Connect with us

SUA

Donald Trump i-a încurajat pe americani în lupta cu „teribilul virus chinezesc” în prima sa apariție publică după spitalizare

Published

on

© The White House/ Flickr

Președintele american Donald Trump și-a reluat campania electorală sâmbătă, chiar de la balconul Casei Albe, unde a apărut în fața câtorva sute de susținători cu un discurs despre „lege și ordine”, la nouă zile de la confirmarea infectării sale cu COVID-19, relatează Reuters, AFP și dpa, preluat de Agerpres.

Liderul de la Washington a transmis mulțimii prezente că se simte „grozav”  și că reia „foarte, foarte masiv mitingurile noastre, şi cu tot ce e al nostru, pentru că nu putem permite ca ţara noastră să devină o naţiune socialistă”, într-un atac la opoziția democrată.

Preț de 20 de minute, președintele SUA a vorbit despre „cea mai rapidă redresare economică din istorie” și a adus laude votanților hispanici și de culoare într-o încercare aparentă de a obține sprijinul grupurilor demografice care a slăbit în sondajele recente. De asemenea, Trump a susținut că noul coronavirus „va dispărea”, promițând în același timp că un vaccin va ajunge la populație într-un „timp record”, deși există dovezil îngrijorătoare ale unei noi creșteri de toamnă a incidenței infectărilor în multe state americane, dar și în lume. În plus, șeful de la Casa Albă s-a referit de două ori la Covid-19 drept „virusul Chinei”, reînviind astfel o teme rasistă a unei pandemii care a afectat aproape fiecare țară de pe glob.

„Știința și medicina vor eradica virusul chinezesc odată pentru totdeauna. Vom scăpa de el peste tot în lume. Vedem recidive majore în Europa, în Canada, un mare focar în Canada, ați văzut chiar azi, și în alte locuri. Dar o să dispară. Deja dispare. Vor contribui la asta vaccinurile. Vor ajuta și terapiile”, i-a asigurat Trump pe susținătorii veniți la Casa Albă pentru a-l vedea în carne și oase.

Trump a rămas fără mască în timpul discursului, în timpul căruia a părut să nu prezinte semne persistente de coronavirus. Câteva ore după adresă, Casa Albă a publicat o notă de la medicul lui Trump, în care spunea că președintele nu mai riscă să transmită coronavirusul, dar nu și dacă a fost testat negativ pentru acesta.

În respectiva notă, dr. Sean Conley a spus că Trump îndeplinește criteriile Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor legat de  întreruperea în condiții de siguranță a izolării și că, prin „standarde recunoscute în prezent”, președintele nu mai este considerat un risc de transmitere. Nota mai preciza că un test de sâmbătă a arătat că nu mai există dovezi „de reproducere activă a virusului”.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

Cazul Boeing: UE primește undă verde oficial de la OMC pentru a taxa importurile americane, însă preferă o soluție negociată cu SUA

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Organismul de soluționare a litigiilor al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) a autorizat oficial UE la 26 octombrie să taxeze importurile din Statele Unite ca măsură de represalii. UE își poate crește acum taxele pe exporturile SUA în valoare de până la 4 miliarde de dolari. Decizia de astăzi urmează anunțului grupului OMC din 13 octombrie care confirmă drepturile de represalii ale UE ca reacție la subvențiile ilegale acordate producătorului american de aeronave, Boeing, informează Comisia Europeană. 

„Aprobarea formală de astăzi din partea Organismului de soluționare a litigiilor al OMC confirmă dreptul UE de a impune contramăsuri pentru subvențiile ilegale acordate producătorului american de avioane, Boeing. Comisia Europeană pregătește contramăsurile, în strânsă consultare cu statele noastre membre. După cum am precizat tot timpul, rezultatul nostru preferat este o soluționare negociată cu SUA. În acest scop, continuăm să colaborăm intens cu omologii noștri americani și sunt în contact regulat cu reprezentantul comercial al SUA Robert E. Lighthizer. În absența unui rezultat negociat, UE va fi pregătită să ia măsuri în conformitate cu hotărârea OMC”, a precizat vicepreședintele executiv pentru o economie în interesul cetățenilor și comisar pentru comerț, Valdis Dombrovskis.

În condițiile economice actuale, este în interesul reciproc al UE și al SUA să întrerupă impunerea de tarife dăunătoare care împovărează inutil sectoarele industriale și agricole de pe ambele maluri ale Atlanticului. 

UE a făcut propuneri specifice pentru a ajunge la o soluție negociată provind disputele de lungă durată legate de avioanele civile transatlantice, cea mai lungă din istoria OMC, și rămâne deschisă să colaboreze cu SUA pentru a conveni o soluționare echitabilă și echilibrată, precum și pentru formele de subvenționare viitoare în sectorul aeronavelor civile.

În timp ce negociază cu SUA, Comisia Europeană ia măsuri adecvate și implică statele membre ale UE, astfel încât să își poată folosi dreptul la represalii în cazul în care nu există nicio perspectivă de a încheia disputa cu o soluție reciproc avantajoasă. Această planificare de urgență include finalizarea listei de produse care ar fi supuse tarifelor suplimentare UE.

OMC a decretat la 13 octombrie că UE poate să majoreze tarifele în valoare de până la 4 miliarde de dolari la importurile din SUA, ca măsură de contracarare a subvențiilor ilegale acordate către producătorul american de avioane Boeing. Decizia se bazează pe concluziile anterioare ale OMC, recunoscând că subvențiile acordate Boeing de către SUA ca sunt ilegale în temeiul reglementărilor OMC.

În octombrie anul trecut, în urma unei decizii similare a OMC într-un caz paralel privind subvențiile Airbus, SUA au impus taxe ca represalii în valoare de 7,5 miliarde de dolari, afectând exporturile UE . Aceste tarife sunt încă în vigoare astăzi, în ciuda măsurilor decisive luate de Franța și Spania în iulie anul acesta de a urma Germania și Marea Britanie pentru a se asigura că respectă pe deplin o decizie anterioară a OMC privind subvențiile acordate Airbus.

Continue Reading

SUA

Secretarul de stat american Mike Pompeo, vizită de cinci zile în Asia pentru consolidarea legăturilor strategice în fața influenței crescânde a Chinei

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, însoțit de secretarul apărării Mark Esper, a aterizat luni în India, prima etapă a unei călătorii de cinci zile în Asia menită să consolideze legăturile strategice americane în regiune în fața influenței crescânde a Chinei, informează AFP, preluat de Agerpres

Tensiunile dintre India şi China au escaladat după o confruntare sângeroasă corp la corp care a avut loc în iunie la frontiera lor contestată în Himalaya, confruntare soldată cu 20 de morţi de partea indiană şi cu un număr necunoscut de victime în rândurile chinezilor. În context, India a solicitat SUA echipamente pentru vreme rece, în condiţiile în care confruntarea sa cu China continuă la temperaturi foarte scăzute înregistrate în prezent în această regiune.

Pompeo urmează să se întâlnească luni seara cu ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, înainte ca el și secretarul apărării SUA Mark Esper să organizeze marți un summit comun cu Jaishankar și ministrul indian al apărării Rajnath Singh. De asemenea, Pompeo și Esper vor avea o discuție și cu premierul indian Narendra Modi, conform agendei  călătoriei lansată de ministerul de externe al Indiei.

„India va fi partenerul cel mai important pentru SUA în regiunea India-Pacific (…) în acest secol”, a afirmat, marţi, Mark Esper, într-un discurs la Centrul de reflecţie Atlantic Council.

Călătoria reprezintă cel mai recent demers al SUA de a întări aliații regionali împotriva unei Chine din ce în ce mai asertive, care a făcut incursiuni politice și militare în toată Asia, spun analiștii.

Pompeo urmează să călătorească în Sri Lanka și Maldive, două țări din Oceanul Indian în care China s-a extins prin investiții în afaceri și diverse infrastructuri, alarmând India și a SUA.

Pompeo își va încheia călătoria, care se desfășoară în ultima săptămână înainte de alegerile prezidențiale din SUA, în Indonezia, una dintre numeroasele țări din Asia de Sud-Est preocupată de extinderea activitățile chineze în disputa pentru resurse din Marea Chinei de Sud.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Bulgaria s-a alăturat inițiativei SUA Clean Network privind securitatea rețelelor de telecomunicații mobile 5G

Published

on

© U.S. Embassy Sofia/ Twitter

Bulgaria și Statele Unite au semnat vineri o declarație privind securitatea rețelelor de telecomunicații mobile 5G, care urmărește să asigure protecție și comunicații sigure, informează Reuters, citat de Agerpres.

Bulgaria s-a alăturat astfel inițiativei Clean Network a Departamentului de Stat al SUA, care afirmă că încearcă să elimine ”ameninţările pe termen lung la adresa confidenţialităţii datelor, a securităţii şi a drepturilor omului pe care le reprezintă pentru lumea liberă actori autoritari maligni precum Partidul Comunist Chinez”.

”Bulgaria este într-o companie bună. În calitate de membru NATO se alătură acum celor 27 din cele 30 de state membre NATO ca participant la Clean Network”, a declarat subsecretarul american pentru afaceri economice Keith Krach într-o înregistrare video dată publicităţii de guvernul bulgar cu ocazia semnării declaraţiei.

Ambasada Statelor Unite la Sofia a calificat această decizie drept una istorică, precizând că Bulgaria se alătură unei ”coaliții în creștere de țări și companii angajate să își protejeze rețelele 5G de furnizori nesiguri”.

În declaraţiile executivului de la Sofia nu se menţionează niciun furnizor specific sau care ar fi consecinţele semnării declaraţiei pentru operatorii bulgari de telecomunicaţii care vor dezvolta reţele 5G.

Washingtonul este îngrijorat de poziţia dominantă a Beijingului pe piaţa infrastructurii 5G şi şi-a presat aliaţii să excludă tehnologiile Huawei.

În încercarea de a contracara această poziție dominantă în ascensiune a Chinei, Secretarul de stat american, Mike Pompeo, și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au lansat vineri un canal de dialog pe probleme legate de China.

”Înaltul Reprezentant /vicepreşedintele Borrell şi secretarul de stat Pompeo au salutat începerea acestui dialog ca un forum dedicat experţilor UE şi SUA pentru a discuta întreaga paletă a aspectelor legate de China”, potrivit comunicatului mai sus citat.

Prima întâlnire la nivel înalt este programată pentru mijlocul lunii noiembrie între adjunctul secretarului de stat american şi secretarul general al SEAE.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

Lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală

Dan Motreanu5 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a cerut Comisiei Europene să intensifice colaborarea între autoritățile vamale și cele de supraveghere a pieței pentru a garanta controale de calitate uniforme la mărfurile din UE

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Centura Bacăului, prima porțiune de autostradă din Moldova, primește finanțare europeană în valoare de 689,437 milioane de lei

ROMÂNIA6 hours ago

Ludovic Orban, primul șef de guvern din UE primit la Paris de omologul francez: România vrea să găzduiască viitorul Centru UE pentru securitate cibernetică

Daniel Buda6 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda a prezidat discuțiile din cadrul Comisiei AGRI privind măsurile de criză pentru sectorul viniviticol

NATO7 hours ago

Prim-miniștrii României și Franței au decis, la Paris, reluarea mecanismului de consultări 2+2 între miniștrii de externe și ai apărării

POLITICĂ8 hours ago

România și Franța au semnat o Declarație de intenție în domeniul nuclear civil pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Dragoș Pîslaru8 hours ago

Dragoș Pîslaru, co-raportor privind mecanismul de Redresare și Reziliență, maraton de întâlniri pentru pregătirea mandatului de negociere al Parlamentului European pe dosarul de 672.5 mld. de euro

ROMÂNIA9 hours ago

Franța salută solidaritatea și sprijinul României după “atacurile defăimătoare” ale lui Recep Tayyip Erdogan la adresa lui Emmanuel Macron

POLITICĂ9 hours ago

România și Franța au semnat o nouă foaie de parcurs a Parteneriatului Strategic. Ludovic Orban: Avem garanția susținerii din partea Franței pentru aderarea la Schengen și la OCDE

SUA12 hours ago

Cazul Boeing: UE primește undă verde oficial de la OMC pentru a taxa importurile americane, însă preferă o soluție negociată cu SUA

Dacian Cioloș17 hours ago

Dacian Cioloș a votat adaptarea Politicii Agricole Comune la nevoile de mediu și protecția, în premieră, a lucrătorilor sezonieri prin condiționarea plății subvenției către ferme de respectarea drepturilor muncitorilor

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul a aprobat proiectul privind structura suport în cazul celor 15 procurori delegați la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru politica de transport a UE: Comisia Europeană trebuie să prioritizeze finalizarea coridoarelor strategice și alocarea integrală a fondurilor pentru atingerea acestui obiectiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: România a atras în acest an fonduri europene pentru agricultură de peste două miliarde de euro

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: Pandemia este o lovitură, dar și un moment în care putem face tranziția de la o piața reactivă și inflexibilă la una dinamică

U.E.2 weeks ago

COVID-19: Noi recomandări privind coordonarea restricțiilor de călătorie în UE. Platforma „Re-open EU”, actualizată permanent cu date noi privind călătoriile

ENGLISH2 weeks ago

COVID19: regions and cities demand simplified access to EU funds and sufficient time to invest on recovery

U.E.2 weeks ago

Barometrul regional și local al UE avertizează că pandemia COVID-19 riscă să creeze o generație de tineri „pierdută”

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, schimb de opinii cu directorul DG Energie din Comisia Europeană: Numai prin îmbunătățirea energetică a clădirilor, UE și-ar putea reduce consumul de energie cu cel puțin 6%

Advertisement
Advertisement

Trending