Connect with us

ROMÂNIA

Document: România are cea mai scăzută rată a inovării din UE. Îmbunătățirea accesului la serviciile online pentru cetățeni, în mare doar inițiative locale

Published

on

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în calitate de Autoritate Națională și Punct Național de Contact pentru programul ESPON 2020, a elaborat Fișa teritorială intitulată ”Structuri și relații teritoriale în România”, potrivit căreia România rămâne un ”inovator modest”, iar la capitolul digitalizare, țara noastră prezintă o ”creștere medie”, accesul la servicii online pentru cetățeni rămân în mare inițiative locale.

Tabloul regional de bord privind inovarea (2019) – România este un inovator modest

Tabloul de bord regional privind inovarea (RIS) calculat anual de către CE propune 4 categorii de regiuni în funcție de performanța acestora în materie de inovare, măsurată prin indicatori privind condițiile cadru, investiții, activități de inovare și efectele asupra ocupării și vânzărilor. Astfel, datele evidențiază 38 de regiuni lider în domeniul inovării (din Finlanda, sudul Germaniei, al Suediei și din Elveția). 73 de regiuni din categoria inovatori puternici (în vestul și nordul Europei: Franța, Germania, Norvegia și Marea Britanie), 97 de regiuni de tip inovatori moderați (în regiunea Baltică, Europa Centrală, Italia și Spania) și 30 de inovatori modești (în special din estul Europei).

Conform clasificării menționate, România este un inovator modest, având cea mai scăzută rată a inovării dintre toate statele membre, în declin față de 2011 și fără schimbări majore față de 2017 și 2018.

© ESPON- Fișă de țară Structuri și relații teritoriale în România

Cele mai mici valori la nivel national caracterizează indicatorii din domeniile învățării pe tot parcursul vieții, IMM-uri cu inovaţii în materie de produse şi procese, IMM-uri cu inovaţii în marketing sau inovaţii organizaţionale, IMM-uri care inovează in-house. RIS 2019 evidențiază București-Ilfov ca innovator moderat având performanțe în scădere în timp. CE va oferi suport regiunilor românești pentru ameliorarea capacității de inovare și pentru stimularea cooperării între institutele de cercetare și mediul de afaceri pentru a dezvolta produse inovative pentru piață, proiect în cadrul Inițiativei Catching up Regions.

Interacțiune eGovernment scăzută, exceptând inițiativele locale

Digitalizarea este condusă de țările nordice, Belgia, Franța, Austria și Olanda, atât în ceea ce privește creșterea, cât și interacțiunea, în timp ce statele europene sudice și estice se află de cealaltă parte a spectrului, având atât creștere cât și interacțiune scăzute.

© ESPON- Fișă de țară Structuri și relații teritoriale în România

Aproape toate regiunile din România prezintă creștere medie și interacțiune scăzută de tip eGovernment. Încercările de a îmbunătăți accesul la servicii online pentru cetățeni sunt în mare inițiative locale, precum cele ale municipiului Galați (Regiunea Sud-Est), municipiului Oradea (Regiunea Nord-Vest) și județului Prahova (Regiunea Sud-Muntenia), și privesc în principal domeniul urbanismului. Singurul serviciu public online național este cel legat de plata taxelor. Digitalizarea poate oferi beneficii în special locuitorilor din zonele montane, deltaice și rurale, și poate duce la simpplificarea procedurilor administrative, reducerea birocrației și îmbunătățirea interacțiunii cetățean-autorități.

Internetul de mare viteză – România, fruntașă dar cu acces limitat

România a fost pionier în domeniu infrastructurii broadband și ca urmare s-a bucurat de poziții fruntașe la nivel global în privința vitezei internetului timp de mai mulți ani, inclusiv poziția a cincea în 2018. În prezent, acoperirea cu broadband ieftin și ultrarapid se extinde la întrebul teritoriu. Chiar și așa, problemă conectării utilizatorilor finali rămâne o problemă relevantă și pentru rețelele broadband, astfel că proporția de gospodării cu acces la rețeaua broadband variază de la o regiune la alta, regiunea vestică, mai urbană, fiind mai bine conectată (între 80 și 90% dintre gospodării) decât cea estică, mai rurală (sub 75%). Excepția este București, unde peste 90% dintre gospodării au acces broadband.

© ESPON- Fișă de țară Structuri și relații teritoriale în România

Misiunea ESPON 2020 va continua consolidarea unei rețele europene de observator teritorial și va dezvolta furnizarea și utilizarea politicii de dovezi teritoriale paneuropene, comparabile, sistematice și fiabile. Obiectivele principale ale Programului de cooperare ESPON 2020 este de a sprijini consolidarea eficacității politicii de coeziune a UE și a altor politici și programe sectoriale din fondurile de investiții structurale europene (ESI).

Întreaga fișă de țară poate fi consultată aici.

 

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ROMÂNIA

România, primul aliat SUA care îl felicită pe noul secretar de stat Antony Blinken. Bogdan Aurescu: Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru consolidarea Parteneriatului Strategic

Published

on

© Photo Collage (Official US State Department & MAE images)

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, l-a felicitat marți pe noul său omolog american, Antony Blinken, care a obținut confirmarea Senatului SUA și a devenit noul secretar de stat al Statelor Unite.

Felicitări Antony Blinken și cele mai bune urări de succes în mandatul tău de secretar de stat! Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA“, a scris Aurescu, pe Twitter.

Șeful diplomației române i-a transmis lui Blinken că “România este un prieten de încredere al SUA, deplin angajată să avanseze și să consolideze parteneriatul transatlantic“.

Antony Blinken a fost confirmat marți de Senatul SUA pentru funcția de secretar de Stat, preluând frâiele politicii externe americane pe fondul provocărilor globale majore și după anii de frământări la Departamentul de Stat, informează Politico.

Blinken a obținut aprobarea bipartizană în Senat, cu un vot de 78-22, mai notează sursa citată.

Antony Blinken a fost secretar de stat adjunct în perioada 2015-2017, consilier adjunct pentru securitate națională în perioada 2013-2015, însă lucrează cu Joe Biden din 2002, iar în primul mandat al administrației Obama a fost consilier pentru securitate națională al vicepreședintelui Biden. Mai mult, în perioada 1994-2001, Antony Blinken a lucrat în administrația Bill Clinton, în timp ce tatăl său, Donald, a fost ambasadorul SUA la Budapesta. Blinken este vorbitor și de limbă franceză.

În 2016, în timp ce ce era secretar de stat adjunct, Blinken a efectuat o vizită la București pentru pregătirea summitului NATO de la Varșovia.

Blinken a fost audiat marțea trecută peste trei ore în Comisia pentru relații externe din Senatul SUA pentru a obține confirmarea în funcție și a deveni cel de-al 71-lea șef al diplomației americane, el vorbind despre contracararea influențelor Chinei, Rusiei și Iranului, dar și despre echilibrul strategic nuclear și situația din Orientul Mijlociu.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Florin Cîțu i-a transmis telefonic omologului olandez că România este „pe deplin pregătită” să intre în Schengen

Published

on

© Guvernul României

Premierul Florin Cîțu i-a transmis telefonic omologului olandez, Mark Rutte, că România este „pe deplin pregătită” să intre în Schengen, potrivit unei postări pe Facebook. 

Florin Cîțu a avut luni o convorbire telefonică cu premierul Olandei, Mark Rutte, în care au discutat despre aprofundarea relațiilor economice și politice bilaterale, precum și despre evoluția pandemiei de COVID-19 și derularea procesului de vaccinare în România și Olanda. În acest context, șeful Guvernului de la București i-a ridicat omologului său olandez chestiunea legitimă a aderării la spațiul Schengen. 

„În cursul zilei de ieri am avut o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte. Am analizat perspectivele promițătoare ale cooperării dintre România și Țările de Jos, concentrându-ne pe consolidarea relațiilor economice și pe dinamizarea dialogului politic. Obiectivul nostru legitim de aderare la spațiul Schengen a fost unul dintre punctele esențiale atinse în discuția cu Prim-ministrul Rutte, căruia i-am transmis că România este, fără îndoială, pe deplin pregătită pentru a intra în zona Schengen. De asemenea, am discutat despre evoluția pandemiei și despre cum se desfășoară procesul de vaccinare în cele două state”, a scris premierul Florin Cîțu pe Facebook.

Olanda se împotrivește aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen pe fondul corupției existente în cele două state, precum și a neîndeplinirii anumitor condiții în cadrul MCV. Totuși, Comisia Europeană a constatat îndeplinirea obligațiilor tehnice de către cele două state, recomandând admiterea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație. La rândul său, Parlamentul European susține aderarea României și Bulgariei la Schengen. 

Continue Reading

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Published

on

© US Embassy Bucharest/ Facebook

Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, a avut luni o întrevedere cu însărcinatul  cu afaceri al Ambasadei SUA, David Muniz, în cadrul căreia au discutat despre importanța relației bilaterale româno-americane și angajamentul de a continua consolidarea legăturilor dintre România și Statele Unite.

Potrivit unei postări a Ambasadei SUA la București, liderul Renew Europe, Dacian Cioloș și oficialul american au discutat și despre ”prioritățile țării noastre referitoare la reformele necesare în mai multe domenii și importanța strategică a securității la Marea Neagră, inclusiv stabilitatea energetică”.

Tot luni, ministrul de interne, Lucian Bode, a avut o întâlnire cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cu acest prilej, cei doi au discutat despre colaborarea strânsă dintre cele două țări privind combaterea criminalității, inclusiv prevenirea traficului de persoane, precum și despre alte arii de interes comun, în baza Parteneriatului Strategic.

Anterior, David Muniz l-a asigurat pe premierul Florin Cîțu în cadrul unei întrevederi care a avut loc la Palatul Victoria că “relația SUA-România va rămâne puternică în timpul administrației Biden”.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Joe Biden, avertisment către Vladimir Putin în prima lor convorbire telefonică: SUA vor reacționa ferm la acțiunile Rusiei împotriva noastră și a aliaților

NATO3 hours ago

Veste bună pentru România: Joe Biden reafirmă angajamentul SUA pentru articolul 5 din Tratatul NATO într-o convorbire cu secretarul general al Alianței

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Emmanuel Macron evocă “principiul umanității” la Forumul de la Davos: Capitalismul și-a dovedit succesul, dar a creat și inegalități sociale. Lumea post-COVID poate fi reconstruită dacă învățăm că nimic nu depășește valoarea umană

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Angela Merkel, la Forumul de la Davos: Europa și SUA trebuie să fie foarte rapide în a răspunde provocărilor digitalizării și a preveni monopolurile globale

ROMÂNIA5 hours ago

România, primul aliat SUA care îl felicită pe noul secretar de stat Antony Blinken. Bogdan Aurescu: Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru consolidarea Parteneriatului Strategic

SUA5 hours ago

SUA au un nou secretar de stat. Antony Blinken, confirmat de Senat drept noul șef al diplomației americane

ROMÂNIA6 hours ago

Premierul Florin Cîțu i-a transmis telefonic omologului olandez că România este „pe deplin pregătită” să intre în Schengen

Gheorghe Falcă6 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Este vremea României europene! Avem la dispoziție 85 mld. de euro pentru modernizare și dezvoltare

Dacian Cioloș7 hours ago

Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Dragoș Pîslaru7 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

ROMÂNIA9 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE7 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending