Preşedintele în exerciţiu al SUA Donald Trump a declarat marţi că se va ruga pentru succesul noii administraţii în discursul său de adio, cu o zi înainte ca Joe Biden să depună jurământul ca cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, și a promis că mișcarea pe care a pornit-o în urmă cu patru ani reprezintă doar începutul.
Într-un ultim discurs susținut de la Casa Albă înaintea ceremoniei de inaugurare a lui Biden, Trump s-a referit la succesul viitoarei administrații fără să-i pomenească numele lui Biden, în ceea ce reprezintă încă o dovadă a faptului că acesta nu recunoaște rezultatele alegerilor din 3 noiembrie anul trecut. Acesta este deopotrivă și un gest care se înscrie și linia deciziilor recente ale liderului în funcție de a nu-l primi pe Joe Biden la Casa Albă, conform tradiției, sau de a nu participa la ceremonia de inaugurare a acestuia.
“Săptămâna aceasta inaugurăm o nouă administraţie şi ne rugăm pentru succesul său în păstrarea unei Americi sigure şi prospere”, a declarat Donald Trump într-o înregistrare video de aproape 20 de minute. “De asemenea, le dorim să aibă noroc”, a adăugat el, conform dpa, scrie Agerpres.
Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidenţiale din noiembrie şi pretenţiile sale nefondate de fraudă electorală i-au determinat pe susţinătorii săi să asalteze Capitoliul pe 6 ianuarie.
“Toţi americanii au fost îngroziţi de asaltul asupra Capitoliului nostru”, a mai spus Trump în înregistrarea video în care adăugă că violenţa politică “nu poate fi tolerată”.
Totodată, Donald Trump s-a folosit de această ocazie pentru a aminti realizările administraţiei sale, precum reduceri de impozite, măsuri de securizare a frontierei şi decizii de politică externă.
“Lumea ne respectă din nou, vă rog să nu pierdeţi acest respect”, a îndemnat Trump următoarea administraţie, enumerând retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris, Acordul comercial Transpacific, creșterea bugetelor militare în rândul aliaților europeni, recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului și medierea normalizării unor relații în Orientul Mijlociu și asumarea unei politici clare cu privire la China.
“În timp ce mă pregătesc să predau puterea unei noi administraţii miercuri la prânz, vreau să ştiţi că mişcarea pe care am început-o abia începe – nu a existat niciodată aşa ceva”, a conchis el, care își încheie mandatul în timp ce o procedură de punere a sa sub acuzare, a doua în ultimii doi ani, a fost aprobată de Camera Reprezentanților și urmează a fi dezbătută și votată în Senat.
Joe Biden este învestit miercuri în funcția de președinte al SUA. El va depune jurământul și va deveni cel de-al 46-lea președinte din istoria țării, tema ceremoniei sale de inaugurare fiind “America unită”.
Joe Biden, fostul vicepreședinte al SUA și candidatul democrat la funcția de președinte al țării, a câștigat scrutinul prezidențial, învingându-l pe Donald Trump și devenind cel de-al 46-lea președinte din istoria Statelor Unite și cel de-al 14-lea fost vicepreședinte care preia funcția supremă în statul american. În egală măsură, Kamara Harris, partenerul politic al lui Biden, va deveni prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.
Rezultatele alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie anul trecut au fost validate la 6 ianuarie de Congresul Statelor Unite, într-o sesiune comună a Camerei Reprezentanților și Senatului, reluată după susţinătorii preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au pătruns în plenul Camerei Reprezentanţilor şi s-au implicat într-o confruntare armată cu agenţii de securitate de la Capitoliu, într-o demonstrație violentă fără precedent în ultimele două secole pentru clădirea Congresului american.
Procesul de certificare a alegerii lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA de către Congresul american reprezintă ultima etapă înaintea ceremoniei de inaugurare din 20 ianuarie, după ce fostul vicepreședinte a câștigat alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020 cu peste 81 de milioane de voturi, iar la 14 decembrie a obținut și majoritatea voturilor, 306 la 232, în Colegiul Electoral în urma competiției cu Donald Trump.