Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că programul de guvernare depus la Parlament, care are ca principii de bază transparenţa, rezilienţa, stabilitatea, echitatea şi eficienţa, are în centru cetăţeanul român, iar “axul” este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
“Am depus programul de guvernare al coaliţiei. Programul se bazează pe următoarele principii: rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El are în centru cetăţeanul român”, a afirmat Ciucă, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.
El a precizat că este pentru prima dată când în programul de guvernare sumele alocate pentru investiţii reprezintă 7% din PIB, iar PNRR reprezintă “axul”.
Potrivit lui Ciucă, se are în vedere, totodată, reducerea decalajului între comunităţile locale prin implementarea Programului “Anghel Saligny”. El a adăugat că este prioritară legarea regiunilor istorice prin infrastructură rutieră şi feroviară şi conectarea la coridoarele paneuropene 4,5 şi 9.
Ciucă a completat că este pentru prima dată când se măreşte indemnizaţia socială minimă cu aproximativ 25%, de la 800 lei la 1.000 de lei, iar pensiile vor fi indexate cu aproximativ 10%. El a mai anunţat că salariul minim brut creşte la 2.550 lei şi pentru persoanele cu dizabilităţi se va asigura cea de-a 13-a indemnizaţie.
Coaliția PSD-PNL-UDMR poartă numele de Coaliția pentru Reziliență, Dezvoltare și Prosperitate. Care sunt obiectivele externe al coaliției
În plan internațional, aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă un obiectiv strategic cu implicații puternice asupra întregii arhitecturi de securitate a UE.
România va avea o contribuție fundamentală la modernizarea acquis-ului Schengen, astfel încât acesta să devină mai puternic și mai rezilient, în contextul provocărilor și amenințărilor de la frontierele externe ale Uniunii Europene.
Politica externă a României-rezultat al abordării consensuale în plan intern – trebuie să fie coerentă, predictibilă și bazată pe trei piloni fundamentali: substanțierea rolului României în cadrul Uniunii Europene, întărirea profilului României în NATO și consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.
Guvernul va continua demersurile pentru aderarea României la Spațiul Schengen și pentru aderarea la Zona Euro, cu luarea în considerare a evoluțiilor la nivel UE privind reforma spațiului Schengen și a consolidării Uniunii Economice și Monetare. De asemenea, Guvernul va continua demersurile de finalizare a MCV, pe baza unor progrese reale în ce privește independența și eficiența sistemului judiciar românesc, şi participarea la noul mecanism general european de evaluare privind statul de drept, aplicabil tuturor statelor membre.
Ca prioritate de prim rang a politicii externe a României, țara noastră va continua să susțină activ eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova și programul de reforme pro-democratice, în baza Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova și având ca fundament comunitatea de limbă, istorie și cultură cu Republica Moldova, precum și viziunea spațiului comun din perspectiva integrării europene.
Guvernul Ciucă va avea 20 de ministere la care se adaugă și funcția de secretar general al guvernului. Față de guvernul anterior, Guvernul Ciucă are două ministere noi: ministerul pentru IMM-uri și Turism și ministerul Tineretului și Familiei.
Nominalizarea lui Ciucă urmează unui acord pe care PNL, PSD și UDMR l-au negociat pe parcursul ultimei săptămâni. Potrivit acestei înțelegeri, PNL va deține funcția de prim-ministru și conducerea a opt ministere, PSD va gestiona nouă ministere și va da secretarul general al Guvernului, iar UDMR își va păstra cele trei ministere (Dezvoltare, Mediu și Tineret și Sport) deținute și în cadrul coaliției de guvernare anterioare.
Astfel, PNL va conduce Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Energiei, Ministerul Educației, Ministerul Digitalizării și Ministerul IMM-urilor și Turismului.
PSD va conduce Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Ministerul Culturii, Ministerul Economiei, Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturii.
De asemenea, PSD și UDMR vor deține și câte o poziție de vicepremier.