Connect with us

U.E.

Donald Tusk, către eurodeputații deranjați de ideea participării Marii Britanii la alegerile europene: ,,Nu poți trăda șase milioane de oameni care au semnat petiția pentru a revoca articolul 50. Este de datoria dumneavoastră să îi reprezentați ca cetățeni europeni dacă parlamentul lor nu o face”

Published

on

@Donald Tusk/ Facebook

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a aflat astăzi în Parlamentul European pentru a prezenta rezultatul discuțiilor din cadrul Summit-ului liderilor de state și guverne din Uniunea Europeană, de săptămâna trecută, din perioada 21-22 martie. Vorbind despre ultimatumul dat Marii Britanii pentre ieșirea din impasul privind Brexitul, Donald Tusk le-a atras atenția eurodeputaților prezenți la dezbaterea din plenul de la Strasbourg că nu va admite atitudinea de ,,deranjare” a unora dintre ei față de posibilitatea ca britanicii să participe la alegerile pentru Parlamentul European, din luna mai, în condițiile în care ar exista o prelungire a termenului de retragere după această dată. 

Președintele Consiliului European i-a informat pe europarlamentari în legătură cu modificarea calendarului privind retragerea Marii Britanii din UE, care presupune două opțiuni acordate guvernului Theresei May.

,,Mă întorc la Brexit. După cum a solicitat premierul May, Consiliul European a decis să aprobe așa-numitul acord de la Strasbourg. Liderii au considerat, de asemenea, solicitarea Regatului Unit pentru o scurtă prelungire a perioadei de la declanșarea articolului 50. Decizia noastră privind extinderea are în vedere două scenarii. În primul rând, în cazul în care acordul de retragere este adoptat de Camera Comunelor în această săptămână, Consiliul European a fost de acord cu o prelungire tehnică până la 22 mai”, a explicat Tusk. Practic, această opțiune ar exclude participarea Marii Britanii la alegerile pentru Parlamentul European.

,,În al doilea rând, în cazul în care acordul de retragere nu este aprobat de Camera Comunelor săptămâna aceasta, Consiliul European a fost de acord cu o prelungire până la 12 aprilie, timp în care Consiliul așteaptă ca Regatul Unit să indice o cale de urmat”, a mai adăugat acesta.

În acest sens, președintele Consiliului European a declarat că participarea Regatului Unit la alegerile europene depinde de luarea unei decizii privind viitorul său înainte de data de 12 aprilie. Amintim faptul că 12 aprilie este termenul final pentru depunerea candidaturilor pentru un loc în Parlamentul European.

,,După cum am spus după Consiliul European, 12 aprilie este o dată esențială în ceea ce privește decizia Regatului Unit de a organiza alegeri pentru Parlamentul European. 12 aprilie este noul termen final. Înainte de acea zi, Marea Britanie are încă posibilitatea de a alege o înțelegere, un scenariu no-deal, o extindere prelungită sau revocarea articolului 50”.

Donald Tusk s-a arătat foarte contrariat de atitudinea unor eurodeputați care ar fi găsit un inconvenient în participarea britanicilor la alegerile din mai și le-a atras atenția că cetățenii din Regatul Unit, ca cetățeni europeni, trebuie să se poată baza pe Parlamentul European dacă nu se simt reprezentați de propriul legislativ.

,,Și aici, permiteți-mi să fac o remarcă personală deputaților acestui Parlament. Înainte de Consiliul European, am spus că ar trebui să fie deschisă o extensie lungă în cazul în care Marea Britanie dorește să-și regândească strategia Brexit, ceea ce ar însemna, desigur, participarea Regatului Unit la alegerile pentru Parlamentul European. Și apoi au existat voci spunând că acest lucru ar fi dăunător sau incomod pentru unii dintre voi. Să fiu clar: o astfel de gândire este inacceptabilă”, a spus Tusk, avertizându-i pe europarlamentari că nu pot ,,trăda șase milioane de oameni care au semnat petiția pentru a revoca articolul 50, un milion de oameni care au mărșăluit pentru a cere un vot al cetățenilor privind Brexit, sau majoritatea tot mai mare de persoane care doresc să rămână în Uniunea Europeană. Ei pot simți că nu sunt suficient reprezentați de Parlamentul Regatului Unit, dar trebuie să simtă că ei sunt reprezentați de dvs. în această cameră. Pentru că sunt europeni”, a încheiat acesta.

Amintim faptul că sâmbătă 1 milion de oameni veniți din toate colțurile Marii Britanii au mărșăluit în semn de protest pe străzile din Londra pentru a cere organizarea unui al doilea referendum privind Brexitul.

Citiți și 1 milion de persoane au mărșăluit sâmbătă la Londra pentru un nou referendum privind Brexit. Care au fost mesajele mulțimii și politicienilor antiBrexit exprimate în fața Parlamentului britanic

De asemenea, petiția care cere anularea articolului 50, lansată pe site-ul Parlamentului britanic în noiembrie 2018, a atins în ultimele zile aproape 6 milioane de semnături, fiind cel mai susținut apel găzduit vreodată pe acest site. Menționăm că, potrivit reglementărilor britanice, petiţiile semnate online de peste 10.000 de cetăţeni vor primi un răspuns din partea guvernului, în timp ce cele care depăşesc numărul de 100.000 de semnături vor fi luate în considerare pentru dezbatere. Astfel, inițiatoarea petiției, Margaret Georgiadou, precum și cele aproape 6 milioane de semnatari așteaptă acum o reacție din partea autorităților.

Citiți și Peste 5 milioane de semnături pentru petiția care solicită guvernului britanic revocarea articolului 50 și reconsiderarea planului său de ieșire din UE. Conform legii, Guvernul și parlamentul sunt obligate să răspundă

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Polonia: Partidul Lege și Justiție a câștigat detașat alegerile parlamentare și își va reînnoi legitimitatea mandatului obținut cu 4 ani în urmă

Published

on

© premierrp/ instagram

Potrivit rezultatelor Exit Poll, Partidul Lege și Justiție a câștigat detașat alegerile parlamentare din Polonia, având 43,6 % din voturi, relatează Politico

Partidul condus de Jarosław Kaczyński s-a clasat cu mult înaintea principalului partid de opoziție, Coaliția Civică, care a luat 27,4%. Apoi a fost urmat Stânga Unită cu 11,9%.

Conform unei distribuții preliminare a locurilor în camera inferioară a parlamentului de 460 de membri Sejm, PiS ar ocupa 239 de locuri – suficient pentru o majoritate absolută. Coaliția Civică va obține 130, Stânga 43, Coaliția Poloneză 34 și Confederația 13 locuri. Minoritatea germană are un singur loc.

Participarea la vot a înregistrat un nivel record.

Numărătoarea finală este așteptată marți.

Continue Reading

U.E.

Cancelarul german, Angela Merkel, despre legătura cu Franța: ”Colaborarea noastră ar trebui să devină şi mai puternică”

Published

on

© France Representation to the EU/ Twitter

Cancelarul german Angela Merkel s-a angajat sâmbătă să întărească legăturile cu Franţa, înainte de o călătorie în această ţară pentru o reuniune a consiliului de miniştri franco-german, relatează dpa, potrivit Agerpres.

“În legăturile bilaterale precum şi în rezolvarea conflictelor internaţionale Germania şi Franţa lucrează foarte strâns împreună şi vor ca acest lucru să continue în viitor”, a spus Merkel în discursul său video săptămânal.

Angela Merkel, Emmanuel Macron şi miniştrii din ambele ţări urmează să se întâlnească miercuri pentru discuţii în oraşul francez Toulouse, unde liderii celor două state plănuiesc să viziteze compania Airbus, producătorul european din domeniul apărării şi aerospaţial.

Totodată, Angela Merkel a vorbit despre un nou pact de consolidare a relaţiilor bilaterale, Tratatul de la Aachen, încheiat la începutul acestui an în oraşul german eponim din apropierea frontierei franceze.

“Prin acest lucru, colaborarea noastră ar trebui să devină şi mai puternică”, a spus Merkel în mesajul video. Ea a evidenţiat planurile de a promova contactul direct între cetăţenii din regiunea de frontieră prin finanţarea instituţiilor culturale.

“În plus, va exista un comitet pentru rezolvarea problemelor în regiunile de frontieră. Acest comitet va fi înfiinţat şi ne vom prezenta primele proiecte la consiliile de miniştri franco-germane”, a spus Merkel.

Continue Reading

U.E.

Lunga istorie a alegerilor din Polonia continuă. Astăzi, 13 octombrie, cetățenii polonezi sunt așteptați la urne într-un scrutin legislativ

Published

on

© premierrp / instagram

Polonia își continuă lunga istorie a alegerilor. Duminică, 13 octombrie, au loc alegeri parlamentare.

Partidul Lege și Justiție va încerca să reînnoiască legitimitatea mandatului obținut cu 4 ani în urmă. Până în prezent PLJ a dominat detașat în sondaje cu o preferință mediană de vot de 45%, următoarea forță politică –  Coaliatia Civică – fiind la doar 27-28%, iar cea de-a treia clasată în sondaje – Stânga Unită, o coaliție de trei partide – poate speră la un procentaj de 12-13%, informează RFI.

În Polonia, opoziţia a descris alegerile legislative de duminică ca fiind o luptă „existenţială” pentru a preveni partidul naţionalist de guvernământ să câştige alţi patru ani în fruntea ţării, relatează Adevărul.

PiS a câştigat alegerile din 2015 şi a iniţiat un program de cheltuieli sociale masive, câştigând o largă susţinere. 

Simultan, partidul a fost acuzat de faptul că a atacat sistemul judiciar, a intrat într-un război cultural şi, în ultimele luni, că şi-a folosit presa loială pentru a lansa un război împotriva „ideologiei LGBT”, susţinând că partidul apără valorile adevărate, tradiţionale ale polonezilor. 

Partidele din opoziţie nu au vreo iluzie că PiS va lua cel mai mare număr de voturi, dar speră că nu va avea suficiente pentru a putea forma un guvern şi că forţele liberale şi stângiste din opoziţie ar putea să guverneze ca o coaliţie mai largă.

Din cauza unor calcule mai complicate din sistemul polonez, multe pot depinde de posibilitatea ca două partide mai mici, unul dintre ele de extremă-dreaptă să treacă de pragul de 5 la sută pentru a intra în parlament. Mare parte din sprijinul pe care PiS îl primeşte vine de la oraşe mai mici şi din zona rurală, unde cheltuielile sociale au avut un impaact mai mare.

Din 1991, alegerile din Polonia s-au desfășurat conform unui sistem parlamentar tipic. Polonia alege la nivel național un conducător al statului – președinte și o legislatură. Președintele e ales pentru o perioadă de 5 ani de către alegători. Adunarea Națională are 2 camere. Parlamentul (Seimul Poloniei) are 460 membri, aleși pentru 4 ani prin liste de partid in multi-mandate circumscripte cu un prag de 5% pentru partidele singure și 8% pentru coaliții. Senatul are 100 de membri, aleși pentru 4 ani în 40 de multi-mandate circumscripte. Din 1991 alegerile sunt supravegheate de Comisia Electorală Națională, a cărei diviziune administrativă se numește Biroul Național Electoral.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending