Donald Trump anunță că anulează summitul cu Kim Jong-un. Scrisoarea trimisă liderului de la Phenian

Preşedintele american, Donald Trump a anunţat, într-o scrisoare publicată de Casa Albă, că anulează summitul cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, evocând ”furia enormă și ostilitatea deschisă” a ultimelor declaraţii nord-coreene.

Întâlnirea istorică ar fi urmat să aibă loc pe 12 iunie, la Singapore. 

„În acest moment, este inadecvat să organizăm această întâlnire mult aşteptată”, i-a transmis Trump lui Kim Jong-un. „Prin urmare, summit-ul din Singapore, pentru binele ambelor părți, dar în detrimentul lumii, nu va avea loc. Voi vorbiți despre capacitățile voastre nucleare, dar ale noastre sunt atat de masive și puternice, încât mă rog la Dumnezeu să nu fie nevoie să le folosim vreodată”, se mai arată în documentul oficial.

În scrisoarea semnată de liderul de la Casa Albă, acesta adaugă că este un ”moment trist în istorie” și îi transmite omologului de la Phenian că în cazul în care se ”răzgândește”, să îl ”sune” sau sa îi ”scrie” oricând. 

Foto: Casa Albă

Marți, președintele Donald Trump a sugerat că summitul istoric cu liderul nord-coreean ar putea să nu mai aibă loc. „Există o șansă foarte mare că nu va avea loc”, a declarat Trump reporterilor. „Nu vreau să pierd prea mult timp și sunt sigur că nici el nu vrea să piardă mult timp”.

De asemenea, liderii nord-coreeni au ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la întâlnirea dintre cei doi.  Miercuri, un oficial nord-coreean a lansat o un atac verbal la adresa SUA, catalogându-l pe vicepreședintele Mike Pence o ”marionetă politică” și a susținut că guvernul de la Phenian este la fel de pregătit să provoace o „tragedie îngrozitoare” în SUA, cât și să dialogheze. „Dacă SUA încearcă să ne conducă într-un colț pentru a forța abandonarea noastră unilaterală nucleară, nu vom mai fi interesați de un astfel de dialog și nu putem decât să ne reconsiderăm procesul nostru la summitul RPDC-SUA”, a declarat Kim Kye Gwan,inistrul adjunct de externe nord-coreean la 15 mai. 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.