Doi importanți senatori americani, scrisoare către premierul Viorica Dăncilă după ce președintele Klaus Iohannis ”a fost forțat” să o demită pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA

Doi importanți senatori americani, John McCain (Partidul Republican) și Chris Murphy (Partidul Democrat) au trimis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă prin care își exprimă regretul că președintele Klaus Iohannis a fost forțat de actualul Guvern să o demită de la conducerea DNA pe Laura Codruța Kovesi.

În scrisoarea publicată pe pagina lui John McCain, fost candidat republican la președinția SUA, cei doi demnitari trag un puternic semnal de alarmă, avertizând asupra faptului că generalizarea fenomenului corupției vulnerabilizează securitatea României ca stat membru al NATO, țara devenind o țintă pentru Rusia, relatează Digi24.

Redăm integral conținutul scrisorii:

”Vă scriem astăzi pe tema luptei anticorupție aflată în derulare în România. În calitate de susținători puternici ai relației dintre Statele Unite și România, am observat cu regret că președintele Klaus Iohannis a fost recent forțat de o decizie a Curții să o demită pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Știm că procedurile judiciare sunt o problemă internă a României, dar îndemnăm guvernul României să nu facă pași înapoi în lupta importantă împotriva corupției.

Modul în care dna. Kovesi a condus Direcția Națională Anticorupție a fost aplaudat în întreaga lume, fiind văzut ca o dovadă a angajamentului hotărât luat de România de a lupta împotriva corupției. Revocarea ei, împreună cu reformele judiciare recente și cu modificările aduse Codurilor penale prin care au fost dezincriminate mai multe infracțiuni de corupție, ridică semne serioase de întrebare în ceea ce privește dorința guvernului pe care îl conduceți de a condamna infracțiunile financiare și de a-i trage la răspundere pe înalții demnitari responsabili.

Îmbunătățirea transparenței și a responsabilității este un imperativ urgent pentru securitatea națională a tuturor membrilor NATO. Experiența Ucrainei este un exemplu al modului în care Rusia profită de mită și de corupție pentru a slăbi guvernele vecine și pentru a le face vulnerabile influenței externe – sau în cazuri extreme, invaziei militare. Rusia și acoliții săi sunt implicați activ în dinamitarea eforturilor noastre comune și în compromiterea reputației democrației cu scopul de a proteja menținerea lui Vladimir Putin la putere. Statele aliate trebuie să fie acorde o atenție deosebită acestor amenințări și, totodată, să-și consolideze integritatea instituțiilor”.

Reamintim că senatorul John McCain, președinte al Comisiei pentru forțe armate din Senatul SUA, s-a adresat în mai multe rânduri oficialilor români cu privire la angajamentul României pentru ”consolidarea statului de drept, a bunei guvernări şi independenţei justiţiei”.

Scrisoarea relatată i-a fost transmisă premierului Viorica Dăncilă pe 2 august.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.