Donald Trump, Emmanuel Macron, Shinzo Abe și Klaus Iohannis, printre cei 130 de șefi de stat și de guvern prezenți la lucrările Adunării Generale a ONU de la New York

Donald Trump, Emmanuel Macron, Shinzo Abe și Klaus Iohannis se numără printre cei aproximativ 130 de șefi de stat și de guvern ce vor fi prezenți în această săptămână la lucrările celei de-a 73-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York, o reuniune care va fi marcată de principalele provocări de pe scena globală precum situația din Peninsula Coreeană, evoluțiile din Orientul Mijlociu și fenomenul terorismului, dar și efectele schimbărilor climatice.

Deși toate cele 193 de ţări membre ale ONU sunt reprezentate în Adunarea Generală, aproximativ 130 de țări vor fi prezente la nivel de şef de stat sau de guvern, notează AFP, conform Agerpres

Reuniunile oficiale vor fi precedate de tradiționalul dineu oferit de președintele SUA, Donald Trump, aflat la a doua sa participare la Adunarea Generală a ONU, șefilor de delegații prezenți la New York. 

Dezbaterea generală la nivel înalt din acest tema, pe tema “Making the United Nations relevant to all people: global leadershipand shared responsabilities for pace, equitable and sustainable societies”, va începe marţi, 25 septembrie, şi este programată să dureze nouă zile lucrătoare, conform ONU.

Donald Trump și Emmanuel Macron, la a doua participare consecutivă. Klaus Iohannis reprezintă pentru a treia oară România la ONU

Foto: ONU

La a doua sa prezență la cel mai mare for al organizației, Donald Trump este așteptat să profite de proiecția globală a discursului său pentru a critica din nou Iranul și regimul politic de la Teheran cu care liderul SUA se află într-o dispută politică de la instalarea sa în funcție. De cealaltă parte, Hassan Rouhani va reprezenta Iranul la ONU la scurt timp după cel mai sângeros atac terorist de pe teritoriul țării din ultimii opt ani, soldat cu peste 25 de morți și zeci de răniți.

A doua participare la Adunarea Generală a ONU va fi și pentru președintele francez, Emmanuel Macron, unul dintre cei mai activi lideri europeni.

România va fi reprezentată la lucrările Adunării Generale de președintele Klaus Iohannis, aflat pentru a treia oară în această postură, după prezențele din 2015 și 2017. De altfel, președintele Klaus Iohannis efectuează săptămâna aceasta cea mai importantă vizită externă a mandatului său la ONU, unde va promova candidatura României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în intervalul 2020-2021.

Toți liderii prezenți se vor adresa Adunării Generale, intervenţiile lor fiind limitate în principiu limitate la 15 minute fiecare. Cel mai lung discurs din istoria Adunării General a fost cel susţinut de Fidel Castro în 1960, care a durat 4 ore şi 29 de minute.

Din Europa participă și mai mulți lideri instituționali, între care președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Printre liderii prezenți la lucrările AG ONU vor fi președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, premierul Japoniei, Shinzo Abe, dar și premierul Marii Britanii, Theresa May.

Angela Merkel și Vladimir Putin, marii absenți

Conform AFP, printre marii absenți la Adunarea Generală a ONU din acest an vor fi președintele Rusiei Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel sau liderul suprem nord-coreea Kim Jong-un. Liderii menționați vor fi reprezentanți de miniștrii lor de Externe.

FOTO: en.kremlin.ru

Ultima prezență a lui Putin la ONU a fost în anul 2015, când s-a întâlnit inclusiv cu președintele american de atunci, Barack Obama.

În ceea ce o privește pe Angela Merkel, aceasta nu va fi prezentă la Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru al treilea an consecutiv, însă de această dată contextul politic este important pentru Germania. Berlinul, care va fi reprezentat de ministrul de Externe Heiko Maas urmează să dețină în perioada 2019-202o un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Cu privire la Kim Jong-un, AFP notează că au existat speranțe pentru o vizită inedită în acest an a liderului nord-coreean Kim Jong Un, după întâlnirea sa istorică avută cu preşedintele american Donald Trump la Singapore, dar și după summiturile și progresele istorice înregistrate alături de președintele sud-coreean. Însă el va fi reprezentat, la fel ca anul trecut, de ministrul de externe.

Lucrările Adunării Generale, prezidate în premieră de o femeie din America Latină și Caraibe

Această a 73-a sesiune a Adunării Generale, care se desfăşoară în perioada 18 septembrie – 5 octombrie 2018, este prezidată de María Fernanda Espinosa Garcés, politician şi diplomat din Ecuador, scrie Agerpres, care precizează că aceasta este prima femeie din America Latină şi Caraibe care prezidează Adunarea Generală în 73 de ani şi doar a patra femeie aleasă în această poziţie.

Conform ONU, Adunarea Generală din acest an se va concentra pe egalitatea de gen, migraţie şi refugiaţi, munca în condiţii decente şi rolul tinerilor în privinţa păcii şi securităţii. Această sesiune se va concentra de asemenea pe sprijinirea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, pe acţiunea climatică şi pe revitalizarea activităţii ONU.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.