Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Document UE: Kievul ar avea dreptul la 186 miliarde de euro din bugetul european pe șapte ani după aderarea la UE, dintr-un total de 257 de miliarde pentru Ucraina, Moldova, Georgia și Balcanii de Vest

Published

on

© European Commission/ Facebook

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar da dreptul Kievului la aproximativ 186 de miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani, potrivit estimărilor interne ale bugetului comun multianual al Uniunii Europene, transformând pentru prima dată “multe” dintre statele membre existente în plătitoare nete, relatează Financial Times, citând un document intern al UE.

Această modelare, prima care a apărut de la Bruxelles cu privire la potențiala aderare a nouă noi state membre, subliniază implicațiile politice și financiare profunde ale extinderii Uniunii pe întregul continent, iar documentul a fost întocmit în contextul în care liderii europeni se reunesc joi și vineri la Granada, în Spania pentru summit-urile succesive ale Comunității Politice Europene și Consiliului European, ultimul având pe agendă tema extinderii.

Oficialii UE au estimat în această vară potențialele ramificații financiare într-un studiu consultat de Financial Times, care a folosit normele existente pentru bugetul Uniunii pentru 2021-2027. Acestea au fost aplicate unei uniuni extinse care include Ucraina, Moldova, Georgia și șase state din Balcanii de Vest.

Bilanțul financiar al adăugării tuturor celor nouă membri la bugetul existent, cunoscut sub numele de cadru financiar multianual, ar fi de 256,8 miliarde de euro, estimează Financial Times. Efectele în lanț pentru statele membre actuale ar include o reducere de aproximativ o cincime a subvențiilor agricole.

Cu nouă noi state membre, bugetul actual ar crește cu 21%, ajungând la 1.470 miliarde de euro, potrivit estimărilor din document. Aceasta echivalează cu aproximativ 1,4% din venitul național brut al celor 36 de țări.

Intrarea a nouă state ar forța o serie de ajustări “de anvergură” care ar putea include o creștere semnificativă a contribuțiilor bugetare nete din partea statelor mai bogate, precum Germania, Franța și Olanda. “Perioadele de tranziție și măsurile de salvgardare” ar fi necesare, sugerează documentul.

Aplicând normele actuale la o Uniune extinsă, Ucraina ar fi eligibilă pentru 96,5 miliarde de euro din partea politicii agricole comune a UE pe o perioadă de șapte ani. Potrivit studiului, această schimbare financiară ar forța reduceri de aproximativ 20% ale subvențiilor agricole pentru statele membre actuale.

De asemenea, Ucraina s-ar califica pentru plăți în valoare de 61 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE, care au ca scop îmbunătățirea infrastructurii în statele membre mai sărace. Cu nouă state membre suplimentare, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Slovenia, Cipru și Malta nu ar mai fi eligibile pentru fondurile de coeziune, estimează studiul.

Discuțiile dintre liderii europeni – impulsionate politic de poziționări ale cancelarului german Olaf Scholz, președintelui francez Emmanuel Macron și liderilor instituțiilor UE – ar urma să aibă ca punct de plecare raportul întocmit de un grup de 12 experți însărcinați de guvernele Franței și Germaniei, care propune reforme radicale în perspectiva extinderii, pentru a raționaliza structura UE, inclusiv reducerea numărului de comisari și de membri ai Parlamentului European, precum și eliminarea veto-urilor naționale. De asemenea, studiul analizează mai multe opțiuni privind modul de funcționare a unei UE mai mari, inclusiv un buget mai mare, legarea mai strictă a plăților UE de condițiile statului de drept și trecerea la votul majoritar în locul unanimității în Consiliul European. Într-un demers care s-ar putea dovedi controversat pentru Franța și Germania, experții propun, de asemenea, redistribuirea unei ponderi mai mari a votului în cadrul Consiliului UE. Documentul propune, de altfel, o Europă cu patru viteze – nucleul, Uniunea Europeană însăși, membrii asociați (care au acces la piața unică) și Comunitatea Politică Europeană.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO

Published

on

© European Union, 2025

Corespondență din Bruxelles

Comisia Europeană a confirmat vineri că va elimina treptat termenul “ReArm Europe” pentru a descrie inițiativa sa multi-miliardară de reînarmare a Europei, după reacția prim-miniștrilor Italiei și Spaniei, Giorgia Meloni și Pedro Sanchez, care susțin că denumirea este excesiv de încărcată și riscă să îndepărteze cetățenii.

De acum înainte, planul de creștere a capacităților de apărare ale Europei va fi cunoscut sub numele de “Readiness 2030”, o referire la data până la care Rusia ar putea avea capacitățile necesare pentru a lansa un atac împotriva unui stat membru al UE sau al NATO.

În același timp, programul specific de strângere și distribuire a 150 de miliarde de euro în împrumuturi cu dobândă redusă pentru a facilita achiziționarea de arme și muniții avansate va rămâne SAFE – Security in Action For Europe. În paralel, Comisia a propus, de asemenea, relaxarea specifică a normelor fiscale pentru a mobiliza până la 650 de miliarde de euro, pentru un total de 800 de miliarde EUR.

“Suntem sensibili la faptul că denumirea ca atare ar putea declanșa o anumită sensibilitate în unele state membre, așa că acesta este un aspect pe care, desigur, îl ascultăm. Dacă acest lucru face mai dificilă transmiterea mesajului către toți cetățenii din UE cu privire la necesitatea de a lua aceste măsuri, atunci suntem cu toții pregătiți nu numai să ascultăm, ci și să reflectăm acest lucru în modul în care comunicăm despre acest lucru”, a declarat vineri după-amiază Paula Pinho, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, citată de Euronews.

Noul nume, “Readiness 2030”, ar trebui “să fie văzut în contextul încapsulării unui domeniu de aplicare mai larg”, a explicat Pinho.

Când Ursula von der Leyen a dezvăluit proiectul de 800 de miliarde de euro la 4 martie, ea a folosit doar termenul “ReArm Europe” pentru a-l descrie. “Suntem într-o eră a reînarmării. Iar Europa este pregătită să își majoreze masiv cheltuielile pentru apărare”, a declarat președintele Comisiei.

Dar la începutul acestei săptămâni, când Comisia a prezentat Cartea Albă a apărării europene și propunerile legislative care stau la baza planului, termenul s-a schimbat în “Planul ReArm Europe/Readiness 2030”.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au discutat despre Cartea Albă a Apărării și planul “ReArm Europe/ Readiness 2030” prezentate miercuri de Comisia Europeană.

În vreme ce Cartea albă prezintă soluții pentru a acoperi lacunele critice în materie de capacități și pentru a construi o bază industrială de apărare puternică pe continent, Planul ReArm Europe/Readiness 2030 constituie brațul financiar al acestor eforturi. Din a sa putere financiară de foc de 800 de miliarde de euro, 650 de miliarde de euro depind de disponibilitatea statelor membre de a crește cu până la 1,5% din PIB investițiile militare, sub beneficiul scutirii de la regula deficitului bugetar pentru o perioadă de patru ani. Restul de 150 de miliarde de euro constituie împrumuturi sub forma unui mecanism denumit “SAFE” și pe care Comisia Europeană le va putea contracta și statele membre să le acceseze în comun sub anumite condiții, unele dintre criterii fiind legate de a achiziționa armament produs în Europa sau în țări terțe cu care UE are parteneriate de securitate încheiate.

Înainte de prezentarea planului, premierul italian Giorgia Meloni își exprimase deschis disconfortul față de acest cuvânt.

“Consider că ReArm Europe este un nume înșelător pentru cetățeni, deoarece suntem chemați să ne consolidăm capacitățile de apărare, dar astăzi acest lucru nu înseamnă să cumpărăm banal armament”, a declarat Meloni marți în fața Senatului.

Omologul său spaniol, Pedro Sánchez, nu a lăsat nicio îndoială cu privire la aversiunea sa față de acest termen în timpul summitului liderilor UE de la Bruxelles, unde apărarea a fost pe primul loc pe ordinea de zi.

“Nu-mi place termenul “reînarmare”. Cred că este o abordare incompletă. Apărarea poate fi explicată sub o umbrelă mult mai largă, care este securitatea”, a declarat Sánchez joi.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Coordonată de Comisia Europeană, Rețeaua de Cooperare pentru Protecția Consumatorilor (CPC) a lansat o acțiune de aplicare a legii împotriva Star Stable Entertainment AB pentru a asigura o experiență mai sigură și mai transparentă pentru jucătorii jocului Star Stable Online, informează comunicatul oficial.

În plus, rețeaua CPC prezintă principii-cheie pentru a ajuta industria jocurilor de noroc să respecte normele UE de protecție a consumatorilor legate de monedele virtuale în joc.

Acțiune coordonată de asigurare a respectării legii împotriva Star Stable Entertainment AB

În urma unei plângeri din partea Asociației suedeze a consumatorilor, rețeaua CPC, coordonată de Comisie, a lansat o acțiune coordonată prin care solicită Star Stable Entertainment AB să furnizeze informații cu privire la practicile comerciale cu care s-ar putea confrunta copiii în jocul lor, Star Stable Online. Evaluarea de către rețeaua CPC a răspunsului furnizat de societate a identificat o serie de practici care încalcă legislația UE privind protecția consumatorilor și care ar putea fi deosebit de dăunătoare pentru copii, cum ar fi:

  • face apeldirect la copii în reclame, îndemnându-i să cumpere sau convingând adulții să cumpere pentru ei monede sau obiecte din joc;
  • utilizarea unor tehnici de presiune, cum ar fi „cumpărarea prin practici limitate în timp”, pentru a influența în mod necorespunzător copiii să achiziționeze monedă virtuală în joc sau conținut în joc;
  • lipsa unor informații clare și transparente, adaptate copiilor, cu privire la cumpărarea și utilizarea monedei virtuale în joc, ceea ce îi determină pe consumatori să cheltuiască mai mult decât intenționează;
  • nerespectarea de către societate a obligației de a se asigura că influențatorii care își promovează produsele dezvăluie în mod clar conținutul comercial și nu influențează în mod necorespunzător copiii prin tehnicile lor de marketing.

Star Stable Entertainment AB are acum la dispoziție o lună pentru a furniza un răspuns scris care să abordeze problemele evidențiate în poziția comună a rețelei CPC și pentru a propune angajamente de remediere a acestora.

Prin această acțiune, rețeaua CPC subliniază necesitatea ca jocurile video și practicile lor comerciale să fie adaptate copiilor și să nu exploateze vulnerabilitățile acestora.

Principii cheie pentru un mediu de joc online de încredere

Rețeaua CPC, coordonată de Comisia Europeană, publică astăzi un set de orientări pentru a promova transparența și echitatea în utilizarea monedelor virtuale de către industria jocurilor de noroc online. Principiile-cheie definesc cerințele minime pentru achiziționarea și utilizarea monedelor virtuale, inclusiv:

  • prețuri clare și transparente și informații precontractuale;
  • evitarea practicilor care ascund costurile conținutului și serviciilor digitale din cadrul jocului, precum și a practicilor care obligă consumatorii să achiziționeze monedă virtuală;
  • respectarea dreptului de retragere al consumatorilor;
  • respectarea vulnerabilităților consumatorilor, în special în ceea ce privește copiii;

Principiile-cheie publicate astăzi răspund preocupărilor exprimate de Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC). Acestea vor contribui la crearea unei experiențe mai sigure și mai transparente pentru jucători. Comisia Europeană va găzdui un atelier în cadrul căruia companiile de jocuri de noroc care își desfășoară activitatea în UE vor fi încurajate să prezinte măsuri concrete, pe care le vor lua pentru a pune în aplicare aceste principii-cheie. Rețeaua CPC va monitoriza progresele înregistrate și poate lua măsuri suplimentare în cazul în care practicile dăunătoare continuă.

Principiile-cheie și poziția comună se bazează pe normele generale existente ale directivelor UE în materie de protecție a consumatorilor care se aplică serviciilor digitale și conținutului digital furnizat consumatorilor, inclusiv jocurilor video. Comisia va continua să examineze aceste subiecte în contextul viitoarelor consultări referitoare la Actul legislativ privind echitatea digitală.


Rețeaua CPC este formată din autoritățile naționale responsabile cu asigurarea respectării legislației UE în materie de protecție a consumatorilor. Aceste autorități colaborează sub coordonarea Comisiei Europene pentru a aborda încălcările pe scară largă ale legislației UE în materie de protecție a consumatorilor care au loc pe piața unică. Comisia a sprijinit rețeaua CPC condusă de Autoritatea neerlandeză pentru consumatori și piețe și de Autoritatea norvegiană pentru consumatori în vederea adoptării principiilor-cheie privind monedele virtuale utilizate în jocuri. Cu Comisia în calitate de coordonator, Agenția suedeză pentru protecția consumatorilor și Autoritatea norvegiană pentru protecția consumatorilor conduc activitatea rețelei CPC în cadrul acțiunii coordonate privind Star Stable Online.

Comisia Europeană sprijină și contribuie la sensibilizarea consumatorilor cu privire la practicile din domeniul jocurilor video care pot fi dăunătoare pentru consumatori. Strategia „Un internet mai bun pentru copii” (BIK+) a fost pusă în aplicare pentru a îmbunătăți accesibilitatea, serviciile digitale adecvate vârstei și pentru a se asigura că fiecare copil este protejat, responsabilizat și respectat online. Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor a elaborat un set de instrumente educaționale pentru tinerii consumatori în cursul Anului european al tineretului 2022, abordând unele dintre aceste aspecte.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE se declară ”foarte preocupată” de arestarea primarului Istanbului: Respectarea drepturilor fundamentale și a statului de drept sunt esențiale pentru procesul de aderare a Turciei la UE

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană, prin vocea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, și comisarul european pentru extindere, Marta Kos, s-a declarat ”foarte preocupată” de arestarea primarului Istanbului, Ekrem Imamoglu, principalul opozant politic al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, anunță AFP și Reuters, citate de Agerpres.

”În calitate de membru al Consiliului Europei și stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, Turcia trebuie să respecte valorile democratice (…) Noi dorim ca Turcia să rămână ancorată în Europa, dar aceasta necesită un angajament clar în favoarea practicilor democratice”, a declarat șefa Comisiei, într-o conferință de presă la Bruxelles.

La rândul lor, Kallas și Kos arată că ”arestarea primarului Istanbulului İmamoğlu, precum și arestările și acuzațiile aduse de la începutul anului împotriva unor oficiali aleși, activiști politici, reprezentanți ai societății civile și ai întreprinderilor, jurnaliști și alții, ridică semne de întrebare cu privire la respectarea de către Turcia a tradiției sale democratice de lungă durată”.

”UE îndeamnă autoritățile turce să asigure transparență deplină și să urmeze un proces corect. În calitate de țară candidată la aderarea la UE și de membru de lungă durată al Consiliului Europei, se așteaptă ca Turcia să aplice cele mai înalte standarde și practici democratice. Respectarea drepturilor fundamentale și a statului de drept sunt esențiale pentru procesul de aderare la UE.  Acestea vor continua să fie o parte integrantă a relațiilor UE-Turcia”, subliniază cele două într-un comunicat publicat de Comisia Europeană.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie de represiune uriașă pentru a-și consolida puterea, prin reținerea celui mai important rival politic al său, percheziționarea locuințelor a 106 oponenți și interzicerea protestelor timp de patru zile, informează Politico Europe.

Șocul inițial provocat de lovitura dramatică a președintelui islamist în această țară cu 85 de milioane de locuitori, care deține o pondere importantă în NATO, a dus la scăderea lirei cu aproape 13 % față de dolar, până la un nou minim istoric, deși aceasta a recuperat ulterior unele pierderi. Indicele bursier de referință BIST-100 a scăzut cu mai mult de 8 %.

Principala țintă a autorităților a fost Ekrem İmamoglu, primarul orașului Istanbul, foarte popular în rândul opoziției, despre care se aștepta ca în zilele următoare să devină candidatul la președinție al Partidului Republican al Poporului (CHP), un partid laic.

Inițial, acțiunea împotriva lui Imamoglu se concentrase pe validitatea diplomei sale universitare – lucru necesar pentru a candida la președinție.

Cu toate acestea, ancheta a luat amploare miercuri, când acesta a fost arestat sub acuzația de extorcare, luare de mită, fraudă și de a fi atât lider, cât și membru al unei organizații criminale. De asemenea, a fost acuzat că a ajutat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii.

Imamoglu a răspuns printr-o notă scrisă de mână, afirmând că a fost victima unei înscenări politice.

Imamoglu reprezintă o sursă deosebită de îngrijorare pentru Erdoğan, el însuși fost primar al Istanbulului, deoarece CHP a câștigat deja trei alegeri municipale extrem de disputate în cel mai mare oraș al Turciei – răsturnând districte deținute în mod tradițional de partidul islamist aflat la putere.

Acțiunea împotriva lui İmamoglu a făcut parte dintr-o operațiune mai amplă în cadrul căreia au fost percheziționate locuințele unor jurnaliști, politicieni CHP, oameni de afaceri și chiar a unui cântăreț.

În ciuda interdicției privind protestele și a închiderii transportului public, oamenii au ieșit pe străzi în mai multe orașe pentru a demonstra, iar sute de studenți au înfruntat forțele de ordine la Universitatea din Istanbul.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA1 hour ago

Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”

ROMÂNIA2 hours ago

ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)

U.E.2 hours ago

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

SUA15 hours ago

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

ROMÂNIA21 hours ago

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

ROMÂNIA22 hours ago

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE23 hours ago

Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat

ROMÂNIA1 day ago

ICI București a fost prezent la The A/V & IT Convergence Summit 2025

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Federația Română de Șah i-a propus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preluarea poziției de președinte de onoare

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

POLITICĂ3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL6 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE6 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending