclintit” al SUA pentru Ucraina într-o convorbire cu ministrul Rustem Umerov

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Adrian Câciu anunță că mai mult de jumătate din reformele din PNRR au fost îndeplinite: Alte 23 de reforme sunt în curs de îndeplinire

ENERGIE2 hours ago

Klaus Iohannis: Regiunea Mării Negre devine o adevărată “masă rotundă” a diplomației energetice. România, pregătită să își joace rolul în energia nucleară sigură și exploatarea gazelor

SĂNĂTATE2 hours ago

Finalizarea Uniunii Europene a Sănătății, printre obiectivele noii Comisii Europene. Von der Leyen va propune o Lege privind medicamentele critice

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Primul sondaj după retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: Kamala Harris are un avans de 2% față de Donald Trump (Reuters)

ROMÂNIA3 hours ago

RADR 2024: Diplomația română se reunește pentru a pregăti acțiunile României “într-o lume instabilă”. Invitați speciali: vicepremierii din Luxemburg, R. Moldova și Ucrainei

ROMÂNIA17 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

U.E.18 hours ago

Ungaria, „indiferentă” la mutarea reuniunilor ministeriale ale președinției ungare a Consiliului, va bloca în continuare ajutorul militar al UE pentru Ucraina

ENERGIE19 hours ago

Interconectarea energetică cu R. Moldova și investițiile americane în România, printre temele discutate de premierul Ciolacu și secretarul american al energiei

ROMÂNIA17 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

CONSILIUL UE2 days ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.4 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA6 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

Trending