Connect with us

INTERNAȚIONAL

Donald Trump insistă cu acuzațiile la adresa lui Barack Obama: Ne-a spionat și pe mine și pe Angela Merkel

Published

on

Donald Trump refuză să își retragă acuzațiile nesusținute privind presupusul spionaj al său de către fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, insinuând chiar în timpul vizitei cancelarului german la Washington că are ceva în comun cu Angela Merkel, și anume faptul că ambii au fost spionați de acesta, notează Politico Europe.

Foto:Istagram/bundeskanzlerin

Relația SUA-Germania a fost puternic zguduită în anul 2013 când documentele furate de către fostul agent NSA, Edward Snowden, au apărut în presă dezvăluind  faptulă că serviciile americane de informații spionau activitatea telefonică a Angelei Merkel.

Întrebat despre acuzațiile conform cărora Obama a montat dispozitive de spionaj în reședința sa din Trump Tower,  Donald Trump a precizat că are ceva în comun cu Angela Merkel. „În ceea ce privește acțiunile de spionaj ale fostei administrații, cred că avem măcar acest lucru în comun”, a spus Trump arătând către cancelarul Merkel.

James Clapper, director al Comunității Naționale de Informații sub președinția Obama, a afirmat că nicio agenție din subordinea sa nu a desfășurat operațiuni de interceptare a comunicațiilor lui Donald Trump.

Mulți dintre republicani doresc ca aceste acuzații nefondate ale președintelui să fie clarificate, însă Trump insistă asupra lor, fără a aduce dovezi însă.

Mai mult, aceste acuzații nu s-au oprit la autoritățile americane, ci a fost menționată și implicarea unui serviciu britanic. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a declarat că serviciul britanic de informații GCHQ l-a ajutat pe președintele Obama să îl spioneze pe Donald Trump când încă nu era președinte al SUA.

Citiți și

Barack Obama neagă acuzațiile că ar fi cerut ascultarea telefoanelor lui Donald Trump

Casa Albă îi cere scuze serviciului britanic de informații acuzat de sprijinirea lui Barack Obama pentru spionarea lui Donald Trump

Donald Trump, după întâlnirea cu Angela Merkel: Îi mulțumesc cancelarului german pentru intenția de a acorda 2% din PIB pentru apărare

Aceste afirmații au strârnit reacții din partea instituției britanice de informații care a făcut o declarație de presă: „Recentele acuzații făcute de comentatorul Judge Andrew Napolitano despre faptul că GCHQ i s-a cerut să efectueze interceptarea convorbirilor telefonice împotriva președintelui ales de atunci nu sunt întemeiate. Ele sunt complet ridicole și ar trebui să fie ignorate”.

Ulterior, atât purtătorul de cuvânt al Casei Albe, cât și consilierul pentru securitate națională al SUA, generalul McMaster, și-au prezentat scuze pentru acuzațiile neîntemeiate și care nu au fost însoțite de dovezi. 

SUA

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

Published

on

©️ Ministerie van Defensie/ Twitter

Pentagonul a anunțat acordarea unei asistențe militare suplimentare Ucrainei, pentru a răspunde nevoilor critice și de apărare ale acestei țări invadate de Rusia.

Potrivit unui comunicat al instituției americane, această aprobare reprezintă cea de-a 39-a retragere de echipamente din stocurile Departamentului Apărării pentru Ucraina, începând cu august 2021.

Aceasta include capacități-cheie pentru a sprijini apărătorii aerieni ai Ucrainei, care protejează cu curaj soldații, civilii și infrastructura critică a Ucrainei, în contextul în care Rusia continuă să efectueze atacuri aeriene care ucid civili în întreaga Ucraină.

Acest pachet de asistență pentru securitate conține, de asemenea, artilerie, capacități anti-tanc și muniție pentru sistemele Patriot, inclusiv zeci de milioane de cartușe de arme de calibru mic, evaluate la până la 300 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să continue să-și apere teritoriul suveran.

Citiți și: SUA au aprobat vânzarea către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer la un cost estimat de 285 milioane de dolari

Șeful Statului Major al SUA: O victorie militară a Rusiei în războiul din Ucraina este imposibilă

Statele Unite se angajează să continue colaborarea cu aliații și partenerii lor pentru a oferi Ucrainei capacități care să răspundă nevoilor sale imediate pe câmpul de luptă și cerințelor de asistență în materie de securitate pe termen mai lung.

 

Continue Reading

NATO

Aeronavele AWACS ale NATO vor supraveghea spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summit-ului Comunității Politice Europene

Published

on

© NATO

Zborurile de supraveghere al aeronavelor AWACS ale NATO vor contribui la protecția Summit-ului Comunității Politice Europene desfășurat în Republica Moldova în perioada 31 mai – 2 iunie, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Aeronavele AWACS ale NATO pot detecta avioane, rachete și drone la sute de kilometri distanță, ceea ce le face o importantă capacitate de avertizare timpurie”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, adăugând că “Moldova este un partener apropiat și de lungă durată al NATO”.

Ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina, NATO și-a sporit prezența aeriană în Europa de Est cu avioane de luptă, avioane de supraveghere și avioane cisternă suplimentare. Aeronavele AWACS efectuează în mod regulat patrule deasupra Europei de Est și a regiunii Mării Baltice pentru a urmări avioanele de război rusești în apropierea granițelor NATO. NATO dispune de 14 aeronave AWACS, care sunt aeronave Boeing 707 modificate. Zburând la o altitudine de aproximativ 10 km, o singură aeronavă AWACS poate monitoriza spațiul aerian pe o rază de 400 km.

De asemenea, aeronavele AWACS ale NATO patrulează în mod obișnuit spațiul aerian în timpul evenimentelor internaționale majore, inclusiv în timpul reuniunilor la nivel înalt ale NATO, cea mai recentă fiind cea de la Madrid, din iunie anul trecut, și a altor evenimente de profil înalt, cum ar fi turneele internaționale de fotbal sau Jocurile Olimpice.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Șeful diplomației UE: Cipru a devenit membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială. Și R. Moldova poate face acest lucru

Published

on

© EPC Moldova/ Flickr

Corespondență din Bulboaca

Dacă Ciprul a devenit stat membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială, atunci și Republica Moldova poate face acest lucru, a afirmat joi șeful diplomației europene Josep Borrell, sosind la summitul Comunității Politice Europene de la Castelul Mimi din Bulboaca, la aproximativ 35 de kilometri de Chișinău.

Voința europeană a acestui guvern și a acestui popor și calea lor europeană sunt clare. Moldova este un stat candidat și acum trebuie să implementeze reformele“, a spus Borrell, după ce a fost întâmpinat de președinta Maia Sandu.

Întrebat despre blocajul care poate apărea în calea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană în contextul problemei teritoriale legate de regiunea separatistă Transnistria, Înaltul Reprezentant al UE a precizat că nu vede un blocaj.

Calea Moldovei este independentă de ceea ce se întâmplă cu Transnistria. Cipru a devenit membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială. Și Moldova o poate face“, a spus Borrell.

Republica Moldova găzduiește joi, 1 iunie 2023, cel mai mare eveniment internațional din istoria sa, primind liderii europeni la cea de-a doua reuniune a Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE).

47 de șefi de stat și de guvern sunt așteptați la Castelul Mimi din Bulboaca, o podgorie situată la aproximativ 35 km de capitala moldovenească Chișinău, pentru a participa la acest eveniment.

Aceasta reprezintă o creștere față de cei 44 de lideri care au fost invitați la primul summit CPE din octombrie, la Praga. Acestora li se vor alătura șefii instituțiilor UE. Cu aproximativ 50 de lideri prezenți, summitul din această săptămână este una dintre cele mai mari reuniuni ale liderilor mondiali din acest an, după Adunarea Generală a ONU și COP.

Urmăriți și VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

Summitul de joi a fost precedat de adoptarea sau anunțarea unor decizii importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Pe lângă lansarea MPUE și furnizarea de echipamente pentru apărare, UE a decis să suplimenteze cu 145 de milioane de euro sprijinul său macro-financiar pentru R. Moldova, a inclus primele șapte persoane pe lista de sancțiuni în cadrul regimului de măsuri restrictive creat la propunerea României pentru a sancționa pe cei care încearcă să destabilizeze ordinea democratică din R. Moldova și a încheiat cu autoritățile de la Chișinău un acord pentru reducerea tarifelor de roaming începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Summitul are loc la aproape un an de zile de când Republica Moldova, alături de Ucraina, a obținut statutul de țară candidată la UE, Chișinăul sperând să primească până la finele lui 2023 și decizia de începere a negocierilor de aderare.

Sub deviza “Moldova nu este singură“, mai mulți lideri europeni, între care președintele francez Emmanuel Macroncancelarul german Olaf Scholz, premierii Estoniei, Belgiei, Cehiei, Slovaciei și Maltei, președintele Consiliului European Charles Michelpreședinta Parlamentului European Roberta Metsola și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, au transmis mesaje de susținere. 

Summitul CPE se desfășoară la 10 zile distanță de la ampla manifestare intitulată Adunarea Națională “Moldova Europeană”, care s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la 21 mai. La această manifestare, peste 75.000 de cetățeni au adoptat o rezoluție prin care cer includerea aderării la UE în Constituție.

Continue Reading

Facebook

SUA33 mins ago

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

NATO39 mins ago

Aeronavele AWACS ale NATO vor supraveghea spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summit-ului Comunității Politice Europene

REPUBLICA MOLDOVA42 mins ago

Șeful diplomației UE: Cipru a devenit membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială. Și R. Moldova poate face acest lucru

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Zelenski, întâmpinat de Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene: Viitorul Ucrainei și R. Moldova este în UE

NATO1 hour ago

Jens Stoltenberg va merge la Ankara pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO

SUA1 hour ago

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis și Roberta Metsola au călătorit împreună de la București la summitul Comunității Politice Europene: “R. Moldova nu este singură”

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu, “uimită” și recunoscătoare de viteza cu România a reușit să obțină aprobarea rapidă a sancțiunilor UE împotriva celor care destabilizează R. Moldova

ROMÂNIA3 hours ago

Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis participă alături de Volodimir Zelenski la discuțiile grupului de lucru privind securitatea europeană

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Șeful diplomației europene a lansat Misiunea de parteneriat pentru R. Moldova și a înmânat echipamentele UE pentru forțele armate: Acesta este doar începutul. Sunteți un viitor membru UE

ROMÂNIA19 hours ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO7 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA1 week ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Team2Share

Trending