Connect with us

SUA

Donald Trump speră ca premierul britanic Theresa May să mai rămână în funcție pentru a încheia un acord comercial ,,substanțial și echitabil” cu SUA

Published

on

©️ White House/Flickr

Președintele american Donald Trump i-a declarat marți prim-ministrului britanic Theresa May că ,,Statele Unite ar face o înțelegere extrem de substanțială și echitabilă” cu Regatul Unit după Brexit, informează CNN și The Guardian.

Președintele SUA și premierul britanic, Theresa May, s-au întâlnit cu liderii din Marea Britanie și americani din mediul de afaceri în a doua zi a vizitei de stat a lui Trump în Marea Britanie.

Cei doi oameni de stat au deschis masa rotundă cu un mic dejun alături de reprezentanții mediului de afaceri. Este prima întâlnire politică din itinerarul lui Trump pentru vizita sa în Regatul Unit.

Amintim faptul că în prima zi de itinerariu în Marea Britanie, liderul de la Casa Albă a fost primit de familia regală britanică, alături de care a avut activități până seara, când a participat, alături de prima doamnă, Melania Trump, la dineul de stat găzduit de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham. 

Citiți și Donald Trump a încheiat prima zi de vizită de stat în Regatul Unit cu un toast în cinstea ,,prieteniei veșnice dintre” poporul britanic și cel american și a ,,domniei remarcabile” a Reginei Elisabeta a II -a

Premierul Theresa May a deschis discuția menționând intenția sa de a încheia un ,,acord comercial bilateral” cu Statele Unite – obiectiv pe care guvernul britanic este disperat să-l atingă pe măsură ce Regatul Unit se îndreaptă spre ieșirea, de două ori întârziată, din Uniunea Europeană.

,,Cred că există mari oportunități de care putem profita”, a spus May.

La rândul său, Trump i-a răspuns:

,,Apreciez foarte mult relația pe care o avem … A fost remarcabilă – cred că unii oameni știu asta, unii nu știu, dar dvs. și cu mine o știm”.

,,Suntem cel mai mare partener al vostru, Europa, cel mai mare partener al nostru, mulți oameni nu știu asta. Am fost surprins, am făcut această declarație ieri și o mulțime de oameni au spus că nu știau asta, dar așa este,” a spus Trump. El a adăugat că există o oportunitate de ,,extindere extraordinară” a relațiilor comerciale dintre cele două țări.

,,Cred că vom avea o înțelegere extrem de substanțială, va fi un acord foarte echitabil și cred că este ceva ce ambele părți ar vrea să facă”, a declarat Trump pentru May și liderii din mediul de afaceri la începutul unei întâlniri de lucru care a debutat la micul dejun. ,,O să reușim să facem asta”, a adăugat președintele american.

De asemenea, știind că premierul britanic urmează să demisioneze din poziția de lider al Partidului Conservator pe 7 mai, acesta i-a mulțumit pentru ,,treaba fantastică” pe care a făcut-o și a afirmat că ,,ar trebui să mai rămână (în funcție n.r.) pentru a încheia acest acord comercial.

Theresa May va demisiona vineri, dar va rămâne în post până când se va găsi un succesor care să o înlocuiască.

 Mai târziu, vor organiza o conferință de presă.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Fostul președinte american Barack Obama s-a întâlnit cu Greta Thunberg, tânăra devenită simbol al luptei pentru climă: “Tu şi cu mine, noi formăm o echipă”

Published

on

© Barack Obama/ Twitter

“Tu şi cu mine formăm o echipă”, i-a transmis fostul preşedinte american Barack Obama activistei suedeze Greta Thunberg, tânăra devenită simbol al luptei pentru climă, se arată într-o postare pe Twitter a fostului lider de la Casa Albă.

Obama a salutat în adolescenta de 16 ani “una dintre cele mai mai apărătoare ale planetei noastre”.

Greta Thunberg se află în vizită în SUA după ce a traversat Atlanticul la bordul unui velier cu emisii de carbon zero, relatează Agerpres.

Fundația fostului preşedinte, Obama Foundation, a difuzat pe reţelele sociale o înregistrare video a întrevederii lor.

“Nimeni nu este prea mic pentru a avea impact şi a schimba lumea, şi atunci faceţi ceea ce puteţi”, afirmă în această înregistrare deja celebra militanta suedeză, îmbrăcată într-un hanorac albastru închis cu glugă.

“Tu şi cu mine, noi formăm o echipă”, îi răspunde democratul, înainte de a-i propune un “fist bump”, gest relaxat de salut “pumn contra pumn”. “Conştientă de faptul că generaţia sa va fi cel mai dur afectată de schimbările climatice, ei nu-i este frică să ceară ca măsuri concrete să fie luate”, a aplaudat fostul preşedinte american.

Vinerea trecută, Greta Thunberg a participat la o manifestaţie a tinerilor asupra climei, în faţa Casei Albe, înainte de marşul prevăzut să aibă loc la New York la 20 septembrie, menit să facă presiune asupra liderilor lumii întregi ce vor participa, în 23 septembrie, la Summitul ONU asupra climei.

Continue Reading

ROMÂNIA

Viorica Dăncilă, vizită de lucru în SUA pentru aprofundarea Parteneriatului strategic, în special a dimensiunii economice

Published

on

© Guvernul României

Premierul Viorica Dăncilă va începe duminică o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii pentru aprofundarea Parteneriatului strategic, în special pe dimensiunea economică, a anunțat șefa Guvernului marți, relatează Digi24.

Potrivit declarațiilor de la Palatul Victoria, premierul va prezenta oamenilor de afaceri americani oportunitățile de investiții din România. Din delegația română vor face parte și câțiva membri ai Guvernului. 

,,Consolidăm relaţiile cu statele membre UE dar, în acelaşi timp, aprofundăm Parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA. Duminică, voi începe o vizită de lucru în SUA, alături de mai mulţi membri ai Cabinetului, în cadrul căreia voi avea întâlniri cu oficiali americani. Vizita de lucru va avea şi o componentă economică puternică şi va fi un bun prilej să prezentăm investitorilor americani oportunităţile de afaceri din România”, a declarat premierul la Palatul Victoria.

Cea mai recentă vizită a premierului în SUA s-a desfășurat în perioada 24-26 martie cu ocazia participării sale la conferința internațională a Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), de la Washington. Tot atunci,Viorica Dăncilă a anunțat , în susținerea discursului inaugural al evenimentul că ambasada României în Israel se va muta de la Tel Aviv la Ierusalim, anunț care a creat nemulțumiri adânci, pe plan intern, din partea președintelui Klaus Iohannis, care a acuzat-o pe Dăncilă de depășirea atribuțiilor, cât și pe plan extern în marja relațiilor cu lumea arabă. 

De asemenea, în marja participării la conferința AIPAC, prim-ministrul României a avut întrevederi la Washington cu câțiva membri ai administrației americane, printre care vicepreședintele SUA, Mike Pence, Secretarul de Stat pentru Comerț, Wilbur Ross, Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, cea din urmă fiind prima reuniune de acest tip după zece ani, precum și cu reprezentanții mediului de afaceri american cu investiții în România.

 

Continue Reading

SUA

Ambasadorul SUA la UE îl critică pe viitorul comisar european pentru comerț: Este periculos că acest portofoliu va fi gestionat de cineva cu o ”atitudine războinică”

Published

on

© Gordon Sondland/ Twitter

Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, l-a criticat duminică pe viitorul comisar european pentru comerț, irlandezul Phil Hogan, pentru criticile pe care acesta le-a adus președintelui american Donald Trump.

Sondland a declarat pentru Politico Europe că afirmațiile lui Hogan sunt ”nefolositoare” și făcute pe ”un ton de superioritate”.

Phil Hogan, actual comisar european pentru agricultură și desemnat pentru a prelua portofoliul comerțului la 1 noiembrie, a declarat pentru postul de radio irlandez RTE că va face tot ce poate ”pentru a-l determina pe domnul Trump să vadă greșelile pe care le face”.

Politicianul irlandez a mai spus că speră ca președintele american ”să renunță la comportamentul nesăbuit pe care îl vedem în relația sau cu China și în descrierea Uniunii Europene drept un risc de securitate”.

În context, Gordon Sondland a avertizat asupra pericolului ca ”portofoliul pentru comerți în UE să fie gestionat de cineva a cărui singură abordare este beligeranța”.

Pe de altă parte, declarațiile lui Sondland și ale lui Hogan vin după prima întrevedere între președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo, în care ambele părți au agreat necesitatea relansării relației transatlantice

În ce-l privește pe Phil Hogan, Ursula von der Leyen i-a transmis acestuia va avea de gestionat și viziunile diferite ale Uniunii Europene și Statelor Unite asupra rolului pe care Organizația Mondială a Comerțului o are în ecuația multilateralismului global.

De altfel, în scrisoarea de misiune transmisă lui Phil Hogan, președintele ales al Comisiei Europene îi cere acestuia să întărească setul de instrumente în materie de comerț de care Uniunea dispune, inclusiv consolidarea legislației care permite utilizarea sancțiunilor în raport cu actorii internaționali care adoptă măsuri ilegale.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending