Connect with us

SUA

Donald Trump i-a încurajat pe americani în lupta cu „teribilul virus chinezesc” în prima sa apariție publică după spitalizare

Published

on

© The White House/ Flickr

Președintele american Donald Trump și-a reluat campania electorală sâmbătă, chiar de la balconul Casei Albe, unde a apărut în fața câtorva sute de susținători cu un discurs despre „lege și ordine”, la nouă zile de la confirmarea infectării sale cu COVID-19, relatează Reuters, AFP și dpa, preluat de Agerpres.

Liderul de la Washington a transmis mulțimii prezente că se simte „grozav”  și că reia „foarte, foarte masiv mitingurile noastre, şi cu tot ce e al nostru, pentru că nu putem permite ca ţara noastră să devină o naţiune socialistă”, într-un atac la opoziția democrată.

Preț de 20 de minute, președintele SUA a vorbit despre „cea mai rapidă redresare economică din istorie” și a adus laude votanților hispanici și de culoare într-o încercare aparentă de a obține sprijinul grupurilor demografice care a slăbit în sondajele recente. De asemenea, Trump a susținut că noul coronavirus „va dispărea”, promițând în același timp că un vaccin va ajunge la populație într-un „timp record”, deși există dovezil îngrijorătoare ale unei noi creșteri de toamnă a incidenței infectărilor în multe state americane, dar și în lume. În plus, șeful de la Casa Albă s-a referit de două ori la Covid-19 drept „virusul Chinei”, reînviind astfel o teme rasistă a unei pandemii care a afectat aproape fiecare țară de pe glob.

„Știința și medicina vor eradica virusul chinezesc odată pentru totdeauna. Vom scăpa de el peste tot în lume. Vedem recidive majore în Europa, în Canada, un mare focar în Canada, ați văzut chiar azi, și în alte locuri. Dar o să dispară. Deja dispare. Vor contribui la asta vaccinurile. Vor ajuta și terapiile”, i-a asigurat Trump pe susținătorii veniți la Casa Albă pentru a-l vedea în carne și oase.

Trump a rămas fără mască în timpul discursului, în timpul căruia a părut să nu prezinte semne persistente de coronavirus. Câteva ore după adresă, Casa Albă a publicat o notă de la medicul lui Trump, în care spunea că președintele nu mai riscă să transmită coronavirusul, dar nu și dacă a fost testat negativ pentru acesta.

În respectiva notă, dr. Sean Conley a spus că Trump îndeplinește criteriile Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor legat de  întreruperea în condiții de siguranță a izolării și că, prin „standarde recunoscute în prezent”, președintele nu mai este considerat un risc de transmitere. Nota mai preciza că un test de sâmbătă a arătat că nu mai există dovezi „de reproducere activă a virusului”.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

Published

on

© US House of Representatives/ Flickr

Într-o mișcare semnificativă de consolidare a sprijinului internațional al SUA, Camera Reprezentanților este pe cale să voteze sâmbăta aceasta un pachet de ajutor în valoare de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina, printre alte măsuri cruciale, relatează BBC.

Președintele Joe Biden și-a exprimat sprijinul pentru acest proiect de lege, subliniind importanța acestuia în transmiterea unui mesaj hotărât către lume.

Mult-așteptatul proiect de lege privind ajutorul, care a fost amânat din cauza opoziției venite în principal din partea facțiunii de dreapta a Partidului Republican, cuprinde mai multe pachete de ajutor, inclusiv prevederi pentru apărarea Israelului și sprijin pentru regiunea Indo-Pacific.

Opoziția din partea unor facțiuni republicane a împiedicat timp de luni de zile progresul în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina, încercându-se corelarea acestuia cu finanțarea pentru aplicarea legii privind controlul frontierei dintre SUA și Mexic.

În condițiile în care republicanii dețin o majoritate redusă în Cameră, Johnson ar putea fi nevoit să apeleze la sprijinul democraților pentru a asigura adoptarea proiectelor de lege. Președintele Biden a susținut fără echivoc pachetul de ajutor, subliniind natura critică a sprijinului acordat Ucrainei și Israelului pe fondul escaladării tensiunilor cu Rusia și, respectiv, Iranul.

Proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina, în valoare totală de aproape 61 miliarde de dolari, include prevederi privind asistența letală pentru forțele ucrainene și impune acorduri de împărțire a costurilor cu aliații SUA. Acest anunț vine în urma intensificării atacurilor asupra Ucrainei, o lovitură recentă cu rachete rusești făcând numeroase victime la Cernăuți.

În același timp, proiectul de lege care alocă 26 miliarde de dolari pentru Israel vizează refacerea sistemelor defensive precum Iron Dome și Praștia lui David. Un alt proiect de lege care se concentrează pe zona Indo-Pacific urmărește să contracareze provocările militare ale Chinei și să consolideze apărarea Taiwanului.

În plus, pachetul legislativ include măsuri precum “Refacerea prosperității economice și a oportunităților pentru ucraineni” (Repo Act), care vizează furnizarea de bunuri rusești confiscate către Ucraina, și inițiative pentru a aborda preocupările de securitate legate de TikTok.

Cu toate acestea, demersul lui Johnson în favoarea ajutorului extern s-a confruntat cu o opoziție fermă în cadrul partidului său, în special din partea facțiunilor conservatoare precum Freedom Caucus. Membrii au criticat alocarea de fonduri, susținând că accentul ar trebui să fie pus pe probleme interne, cum ar fi securitatea frontierelor.

În ciuda presiunilor tot mai mari, Johnson rămâne hotărât în susținerea ajutorului extern, subliniind rolul Americii în apărarea aliaților și intereselor sale în întreaga lume. În timp ce tensiunile continuă să mocnească pe mai multe fronturi, rezultatul votului de sâmbătă va avea implicații semnificative pentru politica externă a SUA și pentru eforturile de securitate globală.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Joe Biden cere Congresului ”să adopte urgent” ajutorul pentru ”prietenii” ucraineni și israelieni: Există momente în istorie care necesită curaj. Acesta este unul dintre ele | Pachetul, supus la vot sâmbătă

Published

on

© The White House

Președintele american Joe Biden a publicat miercuri un editorial în Wall Street Journal pentru a spori presiunea asupra Congresului în vederea adoptării legii referitoare la ajutorul extern care va contribui la consolidarea apărării ucrainene și israeliene și la furnizarea de asistență umanitară în Gaza, informează Politico Europe.

”Acum nu este momentul să ne abandonăm prietenii. Congresul trebuie să adopte urgent o legislație de securitate națională pentru Ucraina și Israel, precum și ajutorul umanitar de care au nevoie disperată palestinienii din Gaza”, a scris Biden în editorial, promițând că SUA nu vor ”scrie cecuri în alb” pentru niciuna dintre aceste țări.

”Trimitem echipament militar din propriile noastre rezerve și folosim apoi banii aprobați de Congres pentru a reface acele stocuri prin achiziții de la furnizorii americani. Investim în industria americană, cumpărăm produse fabricate în SUA de muncitorii americani, sprijinim locurile de muncă în aproape 40 de state și ne consolidăm propria securitate. Ne ajutăm prietenii în timp ce ne ajutăm pe noi”, a explicat Biden în apelul său.

De altfel, acest mesaj venea cu doar câteva ore înainte ca președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, să prezinte o propunere a planului său de ajutor extern. Propunerea în patru părți a lui Johnson împarte ajutorul pentru Israel, Ucraina și Taiwan în proiecte de lege separate, iar o parte din asistență ar fi condiționată ca un împrumut și ar include dispoziții privind strategia militară și supravegherea.

Chiar dacă legiuitorii americani se află în fața unei urgențe crescute privind acordarea unui ajutor militar Israelului, lovit săptămâna trecută de Iran cu rachete și drone, unii republicani radicali au promis că vor încerca să distrugă pachetul, în vreme ce doi dintre ei și-au exprimat public susținerea pentru înlăturarea lui Johnson din funcția de președinte al Camerei Reprezentaților, acesta din urmă anunțând că pachetul va fi suspus votului sâmbătă, conform AFP și Reuters, citate de Agerpres

În editorial, președintele american a prezentat pachetul ca pe o investiție făcută astăzi care va evita ca trupele americane să fie nevoite să se implice direct în conflictele de mâine.

”Dacă Rusia învinge, forțele lui Putin se vor apropia mai mult ca niciodată de aliații noștri din NATO. <<Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor>> înseamnă că, dacă Putin invadează un aliat NATO, îi vom veni în ajutor, așa cum aliații noștri din NATO au făcut-o pentru noi după atacurile din 11 septembrie. Ar trebui să acordăm sprijin Ucrainei acum, pentru a-l opri pe Putin să invadeze aliații noștri din NATO și pentru a ne asigura că nu atrage trupele americane într-un viitor război în Europa”, a scris Biden.

Planul nu ar trebui să fie ”ținut ostatic” de un grup de republicani conservatori, a adăugat Biden. ”Există momente în istorie care necesită leadership și curaj. Acesta este unul dintre ele”, a conchis președintele SUA.

Recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat drept exemplu sprijinul de care s-a bucurat Israelul în timp ce era atacat de Iran pentru a lansa un apel la adresa aliaților în vederea suplimentării ajutorului militar destinat Kievului, cu trimitere la pachetul american

Reuniți la Bruxelles, șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au decis că este necesar ca statele UE să furnizeze “urgent apărare antiaeriană Ucrainei”.

Continue Reading

CHINA

Șeful Pentagonului și ministrul chinez al Apărării, prima discuție telefonică în aproape un an și jumătate despre chestiuni legate de ”securitatea regională și globală”

Published

on

© Secretary of Defense/ Flickr

Șeful Pentagonului și ministrul chinez al Apărării, Lloyd Austin și Dong Jun, au avut marți prima convorbire telefonică în format de videoconferință după aproape un an și jumătate, într-o nouă dovadă că cele două superputeri doresc să menține liniile de comunicare deschise, în pofida tensiunilor care continuă, anunță AFP și EFE, citate de Agerpres.

Convorbirea, care a durat mai mult de o oră și în care partea chineză a pus accentul pe ”construirea unei relaţii militare care să evite conflictele şi confruntările”, are loc în contextul în care SUA dorește și depune eforturi în direcția consolidării alianței militare cu alte țări din regiunea Asia-Pacific pentru a stăvili influența Chinei.

”Secretarul Austin a subliniat importanța respectării libertății de navigație în largul mării, garantată de dreptul internațional, în special în Marea Chinei de Sud. De asemenea, a discutat despre războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la recentele provocări din partea Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC)”, precizează Pentagonul într-un comunicat, care stipulează că temele abordate au fost cele legate de ”securitatea regională și globală”.

Citiți și: Concomitent cu vizita lui Lavrov în China, șefa Trezoreriei SUA avertizează, de la Beijing, companiile chineze să nu susțină războiul Rusiei împotriva Ucrainei

În egală măsură, Austin a reiterat că ”Statele Unite rămân angajate față de politica de lungă durată privind o singură China, care este ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwanul, de cele trei comunicate comune SUA-China și de cele șase asigurări, și a reafirmat importanța păcii și a stabilității peste strâmtoare”.

De cealaltă parte, Dong Jun a pus accentul pe importanța unei ”cooperări deschise şi pragmatice şi a acumulării graduale a încrederii reciproce”, pentru a ”deveni un pilon de stabilitate pentru dezvoltarea relaţiilor” între cele două ţări, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării chinez postat pe reţeaua de socializare Wechat.

Amintim că președintele Joe Biden s-a întâlnit în luna noiembrie cu liderul chinez Xi Jinping în cadrul forumului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco, fiind o încercare de a stabiliza relația tensionată dintre cele două națiuni, care au manifestat o neîncredere pe un trend ascendent una față de cealaltă, fapt ce a dus legăturile dintre cele două la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol.

Biden și Jinping au convenit atunci asupra unei serii de măsuri de consolidare a încrederii, inclusiv asupra reluării comunicării militare la nivel înalt, prima discuție în acest domeniu având loc la 22 decembrie între șeful Statului Major american Charles Brown și generalul chinez Liu Zhenli.

Aceast dialog din decembrie, anul trecut, a fost succedată la scurt timp, mai precis în ianuarie 2024, de cea de-a 17-a discuţie de coordonare a politicii de apărare între SUA şi China, prin vocile lui Michael Chase, asistenul adjunctului secretarului Apărării pentru China, Taiwan şi Mongolia, și a  generalului-maior Song Yanchao, director adjunct al biroului comisiei militare centrale pentru cooperarea militară internaţională.

Ulterior, la începutul lunii aprilie a acestui an, a avut loc o rundă de discuții la nivel de lucru privind Acordul consultativ militar și maritim (MMCA), pentru a totul să culmineze cu dialogul la nivel de miniștri. 

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL EUROPEAN44 mins ago

Klaus Iohannis le-a prezentat omologilor din UE viziunea României privind viitorul pieței unice, cu accent pe rolul prioritar al coeziunii și agriculturii și ridicarea controalelor la frontierele terestre

SUA2 hours ago

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

U.E.3 hours ago

UE instituie Cadrul de Investiții pentru Ucraina în valoare de 9,3 mld. de euro

ROMÂNIA3 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanți ai companiilor emirateze: Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu UAE

ROMÂNIA4 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

MAREA BRITANIE5 hours ago

Comisia Europeană dorește începerea negocierilor de stabilire a unui acord între UE și Marea Britanie privind mobilitatea tinerilor de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii

NATO6 hours ago

Cinci avioane ale Forțelor Aeriene Spaniole protejează spațiul aerian al NATO deasupra României, fiind dislocate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

G76 hours ago

Ministrul german de externe cere G7 ”măsuri suplimentare” contra Iranului după atacul ”fără precedent” asupra Israelului

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR6 hours ago

Raportorul CoR Csaba Borboly: Regiunile și orașele din UE cer reevaluarea statutului de protecție a carnivorelor mari pentru a promova coexistența durabilă cu omul și îmbunătățirea biodiversității

ROMÂNIA7 hours ago

Sebastian Burduja, maraton de întâlniri în Qatar pentru atragerea investițiilor în sectorul energetic: Se prefigurează investiții de miliarde de euro din 2025 în perimetre pentru centralele eoliene din Marea Neagră

ROMÂNIA4 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 day ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 day ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO6 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending