Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

DOCUMENT Social-democrații europeni și-au lansat viziunea privind viitorul securității și apărării UE, cerând puteri sporite pentru Parlamentul European și o abordare pragmatică în relația cu NATO

Published

on

Capacitatea de proiectare a puterii Uniunii Europene la nivel global depinde de extinderea capabilităților de tip ”putere soft” – diplomație, instrumente de ajutor umanitar, sprijin financiar, influență economico-culturală – și complementarea lor cu caracteristici de tip ”putere hard”, arată un document de reflecție al Grupului Socialiștilor și Democraților Europeni prezentat miercuri la Bruxelles, și în care social-democrații solicită sporirea puterilor Parlamentului European în cadrul Politicii pentru Securitate și Apărare Comune (PSAC), creșterea rolului Agenției Europene pentru Apărare, o consolidare a mecanismului de cooperare în materie de intelligence sau o relație UE-NATO în care ambele organizații au propria autonomie strategică și în care Alianța rămâne principala structură privind apărarea colectivă în Europa.

FOTO: European Parliament

Documentul de reflecție al social-democraților europeni și la care au lucrat doi eurodeputați români – Ioan Mircea Pașcu (vicepreședinte al Parlamentului European) și Victor Boștinaru (coordonator al grupului S&D pentru politică externă) – este lansat în contextul unei dinamici aparte pe care dimensiunea apărării europene a cunoscut-o după referendumul privind Brexit, de la lansarea Strategiei Globale a UE la Declarația Comună UE-NATO sau de la prezentarea Planului European pentru Apărare (inclusiv Fondul European pentru Apărare) la anunțul Consiliului European de lansare a Cooperării Structurate Permanentă (PESCO) la nivelul UE.

Un document strategic în premieră

Este un document strategic în premieră, la capătul unui lung proces de discuții în care arătăm că Uniunea Europeană este o putere soft în tranziție. Trebuie să adăugăm noi capabilități de tip hard pentru a răspunde provocărilor, iar în document insistăm asupra investițiilor în prevenirea crizelor, în gestionarea lor și asupra unor strategii post-conflict”, a declarat Victor Boștinaru jurnaliștilor.

Eurodeputatul român a precizat că o atenție aparte este acordată și relației UE-NATO, insistând asupra faptului că poziția S&D este aceea că ”NATO și UE lucrează împreună” și că este necesară o abordare pragmatică.

”UE nu trebuie să dubleze eforturile și capabilitățile pentru apărare. Pentru apărare teritorială, NATO rămâne structura destinată apărării colective în Europa. (…) Noi propunem o abordare pragmatică din partea UE: investirea în asigurarea interoperabilității cu NATO”, a spus Boștinaru.

Propunerea social-democraților europeni: control al Parlamentului European asupra Politicii de Securitate și Apărare a UE

Alături de acesta, eurodeputatul Knut Fleckenstein a punctat că o propunere diferită și originală în acest document este redată de ”importanța crucială a unui control parlamentar asupra Politicii de Securitate și Apărare Comune”. Practic, social-democrații europeni propun ca o implicare a Parlamentului European în elaborarea PSAC, în aprobarea misiunilor și în asigurarea controlului bugetar să fie inclusă într-o viitoare revizuire a Tratatului de la Lisabona.

Documentul S&D conține nivelul de ambiție regăsit și în celelalte documente de profil de la nivel instituțional european, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea industriei europene a apărării, implicarea țărilor UE în cadrul PESCO, finanțarea cercetării în domeniu și utilizarea unui ”Semestru European pentru Apărare”, în care Agenția Europeană pentru Apărare va monitoriza alocările bugetare naționale pentru a sprijini o mai bună și eficientă cheltuire a bugetelor militare.

Armată europeană: ”Să nu visăm într-atât de departe”

Cu toate acestea, când vine vorba despre o armată europeană ”ca la carte” – sub o singură egidă, cu un buget european propriu și cu un unic comandament – social-democrații insistă pentru gestionarea entuziasmului și pentru o politică a pașilor mărunți

FOTO: European Commission

”Să nu visăm într-atât de departe. Securitatea și apărarea sunt ultima resursă a suveranității naționale. Pentru a avea o armată europeană cu un lanț de comandă și cu o doctrină militară – nu putem să o avem în deceniu”, a spus Victor Boștinaru.

Vitorul Cadru Financiar Multianual va avea un Fond pentru Apărare

În condițiile în care cel mai important aspect, dincolo de angajamentul politic al țărilor membre, este reprezentat de alocarea bugetară pentru dezvoltarea apărării europene, Comisia Europeană a lansat în luna iunie un Fond pentru Apărare în care cercetarea militară urmează a fi finanțată cu 90 de milioane euro până la sfârșitul anului 2019, din care 25 de milioane euro vor fi alocate pentru 2017 și cu  500 de milioane euro pe an după 2020. Separat, pentru dezvoltare și achiziții, UE se implica în regim de co-finanțare, astfel: 500 de milioane euro în total pentru anii 2019 și 2020, în cadrul unui program specific de dezvoltare a apărării și a industriei, propus astăzi. 1 miliard de euro pe an după 2020. 

”Va exista un fond de apărare al UE care va fi menționat în Cadrul Financiar Multianual. Facem eforturi”, a punctat Victor Boștinaru.

Documentul lansat de Grupul Social-Democrat din Parlamentul European poate fi consultat aici

Citiți mai multe despre Apărarea europeană

Dimensiunea securității și a apărării europene este o miză importantă prin prisma celor mai recente decizii în materie: acestea sunt reprezentate de acordul convenit de Șefii de stat sau de guvern la summitul UE din 22 iunie privind lansarea Cooperării Structurate Permanente, de adoptarea de către Comisia Europeană a unui fond european de apărare bazat pe cercetare și dezvoltare a tehnicii militare și lansarea unui document de reflecție privind o ”Europă care se apără” sub forma unui pachet cu trei scenarii. Dintre acestea, primul scenariu vizează nivelul de cooperare existent, cel de-al doilea vorbește despre o cooperare partajată, iar ultimul prezintă dezideratul unei securități și apărări comune.

Uniunea Europeană a făcut pași concreți pentru reenergizarea apărării europene din 2016 încoace de la momentul lansării Strategiei Globale a UE.

Consiliul UE a adoptat un plan de implementare în domeniul securității și apărării la reuniunea comună a miniștrilor de Externe și ai Apărării din UE din 14 noiembrie 2016, la câteva luni distanță după prezentarea inițiativei franco-germne în acest sens. Apoi, Parlamentul European, întrunit în sesiune plenară la Strasbourg, a votat două rezoluții ce vizau Uniunea Europeană a Apărării și revizuirea Politicii de Securitate și de Apărare Comune, cel din urmă raport fiind coordonat de vicepreședintele PE, eurodeputatul român Ioan-Mircea Pașcu. Nu în ultimul rând, Comisia Europeană a publicat la finalul anului trecut Planul European pentru Apărare, un document axat pe două dimensiuni: finanțarea cercetării în industria apărării cu 90 de milioane de euro până în 2020 și din 2021 cu 500 de milioane de euro anual și crearea unui fond european pentru apărare care să vizeze achiziția de armament, dar și cercetarea. Toate documentele amintite anterior subliniază caracterul de pilon fundamental al Declarației UE-NATO de la Varșovia în consolidarea apărării europene și au la bază Strategia Globală a UE adoptată în iunie 2016.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vasile Blaga: Pașaportul European de Securitate Socială, un prim pas în protejarea drepturilor muncitorilor români în UE

Published

on

© Vasile Blaga / Facebook

Pașaportul European de Securitate Socială reprezintă un instrument de protecție a drepturilor muncitorilor din Uniunea Europeană, a declarat luni europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) pentru CaleaEuropeană.ro.

Parlamentul European a adoptat în sesiunea plenară de săptămâna trecută de la Strasbourg o rezoluție prin care eurodeputații solicită Comisiei Europene accelerarea procedurilor pentru introducerea Pașaportului European de Securitate Socială.

”Acest pașaport va avea un rol extrem de important mai ales în cazul muncitorilor mobili din Uniune și va contribui activ la combaterea fraudelor sociale și a muncii la negru. Mai mult, acest act va face mult mai ușoară protejarea drepturilor muncitorilor, dar și situația contribuțiilor lor la asigurările sociale. În același timp, acest pașaport va fi un instrument extrem de util în simplificarea și eficientizarea procedurilor birocratice și administrative în zona pieței mobile a muncii”, a declarat eurodeputatul PPE Vasile Blaga.

Acesta a subliniat că numărul muncitorilor români care circulă în piața europeană a muncii este extrem de ridicat și a atras atenția că foarte multe cazuri în care lucrătorii români au fost abuzați, li s-au ignorat drepturi fundamentale de către angajatorii din alte țări sau nu li s-au plătit asigurările sociale.

“Acest pașaport poate fi un prim pas în protejarea mult mai riguroasă a drepturilor acestora peste granițele României în Uniunea Europeană. Complexitatea implementării Pașaportului European de Securitate Socială vine din faptul că acesta va trebui să țină cont de toate particularitățile sistemelor naționale de asigurări sociale nedevenind, totodată, o condiție pentru exercitarea liberei circulații”, a adăugat eurodeputatul PPE.

Într-o rezoluție adoptată joi cu 598 voturi pentru, 59 împotrivă și 38 abțineri, eurodeputații au îndemnat Comisia Europeană să accelereze planurile pentru un pașaport european de securitate socială (PESS) pentru a facilita transferabilitatea drepturilor de securitate socială pentru lucrătorii mobili.

PESS va permite verificarea în timp real a datelor lucrătorilor mobili de către autoritățile naționale ale statului membru în care intenționează să lucreze. Acesta va contribui la combaterea fraudei sociale și a muncii nedeclarate, și va facilita, în același timp, urmărirea și revendicarea drepturilor și a contribuțiilor la asigurările sociale ale lucrătorilor.

Continue Reading

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța va solicita, din nou, în Comisia CONT din PE o mai bună reprezentare a românilor în conducerea Serviciului European de Acțiune Externă

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS, Renew Europe) va avea săptămâna aceasta o intervenție în Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European privind activitatea Serviciului European de Acțiune Externă pe anul 2020, pentru care este raportor al grupului Renew Europe.

„Am cerut o mai bună reprezentare a românilor în funcții de conducere în cadrul SEAE și voi reitera acest lucru”, a scris deputatul european, pe Facebook.

 

Alin Mituța a afirmat în nenumărate rânduri că românii sunt puternic subreprezentați în managementul instituțiilor europene. În acest sens, el a cerut Serviciului European de Acțiune Externă, cât și Comisiei Europene să rezolve subreprezentarea României în funcțiile de conducere ale instituțiilor Uniunii Europene. 

În februarie, eurodeputatul a  avut  o întâlnire cu Directorul General pentru Buget și Administrație din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă cu care a discutat despre problemele de subreprezentare a est-europenilor în personalul EEAS, potrivit unei postări publicate pe Facebook

Potrivit acestuia, românii, ca mulți est-europeni, sunt puternic subreprezentați în managementul instituțiilor europene. EEAS, spre exemplu, are doar 3 funcții de management ocupate de români, dintr-un total de 267, adică aproximativ 1%, în condițiile în care România este al șaselea stat membru ca mărime din UE. De asemenea, din funcțiile de management ale Serviciului, doar 29,5% erau ocupate de femei în 2019.

Mai mult, Alin Mituța va participa săptămâna aceasta la prima dezbatere în Comisia AGRI pe Strategia europeană pentru păduri, strategie care are ca obiectiv, printre altele, plantarea a 3 miliarde de copaci până în 2030 și va avea o discuție despre situația prețului la îngrășăminte, având în vedere creșterile recente care afectează fermierii din toată Uniunea.

„Voi urmări o intervenție a Comisiei privind situația planurilor strategice naționale, ce trebuie depuse până la sfârșitul acestui an de către statelor membre. Ele trebuie să conțină măsurile propuse de acestea pentru folosirea fondurilor destinate agriculturii”, a mai spus el.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European stabilește repere pentru o administrație mai incluzivă în ceea ce privește chestiunile legate de handicap, orientare sexuală și antirasism

Published

on

© European Commission Twitter

Conducerea Parlamentului European a adoptat o „foaie de parcurs” pentru o abordare incluzivă a chestiunilor legate de handicap, orientare sexuală și antirasism în cadrul administrației sale, potrivit comunicatului oficial. 

Biroul Parlamentului European, format din președinte, vicepreședinți și chestori, a convenit să intensifice eforturile pentru a realiza o administrație mai incluzivă. Pentru a atinge acest obiectiv până în 2024, Biroul a aprobat în unanimitate o foaie de parcurs pe doi ani cu obiective ambițioase privind handicapul, LGBTIQ+ și diversitatea rasială și etnică.

Parlamentul European a recunoscut, de asemenea, necesitatea de a dezvolta o abordare intersectorială pentru a pregăti calea către schimbări durabile în direcția unui loc de muncă complet incluziv și respectabil. 

„Sunt foarte mulțumit de faptul că am reușit să adoptăm în unanimitate o foaie de parcurs cuprinzătoare care urmărește egalitatea, menținând în același timp un dialog strâns și productiv cu grupurile de diversitate din cadrul Parlamentului pentru a asigura că aceste măsuri sunt atât legitime, cât și eficiente. Aceasta reprezintă o altă oportunitate de a ne consolida poziția de lider în materie de diversitate. De asemenea, este esențial ca administrația Parlamentului să fie cu adevărat reprezentativă și accesibilă tuturor. Acum, trebuie să lucrăm împreună pentru a pune în aplicare aceste măsuri în timp util și în mod eficient”, a transmis președintele grupului la nivel înalt al Parlamentului privind egalitate de gen și diversitatea, Dimitrios Papadimoulis. 

În ceea ce privește handicapul, accentul va fi pus pe accesibilitatea digitală și fizică, pe programele de acțiune pozitivă, pe sprijinul financiar și pe sensibilizarea publicului. În ceea ce privește chestiunile legate de LGBTIQ+, stimularea învățării și a dezvoltării tematice oferite personalului și managerilor rămâne o prioritate pe ordinea de zi, precum și garantarea unui sistem de sprijin adecvat pentru toate tipurile de familii într-o varietate de scenarii și situații.

Unul dintre obiectivele privind combaterea rasismului este promovarea diversității etnice în rândul personalului Parlamentului European. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să fie ascultată experiența membrilor interni din diverse medii etnice, iar nemulțumirile acestora trebuie evaluate. 

Potrivit comunicatului citat, un sondaj anonim și voluntar realizat în rândul personalului cu privire la diversitatea membrilor, la percepția acestora cu privire la caracterul incluziv al Parlamentului ca loc de muncă și la eficacitatea acțiunilor sale în materie de diversitate, va furniza date esențiale pentru continuarea progresului.

În context, Comisia Europeană a prezentat pe 3 martie, o Strategie ambițioasă privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030), pentru a asigura participarea lor deplină în societate, în condiții de egalitate cu celelalte persoane din UE și din afara acesteia, în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care prevăd că egalitatea și nediscriminarea sunt pietrele de temelie ale politicilor UE. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 seconds ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: Pașaportul European de Securitate Socială, un prim pas în protejarea drepturilor muncitorilor români în UE

COMISIA EUROPEANA25 seconds ago

Franța se alătură Spaniei și trimite Comisiei Europene o solicitare pentru deblocarea a încă 7,4 miliarde de euro din PNRR-ul de 39,4 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA17 mins ago

Comisia Europeană sprijină formarea unei „redacții europene de știri” care va reuni 16 agenții de presă

COMISIA EUROPEANA28 mins ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

COMISIA EUROPEANA43 mins ago

Comisia Europeană lansează un instrument digital prin care statele UE își pot monitoriza reziliența socială, economică, ecologică, digitală și geopolitică

Alin Mituța50 mins ago

Eurodeputatul Alin Mituța va solicita, din nou, în Comisia CONT din PE o mai bună reprezentare a românilor în conducerea Serviciului European de Acțiune Externă

U.E.50 mins ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

ROMÂNIA1 hour ago

Eurostat: În 2020, România s-a aflat pe ultimul loc din UE privind cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare

U.E.2 hours ago

Donald Tusk consideră că decizia Angelei Merkel de a construi gazoductul Nord Stream 2 reprezintă ”cea mi mare greșeală”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European stabilește repere pentru o administrație mai incluzivă în ceea ce privește chestiunile legate de handicap, orientare sexuală și antirasism

COMISIA EUROPEANA28 mins ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.50 mins ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA23 hours ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța4 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ4 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

Team2Share

Trending