Connect with us

CHINA

Dominoul mondial al datoriilor: Economia globală ar putea fi lovită de o furtună

Published

on

drapele-ale-statelor-lumiiEconomia mondială ar putea fi lovită de o furtună a defaulturilor cau­zată de prăbuşirea preţurilor materiilor prime, de rebalansarea Chinei şi de excesul de bani ieftini.

Potrivit Ziarul Financiar, în septembrie, FMI a avertizat că lumea emergentă se va confrunta cu defaulturi în masă. În ultimele zile, mai multe companii energetice din SUA cu datorii de aproape cinci miliarde dolari au avertizat şi ele că s-ar putea să intre în faliment. Rata de default în acest sector este aproape dublă faţă de cea generală. Iar în China, bula datoriilor stă gata să se spargă şi să dărâme companii mari şi mici. SUA şi China sunt cele mai mari economii din lume.

Diverse companii americane cu activităţi în domeniul energiei au avertizat că sunt în pragul falimentului. Totodată, pră­buşirea preţurilor petrolului le îngreu­nează accesul la finanţare şi mai nimeni nu se aşteaptă ca preţurile energiei să-şi revină prea curând.

Industria are în faţă un val de falimente în condiţiile în care investi­torii care s-au păcălit pariind pe o piaţă în revenire la începutul anului stau acum departe de acest sector, explică și Bloomberg. 

Dacă Rezerva Federală americană decide să majoreze dobânzile în SUA (decembrie ar putea fi luna în care va efectua prima majorare), companiilor chineze le va fi mai greu să-şi administreze datoriile, iar numărul de defaulturi va creşte.

Creşterea defaulturilor de pe pieţele emergente concide de obicei cu episoadele de apreciere a dolarului. Companiile care s-au împrumutat în dolari în timp ce veniturile lor erau realizate în moneda locală, în depreciere accelerată, ajung să-şi plătească mai greu creditorii când dolarul se apreciază deoarece costurile sunt mai mari. Monede precum lira turcească şi realul brazilian s-au prăbuşit cu 20-30% anul acesta.

Pentru mai multe detalii accesați aici.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

SUA și China extind armistițiul în războiul comercial printr-un acord-cadru privind exporturile de pământuri rare și semiconductori

Published

on

© State Department photo/ Flickr

Statele Unite și China au convenit să prelungească armistițiul în războiul comercial, după două zile de negocieri intense la Londra, încheiate cu un „acord-cadru” privind restricțiile la exporturile de pământuri rare și semiconductori, relatează The Guardian.

Negocierile, desfășurate într-un context de tensiuni economice în creștere, s-au încheiat aproape de miezul nopții, ora Regatului Unit, după peste 20 de ore de discuții. Echipa americană a fost condusă de secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, secretarul pentru comerț, Howard Lutnick, și reprezentantul pentru comerț, Jamieson Greer. De cealaltă parte, delegația chineză a fost condusă de vicepremierul He Lifeng, un negociator experimentat, care a participat și la discuțiile anterioare de la Geneva.

„Am ajuns la un cadru pentru implementarea consensului de la Geneva și a discuției dintre cei doi președinți”, a declarat Lutnick. „Ideea este să ne întoarcem și să vorbim cu președintele Trump pentru a obține aprobarea lui. Ei vor face același lucru cu președintele Xi. Dacă vom primi aprobarea ambelor părți, vom implementa acest cadru.”

Oficialii americani au precizat că înțelegerea acoperă aspecte esențiale legate de mineralele critice și de magneții permanenți, indispensabili în industrii precum cea auto, electronică și de apărare. Restricțiile impuse de China asupra acestor exporturi amenințau deja să oprească producția auto în această vară, de ambele părți ale Atlanticului.

„Am ajuns la un cadru care dă substanță acordului de la Geneva”, a spus Lutnick, precizând că acordul va duce și la ridicarea unor restricții impuse recent de SUA asupra exporturilor proprii.

„De asemenea, au fost luate o serie de măsuri de către Statele Unite atunci când aceste pământuri rare nu mai veneau, a explicat Lutnick. Vă puteți aștepta ca acele măsuri să fie eliminate, așa cum a spus președintele Trump, într-un mod echilibrat.”

De partea chineză, vice-ministrul comerțului Li Chenggang a confirmat că s-a ajuns la un cadru comercial ce va fi prezentat liderilor celor două țări pentru aprobare. „Comunicarea noastră a fost foarte profesionistă, rațională, profundă și sinceră”, a declarat Li.

Disputa comercială mai amplă, declanșată în aprilie de decizia fostului președinte Donald Trump de a impune tarife de trei cifre asupra importurilor din China — reduse ulterior la un nivel de bază de 30% — rămâne nerezolvată. Totuși, armistițiul temporar oferă un răgaz în escaladarea conflictului.

În luna mai, exporturile Chinei către SUA au înregistrat o scădere de 35% față de anul anterior, iar tensiunile reciproce au dus la impunerea de noi restricții de ambele părți, în ciuda unui acord preliminar convenit luna trecută la Geneva.

Acordul-cadru actual, susțin oficialii, este un pas concret spre restabilirea unui echilibru comercial și ar putea deschide calea pentru rezolvarea unor tensiuni economice majore între cele două superputeri.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

De la Beijing, șefa BCE avertizează că este necesar să se acționeze pentru a se „evita o escaladare a tensiunilor reciproc dăunătoare”

Published

on

© European Central Bank

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a afirmat, miercuri, la Beijing, că „politicile comerciale coercitive nu reușesc să rezolve dezechilibrele” și că este necesar să se acționeze pentru a se „evita o escaladare a tensiunilor reciproc dăunătoare” la nivel global, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Lagarde, care se află la Beijing pentru o întâlnire la Banca Populară a Chinei (banca centrală), conform anunțului făcut marți după-amiază pe X, a rostit un discurs în care a evidențiat faptul că, „în ultimii ani, au apărut tensiuni comerciale și un peisaj geopolitic complex ce complică din ce în ce mai mult cooperarea”.

„De-a lungul istoriei, ajustările unilaterale pentru a rezolva fricțiunile globale s-au dovedit adesea insuficiente”, a subliniat ea, potrivit comunicatului oficial.

Aceasta a adăugat că, de asemenea, ele „pot avea consecințe imprevizibile sau costisitoare” și pot fi „în mod special problematice atunci când politicile comerciale sunt folosite ca substitut pentru a aborda cauzele fundamentale”.

Citiți și: Banca Centrală Europeană a redus rata dobânzii de referință la 2%, pe fondul unui viitor economic incert

Lagarde a subliniat că „din ce în ce mai multe fricțiuni apar între regiuni ale căror interese geopolitice pot să nu fie pe deplin aliniate” dar că, în același timp, „regiunile sunt integrate economic mai profund ca niciodată”.

„Rezultatul este că, deși stimulentele de a coopera se reduc, costurile de a nu o face se amplifică”, a spus ea.

În opinia economistei franceze, toate lumea trebuie să acționeze pentru a „menține cooperarea” în pofida fragmentării, în contextul în care globalizarea „s-a dezvoltat într-o lume în care nu toate națiunile sunt unite prin aceleași garanții de securitate”.

„Unele țări care aveau venituri mici au experimentat progrese notabile, și niciuna mai mult decât China. Economiile avansate au beneficiat, de asemenea, dar într-un mod inegal. Deși unele industrii au experimentat presiuni din partea unei competiții mai mari, consumatorii s-au bucurat de prețuri mai mici. Iar pentru companiile capabile să urce în lanțul valoric, recompensele au fost substanțiale, în special în Europa”, a susținut președinta Băncii Centrale Europene.

Cu toate acestea, acum „am fost martorii impunerii unor niveluri tarifare inimaginabile cu doar câțiva ani în urmă”, a mai afirmat Lagarde.

Pentru Lagarde, excedentele și deficitele „nu sunt în mod intrinsec problematice, mai ales atunci când ele reflectă factori structurali precum avantajul comparativ sau tendințele demografice”, însă „dezechilibrele devin mai controversate dacă nu se rezolvă în timp și se creează percepția că se bazează pe decizii politice”.

De aceea, „puține țări sunt dispuse să continue să depindă de altele”, ceea ce nu implică că trebuie „să se renunțe la beneficiile mai ample ale comerțului”, a evidențiat economista franceză.

„Politicile comerciale coercitive nu sunt o soluție durabilă. Protecționismul abordează dezechilibrele, dar nu o face rezolvând cauzele lor profunde, ci erodând temeliile prosperității globale”, a estimat ea.

Continue Reading

CHINA

Donald Trump și Xi Jinping au avut o discuție telefonică ”foarte pozitivă”, în contextul tensiunilor comerciale. Președintele american l-a invitat pe omologul chinez în SUA

Published

on

© The White House/ Flickr

Președintele american Donald Trump a avut joi o discuție telefonică cu omologul chinez Xi Jinping pe fondul tensiunilor comerciale dintre cele două țări – iar în timpul convorbirii, Trump a declarat că Xi l-a invitat să viziteze China, informează ABC News.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Trump a declarat că au discutat despre ”unele dintre complexitățile acordului nostru comercial recent încheiat și convenit”. Apelul a durat aproximativ o oră și jumătate, iar liderii au vorbit exclusiv despre comerț.

Trump a adăugat că ”a condus la o concluzie foarte pozitivă pentru ambele țări”. El a declarat că echipele de negociere americană și chineză ”se vor întâlni în scurt timp într-o locație care urmează să fie stabilită”.

Președintele american a declarat că Xi l-a invitat să viziteze China, în vreme ce Trump i-a întors favorul liderului chinez, invitându-l, la rândul său, în SUA.

„Deci, eu voi merge acolo cu prima doamnă la un moment dat, iar el va veni aici, sperăm, cu prima doamnă a Chinei”, a declarat ulterior Trump reporterilor în Biroul Oval.

Convorbirea a avut loc la cererea lui Trump, a relatat agenția chineză de știri de stat Xinhua.

A fost prima discuție confirmată între cei doi lideri de la întoarcerea lui Trump la Casa Albă. Trump a făcut aluzie la o convorbire anterioară cu Xi, dar nici el și nici Casa Albă nu au confirmat vreodată dacă aceasta a avut loc de la preluarea mandatului în ianuarie.

Conversația lor este o evoluție semnificativă în contextul unui blocaj comercial între SUA și China, cele mai mari două economii ale lumii.

China a fost una dintre principalele ținte ale eforturilor lui Trump de a aplica tarife vamale unilaterale mari, în scopul declarat de a recalibra relațiile comerciale ale Americii cu restul lumii, informează CNBC.

În aprilie, Trump a majorat tarifele generale pentru importurile din China până la 145%, chiar dacă a redus temporar taxele la 10% pentru majoritatea celorlalte țări. Drept represalii, Beijingul a majorat tarifele la 125% pentru mărfurile americane.

Tarifele au condus efectiv la un embargo comercial. Dar acest blocaj a părut să se schimbe la mijlocul lunii mai, după discuțiile de la Geneva, pe care ambele părți le-au descris ca fiind reușite și productive.

În urma acestui acord, SUA au redus de la peste 145% la 30% tarifele pentru bunurile chinezești care ajung în SUA. China și-a redus taxa pe bunurile americane de la 125% la 10%.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA17 minutes ago

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

COMISIA EUROPEANA22 hours ago

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

G723 hours ago

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

ENERGIE23 hours ago

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

IRAN24 hours ago

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending