REPUBLICA MOLDOVA
DOCUMENT Declarație Comună semnată, la Chișinău, de Klaus Iohannis și Maia Sandu: Locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană
Published
4 years agoon
Președinții României și Republicii Moldova, Klaus Iohannis și Maia Sandu, au adoptat marți, la Chișinău, o Declarație comună destinată consolidării parteneriatului strategic bilateral, liderii de ambele maluri ale Prutului reafirmând relația specială dintre București și Chișinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.
“România și Republica Moldova reconfirmă faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană. (…) România se angajează să rămână cel mai sincer susținător al cetățenilor Republicii Moldova, așa cum a acționat deja și va continua să o facă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19. La rândul său, Republica Moldova își reafirmă hotărârea de a continua edificarea unui stat democratic și prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului său european și beneficiind de sprijinul și cooperarea oferite în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral”, se arată în textul declarației adoptate de președinții Iohannis și Sandu.
Vizita șefului statului la Chișinău, prima după cinci ani, este prima vizită la nivel înalt primită, la Chișinău, de Maia Sandu, după preluarea mandatului de președinte, în urma votului covârșitor exprimat de către cetățenii Republicii Moldova în favoarea sa la alegerile prezidențiale din data de 15 noiembrie.
DOCUMENT Declarația comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu – Chișinău, 29 decembrie 2020
“România și Republica Moldova reafirmă caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare aniversăm, în 2020, zece ani. De asemenea, România și Republica Moldova reconfirmă faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană.
România subliniază caracterul legitim al așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil și democratic, cu instituții publice moderne și cu o justiție independentă, și va continua să susțină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure stabilitatea, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova.
România se angajează să rămână cel mai sincer susținător al cetățenilor Republicii Moldova, așa cum a acționat deja și va continua să o facă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.
La rândul său, Republica Moldova își reafirmă hotărârea de a continua edificarea unui stat democratic și prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului său european și beneficiind de sprijinul și cooperarea oferite în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral. Evidențiind importanța implementării depline a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a prevederilor referitoare la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, Republica Moldova își reafirmă angajamentul privind continuarea implementării reformelor democratice, cu un accent special pe cele legate de reforma justiției, statul de drept, combaterea corupției și asigurarea independenței mass-media.
Recunoscând contribuția proiectelor de cooperare bilaterală derulate de România în Republica Moldova la eforturile de îmbunătățire a condițiilor de viață ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, orientarea politică, Republica Moldova subliniază angajamentul pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare și a proiectelor din domeniul infrastructurii, precum și hotărârea de a susține și proteja prezența investițională a României în Republica Moldova.
Reiterând importanța deosebită a promovării respectului pentru limba, cultura și istoria comune, părțile reafirmă valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural comun, parte integrantă a patrimoniului european, care fundamentează relația privilegiată dintre România și Republica Moldova.
Având în vedere cele de mai sus, părțile subliniază importanța deosebită a aprofundării cooperării dintre România și Republica Moldova, cu accent pe aspectele de interes strategic, și exprimă hotărârea de a acționa împreună de o manieră coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor noastre comune”.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Raportul Draghi: Rețelele de mare viteză, inteligența artificială și cipurile, punctele cardinale pentru competitivitatea digitală a Europei. Noi legislații UE pentru telecom și cloud, printre propuneri
Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Nicolae Ciucă: Trebuie încheiat un protocol cu Ucraina pentru ca dronele rusești care pătrund în România “să poată fi angajate de către sistemele de apărare antiaeriană”
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
Iulian Chifu: Kursk și Lumea lui Putin în intelligence-ul anglo-american
REPUBLICA MOLDOVA
Donald Tusk, mesaj în limba română în Parlamentul de la Chișinău: Puteți conta pe Polonia doar dacă veți construi o Moldovă independentă într-o Europă unită
Published
5 days agoon
September 4, 2024Aflat miercuri în vizită la Chișinău, premierul polonez Donald Tusk s-a adresat Parlamentului Republicii Moldova, într-un discurs în care a asigurat țara de sprijinul Poloniei și și-a expus angajamentul pentru susținerea integrării europene a Chișinăului inclusiv în limba română.
“Puterea voastră constă în consecvența voastră și în autoritaeta de care se bucură președinta Maia Sandu pe întregul continent. Lucrăm împreună cu dumneaei de mult timp și sunt conștient de respectul pe care îl inspiră liderilor în întreaga lume. Ați dat dovadă de răbdare, perseverență și responsabilitate extraodnrinară ca națiune, greu încercată de istorie și geografie. Ați trecut prin încercări foarte dificile, dar pas cu pas ați construit un stat modern. Haideți să folosim acest timp împreună! Voi fi la dispoziția voastră, veți putea conta întotdeauna pe Polonia, doar dacă veți exprima dorința de a construi o Moldovă independentă într-o Europă unită”, a menționat Donald Tusk, în limba română, de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova, citat de deschide.md.
Tusk nu este la primul gest de acest fel. În 2019, când era președinte al Consiliului European a susținut în limba română discursul său de la ceremonia de lansare a președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care a avut loc la Ateneul Român.
Mai mult, în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale câștigate în 2020 de Maia Sandu în fața președintelui pro-rus Igor Dodon, Donald Tusk, președinte PPE la acel moment, a transmis un mesaj de susținere în limba română pentru candidatura lui Sandu. Același gest l-a repetat și în iulie 2021, cu ocazia alegerilor parlamentare din Republica Moldova, câștigate de formațiunea pro-europeană a președintei Maia Sandu.
Oficialul polonez a vorbit și despre experiența Poloniei pe calea sa de integrare europeană. El a spus că circa 80% dintre polonezi consider că aceea a fost cea mai bună alegere, care se observă în: infrastructură, standarde, respectul pentru drepturi.
Aderarea la UE a fost benefică din toate punctele de vedere. Astăzi numai de voi depinde ce drum veți alege – războiul, agresiunea rusească în Ucraina, si astazi vorbim de un model evestica politic, economic, dar nu putem sa ignoram ce vedem azi in Ucraina.
Trăim vremuri în care minciuna învinge în fața adevărului, de aceea elitele din R. Moldova trebuie să ajungă cu adevărul către populație cât mai efficient”, a subliniat Donald Tusk.
În context, liderul polonez a dat asigurări că țara sa va fi un aprig susținător al aderării R. Moldova la UE, doar că acest lucru va trebui să-l decidă moldovenii, făcând referință la Referendumul constituțional din această toamnă cu privire la aderarea R. Moldova la UE.
„Dacă doriți ca Europa să vă sprijine pe acest drum, dvs puteți să spuneți cu voce tare acest lucru. Și alte țări sunt în proces de accesiune, dar în aceeași măsură este și interesul întregii Europe. În acest efort nimeni nu face favoruri. Oricine înțelege istoria și geografia, înțelege că R. Moldova este per ansamblu – europeană – și interesul nostru comun constă în stabilizarea situației din regiune, care se bazează pe respectarea frontierelor și compensarea prejudiciilor”, a mai spus Donald Tusk.
La finalul discursului său, premierul polonez a fost îndelung aplaudat de parlamentarii din R. Moldova.
Tusk s-a aflat miercuri la Chișinău unde a avut întrevederi cu premierul Dorin Recean și cu președinta Maia Sandu înainte de a se adresa Parlamentului.
REPUBLICA MOLDOVA
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Published
5 days agoon
September 4, 2024Procesul de aderare a Republicii Moldova la UE va accelera foarte mult în 2025, atunci când Polonia va prelua președinția rotativă a Consiliului UE, a declarat miercuri, la Chișinău, prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, care în perioada când a deținut funcția de președinte al Consiliului European (2014-2019) s-a implicat personal în promovarea parcursului european al Republicii Moldova.
“Nu ascund că pentru Polonia președinția Consiliului UE va fi o mare provocare, deoarece este clar că președinția maghiară de acum nu va fi suficient de energică în ceea ce privește extinderea UE. Și asta din mai multe motive. De aceea, Polonia va avea o responsabilitate și mai mare – să recupereze și timpul pierdut”, a afirmat Tusk.
“Vom continua ceea ce am făcut din funcția de președinte al Consiliului European în raport cu Moldova, țările din Balcani și Ucraina. Avem deja agenda stabilită. Astăzi, în Europa, nu mai sunt politicieni serioși care ar pune la îndoială necesitatea extinderii UE mai ales pentru Moldova și Ucraina. Decizia politică în privința extinderii este luată. Acum urmează lucrul cel mai greu – îndeplinirea standardelor punct cu punct”, a menționat premierul polonez, citat de Deutsche Welle.
Varșovia va asigura în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2025 președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, după președinția maghiară condusă de premierul maghiar Viktor Orban, un lider politic aflat pe contrasens cu omologii săi europeni, un oponent al sprijinului pentru Ucraina și un apropiat al Moscovei.
Atât Republica Moldova, cât și Ucraina, au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană la data de 25 iunie, la finalul președinției Belgiei la Consiliul UE.
Tusk a încurajat cetățenii moldoveni să creadă în faptul că UE le poate aduce bunăstarea.
“Să nu-i credeți pe cei care vă spun că cerințele pe care trebuie să le îndepliniți pentru a ajunge în UE sunt împotriva voastră! Vă spun din experiența poloneză că valoarea cea mai mare a aderării Poloniei la UE nu au fost banii oferiți de UE, ci posibilitatea de a zidi cele mai înalte standarde în viața politică și socială la noi acasă”, a spus Donald Tusk.
Premierul Poloniei l-a asigurat pe omologul său moldovean Dorin Recean că Polonia va acționa intens, chibzuit și în cooperare strânsă cu Republica Moldova în privința accederii Republicii Moldova în UE.
“Moldova este o țară mică, dar mândră și se bucură de toate drepturile. Extinderea și cooperarea strânsă între țările UE este în interesul întregii Europe. Moldova poate fi mândră pentru că a realizat lucruri mărețe (s-a rupt de dependența energetică de Rusia– n.n.) aflându-se în condiții mult mai complicate decât multe țări europene – cu această vecinătate dificilă, cu istoria dificilă pe care o are… Astăzi trebuie să demonstrăm că suntem uniți în contextul războiului din Ucraina. Și vrem o pace justă, bazată pe respectarea hotarelor, a suveranității tuturor statelor. În acest context, Moldova, care duce o politică chibzuită și responsabilă, poate fi un exemplu pentru întreaga Europă pentru felul în care a ales să soluționeze problemele pe care nu ea le-a generat – pragmatic și pentru lungă durată”, a menționat Donald Tusk.
La rândul său, premierul Dorin Recean a reiterat că integrarea europeană este obiectivul național al Republicii Moldova și a condamnat Rusia pentru războiul hibrid pe care îl duce contra Moldovei, cu scopul blocării acestui parcurs.
“Moldova a avut mai multe șanse de a accede în UE, pe care, cu părere de rău, nu le-a valorificat. Acum însă suntem hotărâți să nu pierdem oportunitatea de a ne atinge obiectivul național și, până în 2030, să construim suficient de mult încât să fim pregătiți să stăm în rând cu statele membre ale UE”, a menționat Dorin Recean la conferința de presă susținută împreună cu Donald Tusk.
La Chișinău, Donald Tusk a avut o întrevedere și cu președinta Maia Sandu și a ținut un discurs în plenul Parlamentului Republicii Moldova.
REPUBLICA MOLDOVA
Maia Sandu, întâlnire cu Donald Tusk: Polonia, membru UE de 20 ani, ne arată cum integrarea europeană poate transforma o țară
Published
5 days agoon
September 4, 2024Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a avut o întrevedere cu premierul polonez Donald Tusk, aflat în vizită la Chișinău, Sandu punctând că Polonia este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova și una dintre cele mai importante destinații pentru produsele moldovenești, inclusiv vinurile noastre.
“Am discutat despre consolidarea legăturilor economice pentru a stimula economia, a sprijini producătorii și a crea noi locuri de muncă”, a specificat președinta Maia Sandu, într-un comunicat emis de președinția de la Chișinău.
Șefa statului moldovean a precizat, totodată, că Polonia, membră a Uniunii Europene de 20 de ani, ne oferă un exemplu clar despre cum integrarea europeană poate transforma o țară.
În această perioadă, salariul mediu s-a triplat, iar speranța de viață a crescut cu câțiva ani.
“Noi, în Republica Moldova, ne dorim același parcurs – să aducem beneficii tangibile cetățenilor noștri prin integrarea în Uniunea Europeană. Această vizită subliniază angajamentul nostru comun de a construi o Moldovă modernă, europeană, prosperă și conectată cu partenerii noștri din Europa”, a mai subliniat președinta Maia Sandu.
Procesul de aderare a Republicii Moldova la UE va accelera foarte mult în 2025, atunci când Polonia va prelua președinția rotativă a Consiliului UE, a declarat miercuri, la Chișinău, prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, care în perioada când a deținut funcția de președinte al Consiliului European (2014-2019) s-a implicat personal în promovarea parcursului european al Republicii Moldova.
Suplimentar întrevederii cu Maia Sandu, Tusk s-a întâlnit cu omologul său moldovean, Dorin Recean, și s-a adresat Parlamentului Republicii Moldova.
Concrete & Design Solutions
Raportul Draghi: Rețelele de mare viteză, inteligența artificială și cipurile, punctele cardinale pentru competitivitatea digitală a Europei. Noi legislații UE pentru telecom și cloud, printre propuneri
Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”
Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării
Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre
UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina
UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă
De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect
Trending
- POLITICĂ4 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă, la Forumul Globsec: România, o poveste de succes în care adversarii politici și-au unit forțele pentru a guverna țara într-o perioadă dificilă
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă, discuții cu Ursula von der Leyen la Praga: România este pregătită să joace un rol cheie în consolidarea securității regionale
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene