Donald Trump și Vladimir Putin au discutat în cadrul summitului de la Helsinki despre organizarea unui referendum în regiunile separatiste din estul Ucrainei

Președintele american, Donald Trump, și omologul său rus, Vladimir Putin, au abordat în cadrul summitului istoric găzduit de Helsinki propuneri concrete pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei, a precizat vineri ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, citat de AFP, anunță Agerpres.

FOTO: Kremlin

”Această problemă a fost discutată, au fost făcute propuneri concrete pentru a rezolva această chestiune”, a declarat ambasadorul în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova, la care jurnaliştii au întrebat dacă cei doi preşedinţi au discutat despre conflictul din estul Ucrainei.

Din partea Rusiei, au fost făcute mai multe propuneri serioase, unele au fost anunţate de Vladimir Vladimirovici (Putin) la conferinţa de presă”, a precizat el, afirmând ”că nu există niciun acord secret”.

Conform agenției Bloomberg, care citează două surse anonime, Vladimir Putin i-ar fi propus lui Donald Trump organizarea unui referendum în regiunile separatiste din estul Ucrainei pentru a pune capăt conflictului izbucnit în 2014, soldat cu mai bine de 10.300 de morți.

Un astfel de scrutin, gândit de Putin, ar fi organizat în prezența unor observatori internaționali și s-ar concentra pe statutul republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk, care practic nu se mai află sub controlul Kievului, menţionează agenţia citată. Ambasadorul Antonov nu a comentat aceste informaţii.

Dacă acest referendum va fi organizat, el va fi cel mai probabil respins de autorităţile ucrainene, care acuză Rusia că acordă sprijin militar rebelilor pro-ruşi.

După afirmațiile ambasadorului rus la Washington, Casa Albă a ținut să aibă o poziție publică legată de acest aspect, susținând că președintele Donald Trump ”nu ia în considerare susţinerea unui referendum în estul Ucrainei”.

”Organizarea unui aşa-numit referendum într-o parte a Ucrainei care nu este sub control guvernamental nu ar avea legitimitate”, a declarat Garrett Marquis, un purtător de cuvânt al Consiliului naţional de securitate al SUA.

Președintele SUA a avut prima sa reuniune bilaterală cu omologul rus, Vladimir Putin, o întrevedere la capătul căruia criticile au fost întețite la adresa liderului de la Casa Albă pentru atitudiunea extrem de cordială față de liderul de la Kremlin, o prestație descrisă de politicienii americani drept ”rușinoasă”.

De altfel, Trump afirmase, cu câteva ore mai devreme, că aşteaptă cu nerăbdare a doua întâlnire cu Putin.

Subiectele dezbătute în cadrul întrevederii private, la care au luat parte doar interpreții oficiali, rămân necuscute.

Președintele american a șocat întreaga lume prin atitudinea pe care a avut-o față de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Mai mulți foști și actuali oficiali americani au condamnat lipsa oricărui accent critic la adresa Rusiei din partea lui Trump şi faptul că el a acceptat dezminţirile lui Putin privind amestecul Moscovei în alegerile americane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.