Connect with us

NATO

Donald Trump le readuce în atenție aliaților europeni fiorii din primul mandat: Dacă își plătesc facturile și dacă eu cred că ne tratează corect, voi rămâne în NATO

Published

on

© NATO/ Flickr

Președintele ales al SUA Donald Trump a declarat că ar lua în considerare “în mod absolut” retragerea Statelor Unite din NATO dacă aliații europeni nu “își plătesc facturile”.

Într-un interviu difuzat duminică de NBC News, Trump, care se va întoarce la Casa Albă ca al 47-lea președinte al SUA pe 20 ianuarie, a subliniat schimbările în politicile interne și externe pe care intenționează să le pună în aplicare după ce va prelua funcția.

“NATO [națiunile europene] a profitat de noi [SUA] în ceea ce privește comerțul. Nu ne iau mașinile, nu ne iau produsele alimentare, nu ne iau nimic. Este o rușine. În plus, noi îi apărăm, așa că este o dublă lovitură”, a spus Trump, potrivit TVP.

“Am reușit să obțin sute de miliarde de dolari investiți în NATO doar printr-o atitudine dură. Am spus țărilor: Nu vă voi proteja dacă nu plătiți, iar acestea au început să plătească, ceea ce s-a ridicat la peste 600 de miliarde de dolari”, a continuat el.

Când a fost întrebat dacă va menține Statele Unite în alianță, Trump a spus: “Dacă ei [aliații] își plătesc facturile și dacă eu cred că ne tratează corect, răspunsul este: absolut, voi rămâne în NATO”.

Cu toate acestea, dacă aliații nu își plătesc datoriile, Trump a declarat că va lua “absolut” în considerare retragerea SUA din NATO.

Republicanul, în timpul mandatului său anterior de președinte, a presat în mod constant națiunile europene să își crească cheltuielile militare, cerându-le să aloce cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare, pentru a asigura o contribuție echitabilă la securitatea colectivă în cadrul NATO.

Dintre țările NATO, Polonia alocă cea mai mare parte din PIB pentru apărare, cu 4,12%.  Bugetul pentru 2025, anunțat de prim-ministrul polonez Donald Tusk în luna august, ridică această cifră la 4,7% – o sumă record menită să consolideze securitatea Poloniei în contextul amenințărilor de agresiune rusească.

România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.

De altfel, un număr record de 23 de țări NATO din 32 vor atinge ținta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare ale Alianței în anul 2024, potrivit celor mai recente statistici publicate de Alianța Nord-Atlantică în vara acestui an, cu România fiind situată la un buget estimat al apărării de 2,25% din PIB pentru anul 2024.

Germania, Olanda, Norvegia și Turcia se numără printre țările care au atins cifra de 2% pentru prima dată.

În toată Europa și Canada, aliații NATO au sporit, în acest an, cheltuielile pentru apărare cu 18%, aceasta fiind cea mai mare creștere din ultimele decenii.

Polonia se află în fruntea clasamentului, urmată de Estonia (3,43%), SUA (3,38%), Letonia (3,15%) și Grecia (3,08%). Croația, Portugalia, Italia, Canada, Belgia, Luxemburg, Slovenia și Spania sunt țările care au alocat sub 2% din PIB pentru apărare.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Secretarul general al NATO salută revenirea lui Trump la Casa Albă, alături de care aliații vor crește “turația cheltuielilor și producției de apărare”

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a felicitat luni pe Donald Trump pentru revenirea sa în funcția de președinte al SUA și a salutat faptul că acesta va obliga statele membre ale Alianței să cheltuie mai mult pentru înarmare.

“Cu președintele Trump din nou în funcție, vom crește turația cheltuielilor și producției de apărare”, a spus Rutte într-un mesaj distribuit pe rețelele de socializare, X și Facebook.

“Împreună putem realiza pacea prin forță, cu ajutorul NATO!”, a mai scris secretarul general al Alianței în mesajul în care i-a transmis lui Trump “cele mai sincere felicitări” pentru revenirea la Casa Albă.

Fostul premier olandez a fost unul dintre puținii lideri europeni care au menținut o relație bună cu Trump în primul mandat prezidențial al acestuia.

În interiorul Sălii Rotunde a Capitoliului Statelor Unite, templul democrației americane, republicanul Donald J. Trump a depus jurământul și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, reconfirmând politica de a pune America pe primul loc și de a face America măreață din nou, aceleași teze cu care a obținut victoria în primul mandat și pe care le-a evocat și în discursul inaugural din 2017. În discursul de acum, Donald Trump a detaliat cele aproximativ 200 de ordine executive pe care le va semna în prima zi de mandat, inclusiv decretarea stării de urgență la granița sudică cu Mexicul, trimiterea armatei la frontiere și adoptarea unei politici dure anti-imigrație, redenumirea prin ordin executiv a Golfului Mexic în Golful Americii, o stare națională de urgență energetică prin care să fie demarat puternic forajul de petrol, recunoașterea a două genuri – masculin și feminin -, reimpunerea Canalului Panama sub controlul SUA. El a promis că va fi un “pacificator” prin războaiele pe care le va încheia și pe cele pe care nu le va declanșa, în timp ce Statele Unite vor construi cea mai performantă armată din lume, criticând de asemenea “finanțarea nelimitată pentru apărarea frontierelor străine”.

În prezent, NATO cere membrilor săi să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare, dar această cifră va fi probabil majorată la summitul alianței din iunie de la Haga.

În prima conferință de presă din acest an, Donald Trump a declarat că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor. Solicitarea s-a izbit de un refuz din partea cancelarului german Olaf Scholz.

Ulterior, secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a adresat Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare

Obiectivul final al cheltuielilor NATO, le-a spus el europarlamentarilor, ar putea fi în jur de 3,6 sau 3,7 % din PIB. 

La finele anului trecut, Mark Rutte le-a cerut statelor membre ale Alianţei, în primul său discurs major de la preluarea funcției, să treacă la o “mentalitate de război” şi să îşi crească bugetele apărării către 3% din PIB, motivând că “Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”.

O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.

Polonia și Lituania sunt primele țări care și-au asumate ținte de aproximativ 5% din PIB pentru apărare.

Între timp, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru prosperitate și strategie industrială, Stéphane Séjourné, a declarat luni, în ajunul ceremoniei de învestire a celui de-al 47-lea președinta al SUA, că este de acord că Europa trebuie să investească mai mult în capacitățile sale de apărare, dar a susținut că ar fi imposibil să facă acest lucru dacă Donald Trump lansează un război comercial cu Europa.

Continue Reading

NATO

Prima desfășurare militară externă a Suediei în cadrul NATO: Peste 500 de soldați suedezi se alătură Brigăzii Multinaționale NATO din Letonia

Published

on

© Evika Silina / X

Primul contingent al batalionului suedez de infanterie mecanizată, format din 550 de militari, a sosit sâmbătă la Riga pentru a se alătura Brigăzii Multinaționale a NATO în Letonia, prima desfășurare militară externă a Suediei de când a aderat la Alianța Nord-Atlantică, potrivit EFE, informează Agerpres.

Șefa guvernului leton, Evika Silina, a anunțat sosirea soldaților suedezi pe rețeaua de socializare X, împreună cu o fotografie arătând o coloană de militari debarcând de o navă cu drapelele Suediei și NATO, cu o a doua imagine prezentând un vehicul blindat de luptă din dotarea suedezilor.

„Astăzi, soldații suedezi sosesc la noi în prima lor misiune NATO, alăturându-se brigăzii multinaționale NATO din Letonia. În total, aproximativ 500 de soldați din Batalionul de Infanterie Mecanizată al Suediei vor contribui la consolidarea capacităților de apărare ale Letoniei și a graniței de est, care reprezintă frontiera externă a întregii Uniuni Europene și a NATO”, a scris Evika Silina, pe X.

Ministrul leton al apărării, Andris Spruds, i-a salutat pe soldații suedezi pe aceeași platformă, subliniind că este un „moment istoric”.

„Acesta este un moment istoric – prima dată când Suedia, în calitate de aliat NATO, își desfășoară batalionul de infanterie într-o țară membră a alianței. Odată cu alăturarea a peste 500 de soldați suedezi Brigăzii Multinaționale NATO din Letonia, ne consolidăm capacitățile de luptă. Alianța este mai unită și mai puternică ca niciodată”, a scris Spruds, pe X.

 

Soldații suedezi se vor alătura unei brigăzi multinaționale cu militari din 14 țări NATO, aflată sub comandament canadian și staționată la o baza militară situată la aproximativ 25 de kilometri nord de capitala Letoniei.

Sosirea unității suedeze de infanterie mecanizată cu vehicule blindate de luptă, arme antitanc și alte echipamente are loc la mai puțin de un an după ce prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat că țara sa va trimite un batalion pentru a se alătura contingentului NATO din Letonia.

Întărirea contingentului NATO din Letonia cu trupe suedeze are loc într-un moment de tensiuni crescute în regiunea baltică, ca urmare a sabotării recente a unor cabluri subacvatice de către nave suspectate că ar aparține „flotei fantomă” ruse și cu două zile înainte de învestirea lui Donald Trump ca președinte al SUA.

Pe 25 decembrie, cablul electric Estlink 2 și patru cabluri de telecomunicații ce leagă Finlanda și Estonia au fost avariate, la numai câteva săptămâni după ruperea a două cabluri de telecomunicații în apele suedeze din Marea Baltică, pe 17 și 18 noiembrie. Autoritățile finlandeze suspectează un act de sabotaj și au reținut petrolierul Eagle S, sub pavilionul Insulelor Cook, o navă despre care UE consideră că ar putea aparține „flotei fantomă” ruse.

Ulterior, NATO a transmis că își va spori prezența militară în Marea Baltică, iar Estonia a trimis o navă de patrulare pentru a-și proteja cablul energetic submarin Estlink1 și legătura operațională critică cu Finlanda. 

Tot pe fondul incidentelor repetate de deteriorare a cablurilor subacvatice din Europa, Suedia a anunțat că va pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei

Continue Reading

NATO

Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul

Published

on

© NATO/ Flickr

Lituania se angajează să aloce între 5% și 6% din PIB pentru apărare în perioada 2026 – 2030, a anunțat vineri ministrul de externe al republicii baltice, Kęstutis Budrys, făcând un apel la aliații din NATO să urmeze acest exemplu.

Decizia anunțată de Budrys a fost luată vineri în cadrul Consiliului de Stat pentru Apărare, în timp ce Lituania a găzduit în aceeași zi reuniunea informală Snow Meeting, pe teme de politică externă și securitate, un eveniment tradițional care reunește miniștri de externe din state UE şi NATO, inclusiv ministrul român de externe Emil Hurezeanu.

Vremurile dificile necesită decizii îndrăznețe și leadership. Facem apel la aliații noștri să urmeze acest exemplu. Epoca strategiilor pasive de tipul “stăm și așteptăm” a luat sfârșit“, a spus șeful diplomației de la Vilnius.

 

Lituania este doua țară europeană din NATO și de pe flancul estic, după Polonia, care răspunde apelului președintelui ales al SUA, Donald Trump, ca statele aliate să investească 5% din PIB în bugetele lor militare, o solicitare considerată piperată de mai multe state membre. În ceea ce o privește, Varșovia a luat încă de anul trecut decizia de a aloca un buget impresionant pentru apărare, după ce în 2024 a investit 4,12% din PIB în bugetul militar, dar Polonia și-a reiterat susținerea pentru poziția lui Trump

Anunțul Vilniusului vine cu trei zile înainte de inaugurarea lui Trump la Casa Albă, pentru un al doilea mandat după o pauză de patru ani.

În prima conferință de presă din acest an, Donald Trump a declarat că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor. Solicitarea s-a izbit de un refuz din partea cancelarului german Olaf Scholz.

Ulterior, secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a adresat Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare

“Suntem în siguranță acum, dar nu și peste patru sau cinci ani”, a spus el, adăugând ulterior că, dacă cheltuielile nu vor crește, europenii ar trebui “să se apuce de cursuri de limba rusă sau să meargă în Noua Zeelandă”. “Sunt profund îngrijorat de situația securității în Europa. Nu suntem în război, dar nici nu suntem în timp de pace… Aceasta înseamnă că trebuie să investim mai mult în apărare și să producem mai multe capacități. Acest lucru nu poate aștepta”, a continuat Rutte.

Obiectivul final al cheltuielilor NATO, le-a spus el europarlamentarilor, ar putea fi în jur de 3,6 sau 3,7 % din PIB. 

La finele anului trecut, Mark Rutte le-a cerut statelor membre ale Alianţei, în primul său discurs major de la preluarea funcției, să treacă la o “mentalitate de război” şi să îşi crească bugetele apărării către 3% din PIB, motivând că “Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”.

O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA13 minutes ago

ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning în aprilie, în cadrul celei de-a doua ediții a Digital Innovation Summit Bucharest

ENGLISH36 minutes ago

INTERVIEW | 62 years after the Élysée Treaty, France and Germany’s ambassadors assure that the Franco-German engine for Europe will not fail and express confidence that Romania will remain a valuable NATO and EU member

INTERVIURI57 minutes ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

U.E.1 hour ago

Germania dorește ca UE să adopte o poziție mai fermă față de amenințările hibride ale Rusiei, extinzând regimul de sancțiuni și limitând misiunile diplomatice ale Moscovei în Europa

INTERNAȚIONAL1 hour ago

UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”

SUA2 hours ago

Donald Trump amenință UE cu taxe vamale: ”Ne tratează foarte rău”. Este ”singura modalitate” ca SUA ”să fie tratate corect”

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Victor Negrescu susține noi norme de transparență în Parlamentul European pentru ca instituția să devină un model de excelență

ROMÂNIA3 hours ago

Este esențial să accelerăm absorbția fondurilor din Politica de Coeziune 2021-2027, le-a transmis Marcel Boloș directorilor Autorităților de Management

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Gabriela Firea, mesaj din plenul PE: Programele UE pentru tineret trebuie să includă fonduri și pentru locuințe accesibile

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Ministrul Finanțelor, întâlnire cu Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie și productivitate: Vom primi un sprijin semnificativ pe plan financiar și tehnic pentru a restabili echilibrul macroeconomic

INTERVIURI57 minutes ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

CHINA22 hours ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

SUA2 days ago

Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou

SUA2 days ago

Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

ROMÂNIA6 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA6 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA1 week ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA1 week ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

Trending