Connect with us

U.E.

Donald Tusk califică Brexit-ul drept ”una dintre cele mai spectaculoase greșeli” din istoria UE: A fost una dintre cele mai dureroase și triste experiențe

Published

on

Brexit-ul reprezintă una dintre ”cele mai spectaculoase greșeli” din istoria Uniunii Europene, a declarat fostul președintele al Consiliului European și recentul ales lider al Partidului Popular European, Donald Tusk, în primul său interviu de la începerea unei noi etape în politica europeană, denunțând în același timp campania pentru ieșirea Regatului Unit din UE, dar și atitudinea unor lideri precum președintele francez Emmanuel Macron în anumite aspecte europene, informează The Guardian, potrivit Adevărul.ro.

Tusk a precizat că Brexit-ul a reprezentat ”cea mai dureroasă și tristă experiență” trăită în cei cinci ani ai mandatului său în fruntea Consiliului, o perioadă tumultoasă marcată de criza grecească, criza migrației, dar și de alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite.

Liderul PPE l-a criticat pe Emmanuel Macron pentru recentele declarații privind NATO, despre care președintele francez a spus că este în ”moarte cerebrală”, dar și pentru blocarea, de către acesta din urmă, a negocierilor de aderare la UE a Macedoniei de Nord și Albaniei.

”Dacă dorim să-l tratăm pe Macron ca pe un viitor lider al întregii Europe, în sens politic, atunci avem nevoie de un politician care arată mai multă responsabilitate pentru întreaga Uniune, în ansamblul său, nu doar pentru Franța”, a explicat Tusk.

Donald Tusk nu a ascuns niciodată că ”în sufletul său” e de partea celor care militează pentru rămânerea Regatului Unit în UE și nu a ezitat să se poziționeze în dezacord cu alți lideri europeni, declarând că este mai bine pentru ambele părți dacă Brexit-ul nu se va produce. Mai mulți diplomați europeni și-au manifestat teama cu privire la faptul că un al doilea referendum care să răstoarne rezultatul primului, organizat în iunie 2016, nu ar avea ca efect decât o divizare și mai accentuată a societății britanice, lucru ce ar genera blocaje la nivelul Uniunii.

”Singura diferenţă ar fi că Regatul Unit ar rămâne cu noi. Totuşi ei ar rămâne divizaţi: 50/50. Să-ţi imaginezi că e mai uşor să construieşti relaţii bune cu un Regatul Unit în afara UE nu e decât o iluzie”, a spus fostul președinte al Consiliului European.

Acesta l-a criticat pe fostul premier britanic David Cameron pentru ”greșeala” de a organiza referendumul pe care nu ”avea nicio șansă să-l câștige”. Totodată a dezvăluit că a vorbit cu acesta în dimineaţa de după vot sperând că cumva votul este reversibil, ceea ce premierul i-a infirmat.

A mai dezvăluit că era convins de victoria taberei pro-Brexit cu ”două, trei luni înainte de referendum” după ce prieteni de-ai săi din Regatul Unit i-au spus că nu se pot hotărî.

Bun cunoscător al istoriei, Tusk i-a reproșat lui Macron că s-a opus demarării negocierilor de aderare ale Macedoniei de Nord și Albaniei la UE.

El a dat exemplul Angelei Merkel care a militat pentru integrarea celor şase naţiuni balcanice vestice şi care ”s-a arătat mereu dispusă să se gândească la Europa în ansamblu şi să sacrifice unele interese interne sau naţionale pentru a proteja Europa ca întreg”.

Donald Tusk a spus aceste lucruri în a doua sa zi ca preşedinte al Partidului Popular European, cea mai importantă formaţiune politică europeană.

În opinia sa cele mai mari ameninţări la adresa Uniunii Europene vin din partea unor guverne precum cel polonez şi ungar care ”nu vor să ia în serios valorile noastre”, deşi se bucură de beneficiile oferite de UE. În acelaşi timp, nu consideră însă că Bruxelles-ul ar trebui să intervină mai mult decât o face deja, întrucât ”fără bunăvoinţă şansele noastre de a supravieţui sunt nule. Dar tocmai în asta constă frumuseţea UE”.

În viziunea fostului președinte al Consiliului European, pericolul ce pândeşte democraţia liberală este chiar o problemă mai mare, după cum se vede atât în campania pentru Brexit dar şi în cea pentru alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA.

Fără a rosti numele preşedintelui american, Donald Tusk a făcut trimitere la Donald Trump. Tusk a descris noul mod de face politică ca ”înclinaţia fără precedent de a minţi cu privire la aproape tot…de a se folosi de minciună ca de o unealtă perfect justificată pentru a câştiga”.

Donald Tusk a acordat un interviu pentru The Guardian și altor șase publicații europene, în cea de-a doua zi a sa ca președinte al Partidului Popular European, care reunește sub umbrela sa formațiuni politice precum cea a cancelarului german, Angela Merkel, sau a fostului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Una dintre principalele sale sarcini va fi aceea de a decide dacă partidul premierul ungar, Viktor Orban, Fidesz, va mai face parte sau nu din PPE, al cărui statut  a fost suspendat la 20 martie 2019.

Donald Tusk a anunțat a 21 noiembrie, la summitul PPE de la Zagreb, că o decizie privind soarta partidului premierului unngar Orban va fi luată până la finalul lunii ianuarie.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

Comisia von der Leyen organizează prima conferință consultativă la nivel înalt cu privire la Legea europeană a climei

Published

on

© European Union, 2019

Comisia Europeană organizează marți, la Bruxelles, prima conferință de tip consultativ la nivel înalt, din acest mandat, cu privire la Legea europeană a climei, înainte de înaintarea propunerilor pe această temă, în luna februarie, informează un comunicat. 

Comisia s-a angajat în Orientările politice ale președintelui von der Leyen să adopte o lege europeană a climei în termen de 100 de zile de la preluarea noului mandat.

Legea europeană a climei va transpune în legislație angajamentul UE privind atingerea neutralității climatice până în 2050 și va stabili direcția pentru acțiunile climatice ale UE, oferind astfel predictibilitate investitorilor și asigurându-se că transformarea este ireversibilă.

Conferința va reuni o gamă largă de părți interesate, inclusiv din mediul de afaceri, cercetare și societatea civilă.

Găzduită de vicepreședintele executiv Frans Timmermans, conferința va reuni o gamă largă de părți interesate, inclusiv din mediul de afaceri, cercetare și societatea civilă. Discuțiile și sugestiile din cadrul evenimentului vor contribui la deliberările Comisiei privind înaintarea proiectului legislativ în domeniul climei.

În cadrul Conferinței vor avea intervenții vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene, Frans Timmermans și Valdis Dombrovskis, precum și miniștri din statele membre, europarlamentari, experți și reprezentanți ai societății civile.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European organizează miercuri la Bruxelles o ceremonie în amintirea victimelor Holocaustului, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz

Published

on

Parlamentul European va organiza miercuri, 29 ianuarie, o ceremonie în amintirea victimelor Holocaustului, potrivit unui comunicat al Legislativului european. 

Evenimentul comemorativ este dedicat împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare şi exterminare Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice, în după-amiaza zilei de 27 ianuarie 1945, dată care marchează și sfârșitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei, romi și alte persoane aparținând unor grupuri persectutate au fost ucise de către regimul nazist, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Această ceremonia are loc la doar două zile distanță față de ceremoniile organizate de Polonia, unde participă peste 200 de supraviețuitori ai Holocaustului, alături de delegații din peste 50 de țări, precum și reprezentanți ai Uniunii Europene, Consiliului Europei, ONU, OSCE.

Potrivit Guvernului, premierul României, Ludovic Orban, va participa la ceremonia oficială desfășurată în fața fostului lagăr de concentrare Auschwitz II, urmând apoi să ia parte la marșul comemorativ, la depunerea de candele și la tributul adus victimelor fascismului la Monumentul Internațional de la Birkenau.

Aceste evenimente au loc după ce, peste 40 de lideri mondiali, alături de președintele României, Klaus Iohannis, s-au reunit săptămâna trecută la cea de-a cincea ediție a Forumului liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului, care a avut loc la Yad Vashem și care s-a concentrat pe consolidarea angajamentului global faţă de memoria Holocaustului şi a luptei la nivel mondial împotriva antisemitismului şi a rasismului.

Tot miercuri, Parlamentul European va vota în plen Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, după ce proeictul de lege a trecut miercurea trecută de ultima etapă parlamentară, Camera Lorzilor aprobând legislația care îi va permite Regatului Unit să devină primul stat care părăsește Uniunea Europeană după aproape jumătate de secol de apartenență la familia europeană.

Camera Comunelor a aprobat încă de la 9 ianaurie legislația care permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 cu un acord, punând astfel capăt epopeii de trei ani și jumătate, începută la 23 iunie 2016.

Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European (AFCO) și-a dat joia trecută acordul asupra Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Pentru ca acordul să poată intra în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat cu majoritate simplă.

Odată ce Legisativul european își dă consimțământul, Consiliul European va adopta, prin procedură scrisă, decizia privind încheierea Acordului în numele Uniunii Europene.

Într-o rezoluție adoptată de Legislativul european cu largă majoritate la 15 ianuarie, deputații europeni au avertizat că aprobarea acordului depinde de felul în care guvernul Regatului Unit abordează îngrijorările legate de drepturile cetățenilor.

Un alt subiect care va fi abordat în cadrul sesiunii plenare este cel privind extinderea Uniunii Europene.

Astfel, președintele Parlamentului European, David Sassoli și președinții parlamentelor din Croația, țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, și alte țări din Balcanii de Vest vor dezbate marți negocierile privind extinderea.

În luna decembrie a anului trecut, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a declarat că metodologia revizuită pentru tratativele de extindere, care urmează să fie propună în această lună, va face negocierile de aderare mai ”credibile şi predictibile pentru toate părţile”.

Acesta a adăugat că noul proces de reformă a extinderii UE va garanta că ”dacă o parte îşi respectă obligaţiile, atunci şi cealaltă trebuie să facă la fel”.

În luna octombrie 2019, Franța, alături de Danemarca și Olanda, au blocat lansarea negocierilor Albaniei și Macedoniei de Nord la UE.

Statele consideră că cele două țări care aspiră la statutul de membru al Uniunii Europene au nevoie de reforme suplimentare în adminsitrație și sistemul de justiție.

În luna noiembrie a anului trecut, Parisul declarat că este nevoie de o reformă a procesului de extindere a UE şi că blocul comunitar ar trebui să se concentreze pe rezolvarea propriilor probleme înainte de a lua în considerare acceptarea de noi membri.

Continue Reading

Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE): Două proiecte vitale pentru județul Ilfov, apă-canal și colectarea-valorificarea deșeurilor, în valoare de 360 de milioane de euro, vor fi finanțate cu bani europeni datorită administrației liberale a Consiliului Județean Ilfov

Published

on

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) a anunțat într-o postare pe Facebook că două proiecte vitale pentru județul Ilfov, și anume apă-canal și colectarea-valorificarea deșeurilor, în valoare de 360 de milioane de euro, vor fi finanțate cu bani europeni datorită administrației liberale a Consiliului Județean Ilfov.

În cadrul aceleiași postări, eurodeputatul român a mai spus că șeful Unității de dezvoltare pentru România din cadrul DB Regio, Carsten Rasmussen, a transmis că sprijină și construirea Parcului Științific Măgurele, un hub pentru inovare pe 50 de hectare, care va face transferul de la cel mai puternic Laser din lume către cercetare și mediul de business.

”Banii europeni vor fi folosiți și pentru rețeaua smart de stații de autobuz din Ilfov, cu display-uri care vor afișa programul autobuzelor, prize pentru telefoane, trotinete sau mașini electrice și senzori de măsurare a calității aerului, dar și pentru Nodul Intermodal de la Moara Vlăsiei, care va interconecta transportul pe calea rutieră și calea ferată spre portul Constanța și aeroportul Otopeni.”, a explicat europarlamentarul român.

”PNL este singurul partid din România care are cele mai puternice și solide relații din UE. Acest lucru se vede în performanțele administrațiilor locale PNL, unde absorbția și folosirea banilor europeni au dus la dezvoltare și la creșterea calității vieții românilor.”, a mai scris Dan Motreanu.

Amintim că săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean Ilfov, Marius Petrache, anunța de la Bruxelles că Șeful Unității de Dezvoltare pentru România, Carsten Rasmussen, că proiectele pentru Măgurele Science Park vor avea parte de susținere financiară europeană.

”I-am arătat lui Carsten Rasmussen că ele sunt într-o viziune integrată și că fără apă, canal, plan de gestionare a deșeurilor și mobilitate urbană nu se poate. E pentru prima oară când a înțeles exact ce vrem noi să facem și a fost total de acord. Odată am văzut că se destinde!”, se arată în mesajul Consiliului Județean Ilfov.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending