Connect with us

INTERNAȚIONAL

Donald Trump, Emmanuel Macron, Shinzo Abe și Klaus Iohannis, printre cei 130 de șefi de stat și de guvern prezenți la lucrările Adunării Generale a ONU de la New York

Published

on

Donald Trump, Emmanuel Macron, Shinzo Abe și Klaus Iohannis se numără printre cei aproximativ 130 de șefi de stat și de guvern ce vor fi prezenți în această săptămână la lucrările celei de-a 73-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York, o reuniune care va fi marcată de principalele provocări de pe scena globală precum situația din Peninsula Coreeană, evoluțiile din Orientul Mijlociu și fenomenul terorismului, dar și efectele schimbărilor climatice.

Deși toate cele 193 de ţări membre ale ONU sunt reprezentate în Adunarea Generală, aproximativ 130 de țări vor fi prezente la nivel de şef de stat sau de guvern, notează AFP, conform Agerpres

Reuniunile oficiale vor fi precedate de tradiționalul dineu oferit de președintele SUA, Donald Trump, aflat la a doua sa participare la Adunarea Generală a ONU, șefilor de delegații prezenți la New York. 

Dezbaterea generală la nivel înalt din acest tema, pe tema “Making the United Nations relevant to all people: global leadershipand shared responsabilities for pace, equitable and sustainable societies”, va începe marţi, 25 septembrie, şi este programată să dureze nouă zile lucrătoare, conform ONU.

Donald Trump și Emmanuel Macron, la a doua participare consecutivă. Klaus Iohannis reprezintă pentru a treia oară România la ONU

Foto: ONU

La a doua sa prezență la cel mai mare for al organizației, Donald Trump este așteptat să profite de proiecția globală a discursului său pentru a critica din nou Iranul și regimul politic de la Teheran cu care liderul SUA se află într-o dispută politică de la instalarea sa în funcție. De cealaltă parte, Hassan Rouhani va reprezenta Iranul la ONU la scurt timp după cel mai sângeros atac terorist de pe teritoriul țării din ultimii opt ani, soldat cu peste 25 de morți și zeci de răniți.

A doua participare la Adunarea Generală a ONU va fi și pentru președintele francez, Emmanuel Macron, unul dintre cei mai activi lideri europeni.

România va fi reprezentată la lucrările Adunării Generale de președintele Klaus Iohannis, aflat pentru a treia oară în această postură, după prezențele din 2015 și 2017. De altfel, președintele Klaus Iohannis efectuează săptămâna aceasta cea mai importantă vizită externă a mandatului său la ONU, unde va promova candidatura României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în intervalul 2020-2021.

Toți liderii prezenți se vor adresa Adunării Generale, intervenţiile lor fiind limitate în principiu limitate la 15 minute fiecare. Cel mai lung discurs din istoria Adunării General a fost cel susţinut de Fidel Castro în 1960, care a durat 4 ore şi 29 de minute.

Din Europa participă și mai mulți lideri instituționali, între care președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Printre liderii prezenți la lucrările AG ONU vor fi președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, premierul Japoniei, Shinzo Abe, dar și premierul Marii Britanii, Theresa May.

Angela Merkel și Vladimir Putin, marii absenți

Conform AFP, printre marii absenți la Adunarea Generală a ONU din acest an vor fi președintele Rusiei Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel sau liderul suprem nord-coreea Kim Jong-un. Liderii menționați vor fi reprezentanți de miniștrii lor de Externe.

FOTO: en.kremlin.ru

Ultima prezență a lui Putin la ONU a fost în anul 2015, când s-a întâlnit inclusiv cu președintele american de atunci, Barack Obama.

În ceea ce o privește pe Angela Merkel, aceasta nu va fi prezentă la Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru al treilea an consecutiv, însă de această dată contextul politic este important pentru Germania. Berlinul, care va fi reprezentat de ministrul de Externe Heiko Maas urmează să dețină în perioada 2019-202o un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Cu privire la Kim Jong-un, AFP notează că au existat speranțe pentru o vizită inedită în acest an a liderului nord-coreean Kim Jong Un, după întâlnirea sa istorică avută cu preşedintele american Donald Trump la Singapore, dar și după summiturile și progresele istorice înregistrate alături de președintele sud-coreean. Însă el va fi reprezentat, la fel ca anul trecut, de ministrul de externe.

Lucrările Adunării Generale, prezidate în premieră de o femeie din America Latină și Caraibe

Această a 73-a sesiune a Adunării Generale, care se desfăşoară în perioada 18 septembrie – 5 octombrie 2018, este prezidată de María Fernanda Espinosa Garcés, politician şi diplomat din Ecuador, scrie Agerpres, care precizează că aceasta este prima femeie din America Latină şi Caraibe care prezidează Adunarea Generală în 73 de ani şi doar a patra femeie aleasă în această poziţie.

Conform ONU, Adunarea Generală din acest an se va concentra pe egalitatea de gen, migraţie şi refugiaţi, munca în condiţii decente şi rolul tinerilor în privinţa păcii şi securităţii. Această sesiune se va concentra de asemenea pe sprijinirea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, pe acţiunea climatică şi pe revitalizarea activităţii ONU.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Șefa diplomației din Croația a fost aleasă secretarul general al Consiliului Europei și promite că va lucra ”pentru pace și prosperitatea cetățenilor europeni”

Published

on

Ministrul de Externe al Croației, Marija Pejčinović Burić, a fost aleasă miercuri noul secretar general al Consiliului Europei, cea mai mare organizație în materie de drepturi ale omului de pe continent.

Aceasta a câștigat competiția cu omologul său belgian, Didier Reynders, obținând 159 de voturi în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, spre deosebire de cele 105 obținute de diplomatul belgian, notează Politico Europe.

În primul său discurs de la pupitrul APCE, organism în cadrul căruia există tensiuni în urma revenirii Rusiei la Adunarea Parlamentară, Marija Pejčinović Burić a spus că va lucra ”pentru pace și prosperitate cetățenilor europeni”.

 

Marija Pejčinović Burić îl va înlocui în funcție, la 15 octombrie 2019, pe Thorbjørn Jagland, fost prim-ministru și ministru de Externe al Norvegiei și secretar general al Consiliului Europei din 2009.

Marija Pejčinović Burić face parte din partidul de centru dreapta Uniunea Democratică din Croația condusă de prim-ministrul Andrej Plenkovic. Aceasta a fost numită în funcția de viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe și Europene al Croației în iunie 2017, devenind a treia femeie care ocupă poziția de șefă a diplomației de la Zagreb după actuala președintă a țării, Kolinda Grabar-Kitarović și după Vesna Pusić.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Klaus Iohannis le-a transmis lui Igor Dodon și Maiei Sandu că România va sprijini transformările democratice reale și reformele necesare pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri convorbiri telefonice cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, cu viceprim-ministrul moldovean, Andrei Năstase, şi cu omologul său din această ţară, Igor Dodon, informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, aceste discuţii telefonice au avut loc în contextul politic din Republica Moldova de după instalarea noului Guvern şi în condiţiile în care, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, prin concluziile Consiliului European din 20 – 21 iunie, liderii europeni au salutat transferul paşnic de putere de la Chişinău şi au agreat consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru R. Moldova pe baza unor măsuri concrete.

În cadrul convorbirilor telefonice cu prim-ministrul Maia Sandu şi cu viceprim-ministrul Andrei Năstase, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat susţinerea României şi a sa personală, în condiţiile angajamentului clar şi concret al noului Guvern pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru avansarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, precum şi pentru continuarea proiectelor de cooperare, mai ales a celor de interconectare strategică, derulate de România în Republica Moldova, componente importante ale Parteneriatului Strategic.

Preşedintele României a subliniat faptul că ţara noastră va sprijini transformările democratice reale, implementarea principiilor statului de drept, a angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE, precum şi a reformelor necesare pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a exprimat deschiderea ca România, pe baza solicitărilor concrete ale Republicii Moldova, să acorde asistenţă dedicată pentru consolidarea instituţiilor din domenii prioritare pentru Republica Moldova“, arată Administraţia Prezidenţială.

Premierul Maia Sandu a mulţumit preşedintelui Iohannis pentru sprijinul constant acordat de România cetăţenilor din Republica Moldova şi pentru oferta de sprijin pentru consolidarea instituţiilor moldovene, urmând ca, în cooperare cu partea română, să fie identificate domeniile unde este nevoie de asistenţă prioritară.

Prim-ministrul moldovean a exprimat angajamentul Guvernului pe care îl conduce pentru continuarea parcursului european al ţării, a implementării Acordului de Asociere, precum şi pentru Parteneriatul Strategic cu România.

Citiți și Klaus Iohannis, convorbire telefonică cu Maia Sandu: La invitația președintelui, premierul Republicii Moldova va efectua în România prima sa vizită în străinătate

Administraţia Prezidenţială precizează că cei doi înalţi demnitari au convenit continuarea şi aprofundarea dialogului bilateral cu ocazia vizitei pe care premierul moldovean Maia Sandu o va efectua la Bucureşti pe 2 iulie. De asemenea, a fost convenită efectuarea unei vizite la Bucureşti, la începutul lunii iulie, a viceprim-ministrului Andrei Năstase.

Preşedintele Iohannis a urat succes celor doi înalţi demnitari în îndeplinirea mandatelor lor de mare răspundere pentru viitorul cetăţenilor Republicii Moldova.

Citiți și Klaus Iohannis și Igor Dodon, convorbire telefonică: Șeful statului a fost invitat în Republica Moldova de omologul de la Chișinău

În cadrul convorbirii telefonice cu preşedintele Igor Dodon, Klaus Iohannis a subliniat importanţa menţinerii parcursului european al Republicii Moldova, a implementării Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător şi Aprofundat de Liber Schimb şi a reformelor necesare pentru apropierea de UE, pentru menţinerea poziţiei Republicii Moldova în privinţa reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale în graniţele internaţional recunoscute şi cu neafectarea vectorului său proeuropean, precum şi a consolidării comunităţii de limbă, cultură şi istorie care stă la baza relaţiei speciale dintre România şi Republica Moldova.

Preşedintele Igor Dodon a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul acordat de România în diverse domenii de interes direct pentru dezvoltarea Republicii Moldova şi a reiterat poziţia sa, exprimată la data de 14 iunie, privind dorinţa de a susţine şi continua Parteneriatul Strategic bilateral cu România, care este şi principalul partener comercial al Republicii Moldova, alături de parcursul european al ţării sale, şi aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Klaus Iohannis și Igor Dodon, convorbire telefonică: Șeful statului a fost invitat în Republica Moldova de omologul de la Chișinău

Published

on

Președintele Klaus Iohannis și omologul său de la Chișinău, Igor Dodon, au avut miercuri o convorbire telefonică în cadrul căreia președintele Republicii Moldova l-a invitat pe șeful statului să efectueze o vizită oficială peste Prut

”Am avut o convorbire telefonică cu Președintele României, Klaus Iohannis. Am trecut în revistă întreaga agendă a relațiilor noastre bilaterale, remarcînd necesitatea aprofundării acestora. Am constatat cu satisfacție intensificarea contactelor la toate nivelurile și în toate domeniile de interes comun. Am remarcat faptul că România este partenerul comercial principal al Republicii Moldova”, a scris Dodon, pe Facebook.

Președintele Republicii Moldova și-a exprimat și recunoștința față de ”patenerii români pentru sprijinul acordat țării noastre în mai multe domenii”.

”Sunt ferm convins că dialogul nostru strategic va fi impulsionat după formarea majorității parlamentare și a Guvernului de la Chișinău. La finele convorbirii am reiterat invitația pentru dl. Klaus Iohannis de a întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova”, a mai scris Igor Dodon.

Tot miercuri, președintele Klaus Iohannis și premierul Maia Sandu au avut o convorbire telefonică, a anunțat șefa executivului de la Chișinău într-o postare pe Facebook, precizând că va efectua o vizită oficială la București pe 2 iulie.

Discuțiile Iohanis – Dodon, respectiv Iohannis – Sandu, a avut loc la câteva zile după ce șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au căzut de acord la Consiliul European de joi și vineri, la solicitarea președintelui Klaus Iohannis, să introducă o referire la Republica Moldova în textul de concluzii al unui summit dificil și tensionat pe fondul numirilor politice din interiorul Uniunii Europene.

Citiți și Klaus Iohannis, sprijin politic la Bruxelles pentru Republica Moldova: La solicitarea sa, liderii europeni au salutat transferul pașnic de putere de la Chișinău

Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis, care a salutat faptul că, la solicitarea sa, ”liderii europeni au fost de acord să introducem o referire la Republica Moldova în textul de concluzii”.

”Consiliul European salută transferul pașnic de putere din Republica Moldova și invită Comisia Europeană și pe Înaltul Reprezentant să elaboreze un set de măsuri concrete pentru sprijinirea Republicii Moldova, bazat pe punerea în aplicare în mod susținut de către aceasta a reformelor în temeiul acordului de asociere / acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător”, se arată în textul concluziilor summitului de la Bruxelles.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending