Donald Trump prelungește acordul nuclear cu Iran, dar le dă europenilor un ultimatum pentru consolidarea sa

Președintele Donald Trump a anunțat păstrarea SUA în cadrul acordului nuclear cu Iran, dar lansează un ultimatul europenilor pentru modificarea termenilor acordului în sensul înăspririii acestuia, notează Politico Europe.

Foto: Captura video Twitter/ Eeas

Liderul american a avut de respectat un termen limită pentru a decide dacă va reimpune sancțiuni economice Iranului ca parte a acordului nuclear din 2015 negociat cu Teheranul de către administrația Obama si alte cinci state: Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania. Acesta a confirmat suspendarea sanțiunilor economice, dar a avertizat că este “ultima suspendare pe care o va semna”.

“În absenţa unui astfel de acord” cu europenii, Statele Unite vor impune din nou sancţiunile legate de programul nuclear iranian, a avertizat el, ceea ce ar însemna anularea imediată a pactului încheiat în urmă cu doi ani şi jumătate la Viena. “Dacă, în orice moment, consider că un asemenea acord nu ne este accesibil, mă voi retrage din acordul” din 2015 “imediat”, a ameninţat el.

Citiți și Federica Mogherini, la Washington: UE vrea ca SUA să continue implementarea acordului nuclear cu Iranul

Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie, SUA și Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul își ia responsabilitatea să limiteze activitățile atomice în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.