Donald Trump va trimite militari la granița cu Mexicul pentru blocarea imigranților

Președintele american Donald Trump a promis că va trimite forțe militare pentru a securiza granița de sud cu Mexicul, potrivit BBC, citat de Digi24.

Vom lua măsuri de ordin militar”, a declarat Trump marţi la Casa Albă, adăugând că ar fi vorba despre ”un pas mare”.

Foto: Captură video/White House

În timpul unei întâlniri cu liderii ţărilor baltice, Trump a declarat că Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) riscă să fie anulat dacă Mexicul nu opreşte fluxul de imigranţi.

Trump vorbise mai devreme pe Twitter despre „caravana” de imigranţi care se îndreaptă spre nord şi vin din America Centrală.

”Marea Caravană de Oameni din Honduras care acum trece prin Mexic şi se îndreaptă spre graniţele noastre slabe ar trebui să fie oprită înainte să ajungă aici”, a spus preşedintele SUA.

Caravana despre care a vorbit preşedintele american cuprinde aproape 1000 de imigranţi fără documente care merg pe lângă căile ferate din statul Oaxaca din Mexic şi a fost organizată de People Without Borders, un ONG care protejează drepturile imigranţilor.

Mexicul cere SUA clarificări

Ambasadorul Mexicului în Statele Unite, Geronimo Gutierrez, a declarat marţi că ţara sa a cerut oficial administraţiei Trump să clarifice anunţul preşedintelui de a detaşa trupe americane de-a lungul graniţei sudice a SUA, relatează The Hill, potrivit Adevarul.ro.

”Guvernul mexican a cerut în mod oficial clarificarea declaraţiilor preşedintelui, atât prin Departamentul de Stat cât şi prin Departamentul de Securitate Internă” a declarat Geronimo Gutierrez la CNN, adăugând că a vorbit deja personal cu secretarul Departamentului de Securitate Internă, Kirstjen Nielsen.

”Cel mai important e ca ambele ţări să aibă aceeaşi viziune în privinţa unei graniţe sigure. Nu ne punem întotdeauna de acord la cum să atingem acest obiectiv, şi mă aştept ca în următoarele ore să obţinem o clarificare a situaţiei” a adăugat ambasadorul.

Zidul pe care Donald Trump dorește să îl construiască la granița dintre SUA din Mexic va avea un cost estimat de 21.6 miliarde de dolari, iar construcția acestuia va dura aproximativ 3 ani, potrivit unui raport al Departamentului de Securitate Internă. Astfel, prețul ar fi mult mai mare decât cel vehiculat de Donald Trump în timpul campaniei electorale, și anume de 12 miliarde de dolari.

Trump a afirmat că banii trebuie să fie alocați inițial de Congres, după care Mexicul va rambursa suma plătită de contribuabilii americani. Oficialitățile mexicane au insistat că țara lor nu va plăti nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.