Donald Trump, după întâlnirea cu Angela Merkel: Germania datorează „sume imense de bani” NATO

Imediat după întrevederea cu cancelarul Germaniei, Donald Trump a spus că Berlinul datorează NATO „sume imense de bani” deoarece SUA îi asigură securitatea, relatează Deutsche Welle.

„Germania datorează sume imense de bani NATO & Statele Unite trebuie să fie plătite pentru apărarea puternică și foarte costisitoare pe care o oferă Germaniei!”, a scris Trump pe contul său, la o zi după întâlnirea pe care a avut-o la Casa Albă cu cancelarul german Angela Merkel.

Într-un alt mesaj postat pe Twitter, Trump s-a referit și la întrevederea pe care a avut-o cu cancelarul Merkel. „În pofida a ceea ce ați auzit din ȘTIRILE FALSE, am avut o întrevedere GROZAVĂ cu cancelarul german Angela Merkel”, a mai scris el.

În cadrul conferinței comună de presă comună cu Merkel, Trump a declarat că „foarte nedrept pentru Statele Unite” că aliații europeni profită de pe urma sumelor pe care SUA le alocă apărării. „Aceste țări trebuie să plătească ceea ce datorează”, a declarat el vineri, mulțumindu-i totodată cancelarului Merkel pentru angajamentul Germaniei de a-și spori contribuția la bugetul NATO alocând 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare.

Ministrul german al apărării a raspuns afirmațiilor făcute de Donald TRump, apreciind că acestea sunt „incorecte” deoarece „NATO nu are un cont în care să fie înregistrate datoriile”. Ea a adăugat că Germania intenționează să atingă pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare până la jumătatea deceniului următor și că a lega acest lucru doar de NATO este incorect, informează Agerpres citând DPA.

Vizita cancelarului german Angela Merkel la Casa Albă a avut loc într-un moment crucial pentru relațiile germano-americane, ca urmare a fricțiunilor existente între cei doi lideri pe diferite teme.

Pe lângă îngrijorările exprimare de către Merkel privind migrația și ordinele de interdicție a accesului pe teritoriul american pentru cetățenii din diferite state din Orientul Mijlociu, cancelarul german a prezentat în trecut și îngrijorarea sa privind afimațiile făcute de Donald Trump la adresa NATO și Uniunii Europene.

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.