Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, a lansat miercuri seară un apel la unitate, afirmând că violenţa “nu îşi are locul” în America, într-o declarație către națiune care a urmat votului din Camera Reprezentanților privind punerea sa sub acuzare pe motiv de “incitare la violență”, însă fără să se refere la rezultatul acestui vot.
“Vreau să fiu foarte limpede: condamn fără echivoc violențele care au lovit inima republicii noastre. Au enervat și îngrozit milioane de americani. Violența și vandalismul nu au loc în țara noastră și în mișcarea noastră. Să facem America măreață din nou a fost întotdeauna despre apărarea statului de drept”, a declarat el într-o înregistrare video în care nu se referă deloc la recenta punere sub acuzare de către Congres pentru că a încurajat asaltul simpatizanţilor săi asupra Capitoliului.
Înregistrarea a fost publicată pe contul de Twitter al Casei Albe, având în vedere că rețeaua de socializare a suspendat pe termen nelimitat contul lui Trump.
“Niciunul dintre adevăraţii mei partizani nu ar putea fi favorabil violenţei politice. (…) Dacă faceţi asta, nu sprijiniţi mişcarea noastră, o atacaţi, atacaţi ţara noastră. Nu putem tolera asta”, a adăugat el.
Preşedintele american în exercițiu Donald Trump a fost pus sub acuzare miercuri de Camera Reprezentanţilor pentru “incitare la insurecție” în cazul protestelor violente de miercurea trecută când susținătorii săi au luat cu asalt Capitoliul, clădirea Congresului SUA, unde congresmenii erau reuniți pentru a valida rezultatele alegerilor prezidențiale câștigate de democratul Joe Biden.
Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, s-a pronunţat în favoarea ”impeachment-ului” miliardarului republican cu 232 de voturi pentru și 197 împotrivă, zece voturi pro venind din partea republicanilor. De altfel, camera inferioară a Congresului a declanșat această procedură după ce vicepreşedintele Mike Pence a refuzat să invoce cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei americane pentru a-l demite pe preşedintele Donald Trump.
Acest vot marchează deschiderea formală a procedurii de impeachment împotriva celui de-al 45-lea preşedinte al SUA, primul din istorie care este pus sub acuzare de două ori în Congres.
Trump a trecut printr-o astfel de procedură și în 2019-2020, când a devenit al treilea președinte american supus unei astfel de proceduri, după Andrew Johnson în 1868 și Bill Clinton în 1998, dar primul republican în această cauză. Atunci, însă, liderul de la Casa Albă a fost achitat de Senat, care era controlat de republicani, după ce fusese pus sub acuzare în Camera Reprezentanţilor pentru “abuz de putere” şi “împiedicarea bunei funcţionări a Congresului”.
Votul de miercuri deschide calea unui proces de destituire în Senat, unde Partidul Republican al lui Trump deține un număr egal de mandate cu Partidul Democrat (câte 50 fiecare), iar o destituire a sa din funcție este improbabilă din punct de vedere politic, întrucât înlăturea unui președinte se face cu o majoritate de două treimi (super-majoritate).
Preşedintele Donald Trump, care mai are doar opt zile din mandatul la Casa Albă, a estimat marţi că nu există nicio şansă să fie demis şi a făcut apel la calm în prima sa deplasare în ţară după asaltul asupra Capitoliului de către susţinătorii săi.
Congresul SUA a validat joia trecută rezultatele alegerilor prezidenţiale, însă ședința a fost întreruptă după ce mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, s-au adunat în faţa Capitolului din Washington şi au dărâmat mai multe bariere de securitate, ceea a dus la ciocniri cu poliţia şi la scene haotice în faţa intrării în Congresul SUA, unde congresmenii s-au reunit pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden. Mai mult, susţinătorii lui Trump au pătruns în plenul Camerei Reprezentanţilor, care fusese deja evacuată, şi s-au implicat într-o confruntare armată cu agenţii de securitate de la Capitoliu, într-o demonstrație violentă fără precedent în ultimele două secole pentru clădirea Congresului american.
Cinci persoane au decedat şi 52 au fost arestate în timpul protestelor violente desfăşurate la Capitoliu, iar la Washington a fost declarată stare de urgență.