Connect with us

Emisiuni

Documente intr-o singura zi pentru romanii din strainatate

Published

on

Românii din străinătate aşteaptă mai puţin, de miercuri, pentru noi documente de călătorie
Noul sistem pentru verificarea în timp real a datelor personale ale cetăţenilor români din străinătate este activ de miercuri la toate misiunile României, astfel că pentru noi documente de identitate sau de călătorie, solicitanţii vor aştepta şi vor plăti mai puţin, anunţă Ministerul de Externe.
Începând de la 1 iulie, românii din străinătate care şi-au pierdut documentele de identitate îşi vor putea obţine în aceeaşi zi titlurile de călătorie, iar confirmarea deţinerii unui permis de conducere se poate face, de asemenea, în aceeaşi zi.
“Acest lucru este  posibil datorită unui sistem care facilitează verificarea în timp real a datelor personale ale cetăţenilor români din străinătate şi care este funcţional de astăzi (miercuri – n.r.) la toate misiunile României din întreaga lume. Sistemul este realizat de MAE în colaborare cu structurile specializate din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor”, se arată într-un comunicat al MAE, care subliniază că sistemul reprezintă un element important în reforma serviciilor consulare.
Printre beneficiile aduse cetăţenilor români din afara ţării se numără reducerea timpilor de aşteptare, care se consumau până acum cu transmiterea corespondenţei către structurile competente ale Ministerului Administraţiei şi Internelor prin intermediul MAE, şi comunicarea răspunsului pe aceeaşi cale.
De asemenea, un alt beneficiu este cel al reducerii cheltuielilor cetăţenilor pentru obţinerea documentelor. Taxele consulare pentru eliberarea acestor documente nu se schimbă, acestea fiind stabilite prin lege, însă economiile provin din faptul că persoanele interesate nu vor mai fi nevoite să aştepte zile întregi, cu plata cazării şi cheltuielilor de întreţinere, pentru confirmarea identităţii în vederea eliberării  unui titlu de călătorie.
Aceeaşi situaţie este şi în cazul permiselor de conducere. Având posibilitatea accesului direct la baza de date, consulul, cu sprijinul colegului din Centrala MAE, este în măsură să confirme în timp real existenţa permisului în cazul în care un cetăţean român este oprit în trafic în străinătate şi există dubii asupra autenticităţii permisului său. Totuşi, MAE subliniază că permisele de conducere vor fi în continuare eliberate de autorităţile abilitate şi nu de oficiile consulare.
Prin intermediul sistemului, personalul specializat al MAE poate verifica identitatea persoanelor care solicită titluri de călătorie după ce şi-au pierdut sau le-au fost furate aceste documente, cât şi  existenţa permiselor de conducere. Sistemul a fost pus în practică începând din 22 iunie, pentru verificarea funcţionalităţii lui, iar de miercuri, 1 iulie, proiectul a devenit deplin operaţional la toate misiunile României din întreaga lume.
senior editor Luana Pavaluca
De la 1 iulie, românii din străinătate care şi-au pierdut documentele de identitate îşi vor putea obţine în aceeaşi zi titlurile de călătorie, iar confirmarea deţinerii unui permis de conducere se poate face, de asemenea, în aceeaşi zi, anunta Ministerul Afacerilor Externe. Noul sistem pentru verificarea în timp real a datelor personale ale cetăţenilor români din străinătate este activ  la toate misiunile României.
Taxele consulare pentru eliberarea acestor documente nu se schimbă, acestea fiind stabilite prin lege,  dar persoanele interesate nu vor mai fi nevoite să aştepte zile întregi, cu plata cazării şi cheltuielilor de întreţinere, pentru confirmarea identităţii în vederea eliberării  unui titlu de călătorie.
In plus, consulul este în măsură să confirme în timp real existenţa permisului în cazul în care un cetăţean român este oprit în trafic în străinătate şi există dubii asupra autenticităţii permisului său. Asta nu inseamna că permisele de conducere vor fi în continuare eliberate de autorităţile abilitate, şi nu de oficiile consulare.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Emisiunea Calea Europeana

Ce inseamna in Romania Justitia independenta ceruta de Bruxelles?

Published

on

 

calea

Reprezentantii PSD, PNL si PDL comenteaza la TVR1, pe Calea Europeana, vineri seara, de la 18.50, ultimul raport pe Justitie al Comisiei Europene. Ce inseamna Justitia independenta ceruta de Bruxelles si cat de bine sta Romania la acest capitol aflati de la europarlamentarul PNL Renate Weber, europarlamentarul Ioan Mircea Pascu, PSD si vice-presedintele PDL, Sulfina Barbu.

Europarlamentarul Ioan Mircea Pascu acuza de partizanat Comisia Europeana in evaluarea politica din ultimul raport MCV. In plus, europarlamentarul a declarat ca are o viziune mai critica decat a Comisiei asupra functionarii Justitiei, iar in privinta masurilor de integritate, ca prioritare ar trebui sa fie contractele incheiate in regim de incompatibilitate si nu incompatibilitatile in sine. Europarlamentarul PNL Renate Weber a comentat sansele Romaniei de a convinge statele membre sa permita aderarea Romaniei la Schengen, aratand ca “e greu cand seara Presedintele Romaniei spune ca suntem cu un picior in prapastie si a doua zi ii spune Presedintelui Consiliului European ca suntem buni de primit in Schengen”. La randul sau, vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu a evidentiat aprecierile Comisiei asupra functionarii DNA, ANI, CCR sau ICCJ, punand accent pe problemele semnalate in zona politica.

Continue Reading

concurs

CONCURS CALEA EUROPEANA

Published

on

 

capsuniTransmite intrebarea ta invitatilor emisiunii Calea Europeana de vineri, 17 ianurie si poti castiga un premiu oferit de 4culori, constand intr-un pachet promotional caleaeuropeana.ro, care include si un stick de memorie de mare capacitate. Cea mai buna intrebare, care poate fi adresata pana vineri, 17 ianuarie, ora 10, pe pagina de facbook Calea Europeana, va primi raspuns de la invitaţii emisiunii – europarlamentarii Corina Creţu – PSD, Petru Luhan – PDL şi Codrin Scutaru – PC, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii.

Dan Cărbunaru şi invitaţii săi discuta despre deschiderea pietei muncii pentru Romani de la 1 ianuarie 2014, cu accent pe situaţia românilor care vor să lucreze în Marea Britanie. Afla totul despre discriminarile suferite de romani si cine le ia aparearea in UE în talk-show-ul de vineri, 17 ianuarie, ora 18.50, la TVR 1 şi TVR+.

Mai multe detalii aici.

Continue Reading

ALEGERI 2014

Cum pot romanii sa munceasca in Europa? Afla tot ce trebuie sa stii pe TVR1, vineri seara, la Calea Europeana

Published

on

muncitoriDan Cărbunaru şi invitaţii săi discuta despre deschiderea pietei muncii pentru Romani de la 1 ianuarie 2014, cu accent pe situaţia românilor care vor să lucreze în Marea Britanie. Afla totul despre discriminarile suferite de romani si cine le ia aparearea in UE în talk-show-ul de vineri, 17 ianuarie, ora 18.50, la TVR 1 şi TVR+.

Invitaţii emisiunii – europarlamentarii Corina Creţu – PSD, Petru Luhan – PDL şi Codrin Scutaru – PC, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii iti vor spune ce drepturi ai si cum poti sa ai un job in UE.

Emisiunea este difuzată la TVR 1 şi online, pe www.tvrplus.ro.

După şapte ani de la intrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, restricţiile pe piaţa muncii în statele membre, pentru cetăţenii celor două ţări, au fost, în sfârşit, eliminate, chiar în prima zi a acestui an. Vestea bună pentru români şi bulgari a stârnit, totuşi, şi reacţii negative. Britanicii, în special, exceptând mediul de afaceri care vede cu ochi buni această nouă masă de forţă de muncă, sunt în mare parte ostili ridicării restricţiilor.

Dan Cărbunaru aduce la TVR 1, în fiecare vineri, de la ora 18.50, Calea europeană, o dezbatere despre cum aparteneţa la Uniunea Europeană ne influenţează viaţa. Miniştri, parlamentari, jurnalişti şi analişti, personalităţi ale lumii politice, culturale, economice sau sportive oferă informaţii utile pentru orice cetăţean european. Săptămânal, telespectatorii emisiunii Calea europeană pot participa la un concurs cu premii. Pe pagina de Facebook a emisiunii, cei care postează cea mai interesantă întrebare pentru invitaţii din săptămâna următoare vor câştiga, pe lângă premiul de a fi adresată întrebarea invitatului, şi câteva cadouri surpriză.

Calea europeană este emisiunea de vineri din tronsonul de dezbateri programate de luni până vineri, de la 18.50, la TVR 1 din toamna 2013. În aceeaşi serie de talk-show-uri pe teme sociale, politice şi economice de actualitate se regăsesc Întrebări şi răspunderi cu Radu Preda (luni), Interes general, cu Sorin Burtea (marţi), La vârf, cu Mihai Rădulescu (miercuri), Ora de business, cu Moise Guran (joi).

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending