Dominique Moisi, IFRI: Problema Europei cu pieţele emergente

Până de curând, Europa a fost un fel de oglindă care a confirmat pentru economiile emergente mari natura spectaculoasă a propriului lor succes. Rata lor de creştere economică contrastează destul de mult cu nivelurile datoriilor din ţările europene. N-ar fi greu pentru ele să privească în oglindă „energia lor pozitivă” şi percepţia negativistă din minţile europene. Ele au încercat să-i sfătuiască pe europeni să muncească mai mult şi să cheltuiască mai puţin, ca o restabilire a unei mândrii legitime, amestecată cu o dorinţă de înţeles de a marca puncte istorice şi de a atenua vechea lor imagine de colonii supuse şi umilite.

Dar, astăzi, toate ţările în curs de dezvoltare sunt foarte preocupate cu ceea ce ele pe drept percep ca riscurile serioase în care propriile economii se pot implica, din cauza slăbiciunilor excesive din Europa, care rămâne liderul lumii în materie de comerţ. Mai mult, indispoziţia Europei ameninţă stabilitatea multor ţări, dată fiind legătura apropiată – mai ales în China – între legitimitatea aranjamentelor existente şi continuarea creşterii economice rapide.

Dacă criza din Europa ar cauza scăderea produsului intern brut anual sub 7% în China, sub 5% în India şi sub 3% în Brazilia, cetăţenii cei mai vulnerabili ai acestor ţări ar fi cel mai greu loviţi. Ei n-au făcut niciodată parte din acea „cultură a speranţei”, bazată în mare parte pe succesul material, care a jucat un rol-cheie în succesul acestor ţări. Dacă inegalităţile sociale ar creşte, frustrarea şi resentimentul lor ar putea atinge noi culmi.

În acest caz, Europa ar putea deveni o oglindă extrem de diferită pentru ţările în curs de dezvoltare, dezvăluind, dacă nu accentuând, propria lor slăbiciune structurală. Şi tocmai de aceea Europa trebuie să salveze economia Greciei sau băncile Spaniei, cu orice preţ, iar ţările cu economii emergente trebuie să facă tot ce pot ca să contribuie la salvarea economiei europene. Asta, în timp ce Europa a învăţat că, cu cât te aştepţi la mult, cu atât cresc costurile, iar şansele de izbândă scad.
Din păcate, este puţin probabil ca un grup de ţări care sunt unite mai presus de toate printr-o negare a responsabilităţilor lor să ajungă la o asemenea concluzie. Într-adevăr, cele mai multe ţări în curs de dezvoltare s-ar sustrage la ideea unei posibile salvări financiare a Europei, din mai multe motive.

Continuarea articolului AICI (ro) (en)

DOMINIQUE MOISI ESTE FONDATORUL INSTITUTULUI FRANCEZ DE AFACERI INTERNAŢIONALE (IFRI) ŞI PROFESOR LA INSTITUTUL DE STUDII POLITICE (SCIENCES PO) DIN PARIS. EL ESTE AUTORUL CĂRŢII „GEOPOLITICA EMOŢIILOR: CUM CULTURILE FRICII, UMILINŢEI ŞI SPERANŢEI RECONSTRUIESC LUMEA”.

Sursa: http://www.project-syndicate.org

Foto: elshaab.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.