Connect with us

U.E.

Donald Tusk: Brexit-ul marchează ”adevăratul sfârşit al Imperiului Britanic. Numai făcând parte dintr-o Europă unită Regatul Unit poate juca un rol internaţional”

Published

on

©consilium.europa.eu

Brexit-ul marchează ”adevăratul sfârșit al Imperiului Britanic” iar susţinătorii ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană au fost înşelaţi dacă au crezut că părăsirea UE le va permite ţării lor să îşi redobândească preponderenţa în problemele mondiale, a declarat președintele în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk, într-un discurs susținut la dechiderea anului universitar al Colegiului Europei din Bruges, care pregătește noile generații de funcționari europeni, anunță AFP, citat de Agerpres.

Afirmațiile directe ale lui Tusk apar în contextul în care Regatul Unit este chemat la urne la 12 decembrie pentru un scrutin legislativ crucial, chestiunea Brexit-ului fiind un punct de diviziune la nivelul clasei politice.

Reflectând asupra celor cinci ani ai mandatului său de președinte al Consiliului European, care se va încheia la finalul lunii noiembrie, și făcând trimite la jurnalistul și filozoful Hannah Arendt, Tusk a spus că se simte împuternicit să fie sincer cu privire la sentimentele sale.

Oficialul european a spus că se simte gelos pe libertatea de exprimare pe care John Bercow a recăpătat-o odată cu părăsirea postului de președinte al Camerei Comunelor, potrivit The Guardian.

”Vreau să spun ceva ce n-aș fi îndrăznit să spun acum câteva luni, pentru că aș fi putut fi concediat pentru că sunt prea sincer. Alegerile din Regatul Unit au loc într-o lună. Mai pot fi întoarse lucrurile? Hannah Arendt a spus că lucrurile devin ireversibile doar atunci când oamenii încep să le perceapă așa. Așadar, singurele cuvinte care îmi vin astăzi în minte sunt: nu renunțați. În acest meci am avut deja timp suplimentar, acum suntem în prelungiri, poate vom ajunge la lovituri de departajare?”, a declarat Tusk, arătându-și speranța pentru oprirea Brexit-ului. 

Fostul premier al Poloniei, care a descris-o pe Margaret Thatcher, prima femeie prim-ministru a Regatul Unit, ca fiind una dintre eroinele sale, a fost un feroce critic al celor care au sprijinit Brexit-ul și au îndemnat cetățenii britanici să întoarcă spatele comunității europene.

Donald Tusk s-a referit și la remarcile pe care le-a auzit în întreaga lume, cu precădere în statele care au făcut odată parte din Imperiul Britanic, potrivit cărora Marea Britanie va deveni după Brexit un ”jucător din mâna a doua”.

I-am auzit de foarte multe ori pe cei care sprijină Brexit-ul că doresc să părăsească Uniunea Europeană pentru face Regatul Unit din nou măreț, crezând că doar singuri pot fi măreți. Puteţi considera în asta dorinţa de un imperiu. De fapt, se va produce exact contrariul. Numai făcând parte dintr-o Europă unită Regatul Unit poate juca un rol internaţional”, a atras atenția Donald Tusk.

”Şi lumea ştie asta. După plecarea sa, Marea Britanie va deveni un <<outsider>>, un jucător de mâna a doua, în timp ce lucrurile serioase se vor petrece cu China, Statele Unite şi UE”, a ţinut să adauge preşedintele Consiliului European.

Cu acelaşi prilej, Donald Tusk a salutat unitatea manifestată de celelalte 27 de ţări membre ale UE timp de peste doi ani cât au durat negocierile sinuoase dintre Londra şi Bruxelles.

”Cei 27, şi-a exprimat el satisfacţia, au manifestat între ei o autodisciplină şi o loialitate exemplare, în pofida încercărilor Londrei de a plasa aceste negocieri pe un plan bilateral”, a declarat preşedintele Consiliului European.

Acestei povești fără sfârșit denumită Brexit i-a fost adăugat un nou capitol odată cu anunțul lui Donald Tusk din 29 octombrie, prin care oficialul european făcea publică decizia șefilor de stat sau de guvern ai UE-27 de a amâna, prin procedură scrisă, ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană până la 31 ianuarie 2020, cel târziu.

Astfel, Brexit-ul se pare că va deveni o constantă și în timpul mandatului de președinte al Consiliului European al lui Charles Michel – cel puțin în primele luni de la debutul acestuia – care își va prelua atribuțiile la 1 decembrie 2019.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova

Published

on

© Partidul Miscarea Populara/ Facebook

Fostul preşedinte și actualul eurodeputat Traian Băsescu a declarat vineri că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova, menţionând că astfel ţara noastră ar deveni o adevărată putere agricolă şi îi va creşte puterea de vot în UE.

“Foarte mulţi vorbesc degeaba despre Moldova pentru că nu înţeleg nimic şi lucrul acesta puteţi să-l vedeţi în abordarea politică din România. Lipsa de înţelegere a ce înseamnă România ciuntită este atât de mare, încât subiectul reunificării ţării este un subiect care mai mult plictiseşte dacă îl aducem în discuţie. (…) Dincolo de asta, avem un act politic extrem de important, rezoluţia Parlamentului European cu privire la Pactul Ribbentrop – Molotov şi pe care eu am considerat că trebuie tratată ca o continuare a declaraţiei Parlamentului României că este gata pentru unirea cu Republica Moldova. Unirea trebuie să rămână obiectivul nostru fundamental: reîntregirea ţării. Dacă privim la realităţile noi, după cel de-al Doilea Război Mondial trebuie să recunoaştem că singura ţară care nu a lichidat efectiv efectele Pactului Ribbentrop – Molotov suntem noi”, a afirmat Băsescu la Convenţia Românilor de Pretutindeni organizată la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a explicat că “poporul român nu-şi va dobândi demnitatea până când nu va rezolva această nedreptate istorică”.

“Adică, atât timp cât stăm pasivi şi ne uităm că trăim după regula lui Stalin şi a lui Hitler, scuzaţi-mă, dar avem o problemă de conştiinţă, de responsabilitate naţională. Eu nu vreau să dau lecţii nimănui, dar românii trebuie să se trezească. Republica Moldova nu este o afacere, este o nevoie de restabilire a demnităţii unui popor. (…) Reunirea nu este posibilă să se întâmple atât timp cât nu există cifra magică a democraţiei: 50 la sută plus un dintre cetăţenii Republicii Moldova trebuie să voteze la un referendum sau în Parlament. Aşa cum s-a făcut România Mare, ea se poate reface prin vot şi democratic”, a mai spus europarlamentarul Băsescu.

Eurodeputatul PMP a apreciat că rezoluţia Parlamentului European invită România să-şi restabilească demnitatea.

Continue Reading

U.E.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu: Fără o politică de extindere activă, Uniunea Europeană riscă să nu mai fie un actor credibil

Published

on

Fără o politică de extindere activă, fără o decizie care să fie luată cât mai curând posibil privind Macedonia de Nord și Albania, Uniunea Europeană riscă să nu mai fie un actor credibil, a declarat, la Digi24, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

Acesta a amintit de dezbaterea din prezent privind metodologia de extindere a UE, ”care se dorește a fi mai eficientă”.

”Tocmai această discuţie cu privire la metodologia de extindere şi modul în care ea poate să fie mai eficientă, aş spune că această discuţie a adus şi mai mult în atenţie chestiunea extinderii şi importanţa ca Uniunea Europeană să aibă o politică coerentă din acest punct de vedere. Fără o politică de extindere activă, fără o decizie care să fie luată cât mai curând posibil privind Macedonia de Nord şi Albania, Uniunea Europeană riscă să nu mai fie un actor credibil”, a afirmat Aurescu la emisiunea ”Paşaport diplomatic”.

Şeful diplomaţiei române a vorbit despre poziţia ţării noastre privind politica de extindere.

”Poziţia noastră – pe care am exprimat-o şi la Consiliul Afaceri Externe, atunci când s-a discutat acest aspect, pe care o promovăm de fiecare dată şi pe care a precizat-o şi preşedintele României (…) – este aceea că putem avea o discuţie despre eficientizarea metodologiei de extindere, dar ea nu trebuie să blocheze sau să prelungească sau întârzie nejustificat procesul acesta de aderare”, a punctat Aurescu.

În luna decembrie a anului trecut, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a declarat că metodologia revizuită pentru tratativele de extindere, care urmează să fie propună în această lună, va face negocierile de aderare mai ”credibile şi predictibile pentru toate părţile”.

Acesta a adăugat că noul proces de reformă a extinderii UE va garanta că ”dacă o parte îşi respectă obligaţiile, atunci şi cealaltă trebuie să facă la fel”.

În luna octombrie a anului trecut, Franța, alături de Danemarca și Olanda, au blocat lansarea negocierilor Albaniei și Macedoniei de Nord la UE.

Statele consideră că cele două țări care aspiră la statutul de membru al Uniunii Europene au nevoie de reforme suplimentare în adminsitrație și sistemul de justiție.

În luna noiembrie a anului trecut, Parisul declarat că este nevoie de o reformă a procesului de extindere a UE şi că blocul comunitar ar trebui să se concentreze pe rezolvarea propriilor probleme înainte de a lua în considerare acceptarea de noi membri.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

UE și alte 16 state membre ale OMC, acord pentru înființarea unui organism pentru soluționarea litigiilor comerciale paralel Organului de Apel blocat de SUA

Published

on

© International Trade Department of the EU/Twitter

Uniunea Europeană și miniștrii din 16 state membre ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au convenit, vineri, la Davos, să dezvolte un aranjament instituțional paralel care să le permită să analizeze apelurile de soluționare a litigiilor în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), fără participarea Statelor Unite, potrivit unui comunicat de presă

UE discută de ceva vreme înființarea unei noi instanțe de soluționare a litigiilor fără SUA. Susținătorii planului consideră că președintele SUA, Donald Trump, nu le-a lăsat de ales, deoarece administrația a blocat numirea judecătorilor în Organul de Apel al OMC, în 2017, lipsind statele de un forum în care să-și rezolve disputele comerciale. 

Potrivit comisarului european pentru comerț, Phil Hogan, această declarație atestă importanța ridicată pe care UE și membrii OMC o acordă păstrării unui proces de soluționare a litigiilor în două etape în chestiunile comerciale ale OMC.

„Acordul de arbitraj stabilit între mai multe părți va garanta că membrii OMC participanți vor continua să aibă acces la un sistem de soluționare a litigiilor obligatoriu, imparțial și de înaltă calitate”, a explicat comisarul european, care a subliniat că „aceasta rămâne o măsură de urgență necesară din cauza paraliziei Organului de Apel al OMC”.

Acordul provizoriu multipartit se va baza pe articolul 25 din Înțelegerea OMC privind soluționarea litigiilor (DSU). Acesta va asigura că membrii OMC participanți (Australia, Brazilia, Canada, China, Chile, Columbia, Costa Rica, Uniunea Europeană, Guatemala, Republica Coreea, Mexic, Noua Zeelandă, Norvegia, Panama, Singapore, Elveția și Uruguay) vor avea parte de un proces eficient  de soluționare a litigiilor în potențialele litigii comerciale dintre aceștia.

Acordul este o măsură de urgență și se va aplica numai până când Organul de Apel al OMC devine din nou operațional. UE consideră că un organ de apel independent și imparțial, care oferă garanțiile necesare privind hotărârile de cea mai înaltă calitate, trebuie să fie în continuare una dintre caracteristicile esențiale ale sistemului de soluționare a litigiilor OMC.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending