Donald Trump răspunde provocator criticilor aduse după reuniunea de la Helsinki: Întâlnirea cu Vladimir Putin a fost mai bună decât summit-ul NATO

Președintele SUA, Donald Trump, stârnește din nou rumoare la nivel internațional după ce a afirmat, marți, că întrevederea sa de la Helsinki cu Vladimir Putin a fost mai bună decât reuniunea cu liderii aliați din țările NATO.

În timp ce am avut o reuniune grozavă la NATO, obținând mari sume de bani, am avut o reuniune mult mai bună cu Vladimir Putin. Din păcate, lucrurile nu sunt prezentate astfel – știrile false o iau razna!”, a scris Trump pe contul său de Twitter.

Într-un tweet anterior, liderul de la Casa Albă punctează succesul său la summit-ul NATO, menționând că aliații europeni au plătit 33 de miliarde de dolari datorită lui și că acest lucru este rău pentru Rusia.

”NATO a fost slabă, dar acum este puternică din nou (un lucru rău pentru Rusia”, a mai scris Trump.

Poziția lui Trump apare după ce liderul SUA a lăsat, încă de săptămâna trecută, să se înțeleagă că între summit-ul NATO, vizita în Marea Britanie și reuniunea cu Vladimir Putin, cea din urmă ar putea fi cea mai ușoară.

La NATO, Donald Trump și liderii aliați au intrat într-o reuniune de urgență din cauza dezacordurilor privind sporirea cheltuielilor militare în rândul aliaților europeni, o solicitare expresă a președintelui american, lăsând în urmă impresia unui summit NATO care, în pofida deciziilor consistente în materie de securitate euro-atlantică, a afectat relațiile dintre liderii țărilor aliate. La vizita în Marea Britanie, președintele SUA i-a solicitat premierului britanic să dea în judecată Uniunea Europeană în contextul Brexit, ulterior referindu-se la UE cu caracterizarea de ”inamic”.

După summitul premieră cu Vladimir Putin de la Helsinki, Trump a fost criticat intens în Statele Unite, inclusiv din partea propriului partid, prin atitudinea sa față de omologul rus. Mai mulți foști și actuali oficiali americani au condamnat lipsa oricărui accent critic la adresa Rusiei din partea lui Trump şi faptul că el a acceptat dezminţirile lui Putin privind amestecul Moscovei în alegerile americane. Mai mult, preşedintele american a afirmat despre propria ţară că s-a comportat într-un mod stupid în relaţia cu Rusia.

Citiți și Summitul NATO de la Bruxelles – relatări, analize și corespondență CaleaEuropeana.ro

Citiți și Cei mai importanți oameni politici americani critică prestația lui Donald Trump la summit-ul cu Vladimir Putin: ”Una dintre cele mai rușinoase performanțe ale unui președinte american”

Reamintim că primul summit dintre președinții SUA și Rusiei, desfășurat luni la Helsinki, s-a încheiat după peste patru ore de discuții în diferite formate – tete-a-tete, dejun de lucru și reuniune bilaterală extinsă – la capătul cărora Vladimir Putin a afirmat că ”era Războiului Rece este un lucru al trecutului îndepărtat”, în vreme ce Donald Trump s-a manifestat dispus să riște politic pentru a crea, printr-un dialog productiv cu Rusia, pacea și stabilitatea în lume.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.