Connect with us

SUA

Donald Trump, primul ex-președinte american cu “fotografie de identificare penală” în cadrul unui amplu dosar penal de acuzații electorale

Published

on

© Donald J. Trump/ Twitter

Poza de identificare a lui Donald Trump a fost publicată joi seară, după ce a fost înregistrat la o închisoare din Atlanta pentru mai multe acuzații de infracțiuni, în cadrul unui amplu dosar penal care decurge din încercările fostului președinte american de a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020 în statul Georgia.

Un Trump fără zâmbet – deținutul nr. P01135809, potrivit înregistrărilor închisorii din comitatul Fulton – a fost surprins uitându-se fix la cameră în poza de identificare, relatează Reuters.

Imaginea a reprezentat un alt moment extraordinar pentru Trump, care nu a fost nevoit să se supună unei fotografii atunci când a apărut în celelalte trei cazuri penale ale sale, precizează sursa citată.

Trump a difuzat imaginea pe X, site-ul cunoscut anterior sub numele de Twitter, precum și pe propriul său site de socializare, Truth Social.

Postarea de pe X reprezintă prima postare a lui Trump pe site de când contul său a fost interzis după ce o mulțime de susținători ai săi a luat cu asalt Capitoliul Statelor Unite pe 6 ianuarie 2021. Proprietarul X, Elon Musk, a reactivat contul lui Trump la sfârșitul anului trecut.

Trump a intrat deja pe un teritoriu neexplorat, fiind primul fost președinte al SUA care se confruntă cu acuzații penale, chiar și în timp ce își organizează o nouă campanie pentru Casa Albă anul viitor.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

Senatul SUA l-a confirmat pe generalul de culoare Charles Brown pentru funcția de șef al Statului Major Întrunit

Published

on

© US Air Force

O majoritate a Senatului american l-a susținut miercuri pe șeful Forțelor Aeriene americane, generalul Charles Q. Brown Jr., pentru a deveni cel mai înalt ofițer al armatei americane, în timp ce legiuitorii au trecut la confirmarea unora dintre cei mai înalți ofițeri ale căror promovări au fost blocate din cauza opoziției unui senator republican, relatează CNN.

Senatul a susținut cu 83 de voturi pentru și 11 împotrivă nominalizarea lui Brown de către președintele Joe Biden pentru funcția de președinte al Statului Major Întrunit.

Acesta va fi al doilea ofițer de culoare care va prezida Statul Major, după Colin Powell în urmă cu două decenii.

Senatul a avansat cu voturile pentru Brown și alți doi ofițeri militari de rang înalt, întrucât liderul majorității, democratul Chuck Schumer, a folosit o manevră procedurală pentru a ocoli un blocaj al senatorului republican Tommy Tuberville.

Tuberville a început să blocheze confirmările pentru posturile de rang înalt de la Pentagon în luna martie pentru a protesta împotriva unei politici a Departamentului Apărării, adoptată anul trecut, care oferă concediu plătit și rambursează costurile pentru cadrele militare care călătoresc pentru a face avort.

Brown și alți oficiali militari declaraseră că blocarea de către Tuberville a sute de promovări militare ar putea avea un impact de amploare în toate forțele armate, afectând trupele și familiile acestora și aducând atingere securității naționale.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, l-a felicitat pe Brown pentru confirmarea sa, i-a mulțumit lui Schumer pentru că a organizat votul și l-a criticat pe Tuberville pentru blocajul creat. „Ar fi fost deja timpul să confirmăm ceilalți peste 300 de militari nominalizați”, a declarat Austin într-un comunicat.

Nominalizarea lui Brown de către Biden, anunțată în luna mai, a urmat numirii lui Austin în funcția de prim secretar american de culoare al apărării, cea mai înaltă funcție civilă la Pentagon.

Confirmarea lui Brown înseamnă că americanii de culoare dețin pentru prima dată cele două poziții de top la Pentagon, o piatră de hotar majoră pentru o instituție care este diversificată în rândurile sale inferioare, dar în mare parte alcătuită din bărbați albi la vârf.

Schumer a deschis, de asemenea, calea pentru voturile din Senat privind nominalizarea de către Biden a generalului Randy George pentru a deveni șeful Statului Major al armatei și a generalului Eric Smith pentru a deveni următorul comandant al Corpului de Marină.

Brown îi va succeda generalului Mark Milley și va deveni primul general al Forțelor Aeriene care va ocupa această funcție de când generalul Richard Myers a renunțat la ea în 2005 – și doar al cincilea membru al Forțelor Aeriene din istoria de 73 de ani a acestei funcții.

Pilot de carieră pe avioane de vânătoare F-16, Brown va contribui cu aproape patru decenii de serviciu militar la cea mai înaltă funcție militară a națiunii, inclusiv în calitate de comandant în Pacific și în Orientul Mijlociu. De asemenea, acesta ar fi al doilea militar de culoare care ocupă funcția de președinte, după generalul de armată Colin Powell, care a ocupat funcția de președinte între 1989 și 1993.

Încadrat în 1984, Brown a fost atât instructor, cât și comandant al Școlii de Artilerie a Forțelor Aeriene ale SUA, una dintre cele mai exigente școli din cadrul armatei și întruchiparea conceptului de luptători Top Gun. De asemenea, a condus escadrile de vânătoare în Coreea de Sud și Italia înainte de a ocupa poziții cheie în comandamente importante din inima securității naționale a SUA.

În 2014, Brown a fost director de operațiuni pentru descurajare strategică și integrare nucleară pentru Forțele Aeriene ale SUA în Europa, la scurt timp după ce Rusia a invadat Crimeea; din 2015 până în 2016, a comandat Forțele Aeriene Centrale ale SUA, în timp ce SUA și aliații săi desfășurau o campanie aeriană împotriva grupării Statul Islamic; iar din 2018 până în 2020, a condus Forțele Aeriene din Pacific, chiar în momentul în care SUA și-au mutat accentul strategic de la combaterea terorismului în Orientul Mijlociu la descurajarea Chinei în Pacific.

Continue Reading

NATO

Forțele Aeriene SUA își extind raza de acțiune în sud-estul Europei. Americanii au finalizat o investiție de 34 de milioane de dolari la Baza de la Câmpia Turzii

Published

on

© Baza 71 Aeriana Câmpia Turzii/ Facebook

Oficialii militari americani au marcat marți finalizarea unei modernizări de 34 de milioane de dolari la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, o bază strategică din centrul României, unde peste 100 de milioane de dolari sunt cheltuite pentru inițiative menite să extindă raza de acțiune a Forțelor Aeriene americane în sud-estul Europei, relatează publicația americană Stripes.

Lucrările la Baza 71 Aeriană includ o nouă facilitate de operațiuni a escadrilei, un hangar pentru avioane și o platformă de parcare, potrivit unei declarații de marți a Corpului de ingineri al Armatei SUA, menționează sursa citată.

Facilitatea de operațiuni va fi folosită ca “centru principal” pentru planificarea și dirijarea misiunilor care operează de la bază, a precizat Corpul de Armată.

Între timp, un nou hangar de aeronave de 14.000 de metri pătrați a fost proiectat pentru a găzdui mai multe avioane de război NATO.

“Aceste proiecte contribuie la asigurarea faptului că baza poate susține operațiunile avioanelor și echipajelor SUA și NATO”, se arată în comunicat.

 

România a fost un punct central pentru Pentagon, care încearcă să intensifice operațiunile în regiunea Mării Negre. Pe lângă avioanele de luptă, Forțele Aeriene zboară în mod obișnuit și drone MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii, oferind aliaților o capacitate suplimentară de supraveghere nu departe de granița României cu Ucraina.

Inițiativele de la Câmpia Turzii fac parte dintr-un program mai amplu de construcții la bază, care implică alte nouă proiecte și depășește în total 100 de milioane de dolari. 

Alte construcții în valoare de 220 de milioane de dolari au loc la alte instalații din România, inclusiv la un teren de antrenament din Cincu și la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, care servește ca principal centru de operațiuni al armatei americane în România.

Proiectele din România “contribuie la pregătirea și capacitatea de reacție a forțelor americane din Europa” și “consolidează apărarea și securitatea colectivă a aliaților din NATO”, a declarat Roger Vogler, șeful departamentului de inginerie și construcții

Fondurile pentru acestea sunt alocate prin intermediul Iniţiativei de Descurajare a US European Command, care se concentrează pe întărirea capabilităţilor militare prin pregătirea teritoriului NATO împotriva agresiunilor ruseşti.

Americanii au început în 2021 lucrările de modernizare ale Bazei Aeriana Câmpia Turzii în care SUA vor investi 152 de milioane de dolari în 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei. Dintre acestea, 130,5 de milioane de dolari au fost alocate pentru anul trecut și au reprezentat cea mai mare investiție militară americană în Europa pentru anul 2021 prin intermediul Inițiativei pentru Descurajare Europeană, program lansat de SUA în 2014, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea.

Continue Reading

SUA

John Kerry subliniază necesitatea ca Beijingul să „își sporească ambiția” privind accelerarea decarbonizării și reducerea emisiilor de metan

Published

on

© State Department photo/ Public Domain

Trimisul american pentru climă, John Kerry, s-a întâlnit marți, la New York, cu vicepreședintele chinez Han Zheng și a subliniat necesitatea ca China să „își sporească ambiția” în eforturile de accelerare a decarbonizării și de reducere a emisiilor de metan, a anunțat Departamentul de Stat.

Kerry a vizitat recent China și s-a întâlnit cu omologul său chinez, Xie Zhenhua, cei doi discutând despre măsurile politice și progresele înregistrate în ceea ce privește acțiunile pe care ambele țări le-au întreprins pentru a aborda schimbările climatice.

„Secretarul Kerry a reiterat urgența limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, ceea ce va necesita acțiuni ambițioase din partea Statelor Unite și a RPC (China)”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat publicat marți, după ce Kerry s-a întâlnit cu Han.

„Acesta a subliniat, de asemenea, necesitatea ca RPC să își sporească ambiția în eforturile de a accelera, printre altele, decarbonizarea și de a reduce emisiile de super-poluanți precum metanul.”

Vicepreședintele chinez a declarat că Beijingul și Washingtonul ar trebui să mențină dialogul și cooperarea în această privință.

Întâlnirea a avut loc la o zi după ce Han a purtat discuții cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cele două părți convenind să mențină liniile de comunicare deschise.

Marți, în cadrul unui discurs rostit la Adunarea Generală a ONU, președintele american Joe Biden a declarat că administrația sa nu se va „decupla” de Beijing.

„Când vine vorba de China, vreau să fiu clar și consecvent”, a spus Biden. „Căutăm să gestionăm în mod responsabil competiția dintre țările noastre, astfel încât să nu se ajungă la conflict. Am spus că suntem pentru reducerea riscurilor, nu pentru decuplare, în relația cu China”, relatează Reuters. 

Biden a declarat că Beijingul și Washingtonul trebuie să coopereze în domeniul climei și a făcut referire la dezastrele naturale recente – valuri de căldură devastatoare, secete și inundații în întreaga lume – ca parte a unui „instantaneu” care spune „povestea urgentă a ceea ce ne așteaptă dacă nu reușim să ne reducem dependența de combustibilii fosili și să începem să facem lumea rezistentă la schimbările climatice”.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ONU5 hours ago

De la tribuna ONU, președintele sud-coreean atrage atenția asupra pericolului unor tranzacții cu armament între Rusia și Coreea de Nord: Nu vom privi cu indiferență această ”provocare directă”

COMUNICATE DE PRESĂ5 hours ago

Consiliul Investitorilor Străini trage un semnal de alarmă: Noul pachet de măsuri fiscale pune investițiile sub semnul întrebării

U.E.5 hours ago

Giorgia Melonia face apel la ONU pentru un război global împotriva traficanților de ființe umane: Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă

MAREA BRITANIE6 hours ago

De la tribuna Senatului francez, regele Charles al III-lea propune un parteneriat franco-britanic pentru sustenabilitate, climă și biodiversitate

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Polonia și Ucraina sunt gata să înceapă negocierile pentru a stinge disputele în spirală cu privire la cerealele ucrainene

MAREA BRITANIE7 hours ago

Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

SUA7 hours ago

Senatul SUA l-a confirmat pe generalul de culoare Charles Brown pentru funcția de șef al Statului Major Întrunit

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare

ROMÂNIA9 hours ago

Ministrul Energiei atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă investitorii serioși din piața energiei regenerabile: Sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect

U.E.9 hours ago

Scholz cere Rusiei să se conformeze cererii ONU de retragere a trupelor din Ucraina și anunță că Berlinul va găzdui în 2024 următoarea Conferință de Reconstrucție

Victor Negrescu11 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA11 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 day ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU1 day ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.1 week ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending